Petr Novák napsal:
...
Pikku nezlob se,ale pokud mi v diagnostice pod F5 po cca 10min jízdy ukazuje tlak v kotli 10,5 bar,výroba páry okolo 50000 lb/h a je to setrvalý stav,tak to neodpovídá reálnému kotli ... Modely ...,ale engy jsou jinde...
Kde "jinde" jsou enginy ? Jezdím s topičem, takže o kotel se mi stará on. Mám při jízdě se zátěží 240 tun (osm Be/Bi) v kotli 10,5 - 16,2 barů a ve válcích 4,5 - 1,5 barů, páry vyrobí kotel nějakých 17 - 33 tis lb/h. Tyto údaje
(všechny!) jsou
velice proměnné a vpodstatě se nestane, že by se během deseti minut ustálily na nějaké trvalé hodnotě. Při rozjezdu samozřejmě klesne tlak v kotli (páru ženeš do válců) a v okamžiku udržování stálé rychlosti (v případě osobáku s Be/Bi třeba 78 km/h) zase s tím, jak klesá tlak ve válcích, roste tlak v kotli. Při jízdě solo stoupne tlak v kotli poměrně brzo (2-3min), při jízdě se zátěží 240 tun to trvá samozřejmě déle (cca 5-6 min) Nesmíš mít při jízdě moc vyložený rozvod, aby pára mohla expandovat ve válcích a vykonat tak svoji práci :study:
Všimni si na všech screenech jednak
času trvání jízdy, vyložení rozvodu, poloze regulátoru a tlaků ve válcích a v kotli. Je krásně vidět, že v okamžiku, kdy zvýším plnění, prudce klesá jednak rychlost, jednak tlak páry v kotli a zvyšuje se tlak páry ve válcích. Pára nemůže expandovat a je spotřebována naprosto bez užitku. Pokud znova zmenším vyložení rozvodu, rychlost i tlak v kotli opět roste (pomaleji než klesl ovšem). Podle mě je to naprosto v pořádku.
A teď screeny - nejsou .jpg, za což se omlouvám, ale údaje byly na komprimovaných screenech nečitelné.
-na prvním je po deseti minutách jízdy vidět ustálená rychlost i solidní tlak v kotli:
- na druhém nesmyslné maximální vyložení a s tím spojený pokles rychlosti i tlaku
- na posledním screenu je vidět, jak se kotel pomalu zase dostává do kondice.
Je taky vidět, jak dlouho to trvá, protože kromě výroby páry musí kotel nějakou páru poslat i do válců. Navíc musel topič přiložit a ochladilo se tak topeniště, což není taky pro tvorbu páry moc ideální.
Myslím si, že spíš než "engy jsou jinde" neumíš parní lokomotivy ovládat. Mám obavy, že s nově naladěnými němkami dojedeš nejdále na zhlaví stanice, odkud jsi vyjel. Jak jsou nastavené brzdy neřeším, neb tomu nerozumím. Vím, že tvůj nejmenovaný spolupracovník bob_57 je odborník a (nejen) brzdám rozumí, takže pokud nastaví brzdy jinak, než to udělal zsr tak to může být správně.