Debata o označovaní modelov v MSTS

RE: Nabídka skinů vagonů

Zopakujem sa. Vážim si robotu všetkých, robíte prekrásne modely, skiny či trate, v žiadnom prípade nechcem nikomu diktovať čo a ako má robiť, no napriek popudivým reakciám som sa nedozvedel, v čom je skutočný problém jednotného značenia, snáď - trucovitosť? Len som sa spýtal-kde je zádrhel, prečo sa neviete medzi sebou dohodnúť? Pre tvorcu pomenovanie nepredstavuje žiadny problém, no pre radového užívateľa je to hotová pohroma.

passion napsal:
... pre radového užívateľa je to hotová pohroma.

V čom by mal byť pre radového používateľa problém, keď má model pekne zabalený v samoinštalačnom balíku ? Akosi nechápem. Pokiaľ do toho nikto nerýpe, nič sa nemôže stať. Alebo ano ?

Problém nastane pri mnou popisovanom prepísaní textúr. Je to síce skôr výnimka ako pravidlo, ale stane sa.

passion napsal:
Problém nastane pri mnou popisovanom prepísaní textúr. Je to síce skôr výnimka ako pravidlo, ale stane sa.
No tak sis narušené vozidlo stáhl znovu a dal do jiné složky a v čem je problém? Že je v TBP nějaký systém, nepřikazuje to nikomu své modely takto značit. A co když třeba někdo TBP nemá? To by pak musel každý modelář označovat model každému na míru.

Chlapi, sice mi toto vlákno pro klasické žabomyší války nepřijde jako nejvhodnější, ale taky si přidám svou trošku do mlýna:

K čemu vlastně jednotu? Asi pro aktivity. Protože když mám nějaký systém, vytvořím aktivitu, dám ji na net k dispozici, tak se ozve xyz lidí, že "jim to nejede". Proč? Protože rozbalili ten který skin do složky, která narozdíl od systému v mém PC nemá podtržítko - a MSTS už řve...

Proto si myslím, že pokud má někdo svůj styl značení, dodržuje jej na všech modelech a všichni uživatelé tedy mají na svých PC složky stejné, nevidím důvod, proč to měnit! Navíc často s tím souvisí zvuky a kabiny - Díky Bohu, že alespoň toto se jakž-takž dodržuje. Takže, ačkoli jsem dříve byl poněkud proti, dnes chápu, proč Tax, Pikku a jiní mají vlastní systém. A pokud chci něco skinovat od těchto autorů, tak nový produkt zařadí do svého značení a nevznikne chaos. Protože, budu mít Pikkovy skůtry ve složce CD121, své repainty Pikkova modelu v CD_121 a už bude hokej: Je v této univerzální složce pouze skin modelů od Pikka, nebo i od Thunderbirda? Co když tam časem přibude model, který bude mít taky texturu nazvanou jako okna.ace a přitom bude vypadat úplně jinak?

Takže "berte, dokud někdo dává", a jestliže po někom něco chcete, nebojte se poprosit. A jestliže vyhoví, "ale", tak to "ale" dodržím, protože vím, že mě mohl taky poslat tam, kde neodchází nikdo rád.

Hekl338 napsal:
Pomaly dve strany a stale dokola to iste a naviac OT..........

Dvě strany tu budou vždy, je to strana tvůrců a strana uživatelů. A tyto "kecy" tu budou tak dlouho, dokud uživatelé nepochopí, že tvůrce je třeba motivovat. A ne hloupě kritizovat.

Tím ovšem nechci říct, že uživatelé maji jen mlčet. Ale především - najdu-li nějakou chybu, taktně na ni upozorním v SZ. Nemusím to vykřikovat do celého světa.

Já jsem docela splachovací a v MSTS dokážu využít i nemístné kritiky v prospěch svých výtvorů. Ale nejsou takoví všichni. Uvažte, jak musí být motivující pro Pikka, když zjistí, že za své dílo obdržel i negativní hodnocení (teď myslím na ta čísla hodnocení zde na Fóru). Nedávno jsem dostal mail od jednoho modeláře, ve kterém mi mimo jiné píše, že s tím asi praští, protože jednak sklízí kritiku za hovadiny a na druhé straně má pochybnosti, zda se vůbec s jeho vozidly jezdí.

Toto jsou praktické výsledky mnohých "keců" na tomto Fóru. Kolik modelářů a stavitelů tratí se objevilo, něco hezkého vytvořili a pak za nějaký čas zmizeli. Bylo to opravdu vždy jen proto, že najednou přestali mít čas ???

PS: Paissone, myslím to obecně, neber to jako odpověď na svůj příspěvek o značení vozidel.

passion napsal:
Ale ty ako užívateľ alebo skinár nemáš čo svojvolne prepisovať textúry ani nič iné, práve týmto svojvolným prepisovaním a preznačovaním spôsobuješ chaos. Model má zostať v takom tvare, ako ho nachystal autor - v opačnom prípade to akurát znefunkčníš pre aktivity a nielen pre ne.

Myslel som to tak, že sa mi samovoľne prepísali pri inštalácii/kopírovaní súbory s textúrami súbormi novými. Ja som nič neprepisoval, a pôvodný model sa mi aj tak pretextúroval - proste stane sa, ako si môžeš prečítať vyššie, tvrdia to aj iní, nie len ja.
Stále tu prevažne čítam len nasrdivé reakcie dotknutých urazených členov (aj keď som presvedčený, že urážať sa nemáte dôvod, nič vám nediktujem, len sa pýtam na dôvody, prečo je tomu tak) a ani jedna odpoveď na moju otázku, prečo vám nevyhovuje systém BP. Narozdiel od toho urazene píšete, že nik vám nebude nič diktovať a ak sa mi nepáči - prosím, nemusím sťahovať vaše modely. S väčšinou vašich príspevkov súhlasím. Naozaj nemusím. No mne sa vaše modely/skiny páčia a verím, že existuje na moju otázku rozumná odpoveď, lebo ak nie, skutočne nechápem nejednotnosť značenia trainsetu.

To, že se Ti takto něco přepíše, je způsobeno zpravidla nepozorností skinaře, který sice soubor přeskinuje, ale ponechá mu původní jméno. To se občas stává, všiml jsem si toho.
Ale to, zda se vagon bude jmenovat ČSDvagPao nebo ČSD_Pao včetně příslušných dalších souborů, možnosti takového přehlédnutí zejména u začínajících skinařů nijak nezabrání.
A v tomto plně podporuju Pikkův systém spočívající v tom, že skiny svých modelů chce vidět a trvá na tom, že budou umistěny výhradně na jeho webu. Pak jsou takovéto něchtěné omyly vyloučeny.

Povedz mi ako môže vzniknúť problém keď to nebudeš dávať do jednotnej zložky systému BP, ale napríklad necháš to v samostatnom adresáre ako to autor spravil.? Nemá sa kde čo prepísať. A ak ti vyhovuje systém BP a chceš si to prerobiť, tak potom za každú chybu si nesieš zodpovednosť sám. Keď aktivitár spraví aktivitu napríklad s Pikkovou parou a použije originál paru s Pikkovej stránky a ty to doma u seba preznačíš, tak kto vlastne spôsobil ten chaos a nesúlad? Pikku ? Určite nie. Keby sa to nepreznačovalo tak by to šlapalo. Systém Bp je podla mňa v pohode. Mne nevadí. Veci ktore sú v BP trainsete sú jednotné a teda nie je problém pri aktivitách. Ale nemám rád tvrdenia že keď to nie je podla BP tak to robí problémy. Problém robí to keď niekto nerešpektuje autorské práva čo sa preznačenia tíka a spôsobý on sam katastrofu. Hlavne keď to ešte aj verejne šíri. Pretože ako som už písal, keď aktivitár použije niečo čo nie je podla BP to ešte nie je problém. Problém je keď užívateľ si to premenuje podla BP a potom to s aktivitou nesedí. Toto je jediný problém nekompatibility aktivít.

A inak neviem kto je tu nasrdený ako píšeš. Nič takého tu nebadám.

passion napsal:
Myslel som to tak, že sa mi samovoľne prepísali pri inštalácii/kopírovaní súbory s textúrami súbormi novými ...
To nie je spôsobené značením, ale tým, že MSTS nemá user friendly inštaláciu addonov. Autor modelu, ktorý si updatuješ by mal napísať aj to, že ak si inštaluješ nový model, mal by si odinštalovať - odstrániť model starý. To ale nemá so značením vôbec nič spoločné, ani s trainsetom BP. To isté je predsa aj u tratí, globálov, zvukov ... proste je to v celom MSTS
passion napsal:
... odpoveď na moju otázku, prečo vám nevyhovuje systém BP... skutočne nechápem nejednotnosť značenia trainsetu.
Odlišné značenie je niečo ako rukopis autora, navyše, ak je logické, nie je nutné striktne dodržiavať "nariadenia" TBP. Ďalšia vec je, že zostavovateľ akéhokoľvek trainsetu zvyčajne nemá ani poňatia, aký model/skin v budúcnosti vznikne, nehovoriac o spôsobe stavby modelu. Niekedy je vhodné, ak model neumiestnim do logických adresárov, ale do spoločného ( ako napríklad moja sada modelov CSDvagOs1919 ... ale takých prípadov je samozrejme viac ) pretože jednotlivé modely používajú spoločné prvky ( pomocné modely, spoločné textúry ... )
Podľa "nariadení normy TBP" by som mal vytvoriť hafo adresárov CSD_Ci1919, CSD_Ce1919, CSD_BCi1919, CSD_Bi1919 ... a do všetkých jednotlivo napchať všetky spoločné textúry, všetky spoločné pomocné modely ... tak prosím ťa aká je tam logika alebo ako dodržiavať normu, ktorú predpísal a núti dodržiavať niekto, kto nemá o modelovaní ani šajnu ?
Preto ešte raz a naposledy opakujem - značenie modelov a spôsob ukladania do adresárov naozaj nechajte výhradne na autorov modelu a neprepisujte to v žiadnom prípade.

PS: aby bolo jasno - Pikku a ja sme pri skinovaní či modelovaní pre MSTS od samého začiatku ( prvé skiny sme vypustili koncom roka 2002 a začiatkom roku 2003 ), takže máme prehľad aj obraz o vývoji v MSTS a niečo o tom vieme. Inak okrem nás dvoch z tejto éry zostal činný akurát Ondra Janiš, ostatní pribudli neskôr, alebo skončili z rôznych príčin tvorbu do MSTS ( napr. Thunderbird, p. Starý ... kto si vôbec pamätá na Dall-ove brejlovce, Cosbyho skiny ... )
Od samého začiatku, ako ZŠ vtedy ešte v spolupráci s pánom T. na historicky prvej minischôdzi tvorcov či priaznivcov MSTS mňa doma na jar roku 2004 predostreli systém TBP som bol proti navrhovanému riešeniu z viacerých dôvodov, jeden z nich je ten, ktorý som napísal v tomto príspevku o pár riadkov vyššie.

Opět se tady řeší normy ? Taxi, to přece není zase tak pevně dáno. Jestli máš soustavu vozů, které používají společné prvky, není problém udělat společný adresář. Ale norma je dobrá věc proto, aby nevznikl uživatelům v trainsetu doslova bordel a bylo možné vozidla nějak setřídit a ne mít něco na začátku a něco na konci a přitom se jedná jen o podobnou skupinu vozů. Důležitý je i zápis v name. Například Jarda Skůra (jinak vzorný dodržovatel norem) nedělal za řadou tečku CD XXX.XXX-X a pak jsem tohle inventární číslo nemohl v conbuilderu najít. Proto jsem všude tuto maličkost doplnil. Ani si neumíš představit, jaká je to nádhera, když vytváříš aktivitu a sestavuješ consists. Vše je přehledně seřazeno a nic nemusíš zdlouhavě hledat. Ale o tomhle ví své hlavně tvůrci aktivit.
Jinak neznám žádného autora modelu, který by si sám vyráběl i eng. Kdysi to byla práce Ppoollla, Boba, Boba 57 a současně asi jen ŽSR. Tito lidé ví nejlépe, jak soubory značit, aby vše bylo přehledné a oni měli nejmenší práci.
Ppoollll hlasování na slezině neuznal a šel svou vlastní cestou i proti protestům modelářů (Dejv, Ondra J).
Bob57 přišel později a žil ve falešném domnění, že značení TBP byl můj nápad. Tak vymýšlel nějaké své návrhy, ale přesto normy ctil. Bob a ŽSR, tam nebyl nejmenší problém, oba věděli o čem je řeč. Na té slezině, kde se značení dohodlo byli mimo jiných Martens, Bob z Ostravy, Ondra J., někdo z aktivitářů, Michal T. ...já už si je všechny nepamatuji, ale vše se odborně odůvodnilo. Moje původní značení bylo trochu odlišné. Já jsem to tenkrát dával dohromady z důvodů, že značení jaké existovalo každý pes jiná ves obsahovalo i diakritiku, což je problém. A udělal jsem první krok, odstranil desetitisíce chyb, které vyexportoval conbuilder. A byly tam hrozné překlepy. Proto by modeláři neměli lidi, kteří mají zájem o funkčnost a kompatibilitu zatracovat. Jinak první normy chování dal ven Ppoollll. Tohle jsem postupně aplikoval všude do trainsetu BP. Výsledky byly okamžité. To už si nikdo nepamatujete, když jste jeli s vlakem výběhem do odbočky, jak to samovolně brzdilo. Nebo jste se spojili s vlakem, ale rozpojení už nebylo možné. Nebo s vlakem nešlo odjet kvůli přebití brzdy. Tohle je v TBP dávno vyřešeno těmi normami. Bylo to jen potřeba aplikovat do všech vozidel. Nedělal jsem vše sám, pomáhali Honza Ungrman , Michal Tuček nebo David Hájek. I tak to byla práce snad na rok.

Smiřme se s tím, že každý má na tuto věc svůj názor. Respektujme ho. Já nevidím žádná problém v tom, proč by v jednom trainsetu nemohly být vozidla se značení podle TBP spolu s vozidly jinými, byť českými, slovenskými, či zahraničními. Důležitá je jejich funkčnost.
O tom, že kolektiv lidí pracujících na TBP odvedl kus dobré práce, není pochyb. Pokud však autor funkčních modelů chce používat své značení, je to jeho výsostné právo a my uživatelé bychom mu to neměli vnucovat, zazlívat ba ani se ptát, co ho k tomu vedlo.

Tax - ďakujem, konečne rozumné vysvetlenie. Dá sa to pochopiť, aj keď si myslím, že bez žiadnej väčšej námahy by to so systémom označovania BP šlo aj u teba. Ber to prosím ako poznámku, nie diktovanie;)
S tým prepisovaním - nemyslel som starú verziu modelu/skinu verziou novou, ale jednu mašinu/vagón mašinou/vagónom úplne s iným inv. číslom.

dem - ja si na trainsete upravím len nevyhnutné veci, na ktoré autor pri vydaní zrejme pozabudol, prípdane pochybil, napr. smerovanie zvukov, kabín a podobne. Väčšinou po nahodení do MsTs ho dám skontrolovať ConBuilderom a nedostatky odstránim. Chyby sa stávajú, chápem to, človek predsa nie je stroj a je omylný. No čo sa týka pomenovania súborov, engov, či wagov, na to nesiaham. A ver, že po rozbalení aktivity sa málokedy dočkám bezchybného štartu MsTs bez úprav consistov (chyby nepramenia z chýbajúcich modelov). Problém skôr vznikne tak, že aktivitár vydá aktivitu na základe svojho upraveného trainsetu (ako aj ty píšeš, určite za to nemôže Pikku, Tax a ani ja). Jednotné značenie by tento neduch odstránilo, samozrejme za predpokladu, že na trainset nebude nikto ďalej siahať. No to by som chcel asi už veľa.

Na záver do tretice pripomeniem - skutočne si vážim vašu prácu na MsTs, ja by som sa do niečoho takého nemal odvahu, určite nie ani cit a ani chuť púšťať.
Ešte raz, ďakujem všetkým za plodnú (aj neplodnú) diskusiu a "do trainsimulovania". :)

JiříkTK napsal:
... Důležitá je jejich funkčnost ... O tom, že kolektiv lidí pracujících na TBP odvedl kus dobré práce, není pochyb. Pokud však autor funkčních modelů chce používat své značení, je to jeho výsostné právo a my uživatelé bychom mu to neměli vnucovat, zazlívat ba ani se ptát, co ho k tomu vedlo.

Krásne si to vystihol. Naprostý súhlas.

Zbyněk Šemora napsal:
Opět se tady řeší normy ? ...
Ale Zbyňku, neriešia sa normy. Ani tu nerozporujem určité zaužívané nastavenia.
Naše modely predsa dodrdržujú jak default wag na 30 cm, dodržujú
doporučené brzdové tlaky, dodržujú čitateľnosť modelov v editoroch.
Tu niekomu vadí, že naše nie sú v takých adresároch, aké používaš vo svojom trainsete a riešime, že nikto nemá a nesmie názvoslovie súborov, textúr a modelov svojvolne meniť a prepisovať. To je výsostným právom autora modelu, nikoho iného. Kto to tvrdohlavo robí, ten spôsobuje problémy jednak sebe, a ak je aktivitárom, tak aj ďalším užívateľom MSTS.
Ako by to vyzeralo, keby nejaký súdruh XYZ zmenil názvy adresárov, súborov s modelmi a textúrami v tvojej trati a potom by ťa po fóre otravoval zbytočnými otázkami, že mu nejde to a ono ?

Abych byl upřímný, změna starých značení se měla co nejrychleji řešit po vydání norem. To ještě nebylo tolik aktivit, atd. V současné době opravovat staré názvy je mi také proti srsti. Většina nových modelů se tohoto drží a žádný nepořádek se v adresáři nevyskytuje. TAX a Pikku mají svůj systém, ale je to jejich věc. Pokud má k tomu jakýkoli modelář důvod, proč by nemohla být celá jeho tvorba v Trainsetu vedle sebe.
Podstatné je, aby všechna vozidla byla vzájemně kompatibilní.
Jinak je asi už zbytečné kolem toho polemizovat. Ono by stačilo jen nahlédnout 4 až 5 let zpět, jak tehdy vypadal vizuelně v okně Trainset a co bylo ve složkách. To byl ten důvod k vytvoření norem značení.

JiříkTK napsal:
... Pokud však autor funkčních modelů chce používat své značení, je to jeho výsostné právo a my uživatelé bychom mu to neměli vnucovat, zazlívat ba ani se ptát, co ho k tomu vedlo.

Nepripustit diskuzi ani dotazy? Zajimavy zpusob...

Kosac napsal:
JiříkTK napsal:
... Pokud však autor funkčních modelů chce používat své značení, je to jeho výsostné právo a my uživatelé bychom mu to neměli vnucovat, zazlívat ba ani se ptát, co ho k tomu vedlo.
Nepripustit diskuzi ani dotazy? Zajimavy zpusob...
Diskusi si nepředstavuji tak, že mi kdekdo začne vyhrožovat a osočovat mě poté, co odmítnu používat označení a systém souborů, které mě nevyhovují.

Pikku nemá význam to riešiť. Nie je ochota druhej strany to pochopiť. Vlastne ani pochopiť to netreba, len rešpektovať. Zaujímavé je to , že ešte som nevidel nikoho s tých čo používajú iný systém značenia takto tvrdo vystupovať proti niekomu, len za to že používa TBP systém......

Back
Nahoře