MSTS na nových Windows Vista?

ja jen prvnich 5 minut :-(, jezdi bracha, ja mam na starosti jen technickou podporu :-),
MSTS se akorat pri vypnuti neukonci korektne a je nutny ho killnout

martinF napsal:
ja jen prvnich 5 minut :-(, jezdi bracha, ja mam na starosti jen technickou podporu :-),
MSTS se akorat pri vypnuti neukonci korektne a je nutny ho killnout
Pokud bude správně spuštěný, tak se i správně ukončí. Tohle jsme tu už nejednou řešili - vztah user/administrator a spouštění/ukončení programů ve win2000 a Vista. Program se musí spouštět s prioritou administrátora/správce ( ne jako user ), nastavíš v zástupci pro spuštění na záložce "kompatibilita", je tam zatržítko. Nemusí to ale správně fungovat, pokud byla provedena "jednoduchá" user instalace msts do systému namísto "plné" s prioritou správce.

Včera jsem zavraždil odpoledne, protože kamarád přenesl svůj PC s Vistama a chtěl rozchodit MSTS.
V uživatelském profilu má vypnuto Vistovské zabezpečení, takže vše instaluje jako správce.
MSTS mu chodí a na rozdíl ode mne při načítání trati nemá stlačená písmenka nad čárkami. Editor mu funguje normálně, rozjel jsem i testovací aktivity. Ale co mu na rozdíl od mne nefunguje, nejdou rozbalit aktivity v apk. Zkoušel jsem vše možné s registr fix.exe a nic.
Další horror byla má killer aktivita Topírna noc. Vše šlo v klidu, až do prvního pokusu o svěšení puklíka s elektrickou lokomotivou. Jak jsem všem radil a úspěšně, je třeba zapnout trolejové vedení, to jsem měl a po najetí na elektriku MSTS zamrzl.
2. pokus. TV jsem vypnul a loadnul tohle svěšení. A současně jsem zkusil dát směr do neutrálu, ale omylem jsem jej dal obráceně zpět. S mašinou jsem se spojil OK. Pak změnil směr a pospojoval zbytek. Po té jsem s konvojem jel do pošty a hru uložil a ukončil. Pak jsem udělal load a MSTS se odporoučel do woken. Tak jsem znovu loadnul hru před spojením a tentokrát jsem najel s reverzem v 0 a opět vše OK. Po spojení všech loko jsem směr přestavil na neutrál a hru uložil jako stojící. Po load jsem se opět odporoučel do woken.

Řešení?

Testy s MSTS ve Vistách se chovají nevyzpytatelně a zatím asi neexistuje všeobecný návod jak MSTS nastavit, aby se choval všude plnohodnotně. Proto doporučuji pro ty, kteří potřebují Visty pro moderní software a současně chtějí hrát stařičké MSTS, aby si do PC přidali ještě jeden hardisk a tam si nainstalovali WinXP. A budete mít klid a pokoj.
S tou trolejí, jak jsem dříve radil a pomohlo to, možná to nesouviselo se zapnutím troleje, ale jednalo se o nějaký výchozí stav nastavení, který se nesmí měnit. Jiné logické vysvětlení mne nenapadá. Až bude po aktualizaci trati, zkusím ještě experimentovat u sebe.

Zbyněk Šemora napsal:
Včera jsem zavraždil odpoledne, protože kamarád přenesl svůj PC s Vistama a chtěl rozchodit MSTS.
V uživatelském profilu má vypnuto Vistovské zabezpečení, takže vše instaluje jako správce.
MSTS mu chodí a na rozdíl ode mne při načítání trati nemá stlačená písmenka nad čárkami. Editor mu funguje normálně, rozjel jsem i testovací aktivity. Ale co mu na rozdíl od mne nefunguje, nejdou rozbalit aktivity v apk. Zkoušel jsem vše možné s registr fix.exe a nic.
Další horror byla má killer aktivita Topírna noc. Vše šlo v klidu, až do prvního pokusu o svěšení puklíka s elektrickou lokomotivou. Jak jsem všem radil a úspěšně, je třeba zapnout trolejové vedení, to jsem měl a po najetí na elektriku MSTS zamrzl.
2. pokus. TV jsem vypnul a loadnul tohle svěšení. A současně jsem zkusil dát směr do neutrálu, ale omylem jsem jej dal obráceně zpět. S mašinou jsem se spojil OK. Pak změnil směr a pospojoval zbytek. Po té jsem s konvojem jel do pošty a hru uložil a ukončil. Pak jsem udělal load a MSTS se odporoučel do woken. Tak jsem znovu loadnul hru před spojením a tentokrát jsem najel s reverzem v 0 a opět vše OK. Po spojení všech loko jsem směr přestavil na neutrál a hru uložil jako stojící. Po load jsem se opět odporoučel do woken.

Řešení?

Testy s MSTS ve Vistách se chovají nevyzpytatelně a zatím asi neexistuje všeobecný návod jak MSTS nastavit, aby se choval všude plnohodnotně. Proto doporučuji pro ty, kteří potřebují Visty pro moderní software a současně chtějí hrát stařičké MSTS, aby si do PC přidali ještě jeden hardisk a tam si nainstalovali WinXP. A budete mít klid a pokoj.
S tou trolejí, jak jsem dříve radil a pomohlo to, možná to nesouviselo se zapnutím troleje, ale jednalo se o nějaký výchozí stav nastavení, který se nesmí měnit. Jiné logické vysvětlení mne nenapadá. Až bude po aktualizaci trati, zkusím ještě experimentovat u sebe.
No vida, tak nakonec se přece potvrzuje, co jsem psal já, že ? :
Na troleji nezáleží !!!! :D , ale pan "odborník" radí vypnout a radí zapnout a radí a radí ...
a sám se radami neřídí a nejdou mu apk, ač opět má řešení o pár glosů zpět ! ( Už to tu vidím zase napsáno "nemám čas to všechno číst". ).
No hlavně má už zase nové řešení s druhým diskem. Nevím na co, už se to tu psalo, že kdo umí, ten si sestaví multiboot i na jednom disku či oddílu. :salut:

Bobe57, jenomže ty Tvé rady také nefungují. Asi proto, že tak daleko jsi ještě nešel, že by jsi v aktivitě potřeboval najet na lokomotivu jiné trakce. Takže sám také víš kulový a tváříš se tady jako odborník, který vše ví a zná. Viz v PC poradně. Žádné rozumné vysvětlení proč u jmenované základní desky na IDE2 nebo 3 se připojená zařízení někdy chovají nekorektně.

Zbyněk Šemora napsal:
Bobe57, jenomže ty Tvé rady také nefungují. Asi proto, že tak daleko jsi ještě nešel, že by jsi v aktivitě potřeboval najet na lokomotivu jiné trakce. Takže sám také víš kulový a tváříš se tady jako odborník, který vše ví a zná. Viz v PC poradně. Žádné rozumné vysvětlení proč u jmenované základní desky na IDE2 nebo 3 se připojená zařízení někdy chovají nekorektně.
Ale spojoval. Jak asi dělám nastavování a testy ? Nemusím ale jet tvou makroaktivitu, stačí mi udělat malou jednoduchou verzi. Zeptej se Jardy B., co mi poslal na ověření, že mu to padá. Já poupravil.eng, prověřil a nepadalo. Zabalil, jemu poslal zpět upravené, on rozbalil, spustil a padalo mu to pořád.
Bohužel se různé chipsety chovají různě.
Při poslední návštěvě tchána jsem mu komplet nainstaloval nový PC a do něj MSTS plus BP. Vše šlapalo jak hodinky.
Uběhl nějaký měsíc, děda s badčou přiinstalovali něco programů a ve výsledku zbořili komplet systém.
Včera jsme opět dojeli, nově jsem udělal komplet instalaci OSs ( XP+Vi ) a MSTS. Výsledek - PC zamrzne už při pouhém spuštění simulátoru, nepřehraje ani úvodní video. Jinak funguje téměř vše krom TV karty, je v zařízeních správně, najde TV/R stanice, ale ani jedinou TV nespustí - program ohlásí neinicializaci zařízení, rádia hrají.
Do příští návštěvy je bez msts a TV, to budu muset resetnout bios a doladit grafiku. Bylo málo času na ladění.

bob57_cz napsal:
Včera jsme opět dojeli, nově jsem udělal komplet instalaci OSs ( XP+Vi ) a MSTS. Výsledek - PC zamrzne už při pouhém spuštění simulátoru, nepřehraje ani úvodní video. Jinak funguje téměř vše krom TV karty, je v zařízeních správně, najde TV/R stanice, ale ani jedinou TV nespustí - program ohlásí neinicializaci zařízení, rádia hrají.
Do příští návštěvy je bez msts a TV, to budu muset resetnout bios a doladit grafiku. Bylo málo času na ladění.

IMHO kodeky nebo directX... ;-)

Bob57: Ta moje makroaktivita má pro testy jeden význam a to takový, že PC a MSTS maximálně zatíží a projeví se závady, které se při jednoduché aktivitě neprojeví. A 15 minut hraní do prvního problému nikoho časově nezrujnuje :D .

Jinak obecný problém je, že všichni jen tápeme metoda pokus a omyl a málo kdy identifikujeme přesnou příčinu.
Ale mě například na žádném PC, kde mám XP MSTS nijak nezlobí, vše šlape jak hodiny adekvátně dle výkonu PC. Jen ty Visty jsou zatím začarovaný kruh. Až budu mít po aktualizaci, zkusím vše od MSTS odinstalovat, vyčistit registry a krok za krokem nainstalovat znovu.

Kosac napsal:
bob57_cz napsal:
...Do příští návštěvy je bez msts a TV, to budu muset resetnout bios a doladit grafiku. Bylo málo času na ladění.
IMHO kodeky nebo directX... ;-)
Msts má vlastní kodek. A když spustím video z Global msts normálně v průzkumníku či přes filemanažer, tak se přehraje. Zádrhel je někde v komunikaci mezi obslužným programem a HW.
Zbyněk Šemora napsal:
Bob57: Ta moje makroaktivita má pro testy jeden význam a to takový, že PC a MSTS maximálně zatíží a projeví se závady, které se při jednoduché aktivitě neprojeví. A 15 minut hraní do prvního problému nikoho časově nezrujnuje :D .
Jinak obecný problém je, že všichni jen tápeme metoda pokus a omyl a málo kdy identifikujeme přesnou příčinu.
Ale mě například na žádném PC, kde mám XP MSTS nijak nezlobí, vše šlape jak hodiny adekvátně dle výkonu PC. Jen ty Visty jsou zatím začarovaný kruh. Až budu mít po aktualizaci, zkusím vše od MSTS odinstalovat, vyčistit registry a krok za krokem nainstalovat znovu.
Na mém PC šlape vše v XP i VI bezproblémově.
Problémy jsou různé kus od kusu - bohužel. Děda má chipset VIA, já mám ATI690.

Mám zajímavý problém, který se mi objevil jen na Vistách: Když spustím simulátor a vyberu si nějakou trať či aktivitu, nefunguje mi klávesnice. MSTS musím ukončit pomocí "opičího stisku" Ctrl+Alt+Del a zrušením procesu "train". Pokud ale MSTS spustím a hned kliknu (bez jakéhokoli přehrabování ve strojích či tratích...) na start, tak mi nejenže simulace najede (konkrétně dvoukolejka a M262.026) ale pokud tuto trať ukončím a spustím něco jiného, klidně to samé, u čeho mi klávesnice nejela, vše funguje. Co dělám špatně? Mám Visty a Bin 1.7.1022. Trainset i tratě mám naprosto stejné jako na jiném počítači, kde ale fičí XP. Jen jeden rozdíl tu je: Mám Samsung Multimedia Keyboard, ke které byl ovladač. Původně jsem si myslel, že je chyba v něm, tak jsem jej odinstaloval. (u klávesnice to snad není problém...) zatímco na PC s XP jede ovladač bez problémů. Spíše tedy jel. Díky za tipy.

I když to tu někteří odsoudí, koupil jsem si před 14ti dny notebook "na klíč" a jak je teď již skoro standard, jsou na něm Visty. Sestava: AMD Turion64 X2 TL58 1,9 GHz; 2 x 512 KB L2 cache; čipová sada NVIDIA nForce 610M; 2 GB DDR2 667 MHz; HDD 160 GB, 5400 RPM; 15,4" WXGA TFT LCD CrystalBrite 1280 x 800 bodů; grafická karta NVIDIA GeForce 8400M G s až 896 MB TurboCache paměti 128 MB vlastní paměti a až 768 MB sdílené systémové paměti, podpora NVIDIA PureVideo, DirectX 9 a DirectX 10; Microsoft Windows Vista Home Premium.
Mezi první instalovaný sw patřil MSTS. Instalace proběhla bez problémů. Dalo mi zabrat nekorektní ukončování: je třeba MSTS spouštět jako správce! Dál mne potrápilo donutit displej, aby neroztahoval MSTS na 16:9, ale i to se podařilo nastavit. Bin bez problémů, zatím jezdím na Dvoukolejce a 240 a nemám problém.
Z podpůrného sw jsem ještě přidával Trainstore - bez problémů, ConBuilder - bez problémů.
Nejvíce se mne natrápil ShapeViewer - jednak je třeba podle návodu http://steam4me.railpage.org.au/trainsim/sviewr.html doplnit registrace některých dll, případně přímo i soubory dll v systému. Ale pozor, přes volbu Spustit neproběhne korektně, je třeba si jako správce spustit příkazový řádek a tam postupně spustit příkazy REGSVR32 xxxxx. Ale ani to nepomohlo. Potřebuje totiž podporu Visual Basicu. Nakonec jsem se prokousal i tím.
Takže za sebe říkám, kdo nemá zbytí, i na Vistách to jde.
Poznámka nakonec: tratí pana Šemory a aktivitou Den blbec jsem stroj zatím netestoval.

Zbyněk Šemora napsal:
Visty na notebook nebrat, v XP to poběží až o 80% rychleji.
Tohle je blbost !
peter55 napsal:
Chcem si kupiť notebook a bol by som rád keby mi tam išlo aj MSTS (OS Vista). http://www.shark.sk/default.aspx?content=TVRDETAIL&nparams=kod_id;13239 Čo myslite rozchodim to? Nejake pripomienky k parametrom a tak by tiež potešili, pripadne nejake rady. Diky.
Je tam napsáno, že jsou k tomu winVista, ale ne jaká verze - 32/64.
Pokud 32bit, tak moc nebrat, pokud 64bit, tak brát, na nich jede msts lépe něž v XP.
Samozřejmě se musí dodržet určité podmínky při instalaci a spouštění msts - vždy jako správce/administrátor !, pod obyčejným účtem "user" jsou problémy ( stejně jako ve win2000 ).
Viz i :
Honza napsal:
I když to tu někteří odsoudí,...
Konečně spřízněná duše, která se dokázala poprat s maličkostmi a ukazuje, že to jde, když se ví, jak na to.

bob57_cz napsal:
Viz i :
Honza napsal:
I když to tu někteří odsoudí,...
Konečně spřízněná duše, která se dokázala poprat s maličkostmi a ukazuje, že to jde, když se ví, jak na to.
Mě na Vistách také všechno jede, ale až na jednu zásadní aktivitu, když se mám spojovat a na tohle zde ještě nikdo nedokázal rozumně odpovědět. V XP s ní není nikde problém. Jenomže Honza napsal, že BP a tuto aktivitu ještě nezkoušel. Rád bych slyšel od Vistaře, že bez problémů projel Topírnu noc. Jsem zvědav, jestli se někdy dočkám.

Sice jsem na notebooku s WinVista Zbyňkovu trať nechtěl, mám ji na "hlavním" stroji s WinXP, ale abych ověřil problém spojování, provedl jsem instalaci a odjezdil Topírnu až ke kritickému místu v KH, takže ... bohužel je to pravda, přestup z dieselu na elektriku na Masarykově nádr. byl bez problému, ale v KH spojení elektriky na diesel = zatuhnutí. Pro ověření jsem zkusil na svém testovacím polygonu v jednodušší aktivitě, bohužel se stejným výsledkem. WinXP ve stejné situaci nezatuhne. Až budu mít chvilku, zkusím další kombinace, třeba i s párami. Jinak Bin verze 1.7.102222.

Honza napsal:
Sice jsem na notebooku s WinVista Zbyňkovu trať nechtěl, mám ji na "hlavním" stroji s WinXP, ale abych ověřil problém spojování, provedl jsem instalaci a odjezdil Topírnu až ke kritickému místu v KH, takže ... bohužel je to pravda, přestup z dieselu na elektriku na Masarykově nádr. byl bez problému, ale v KH spojení elektriky na diesel = zatuhnutí. Pro ověření jsem zkusil na svém testovacím polygonu v jednodušší aktivitě, bohužel se stejným výsledkem. WinXP ve stejné situaci nezatuhne. Až budu mít chvilku, zkusím další kombinace, třeba i s párami. Jinak Bin verze 1.7.102222.
A zkusil si SP1? Prý to Vistu hodně vylepšilo a zrychlilo. Jinak ten Bin 1.7.102222 pro hraní aktivit není dobrý. Konkrétně u této aktivity to hráče nechá dohrát asi 5 hodin a pak to vše skončí na vynulovaném reverzním bodu v Bubnech. Škoda, že tohle Džordž už neopravil. Naštěstí verze Binu lze měnit i během hraní, tak se z tohoto problému dá vycouvat.

Já si pamatuji po vydání SP2 do XP, to byly úplně ty samé články. "SP2 nebrat, mnohé programy přestanou fungovat...." Já si nepamatuji, že bych měl po SP2 jakýkoli problém a dokonce v citované recenzi XP chválí až po SP2.
Tak by mne zajímalo, ktré programy po SP1 ve Vistách začnou zlobit? To už nikdo nenapíše. Mě by jen zajímalo (určitě si SP1 už někdo nainstaloval), jestli to vyřeší problém se spojováním elektrické a motorové lokomotivy. To je pro mě dost zásadní.
Jinak SP1 jsem nijak sám neřešil, jen jsem se dozvěděl, že existuje zatím jen anglická verze, což není nic pro mě. Já si počkám na verzi oficiální CZ.

Jinak dilema je velmi rozpačité. Visty proti: Zatím není plně funkční MSTS, ale pro je např. HW zvukovky (Soundblaster Audigi SE), kde se zatím chovala korektně. To samé na XP, nepřehrávají se všechny zvuky. Zvuky v kabině OK, pohled z okna dozadu, zvuky slabší, pohled z okna dopředu nebo ex ticho. Včera jsem Testoval jednu aktivitu (v XP) a z úžasem zjistil, že vše funguje jak má, ale když jsem popojel o kus dál tak opět ex nikde včetně pohledu dopředu. Logiku to postrádá v tom, že to místo, kde se všechny zvuky přehrávaly korektně byla stanice Česká Třebová s 1700 objekty, nádražním rozhlasem a přijíždějící vlaky traffic. Tam, kde to přestalo fungovat byla širá trať. :x Integrovaná zvukovka funguje korektně, ale nesmím jezdit s vozidly, kde je slyšet rozběh TM, například 451. To co je pak slyšet připomíná spíš přehrávání stupnice v akordech než rozjezd lokomotivy. Zatím nevím co s tím. Po aktualizaci trati jdu do Vist a budu zkoušet tam. Pomalu věřím tomu, že tyto zvukovky jsou šité na míru pro Visty (ikdyž tenkrát Vista ještě nebyla vydaná)

Back
Nahoře