Trať Trnava - Kúty

Nič v zlom, ale kvality textúry toho posledného žlto-modrého domčeka pripomínajú začiatky MSTS...

Já bych s připomínkami počkal, až dílo bude venku. Z pohledu lokomotivy vše bude vypadat jinak a nějaký domeček s méně kvalitními texturami pod celkem natolik zapadne, že si nějakého zjednodušení nikdo nevšimne. A nevidím důvod, proč na vzdálenější domy nepoužít zjednodušené stavby nebo jen kulisy. Nejsme v leteckém simulátoru. Stejně má Brzda obdiv, kolik modelů už vytvořil. Umím si představit to šaškování s fotoaparátem, než si to množství objektů nafotil. Já fotil jen část budov do BP a ty nadávky, co jsem zchytal od majitelů domů mi stačily. Vlastně i Nebulus nebo Honza Švec ví o tom také své. :D

Ja som len prejavil mierny údiv, pretože Brzdove fototextúry ( stačí sa pozrieť na objekty na tejto stránke ) sú perfektné aj na hocijakej kadibúde a zrazu toto;-)

Paráda, ale drobná pripomienka: Keď sú mechanické závory s predzvánačom, tak stojan so zvončekom je iba na jednej strane, na druhej by mal byť obyčajný stojan bez zvončeka.

nebulus napsal:
Paráda, ale drobná pripomienka: Keď sú mechanické závory s predzvánačom, tak stojan so zvončekom je iba na jednej strane, na druhej by mal byť obyčajný stojan bez zvončeka.

OK, vymením, to je najmenej.........takých vecí tam bude kopec, to vieme riešiť ľavou zadnou...

Ako to bolo s pohonmi návestidiel, závor, predzvestí...atď...? Ak to tak nie je, tak ma opravte......boli poháňané mechanicky pomocou drátovodov, kladiek a napínacích stojanov, to znamená, že v blízkosti musela byť dajaká budova, odkiaľ sa to celé ovládalo. Aké boli max. dĺžky lanovodov? jedná sa mi o to, že to potrebujem celé vymodelovať, tak nech sa s tým nehrám zbytočne, model by bol ako skladačka. Dačo som na nete našiel, ale nie je to ono. A ešte jedna vec, niekde je to vedené aj v kanáloch, alebo to bolo celé napovrchu? Dík.

Bolo to aj v kanaloch. Dlzka podla potreby. Na mnohych miestach to islo popod vymeny a potom po druhej strane az k vymene ci k navestidlu.

Mechanická návěstidla se ovládala a doposud se ovládají z přilehlého stavědla. Na jižní Moravě je to stále běžná věc. Podle situace jdou dráty v blízkosti zhlaví v kanálech (někdy musí podejít koleje) a dál pak na Moravě takřka výhradně na povrchu. Kříží li cestu či silnici, zajedou na těch pár metrů do kanálu. 10-20 m před návěstidlem je napínák. Vzdálenost stavědlo - předvěst je v pohodě, horší to bylo ze závorama. Pro ty, které byly daleko od stavědla, se budovala závorářská stanoviště, která ovládala třeba dvoje přilehlé závory. Použití pohonů závor je vysvětleno u mne na webu a jsou tam je stažení dva pohony závor od Nebuluse.

nebulus napsal:
Ještě doplním, že tenkrát nebyly ty umělohmotné přejezdy, jak se dávají na koridory:D:D. Také nebylo tolik asfaltových silnic, většinou se jezdilo po žulových kostkách. Někde hrubé velké jinde malé drobné.
Pamatuji si v roce 1967, jak jsme se jako kluci těšili na novou betonovou silnici s asfaltovými pruhy na okrajích pro cyklisty. Měla to být u nás první silnice, která není z kostek a těšili se, jak se tady bude jezdit parádně na kole.
Jinak opět pěkná práce.

K drôtovodom a pod: V stanici boli vedené v kanáloch ( prípadne na stľpikoch ) a na trati iba na stĺpikoch. Max. dľžka bola tuším niečo cez 1000m. Pred vchodovými návestidlami a predzvesťami boli cca 15m pred návestidlom umiestnené pákové kompenzátory ťahu ( model v MSTS existuje, naprv Dvoukolejke ). Čo sa týka drôtovodov, mám nafotené rôzne varianty ( ak máš záujem pošlem ).

Ešte jedna drobnosť, na screenoch to síce nie je vidieť ale: Keď išlo telefónne vedenie na stožiaroch popri trati, tak cca 2m nad zemou je umiestnené vedenie traťového telefónu ( TT ). Ale v miestach prejazdov a v zástavbe toto vedenie bolo vedené z logických dôvodov hore spolu s ostatnými vedeniami hore. V sade mojích stožiarov ktoré používaš je aj táto varianta ( vedení s a bez TT ).

Já ještě doplním, že u výměn a návěstidel menších (a tím i kratších stanic) existovala i varianta ovládání drátovody ze stanoviště ve staničníní budově, od které drátovody podešly staniční koleje přímo od budovy za staniční koleje, zde, většinou pod poklopem, změnily směr o 90 stupňů, a již na povrchu vedly za poslední staniční kolejí na jednotlivá zhlaví a k vjezdovým návěstidlům a předzvěstem.
Pokud jde o kompenzátory tahu, jednu připomínku: pokud by na některé trati byla osazena návěstidla německého (saského/pruského) vzoru, kompenzátory měly naprosto jiný tvar (větší, velké betonové závaží) a na rozdíl od našich nebyly poblíž návěstidla, ale naopak v blízkosti stavědla/stanice.

......... Čo sa týka drôtovodov, mám nafotené rôzne varianty ( ak máš záujem pošlem ). .............

jasne, ak máš, pošli, vymodelujem takú dajakú skladačku, kde by boli drátovody, kanály, ovládacie páky, ktoré som niekde videl aj na čelenej strane budovy......

Back
Nahoře