Windows 7 a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Tak hotovo, nainstalován win 7 i MSTS. Vše šlape perfektně. Jen za boha nemohu docílit toho aby se mi obraz roztáhl na celou plochu displeje. U vist jsem nikde nic nenastavoval a běželo to a teď ne, zkoušel jsem i tu fintu s úpravou v nastavení grafiky, ale nejde to...

Přes týden jsem konečně nahodil W7, když už je konečně venku ta full verze a taky protože mé XPečka už byla ve stádiu klinické smrti. Celkový dojem je dobrý, všechno šlape tak jak má (vyjma češtiny do TS ), jediné v čem je problém, že při tvoření aktivit nevidím v editoru koleje. Označení kolejí, návěstidla, všechno vidím, jenom ty koleje ne. Nevíte jak s toho ven?

Kuba napsal:
Přes týden jsem konečně nahodil W7, když už je konečně venku ta full verze a taky protože mé XPečka už byla ve stádiu klinické smrti. Celkový dojem je dobrý, všechno šlape tak jak má (vyjma češtiny do TS ), jediné v čem je problém, že při tvoření aktivit nevidím v editoru koleje. Označení kolejí, návěstidla, všechno vidím, jenom ty koleje ne. Nevíte jak s toho ven?

Mne sa tento problem nestal. Editor slape ako ma. Jedine co mam nastavene tak je nastavenie kompatibility s XP SP2 a spustanim suboru ako spravca. Ale to uz si asi skusal.

matostav napsal:
Mne sa tento problem nestal. Editor slape ako ma. Jedine co mam nastavene tak je nastavenie kompatibility s XP SP2 a spustanim suboru ako spravca. Ale to uz si asi skusal.
Jo, to jsem zkoušel, samozřejmě s nulovým výsledkem.

Po relativně dlouhé době jsem se konečně rozhoupal k řádné očistě a reinstalu celého systému. Místo dosavadních Win XP jsem se rozhodl vyzkoušet finální verzi Win 7 Ultimate. Na pořádné testy ještě nebyl čas, ale něktéré postřehy už sem mohu napsat.
Samotné MSTS šlape dobře, v některých situacích se mi FPS zdálo dokonce mírně vyšší. Jako test jsem zvolil začátek Zbyňkovy aktivity Topírna noc. Projel jsem úvodní část - posun v depu až napojení nákladu v Libni. FPS v depu 10-13 při pohledu z kabiny. Často jsem dával venkovní pohledy, točil s kamerou a nenastal jediný pád. Pak jsem udělal ještě minitest s přelezáním do různých loko. Přechody mezi všemi druhy trakcí byly ok a bez pádu. Zvuky se chovají lépe jak ve Win XP (používám integrovanou zvukovku).
Editory - zdá se vše funkční, pouze nechtějí prostředí Aero. Přepínání z/do Aera se po vyp/zap editoru děje automaticky.
Co se týče dalších aplikací které používám k chodu MSTS, tak se jedná o tyto:
ConBuilder, TrainStore, Shape Viewer, TGATool2/AceIt. Všechny se mi podařilo rozchodit. Poznámku mám jen k AceIt a TrainStore.
AceIt mi dlouho psalo "Unable to create Direct3D device" a nešlo spustit. Ani nevím jak přesně se mi problém podařilo vyřešit, ale doporučuji zkusit instalovat AceIt jako správce, případně si hrát s ovladači GK a DirectX.
TrainStore nechce umožnit změnu jazyků - češtinu lze nastavit natvrdo a to tak, že soubor s češtinou pojmenujete jako defaultní soubor s angličitnou, tedy jako TrainStore.eng.

Kank napsal:
Editory - zdá se vše funkční, pouze nechtějí prostředí Aero. Přepínání z/do Aera se po vyp/zap editoru děje automaticky.
To přepínání se u mě děje taky, akorát bohužel nevidím v AE koleje a dneska jsem zjistil, že vlastně ani návěstidla. Ony tam jakože jsou, paths normálně můžu udělat, akorát že nejsou vidět. Zkoušel jsem i přehodit Catalysty na ty starší, na kterých jsem frčel na XPečkách a nic.
Kank napsal:
TrainStore nechce umožnit změnu jazyků - češtinu lze nastavit natvrdo a to tak, že soubor s češtinou pojmenujete jako defaultní soubor s angličitnou, tedy jako TrainStore.eng.
Vyzkoušeno, u mě taky funguje. Díky za tip.

Naposled editoval moderátor:
Kuba napsal:
To přepínání se u mě děje taky, akorát bohužel nevidím v AE koleje a dneska jsem zjistil, že vlastně ani návěstidla. Ony tam jakože jsou, paths normálně můžu udělat, akorát že nejsou vidět. Zkoušel jsem i přehodit Catalysty na ty starší, na kterých jsem frčel na XPečkách a nic.
A opravu AE jsi zkoušel nainstalovat?

3michal: stáhni si novější verzi. Ta už jede bez problémů.

Třeba zde: http://www.activitysimulatorworld.net/Les_utilitaires/Shape_viewer..htm

Nevím, jestli je to přímo kvůli sedmičkám, ale na starším PC se mi to nestalo. Když mám zvuky na středu, tak mi hra jede plynule, ale jakmile dám zvuky na max. tak se hra začne kousat. Nemám nastaveno podle desatera a bin. 1.7... mám vypnuté stíny i troleje a s nastavení grafiky, textur a vzdáleností objektů jsem nehýbal.

Kousáním myslíš chvilkové skoky na nízká, případně nulová FPS, nebo zamrznutí celé hry? Zvuky na maximum u mě znamenají o trochu nižší FPS (oproti středové poloze jezdce), ale rozhodně ne cukatůru či zamrzání. Zkus nastavit dle desatera, případně aktualizovat soundcfg.dat.

Kousáním myslím nízká FPS, když mám střední kvalitu, tak mám kolem 20 a když mám nejvyšší tak 4-8 FPS. Zkusím, děkuji za radu :)

Pokud se hýbe šoupátkem v nastavení zvuků, tak asi je třeba mít soundcfg.dat podle boba57_cz. Jinak by to opravdu mohlo mít na svědomí pády MSTS v oblastech, kde je vysoký výskyt vlakových souprav, byť stojících, protože každý vůz znamená jeden zvukový objekt. Pád tenkrát vyřešil Džordž viz jeho vlákno o BIN, kde změnil hodnoty, ale jen u polohy, kde je šoupátko nastavení na maximum. Bob57 to udělal pro všechny polohy šoupátka. Ale ještě jsem neměl čas testovat. Optimální prostředí na testování je posun v Dřísech u aktivity Topírna noc. Tam to tenkrát padalo.

Zbyněk:
Pokud se hýbe se šoupátkem zvuků, pak z těch zvuků asi moc neuslyšíte. Protože nižší kvalitu nikdo nepoužívá, přestal jsem příslušné nastavení už dávno používat.
http://www.msts.jacek-modely.cz/paginy/navody/kvalita_zvuku.htm

A s tou úpravou soundcfg.dat jsem přišel já
http://www.msts.jacek-modely.cz/paginy/navody/vypadek_zvuku.htm

No jo, ale tady je řeč o tom, že někdo kvůli lepšímu fps hýbe se šoupátkem nastavení kvality zvuků. Proto jsem reagoval. Ale v případě zvuků od Dejva se v případě stažení šoupátka na menší hodnotu zvuky chovají nekorektně. Proto asi tady někdo píše, že neslyší ex a podobně.
Co se týká soundcfg.dat, to je prvotní práce Džordže, kdy jsem mu poslal save z Dřis jmenované aktivity, kdy MSTS při napojení posledního dílu soupravy padal. Aby se podíval na příčinu. Výsledek je v jeho vláknu o MSTS BIN. (úprava jednoho řádku v soundcfg.dat) Jackova úprava přišla až nějaký čas po té. Ale odůvodnění, proč takovou a taková a taková hodnota se dále změnila, to je zatím neznámé. Jenomže to už jsme asi mimo vlákno o WIN 7. Vše od 72 by se mělo odšoupnout někam k problematice soundcfg.dat.

Tak vliv zvuků na FPS je značný, to se kdysi probíralo. Kvůli tomu jsem dělal zvuky, které na nastavení posuvníku správně reagovaly. Jenže pak se začalo ozývat čím dál víc lidí, kteří si stěžovali, že neslyší písek, zdrže, atd. a pak se ukázalo, že prostě mají nastavenou menší kvalitu. Tak jsem nechal jen nastavení pro nejvyšší kvalitu.
A co se týká soundcfg.dat, samozřejmě je to prvotní práce Džordže, na základě toho jsem začal zkoušet vyšší hodnoty. Proč taková a taková hodnota, to je právě v tom vláknu o binu. Nikdo jiný v tom nebyl.

350.009 napsal:
Nevím, jestli je to přímo kvůli sedmičkám, ale na starším PC se mi to nestalo. Když mám zvuky na středu, tak mi hra jede plynule, ale jakmile dám zvuky na max. tak se hra začne kousat. Nemám nastaveno podle desatera a bin. 1.7... mám vypnuté stíny i troleje a s nastavení grafiky, textur a vzdáleností objektů jsem nehýbal.
Mám pocit, že tato debata už řeší něco jiného. Tohle byl původní dotaz a následně Kank napsal, aby eventuelně aktualizoval soundcfg.dat.
Ale stav MSTS je takový:
Aby fungovaly zvuky od Dejva, je nutné mít šoupátko zvuků na maximum. Kdo jej stáhne na nižší hodnotu, neuslyší vše. Dejv dělal i ruchy k trati, tak se to možná vztahuje i na tyto zvuky. Proto je v desateru doporučení "MAX" Pak psal Jacek, že tato Dejvova podmínka už u jeho zvuků neplatí, je možné dát šoupátko na menší hodnotu.

Asi na to konto to už někteří takto používají. Jenomže já reagoval proto, že úprava v soundcfg.dat, jak to udělal Džordž a o rok později upravil Jacek funguje jen na nastavení šoupátka na maximum. Pokud kdokoli používá kvůli FPS například střední polohu, tak jak Džordžova, tak Jackova úprava se chová v ostatních polohách šoupátka jako default MSTS. Bob57 mi ale poslal upravenou verzi, která má aktualizace na všechny polohy šoupátka a tedy jedině v této verzi je možná zvýšená stabilita.

Ale jak Jacek dále napsal, že v posledních zvucích počítá jen s nastavením šoupátka zvuků na maximum, tak tato debata ztrácí smysl a uživatelům je ntno vzkázat:
Nastavení zvuků na maximum berte jako TABU a zákon. Pokud tohle změníte, nedivte se a nikde se neptejte proč se MSTS chová nekorektně. Odpověď je jednoduchá: Porušili jste jeden ze zákonů o MSTS:D.

Děkuji clapi za pomoc,
trošičku jsem si s tím hrál a pomohlo to, dal sem viditelnost na 1250m a je klid, ještě jedou díky :eek:

Back
Nahoře