Trať CR_310

AlesB napsal:
když je řeč o kabině na Bertu, proč má ty pulty tak strašně nakřivo ? Přijde moc sklopený doleva.Když se podívám na venkovní držadlo, tak je rovně s horizontem, ale podle dostupných fotek a podle toho, co jsem viděl ve skutečnosti je toto držadlo od středu lokomotivy šikmo dolů. Je to částečně vidět i na této fotce : http://www.trenomania.org/TMF-Estero/displayimage.php?pid=3856&fullsize=1
Je to zřejmě způsobeno nevhodnou fotkou frontu, foťák nestál přesně rovně. A taky tam je vidět "rybí oko" zejména na dolní straně pultu. Ovšem na druhou stranu je nutno uznat že na stanovišti je tak málo místa, takže s normálními digitály je problém. Ale tyto problémy jsou velmi lehce řešitelné pomocí grafického programu při výrobě cabu.

chybějící shape

Zdravím vespolek, chtěl jsem se zaptat: Pokud mi MSTS hlásí "no extended shape dada" pro J_Milotice_St1.s a J_Bruntal_plot_Kelly.s ... a další, znamená to že mi něco chybí v Globalu? (jsem totální novic, tak mě prosím hned netlučte ;-) )

V Globalu asi ne, ale s největší pravděpodobností ti chybí soubory J_Milotice_St1.sd a J_Bruntal_plot_Kelly.sd a další soubory s příponou .sd v adresáři SHAPES v trati. Každý model se kládá z souboru *.s což je vlastní model a souboru *.sd což jsou ony "extended shape data" v adresáři SHAPES a dále z jednoho nebo několika souborů *.ace v adresáři TEXTURES což jsou textury zajišťující vykreslení povrchu modelu.

Miran napsal:
V Globalu asi ne, ale s největší pravděpodobností ti chybí soubory J_Milotice_St1.sd a J_Bruntal_plot_Kelly.sd a další soubory s příponou .sd v adresáři SHAPES v trati. Každý model se kládá z souboru *.s což je vlastní model a souboru *.sd což jsou ony "extended shape data" v adresáři SHAPES a dále z jednoho nebo několika souborů *.ace v adresáři TEXTURES což jsou textury zajišťující vykreslení povrchu modelu.

JO, super! Díky za odpověď... zapátral jsem a zjistil jsem že jsem si nestáhl první aktualizaci tratě 310... tak nějak jsem předpokládal že jsou ty aktualizace kumulativní... a nejsou :)
Takže jsem stáhl i první aktualizaci tratě a vše funguje... jdu se kochat a hledat pro tuhle trať aktivity... :)

Tak to jsme doma, je potřeba si uvědomit že u tratí aktualizace nejsou kumulativní a je třeba je dokonce instalovat v přesném pořadí tak jak je autor vydává.

Kluci, řekněte mi, čím to je, že se mi hra v momentě příjezdu do Opavy Východ až po druhou polovinu nástupiště neuvěřitelně seká a FPS je na nule? Přitom tam není více vlaků než v Krnově a ten projedu celkem ok. Dělá to pouze v aktivitách. Sekání začíná asi u třetího sloupu TV a končí až za druhou polovinou nástupiště. Celá trať je ok, jenom ta Opava Východ... Tam je to sekanice. Dělá to ještě někomu? Předesílám, že mám slabší PC. Může za to opavské staniční hlášení?

Pavlík napsal:
Kluci, řekněte mi, čím to je, že se mi hra v momentě příjezdu do Opavy Východ až po druhou polovinu nástupiště neuvěřitelně seká.........Může za to opavské staniční hlášení?
S největší pravděpodobností ano. Mně to jede v pohodě, bez sebemenšího záškubu a v aktivitě "Vitání jara" mám kolejiště v Opavě - východ hustě obsazeno. Hold si bude muset uživatel MSTS zvyknout, že na slabších PC už MSTS nebude běžet korektně. Ono potom blbnou i jízdní doby v aktivitách a může se stát, že jedeš jako blesk na maximálku, ale stejně nestíháš JŘ a jsi vyřazen s hláškou, že jsi pomalý.;)
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Pavlík napsal:
Kluci, řekněte mi, čím to je, že se mi hra v momentě příjezdu do Opavy Východ až po druhou polovinu nástupiště neuvěřitelně seká.........Může za to opavské staniční hlášení?
S největší pravděpodobností ano. Mně to jede v pohodě, bez sebemenšího záškubu a v aktivitě "Vitání jara" mám kolejiště v Opavě - východ hustě obsazeno. Hold si bude muset uživatel MSTS zvyknout, že na slabších PC už MSTS nebude běžet korektně. Ono potom blbnou i jízdní doby v aktivitách a může se stát, že jedeš jako blesk na maximálku, ale stejně nestíháš JŘ a jsi vyřazen s hláškou, že jsi pomalý.;)
S pozdravem Dan.
Ahoj,
můj případ. Aktivitu jsem jel, v Opavě (do chvíle, než jsem opustil stanici) mi nešly vnější zvuky mého vlaku - pouze trafficu a staničního hlášení. Jízdní doby ne a ne dohnat, má stavovská čest trpěla neustále vzrůstajícím zpožděním a nakonec jsem před Moravským Berounem vletěl do konce nákladu, který stál u vjezdu. Že bych byl až takové jelito na obsluhu páry si nemyslím, docela mě to naprdlo, že nejsem chopen vyždímat z mašiny to, co mám.
Ale že bych měl slabý počítač bych neřekl, spíš bude potřeba udělat pořádek v registrech a vyházet zbytečný balast. :eek:
Mimochodem, když už jsme u té aktivity (sorry za OT) docela mne urazilo, když jsem jel 40 km/h a kolem mne se přeřítila odhadem tak osmdesátkou souprava s 310.0 v čele. :D

Naposled editoval moderátor:
Ahoj kluci. Díky za odpovědi. Můžu tedy poprosit o návod, jak upravit toto hlášení, aby bylo i pro slabší PC. Nebo jak tam místo hlášení dát ticho? Holt budu se muset bez toho hlášení obejít. Za cenu plynulejší jízdy. V Olomouci je to OK, ale tam není taková zástavba a ani tam není zadrátováno. Myslím si, že až tam bude trolejové vedení, tak se s MSTS zase nedomluvím. Je to sice hezké, ale každý si už nezajezdí. A na nové železo není peněz v dnešní době...

Teď jsem si ještě vzpomněl: jak se ta hra rozeběhla (zhruba od té poloviny peronu), tak mi začala stávkovat klávesnice. Nešla ovládat brzda ani klávesa ESC. Tak jsem to zachránil ALT+F4 a návrat do windowsů. Stejně už byl konec aktivity.

ticho místo hlášení se dá udělat jednoduše pomocí widowsovského prográmku-záznam zvuku.Otevři si jeho pomocí dané staniční hlášení,ukáže se Ti délka nahrávky, ve vlastnostech se ukáže formát této nahrávky.Pak stačí pomocí tohoto prográmku nahrát jen ticho se stejnými vlastnostmi a nechat přepsat původní zvukový soubor s hlášením.
Nebo zjistit v jakém čtverci je stanice Opava-východ a otevřít si daný soubor s definicí zvuků (přípona .ws) ve složce WORLD pomocí např.NOTEPADU. Tam se dá ono staniční hlášení smazat a nemusíš vytvářet zvukový záznam "ticho"
Radu, jak zmenšit zvukový záznam, resp.soubor bohužel nevím...

Zdravím,
po včerejším dokončení úprav kolejiště žst.Olomouc hl.n. je již nyní jisté,že trolejové vedení v této stanici nebude možné vytvořit tak,jak je tomu v Opavě v. Prostě se nazadařilo a na jeden čtverec připadla téměř celá olomoucká stanice.Proto je tam již nyní cca.1300 objektů.
Dnes jsme měli v Bohumíně s autorem trati Pepou Harkabusem a Jackem velkou válečnou poradu jak dál při další stavbě 310-tky a pod tíhou důkazů /"sekání" při jízdě přes Olomouc hl.n. apod./ bylo jednomyslně schváleno,že jedinou možnou cestou v případě elektrifikace uvedené stanice bude vytvoření TV jako jednoho modelu. Zádrhel už je jen v tom,kdo takový model vytvoří.:rolleyes:
Podaříli se Pepovi spojit mé a jeho úpravy trati do fungujícího celku,dovolím si tvrdit,že půjde o parádní kousek.;) Jak jsem se zmínil výše,olomoucké osobní nádraží prošlo dosti zásadní rekonstrukcí,kdy byla snaha dodržet parametry reálného kolejiště.Jestliže se tedy Pepovi spojení podaří "navázat" :D,úsek Olomouc hl.n. - Krnov - Opavy východ bude kolejově kompletně dokončen a tvůrci aktivit se na něm mohou pěkně vyřádit.:)
Na závěr ještě dodávám,že druhá verze tratě 310 je stále verzí pracovní.To znamená,že se na ni stále pracuje a především zkouší nové věci.Jacek se třeba pustil do tvorby několika zvuků přejezdů a metoda označení přejezdů s PZZ a přechodů mezi perony umožní tvůrcům aktivit vytvářet zajímavější a především "zapeklitější" aktivity na této trati.

David

Ahoj, tak na to se opravdu těším. Můžete mi kluci říct, zhruba kolik objektů na čtverec je teď v Opavě Východ. Pořád zkoumám příčiny sekání v aktivitách v této stanici.

Díky.

David Hájek napsal:
Proto je tam již nyní cca.1300 objektů.
1300 objektů samo o sobě není až tak moc, zejména pokud se jen několik málo objektů stále opakuje, jako například vegetace či zrovna dráty a sloupy TV. Autor tratě Snauferl dokázal nějakou fintou (netuším ovšem jakou) narvat na jeden čtverec 2400 objektů, převážně vegetace, a trať je funkční. Ale problém je často v texturách, tedy v jejich velikosti. Setkal jsem se s malovanými texturami na domečky, které měly při rozměru 256x256 velikost 0.5 - 1 MB, textury 512x512 o velikosti 1 - 1.5 MB a přitom stačilo jen je otevřít v TGATool2 a znovu je uložit a většina z nich se zmenšila na polovinu či třetinu a při použití komprese DXT1 i na desetinu. Bylo by dobré zkontrolovat alespoň všechny textury modelů, které velikostně vybočují z řady. Další věc: Mám-li v trati 5x použitý kostelík a ten nejbližší je 200 metrů od kolejí, zvažuju, zda potřebuje texturu o rozměru 1024x1024 a velikosti 1.6 MB, či zda použít rozměr 512x512 v DXT1 kompresi o velikosti 150 kB. Tato přehlídka objektů je nudná, trvá dlouho, ale vyplatí se. Určitě jste si všimli, že na sekání Dvoukolejky si prakticky nikdo nestěžuje a přitom v řadě těch relativně malých nádraží (proti Olomouci jsou pidi) se počet objektů pohybuje těsně pod 1100.
Pavlík napsal:
....Můžete mi kluci říct, zhruba kolik objektů na čtverec je teď v Opavě Východ. Pořád zkoumám příčiny sekání v aktivitách v této stanici.
Pavlíku, otevři si trať v RE a hned to všechno uvidíš. A pokud na něco přijdeš, tak si to nenech jen pro sebe. Pokud padá trať při volné jízdě, tipiju na nešťastnou konstelaci hlášení a textur. Zkusil bych i jiný global, je to sice nelogické, ale praxe ukazuje, že v hraničních podmínkách (výkonu PC) to hraje roli. A pak je ještě jedna věc, nad kterou kroutím hlavou už více než rok. Setkal jsem se s několika modely objektů, které jeden počítač ještě akceptoval a druhý už ne. A stačilo ten objekt vyhodit z trati a bylo vše OK. Ale na takový objekt se přijde jen velmi šťastnou náhodou. No trochu jsem se rozkecal, snad to bude někomu k dobru.

Naposled editoval moderátor:
JiříkTK napsal:
... Tato přehlídka objektů je nudná, trvá dlouho, ...

Ahoj,
převod VŠECH textur ACE na DXT1 v trati najednou lze provézt pomocí Route Riteru. Já jsem to prakticky nezkoušel - to, co tento skvělý prográmek všechno umí teprve objevuji ale třeba se ozve někdo, kdo zkušenosti s tímto převodem už má.

Tom Kanka napsal:
JiříkTK napsal:
... Tato přehlídka objektů je nudná, trvá dlouho, ...

Ahoj,
převod VŠECH textur ACE na DXT1 v trati najednou lze provézt pomocí Route Riteru. Já jsem to prakticky nezkoušel - to, co tento skvělý prográmek všechno umí teprve objevuji ale třeba se ozve někdo, kdo zkušenosti s tímto převodem už má.
V poslední verzi 7.1.47 přibyly další možnosti,ten převod textur je jedna z nich.V plné verzi tenhle program umí daleko víc,pracuji s ním už nějaký rok a pořád se na nových verzích učím.Až bude čas,přeložím nové funkce do češtiny i když to je teď už takové kostrbaté,ale pro rychlou práci to stačí.Jinak má Tom pravdu,je to super program. :D

No jo na jednu stranu dobrá zpráva, ale já bych se toho bál, Route Riter za nás nebude myslet, a ono je u toho potřeba brát také ohled na situaci a u některých textur třeba i změnit velikost. Setkal jsem se třeba už z obrovskou šedomodrou texturou na zábradlí o rozměrech 512x512, na které nebylo vůbec nic jiného, než naprosto homogenní šedá plocha. Takovéto textury lze zase jen zmenšit. Když už člověk věnoval trati tolik set hodin, tak ho nějakých pár hodin nezabije.

Pavlík napsal:
Ahoj, tak na to se opravdu těším. Můžete mi kluci říct, zhruba kolik objektů na čtverec je teď v Opavě Východ. ...

Zdravím,
editor mi v Opavě v. hlásí počet objektů 1 308.Nicméně si ale myslím,že v tom problém nebude.
Jak se zmínil Tom a Jiřík TK,příčiny mohou být i v modelech objektů.Určitě se také u některých modelů neprovedl převod .s do binárního tvaru apod. a i to zřejmě může přispívat k problémům.K problematice převodu textur se vyjádřit nemohu,protože je to pro mě tak trošku španělská ves.:rolleyes:
Jak je ale stále připomínáno,na trati se pořád něco tvoří a zkouší a tak by se mohly ty převody textur vyzkoušet i v našem případě.Jen je nás na to trošku málo "zkušených".;) Snaha ale určitě bude.

David

Petr Novák napsal:
Až bude čas,přeložím nové funkce do češtiny i když to je teď už takové kostrbaté,ale pro rychlou práci to stačí.Jinak má Tom pravdu,je to super program. :D

Mám, takový skromný dotaz ty jsi již v tomto programu nějakou češtinu udělal? Pokud vím, je tomu jinak možná se pletu nevím. První češtinu do tohoto programu dělal, kdysi Jirka Polák do vyšších verzí jsem jí dělal já. O tvé češtině nic nevím, tu kterou jsi nabízel některým lidem, zda na fóru byla čeština, kterou jsi dostal ode mne.

Tom Kanka napsal:
Mimochodem, když už jsme u té aktivity (sorry za OT) docela mne urazilo, když jsem jel 40 km/h a kolem mne se přeřítila odhadem tak osmdesátkou souprava s 310.0 v čele. :D
Ahoj Tome. A představ si, že mám u té 310 výkon na 25% a stejně vystřelí jako blesk.:D:D Nechápu sám proč tomu tak je, schválně otevři editora a koukni.;)
Dan

Back
Nahoře