přesný návod na tvorbu tratě(terén,koleje,atd.)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna dswp
  • Datum začátku Datum začátku
pepeQ-2 napsal:
... takže jsem se krásně ztrapnil - neumím vložit obrázek :-)
- tak toho raději nechám, než zase někoho naštvu.

Neni treba. Obrazek se musi nahrat na web a pak tady pri psani prispevku pomoci ikony obrazku vlozit webovy odkaz na nej.

pepeQ-2: Ale vůbec ne, nemám důvod být nějak naštvaný či co. Jen jsem příspěvkem chtěl naznačit, že s volnou jízdou několik kol dokola hráči v trati u mě nepochodí, což mi nějak nevadí. Mají k dispozici přes 20 aktivit které jsou mnohdy velmi zapeklité, tak ani nemají důvod krátit si čas ježděním pořád dokola, ale už to nechme :D Autor Prahy si vybere jistě sobě nejpříjemnější způsob, po zkouškách zjistí zda mu to jede, jak si představoval. Já jsem byl z Ostravy samozřejmě také nadšený. Ale i když je promakaná co do "zacyklení" dost mi chybí "život" v Ostravě. Hráč jede a nepotká človíčka, auta taky jako Šafránu... Tím jsem chtěl naznačit, že jsem volné místo co do počtu objektů raději vyplnil detaily ulic než tvorbou složitých trianglů, které by v Olomouci byly dost nápadné. Udělal jsem tedy kompromis stejně jako Vlado, ale trošku jiným směrem. Myslím, že taky není problém udělat "volnou aktivitu" bez hlídání odjezdů, rychlosti, bez JŘ - prostě tak aby si hráč mohl jezdit po celé síti bez okolního provozu. Zatím to po mě chtěl jeden člověk, ostatní si vystačili s aktivitami :D
PS: Teď spíš řeším potíž, jak udělat strmější stoupák než těch "3000" = asi 52 promile co MSTS dovoluje. Přeci jen to je vlakový simu, takže mám asi smůlu :(

Naposled editoval moderátor:
Jenda napsal:
........ Ostrava prostě bude a je pořád nejlepší tramvajová trať MSTS - já se aspoň snažil naši malinkou Olomouc propracovat v detailech :)
Jenda je zbytečně skromný, Ostrava není špatná, ale Olomouc je pečlivěji udělaná, je tam hezčí vegetace, německé nápisy na domech jsou přeskinovány,....... Na druhé straně Vlado stavěl dříve, takže neměl takový výběr. Pepe, myslím, že by i pro Tebe stálo za to, se po ní projet.

Jenda napsal:
...
PS: Teď spíš řeším potíž, jak udělat strmější stoupák než těch "3000" = asi 52 promile co MSTS dovoluje. Přeci jen to je vlakový simu, takže mám asi smůlu :(

Proc hazet flintu do zita, kdyz brod je jeste daleko ;)

Jak vytvorit prudsi sklon? Jednoduse. Mame polozenou kolej, k ni napojime dalsi. (to je dulezite. Jinak to nefacha.) Nastavime ji maximalni sklon. Stiskneme T a nastavime sklon znovu. Tento se bude scitat s predtim nastavenym. Pokud napr. potrebujeme sklon 9, staci udelat sklon 3, T, sklon 3, T, sklon 3. Sectou se. (Pozor chova se to trochu divne. Po dvou nastavenich se zmeni orientace, ale da se to napravit. Chce to otestovat si to.)

Neni problem vytvorit treba toto:

e64e68418b567a245ff0db6c79bbc63c.jpg

Na podobnem principu byla zalozena jedna trat, co imitovala horskou drahu. Nazev si ale nepamatuju. Ani jsem ji nemel. Jen vim, ze existovala.

Kosac napsal:
Proc hazet flintu do zita, kdyz brod je jeste daleko ;)

Jak vytvorit prudsi sklon? Jednoduse. Mame polozenou kolej, k ni napojime dalsi. (to je dulezite. Jinak to nefacha.)............
Dííííky moc! Přesně toto jsem chtěl vědět. To se bude stavět panečku. Teď mohu jít klidně spát, mrknu na to víc až ráno :D

Ale neee... A já úž mám koleje do Harrachova položeny s těmi 52 promilemi... Sakraaa:D

Zdravím, tak jsem zkoušel udělat větší stoupák a dle návodu to samozřejmě ide, takže ještě jednou díky, akorát mám většinu stoupání v oblouku, což je trošku problém, ale dá se to taky pořešit :D Ještě bych se chtěl zeptat, jak teď tedy poznám, kolik vlastně ten kopec bude mít? Když dám 3000, pak T a zvednu tak to má vlastně 6 jestli jsem pochopil?
Co vlastně vyčtu z těchto údajů? Procenta mám převést na promile? Díky moc za případné rady.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://image024.mylivepage.com/chunk24/722828/467/scrgrb0sklon.PNG

Jenda napsal:
Zdravím, tak jsem zkoušel udělat větší stoupák a dle návodu to samozřejmě ide, takže ještě jednou díky, akorát mám většinu stoupání v oblouku, což je trošku problém, ale dá se to taky pořešit :D Ještě bych se chtěl zeptat, jak teď tedy poznám, kolik vlastně ten kopec bude mít? Když dám 3000, pak T a zvednu tak to má vlastně 6 jestli jsem pochopil?
Co vlastně vyčtu z těchto údajů? Procenta mám převést na promile? Díky moc za případné rady.

Tady opravdu máš 2x zvednutou kolej "nadoraz", tedy 2x3=6 stupňů, což opravdu odpovídá nějakým 105 promilím (10,5%) stoupání, ta diagnostika BINu tedy nekecá ;) . Maximum pro tramvaje je myslím nějakých 70 promile, tedy bych to zvednul jednou "nadoraz" a podruhé dle výše zmíněných rad max. o 1,05 stupně.

OndraJ napsal:
Tady opravdu máš 2x zvednutou kolej "nadoraz", tedy 2x3=6 stupňů, což opravdu odpovídá nějakým 105 promilím (10,5%) stoupání, ta diagnostika BINu tedy nekecá ;) . Maximum pro tramvaje je myslím nějakých 70 promile, tedy bych to zvednul jednou "nadoraz" a podruhé dle výše zmíněných rad max. o 1,05 stupně.
Ok, díkec, jasný, to jsem nezadával přesné poměry, jen jsem zkoušel, co to dá :D Tramvajové tratě mají někdy i kolem 80 - 90 promilí (například ulice údolní v Brně...)

cau lidi

vite,ted bych se potreboval dozvedet,jak se vygeneruje teren,protoze ve slozce o tomto tematu jsem se moc nedozvedel.diky za vcechny tipy,rady,odkazy a pomoc predem

preji hezky zbytek dne
dswp

Ahoj dswp,
Otevři si Generátor terénu trati. Nejdříve je potřeba zapsat název a popis tratě a pak hodnoty. Provedeš to tak, že dáš Soubor/Nová trať...

Jakmile to vyplníš nastává druhá fáze a to čtvercová mřížka, po vytvoření tedy dáš Soubor/Nová čtvercová mřížka, pak si označíš čtverce a to tak, že na ty nejmenší čtverečky klikneš pravým tlačítkem myši. A dáš Aktivovat/Deaktivovat čtverec

Jakmile aktivuješ celou trať tak dáš Úpravy/Vygnerovat čtverce terénu.

Abys nemusel znova spouštět RGC, tak klikni pravým na čtverec na kterým chceš začít stavět a dáš Nastavit jako výchozí pro editor tratí. Uložíš, vypneš a znova zapneš MSTS Editors and Tools a spusť Editor trati. A můžeš začít. Hodně štěstí při stavbě.

P.S. Budeš-li potřebovat cokoliv ozvi se přes SZ, mailem, nebo přes ICQ, rád Ti pomůžu.

diky,to icq beru.moje cislo je:433-783-554.a dik za navod,zkusim to podle toho,ale az budu doma.pisu ze skoly.

S pozdravem DSWP (Vojta)

promin,ale ty to pises cesky,a ja mam generator trate v AJ.mohl bys mi ty ctverecky a zbytek napsat s anglickymi jmeny?diky moc.Ahoj.

Sorry, to nevím jak je to anglicky, ale vím jak bychom se mohli domluvit, ale soukromě prosím. Díky.

Ad Kosac + Jenda OL

Sklony tratě - cituji kol. Kosace:

Stiskneme T a nastavime sklon znovu. Tento se bude scitat s predtim nastavenym. Pokud napr. potrebujeme sklon 9, staci udelat sklon 3, T, sklon 3, T, sklon 3. Sectou se. (Pozor chova se to trochu divne. Po dvou nastavenich se zmeni orientace, ale da se to napravit. Chce to otestovat si to.)
--------------------------------------------------------------------
Mám právě na toto téma úplně čerstvou zkušenost - tak dovolte pro nováčky a začínající abych se o ní podělil:

Přímá kolej - tam je to jednoduché dosáhnete hodnoty maxima (-/+ 3000)
zmačknete T a pokračujete ve sklonu. Pozor na displeji se to počítá od 0 - tedy za 3000 následuje 150 atd.

Oblouk - (ten mne pěkně potrápil) . Když dosáhnete maxima tak na první T zůstane sklon shodný ale oblouk se přestaví do opačné strany. Druhé T se směrově oblouk nemění, ale celá hodnota původního sklonu je převrácená (trčí přesně opačně než jste chtěly). Další T úhel stejný, ale konec se přesměruje na původně Vámi zvolený směr. Další T ..... teprve teď si konec oblouku sedne na správnou stranu + na správný sklon a myší pokračujete ve zvětšování úhlu. Uf -Uf ..... byla to fuška ..... jak by řekl náčelník Zlomená vyhybka ......

Pracoval jsem na sklonu směrem dolů (tedy klesání) doufám, že se to do kopce chová stejně. Takže tam mám -3000 + -1500 = což by tedy mohlo být něco kolem 78 promile - taková TT jako je v Praze v ul Trojské .......

Ještě poznámky:
1) Při zpětném dotazu na položenou kolej se Vám objeví číslo menší zmíněných 3000 menší - to by Vás mohlo zaskočit při zpětné kontrole plynulosti svahu že například po -3000 následuje -150 apod.
2) není problém položenou odoznačenou kolej ještě dokorigovat - ale jen v tom rozpětí ve kterém aktuálně je - kdyby to bylo celé blbě je lepší ji zrušit a znovu udělat 1 kolejová dílec. Je to lepší než pak zjistit že tam máte horskou dráhu vhodnou na total rekonstrukci .... :-)

dodatek:

Ještě k obloukovým kolejím:
Tyto se opravdu chovají rozmanitě - jinak L oblouk jinak P oblouk, liší se to jedná-li se o klesání nebo stoupání. Shrnu-li: je důležité pozorovat pohyb volného konce kolejového oblouku - a máte vyhráno. Ti z Vás, kteří si zajdou občas zahrát do symfonického orchestru může napomoci to, že konec obloukové koleje po opakovaných příkazech klávesou "T" obkresluje pomyslný obdélník, jako když Váš dirigent diriguje skladbu ve čtyřčtvrtečním taktu ..... :-)

Prosím, je zde někdo erudovaný, kdo by mi poradil ohledně stavby trati?
Vytvořil jsem si novou trať, vygeneroval terén, podle návodu od pepe-Q jsem si vytvořil mkr a z leteckých map jsem si vytvořil textury pro jednotlivé čtverce. To byl asi oříšek největší, protože návod od Pppooola je sice perfektní ale nikde jsem nenašel, jak vytvořit vlastní textury. Když jsem dělal čtvercové výřezy, po pár čtvercích mi textury neseděly s tratí vyznačenou markery, ani s terénem. Potom mi teprve došlo, že musím vzít souřadnice jednotlivých rohů každého čtverce, ty si vyznačit v mapě. Mapu jsem uložil, ve photoshopu ořízl podle bodů. Vznikl tak jakýsi kosočtverec, který jsem pak roztáhl do čtverce a bylo hotovo. Teď mi textury sedí s terénem i s mkr. Jenže jsem zjistil, že oproti traťovácké dokumentaci nesouhlasí poloměry některých oblouků a hlavně vzdálenosti. Traťový úsek, který ve skutečnosti měří 1,7 km, v simulátoru měří pouze 1,3 km. Takže by mně zajímalo, jestli jsem udělal někde nějakou chybu v určování souřadnic, nebo jestli je to nějaká chyba přímo v editoru. Také by mně zajímal názor, zda je tady lepší trať stavět tímto systémem a tolerovat rozdílné vzdálenosti, nebo jestli je lepší začít stvět na placce, na souřadnice se vykašlat, ale dodržovat délky a poloměry podle reálu - tam si ale nevím rady s přechodnicí, protože protože ta je uvedena v dokumentaci jako délka a poloměr, který ale ve skutečnosti není konstatní.

1) Terén: 3D model terénu dobře dělá zvlněný povrch, ale špatně dělá vysoké kopce (zmírňuje svahy) zde záleží zda má jít o trať v pahorkatině (3d model) nebo o vysoké srázy (zde je lepší si svah udělat ručně z placky).
2) Souřadnice vs TTP: u TTP musíš být opatrný na abnormální kilometráže, ale použitelné je oboje, ale každé samostatně. Asi nejlepší je pomocí souřadnic trefovat jednotlivé body i s pomocí dynamické koleje (přesné ale pracné). Pokládka poloměrů pomocí TTP je rychlejší, je však náročná na přesnost dle kilometrické polohy.

VáclavS napsal:
1) Terén: 3D model terénu dobře dělá zvlněný povrch, ale špatně dělá vysoké kopce (zmírňuje svahy) zde záleží zda má jít o trať v pahorkatině (3d model) nebo o vysoké srázy (zde je lepší si svah udělat ručně z placky).
2) Souřadnice vs TTP: u TTP musíš být opatrný na abnormální kilometráže, ale použitelné je oboje, ale každé samostatně. Asi nejlepší je pomocí souřadnic trefovat jednotlivé body i s pomocí dynamické koleje (přesné ale pracné). Pokládka poloměrů pomocí TTP je rychlejší, je však náročná na přesnost dle kilometrické polohy.
Díky, ale neměl jsem na mysli TTP. Dělám podle traťových profilů - tzn., že je přesně popsaná délka, sklon, příp. poloměr jednotlivých úseků - koneckonců nevím o tom, že by v TTP byly někde poloměry oblouků, pokud nejsou důvodem ke snížení rychlosti. Já jsem zatím šel metodou DK podle souřadnic, resp. textury z fotomapy, jenže právě tam je ten problém, že nesedí poloměry a vzdálenosti.
Ale každopádně děkuju alespoň za snahu!

Back
Nahoře