MSTS na nových Windows Vista?

Pavlík

Pomocník strojvedoucího
Máte někdo zkušenosti s MSTS na Windows Vista? Pojede tento stařičký program na nových Windowsech?

Kdysi jsem to zkoušel na nějaké testovací verzi a jelo to. Občas tam byl ale problém s ovladačema pro grafiku. Pokud budou ovladače, tak by to jet mělo. Díky DirectX 10 byly některé textury ostřejší.

Osobne si myslím, že Vistu vôbec ku šťastiu nepotrebujem, ledaže by som sa zbláznil a kúpil si PC so štvorjadrovým procesorom a 8 GB RAM ... Nech sa velký Vilo Brána snaží ako chce, opäť sa mu podarila len nepodarená napodobenina macintoshovského operačného systému. Jediný klad je, že na účty a do pokladní harvérových firiem sa prikotúľajú ďalšie miliardy dolárikov na zvyšovanie výkonu PC, aby tá jeho "novinka" ako tak plynule bežala.
Soft, ktorý pod Win98 pohodlne bežal na PC s procesorom PIII 1 GHz a 128 MB RAM, potreboval u XP už CPU P4/1500 a 256 MB RAM aby bežal rovnako. Pod XP SP2 je to už minimálne 2,5 GHz a 512 MB a na Vistu Home Premium a vyšší bez P4/3000 alebo C2D E4300 a 1 GB RAM radšej zabudni. Tak či tak PC s takýmito parametrami to je pre Vistu len nutné minimum.

bob57_cz napsal:
Nepřeháněj. MSTS jede
Nepreháňam. Písal som to všeobecne, nielen o MSTS. Samozrejme že MSTS s menším rozlíšením obrazu pobeží aj na slabšej mašine, ale kopa softu sa na takej mašine dá používať čisto teoreticky. Písal som len o tom, že Vistu vôbec nemusím a že je to nepodarená napodobenina Tigra z Macintoshu

Ještě jsem zapoměl napsat, že kdyby to někomu na Vistě nešlo spustit stačí ve vlastnostech nastavit režim kompatibility s Windows XP SP2. Jinak já zůstávám ještě minimálně rok na WIN XP.

No, tak já si počkám asi tak minymálně dva roky pak budu uvažovat o Vista. Pak-li že tu někdo upravuje video či hudbu tak jim je Vista bez kompromisu smaže bez ohledu jestli je to legální nebo ne. Navíc jeto snadno napadnutelnej virem což nemam odzkoušené. Jen NOD se choval nějak podivně. Jediný co chci sou ty Dx10 což my s XP ostrouháme.

Draco napsal:
.....Jediný co chci sou ty Dx10 což my s XP ostrouháme.
Pokud ti jde jen o MSTS tak nepoužívá ani plných výhod DirectX7, proto je tak zatížený procesor a málo výkonná grafika hry. To co by dnes mnohem lépe dělala samotná grafická karta přes DirectX9, vlastně dělá rocesor, takže žádné "lepší DirectX" ani výkonná grafická karta nic nezmůžou. Pro MSTS (pokud se něco nezmění) jsou to vyhozené peníze.

Džordži, nechceš nám napsat, na které železo v PC je nutné klást největší důraz včetně příkladu minimální konfigurace a doporučené konfigurace?
Stále se mele dokola, že na MSTS jsou nové výkonné počítače zbytečnost, ale mě se potvrzuje opak.
Mé zkušenosti jsou takové.
Grafické karty ATI a jen s originálními ovladači na CD, maximální spokojenost.
nVidia má problémy s padáním editoru (změny v terénu, zooom mapy v editoru aktivit, je nutné přepnout na 16 bitů barev.
Jinak jsem už psal, že čím výkonnější PC, tím i MSTS chodí lépe. FPS sice ne o tolik, ale v editoru save databázového objektu na mým nejvýkonnějším železe s Pentium D 3,2 Giga 35 sekund a na "staré" šunce P4 3 giga procesor save trvá přes minutu. Proto mi zajímá, které železo výkon ovlivňuje.

Také pochybuji, že si PC kupujeme jen pro MSTS. A mnohé aplikace v budoucnu možná budou Vistu vyžadovat nebo v ní pojedou lépe nebo si s novým počítačem prostě jen Vistu koupíme, proto je otázka jestli pojede MSTS bez problémů na místě.

Zbyněk Šemora napsal:
Také pochybuji, že si PC kupujeme jen pro MSTS. A mnohé aplikace v budoucnu možná budou Vistu vyžadovat nebo v ní pojedou lépe nebo si s novým počítačem prostě jen Vistu koupíme, proto je otázka jestli pojede MSTS bez problémů na místě.
Zbyňku, XP sa budú predávať ešte najmenej 1 rok a potom ešte ďalších 4 - 5 rokov budú programy vyvíjané tak, aby bežali aj pod XP ... a za tých 4 - 6 rokov bude aj tvoj D 3,2 giga zastaralý črep, pretože už dnes ho vysoko prevyšujú Core2Duo a Core2Quad ( dvoj a štvorjadrové Conroe ). Ale je fakt, že výrobcovia začínajú Vistu vo veľkom cpať do novopredávaných PC. Záleží od toho, kto a čo si zvolí, ale v takom hypermarketovom magazíne si moc nevyberieš. Tam boli určité firmy ( nechcem ohovárať, ale konkrétne AT Computer ) schopné napchať do svojich sračkových počítačov s doskami Ati X200 Windows MCE aj keď PC nemali žiadnu ďalšiu výbavu potrebnú k tomuto inak nepodarenému klonu XP-čiek. A takéto firmy budú schopné pchať aj Vistu do absolútne nevhodných PC, pričom "odborný" hypermarketový pracovník kupujúcemu "poradí", že to je to najvhodnejšie pre neho a nič lepšie, než kúpiť práve to ani nemohol. A včil buď z toho múdry. Rozumný človek pri kúpe PC by mal hypermarket a obchodné reťazce ako ( Datart, OK elektro ... páni z týchto menovaných firiem nech mi prepáčia, ale je to tak ) a podobné zďaleka obísť . Ale ... komu neni rady, tomu neni pomoci :wink:

PS: od jari ( asi od 5. mesiaca ) budú v predaji nové Celerony s jadrom Conroe, zhruba zodpovedajúce dnešným notebookovým procesorom Core Solo.

PS 2: Má už niekto z členov fóra PC s procesorom Core2Quad ?

bob57_cz napsal:
Draco napsal:
No, tak já si počkám asi tak minymálně dva roky pak budu uvažovat o Vista. Pak-li že tu někdo upravuje video či hudbu tak jim je Vista bez kompromisu smaže bez ohledu jestli je to legální nebo ne. Navíc jeto snadno napadnutelnej virem což nemam odzkoušené. Jen NOD se choval nějak podivně. Jediný co chci sou ty Dx10 což my s XP ostrouháme.
Jestli ti to něco vymazalo, tak jedině s tvým souhlasem = nesprávnou obsluhou. Předpokládám, že hovoříš o Vistě v betaverzi 32b, co by s tím jinak NOD, že ?
Nebo jsi snad měl Vista64 a NOD64 ? !

Bouhžel, nejsou to moje zkušenosti ale bratrových kolegů který jsou skutečně odborníci. A ne lidi který to maj jak koníček. Tak nevim kde je chyba.

Džordž napsal:
Draco napsal:
.....Jediný co chci sou ty Dx10 což my s XP ostrouháme.
Pokud ti jde jen o MSTS tak nepoužívá ani plných výhod DirectX7, proto je tak zatížený procesor a málo výkonná grafika hry. To co by dnes mnohem lépe dělala samotná grafická karta přes DirectX9, vlastně dělá rocesor, takže žádné "lepší DirectX" ani výkonná grafická karta nic nezmůžou. Pro MSTS (pokud se něco nezmění) jsou to vyhozené peníze.

Tak tady musim odporovat protože kdysi sem jezdil na AMD Duron 750, 128MB SDRAM a TNT 2Pro a po nainstalování DX9 sem si mohl od grafiky dovolit trochu víc než od DX7. Zajímavé že. :lol:

Draco napsal:
... po nainstalování DX9 sem si mohl od grafiky dovolit trochu víc než od DX7. Zajímavé že.
Je pravdou, že DirectDraw z DX9 je o něco lepší a rychlejší, nicméně to nemění nic na faktu který jsem uvedl, že MSTS nepoužívá shadery pro stíny, viditelnost objektů počítá rovněž procesor ... a to je zásadní výkonové omezení.
Zásadní vliv na FPS má stále z HW procesor, méně grafická karta a pochopitelně celková vyváženost komponent počítače (pomalý disk může být vzhledem k častým velkým objemům načítaných dat taky brzdou, stejně tak paměti)
Na tratích potom vzhledem k výpočtům viditelnosti objektů je výkon dán počtem počítaných objektů a polygonů (pozor, i těch, které leží daleko před vámi, nebo někde za kopcem) a tak by měla být zásada nezobrazovat to co oko nevidí ("to procesor nebolí"). Mě se třeba jen zkrácením viditelnost "shrubbery" na 500m u tratě Ztracená podařilo zvednout FPS z 21 na 58 a to nemám žádné dělo. U náročnějších tratí důsledné používání LOD může znamenat posun od slideshow k plynulému zobrazení při plné viditelnosti na 2km.

Džordž napsal:
Draco napsal:
... po nainstalování DX9 sem si mohl od grafiky dovolit trochu víc než od DX7. Zajímavé že.
Je pravdou, že DirectDraw z DX9 je o něco lepší a rychlejší, nicméně to nemění nic na faktu který jsem uvedl, že MSTS nepoužívá shadery pro stíny, viditelnost objektů počítá rovněž procesor ... a to je zásadní výkonové omezení.
Zásadní vliv na FPS má stále z HW procesor, méně grafická karta a pochopitelně celková vyváženost komponent počítače (pomalý disk může být vzhledem k častým velkým objemům načítaných dat taky brzdou, stejně tak paměti)
Na tratích potom vzhledem k výpočtům viditelnosti objektů je výkon dán počtem počítaných objektů a polygonů (pozor, i těch, které leží daleko před vámi, nebo někde za kopcem) a tak by měla být zásada nezobrazovat to co oko nevidí ("to procesor nebolí"). Mě se třeba jen zkrácením viditelnost "shrubbery" na 500m u tratě Ztracená podařilo zvednout FPS z 21 na 58 a to nemám žádné dělo. U náročnějších tratí důsledné používání LOD může znamenat posun od slideshow k plynulému zobrazení při plné viditelnosti na 2km.

Tak proč to nezměníš? Je to moc složité? Když už si zvládnul takové věci s Binem tak tohle je hračka ne.

JOHNZ

Naposled editoval moderátor:
Zdravím,
MSTS na vistách by čistě teoreticky mohlo chodit zajímavě, neboť vyšší verze visty podporují technologii, která je založená na tom, že když má člověk Flash Disk, MP3 přehrávač nebo jiné vyměnitelné přenosné médium, tak si tím zvedne operační pameť RAM, potom by stačilo si z RAMky udělat RAMDISK a nahrát do něj MSTS. V praxi si to představuju tak, že když mam ramku velkou např. 1 GB a MP3 flash disk s kapacitou např 2 GB a udělám z toho ramdisk tak hnedle budu mít 3 GB na disku s podstatně rychlejšíma přístupovýma dobama na disk. Toť jen moje představa.

Windows VISTA a MSTS

Zdravim,
tak som vyskusal MSTS na VISTE a zistil som jedno, ze ked spustim MSTS samostatne ide pomaly, FPS je velmi nizke, grafika trhana...
Ked ale MSTS spustim cez TRAIN STORE rozdiel je obrovsky(nabehnutie simu je rychlejsie, pohyb v menu, fps tiez),
neviete cim to moze byt?
Ake mate skusenosti Vy?

Vopred dakujem za odpovede

PS: akurat je jedna negativna vec, ukoncenie MSTS je obrazovkou, a treba ho zavriet vyskocenim spat do Windowsu ale nie je to take vazne

Re: Windows VISTA a MSTS

Tomas_CH napsal:
Zdravim,
tak som vyskusal MSTS na VISTE a zistil som jedno, ze ked spustim MSTS samostatne ide pomaly, FPS je velmi nizke, grafika trhana...
Ked ale MSTS spustim cez TRAIN STORE rozdiel je obrovsky(nabehnutie simu je rychlejsie, pohyb v menu, fps tiez),
neviete cim to moze byt?
Ake mate skusenosti Vy?

Vopred dakujem za odpovede

PS: akurat je jedna negativna vec, ukoncenie MSTS je obrazovkou, a treba ho zavriet vyskocenim spat do Windowsu ale nie je to take vazne

Mno tak TRAIN STORE spustí je to co si vybereš. Ale samotné MSTS načte úplně všechno a hlavně projede kde jakou ptákovinu. Proto pomalí start a proč to běhá pomalu je asi taky v tom. Na VISTA musíš mít super počítač nic průměrnýho.

Bob57: Mno zkus třeba sestavu AMD Duron 1,2 GHz 512SDRam a Riva TNT2 Pro a nehneš se. Osobně sem to zkusil. A co na tvé sestavě rozjet C&C 3. Myslim že to nerozběhneš tak hezky. MSTS těží na svim stáří tak že současné sestavy to zvládnou i na Vistě. Nehledej tam žádnej zázrak od Billa. Furt je to stejnej shit jako XP.

Draco: Vlastná skúsenosť: 1,3 GHz Celeron, 512 SDRAM, GF2, Win XP Pro, C&C 3 hoc na najmensich detailoch, ale aj pri slusnej akcii no problem ...

JOHNZ napsal:
Draco: Vlastná skúsenosť: 1,3 GHz Celeron, 512 SDRAM, GF2, Win XP Pro, C&C 3 hoc na najmensich detailoch, ale aj pri slusnej akcii no problem ...

Zkus VISTA. :D Navíc si místo GF2 dej TNT2 Pro. No nevěřim co píšeš protože i Athlon 2500+XP s 512 DDR 333Mhz a GF4 4200 TI 128MB na WIN XP mělo lehce potíže i na nejmenší detajly.

Koukám, co to tady řešíte. Vistu sice nemám, ale co jsem četl, předpokládá se velmi výkonná sestava, takže nějaké staré Athlony, málo RAM, podle nich nemůžete hodnotit, jak se MSTS ve Vistě chová.

Back
Nahoře