Trať CR_310

Zbyněk Šemora napsal:
... Pepo. ale i tak je zbytečné osazovat dva zvukové sloupy na jeden přejezd, jestli tím nesleduješ nějaké echo. ...

Zdravím,
v 310-tce jsou zvuky přejezdů řešeny jako dvojice - jeden je slyšet za jízdy v cabu, druhý zase při externím pohledu (např. výhledu z okna). Za jízdy totiž fíra v reálu slyší "cinkání" přejezdů málokdy, takže proto se verze zvuků "externích" umísťuje především na přejezdy v mezistaničních úsecích. Přejezdy umístěné například na nebo v blízkosti zhlaví stanic, kde lze očekávat pomalý pohyb vozidel (posun) a fíra tak může slyšet zvuk přejezdu i za jízdy, se ozvučuje sloupy oběma - zvukem interním (je slyšet na stroji) i externím (je slyšet při vykouknutí z mašiny). Tolik alespoň dávná dohoda stavitelů na 310tce.:oops:

David

Naposled editoval moderátor:
Davide, díky za vysvětlení. Tohle jsem netušil, jak to máte vymakané. Ale já bych to určitě neřešil, protože cinkání je pro silniční vozidla a chodce, ne pro strojvedoucí. Tak pokud v kabině nebude slyšet, nic se neděje. Mě naopak původní zvonění, jak řvalo na stanovišti rozčilovalo. Myslím, že jsem hlasitost v dřívější době u zvukových sloupů trochu stáhl a nyní v kabině zvonění téměř neslyším a tak je to myslím správně.

Zbyněk Šemora napsal:
Davide, díky za vysvětlení. Tohle jsem netušil, jak to máte vymakané.
...

Ahoj Zbyňku,
no, nevím jak moc to je "vymakané", ale právě kvůli tomu až příliš slyšitelnému cinkání na stanovišti jsme kdysi s Pepou i Jackem řešili vhodný kompromis a tohle se zkusilo. V každém případě to u nás fungovalo a funguje, takže nemám tucha o tom, co dělá paseku u Tebe.:(

A k té aktivitě týkajícící se přetahu Žabotlamy do Šumperka - neboj, až se dá dohromady kabina stroje 452 013 (viz.vlákno o pultech), přivezu k ní i pult "naší" (patří už do rodiny ;) ) Berty a potom můžeme zajezdit. Ty si odvezeš Žabotlamu z ONJ do těch Vršovic či kam a já Ti ji potom odtáhnu do Šumperka. Neboj, za Třebovou bych Tě nechal fírovat aby jsi se vzadu na "mrtvole" nenudil.:D

No nic, dnes jsem v depu zmerčil stroj 363 5xx, tak jdu chystat vercajk na zítřejší pofajruntové focení pultů pro cab.

Pro upřesnění,
zmínka padla zde http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/3595&page=35 (příspěvek č.689).

David

Naposled editoval moderátor:
Jacek napsal:
Zbyňku, sice trať v editoru otevřu jen kvůli nějakému tomu domku, ale nezaznamenal jsem nikdy žádný pád, ani ve Vistách, ani v sedmičkách. Už vůbec ne problém s nějakým přejezdem.

Mirane, jsi opravdu jednička, trať 310 opravdu už nepadá a jsem rád, že tady mimozemšťan nejsem já, ale někdo jiný. Ten soubor prejezd_AZD_EA.vaw i Miran identifikoval jako vadný a killer na editor MSTS a přepracoval jej do nekonfliktního stavu. když tak ostatní co pracujete se zvuky běžte k Miranovi na školení. Doporučuji. Zatím vyřešil každý zvukový zádrhel.:D

David Hájek napsal:
.... Ty si odvezeš Žabotlamu z ONJ do těch Vršovic či kam a já Ti ji potom odtáhnu do Šumperka. Neboj, za Třebovou bych Tě nechal fírovat aby jsi se vzadu na "mrtvole" nenudil.:D
...
Ahoj Davide. Žabotlamy jezdili až do Zábřehu po vlastní ose. Pokud je tedy nevybrakovaly dílny na náhradní díly a nechali tomu jen kola, aby zbývající torzo mělo po čem jet. Mám takový pocit, že se to tak praktikovalo.

Zbyněk Šemora napsal:
Jacek napsal:
Zbyňku, sice trať v editoru otevřu jen kvůli nějakému tomu domku, ale nezaznamenal jsem nikdy žádný pád, ani ve Vistách, ani v sedmičkách. Už vůbec ne problém s nějakým přejezdem.

Mirane, jsi opravdu jednička, trať 310 opravdu už nepadá a jsem rád, že tady mimozemšťan nejsem já, ale někdo jiný. Ten soubor prejezd_AZD_EA.vaw i Miran identifikoval jako vadný a killer na editor MSTS a přepracoval jej do nekonfliktního stavu. když tak ostatní co pracujete se zvuky běžte k Miranovi na školení. Doporučuji. Zatím vyřešil každý zvukový zádrhel.:D
Zbyňku, můžeš mě poučit? :D

Jacku já ne, já na to nepřišel, ale Miran slíbil, že Vám to pošle také. Já mám jen radost, že je problém vyřešený.

Zbyněk Šemora napsal:
Ahoj Davide. Žabotlamy jezdili až do Zábřehu po vlastní ose. Pokud je tedy nevybrakovaly dílny na náhradní díly a nechali tomu jen kola, aby zbývající torzo mělo po čem jet. Mám takový pocit, že se to tak praktikovalo.

Potvrzuji, že někdy od roku 2008 jsem je mezi Prahou a Zábřehem potkával vždy po vlastní ose. Opravdu zajímavé to ovšem bylo až v letech 2008 a 2009, kdy se panťák projel až do Olomouce a berta se s ním projela hezky přes kopečky trs. Uničov a Libinu :)

Zdravím,

chci se zeptat, zda-li by šla tato trať za menší úplatu zastat na DVD. Od Vánoc mi nefunguje internet a tak vše řeším přes internet v mobilu, kde takový velký objem dat nestáhnu. Jinak jsem ze Šumperku, to jen proto, kdyby se našel nějaký dobrák z okolí co by mi tu trať dal třeba na flešku.

Předem děkuji za odpověď.

Zbyněk Šemora napsal:
Jacku já ne, já na to nepřišel, ale Miran slíbil, že Vám to pošle také. Já mám jen radost, že je problém vyřešený.
Ale jaký problém??? Po Tvé výzvě jsem trať v editoru otevřel, prolítal jsem tam kamerou všechny možné akrobacie, a nespadlo nic! Nacpal jsem tam tam několik dalších sloupů se zvuky in i ex, a po nečtení to zase drželo!!!!!

No a mohli byste tedy poodhalit tu toušku tajemství, a sdělit těm, co to nepadá, proč by jim to správně mělo padat?

Miran mi to odborně vysvětlil to telefonu a já už ty pojmy zapomněl. Určitě se rád podělí. Já ho za to obdivuji, že dokázal identifikovat, že tato zvuková nahrávka může být konfliktní. Já na to přišel při práci v editoru, kdy jsem chtěl na své trati osadit zvukový sloup s novou nahrávkou přejezdu a po osazení druhého přejezdu poblíž se editor odporoučel. Jelikož vše ostatní drželo, tak jsem identifikoval závadu ve zvukové nahrávce a dál to neřešil. A pak jsem narazil na stejný problém u trati 310. Mě spíš také udivuje, že to dělá jen někomu. Na 310 pracují čtyři stavitelé a nikdo problém nemá. Tohle je zase nová záhada. Mě to padá na počítači, kde mám XP i Visty, starší Pentium D, zvuková karta na základní desce a na druhém počítači se Sedmičkami 4 jádro i5 zvukovka Soundblaster X-fi v psi-e. V práci 310 nemám, ale mám pocit, že jsem někomu chtěl ukázat, jak přejezd shazuje editor a nepovedlo se. Možná to bude tím, že v práci mám AMD a doma vše Intel. Zkusím to ještě nasimulovat.

No já bych coby zvukař asi nejvíc uvítal nějaké fundované zdůvodnění, protože mezi oběma soubory jsem nezjistil absolutně žádný rozdíl, nový má jen o pár bajtů jinou velikost a pochopitelně datum, ale všechno ostatní je stejné, typ, délka, obsah, počet samplů. Oba jdou otevřít bez náznaku problému v jakémkoliv zvukovém programu. Editor trati nepadal mě, ani Pepovi, ani ostatním zúčastněným autorům a to za celá léta co tento zvuk je v trati. Zvukový sloup s tímto zvukem je v trati také na mnoha místech a nic.
To mi pak někdo bude tvrdit, že v balících zvuků mezi tisíci souborů je špatný ten a tamten soubor a já se budu hádat, že nemá pravdu.

Zkus si ty dva soubory porovnat třeba v TotalCommanderu: Soubor -> Porovnat podle obsahu. Já si myslím že není wav jako wav...

Mirane, myslel jsem nějaké odborné vysvětlení. Tohle porovná dva soubory a zjistí rozdíly až v "jedničkách a nulách", ale to mi vůbec nic neřekne. Takto rozdílných souborů můžu vytvořit nespočet, u nových zvuků berty mám od všeho asi 7 verzí. Originál, odbasované, přibasované, s různými hlasitostmi, atd. Stačí uložit v jiném programu, vložit do souboru smyčku, atd. a stále to bude mít tyto parametry:
*.wav
11025Hz, mono, 16 bit.
12694 Samples, délka 0:01:151
Zvuk je na poslech stejný, má zvukově stejný obsah.

Zkrátka, pak mi může někdo tvrdit, že mu shazuje MSTS třeba houkačka od brejlovce, protože v souboru je chyba. Ale jaká chyba? Jak ji poznám? Žádnou nevidím. Občas se mi stane, že se nějaký soubor špatně uloží a pak ho třeba přehrávač neotevře s hláškou "invalid file". To ale není případ tohoto souboru.

Škoda, že se průzkumu startu editoru v Bruntále téměř nikdo nezúčastnil. Zatím jsme dva s Miranem, kterým to u zvukových sloupů na přejezdu padalo a po výměně zvukového souboru se problém odstranil.
Každý máme své instalace a konfigurace nastavení a mě zajímá v čem je problém. Já o tom mluvím proto, že mi už mnoho let MSTS bez důvodu nepadl. Vše je stabilní. Editor mi shodil vadně vyexportovaný model, kdy po opravě od modeláře už je vše OK a příčina byla jemu jasná. Pak editor umí shodit hustě osázené hromadné lesy v těch truhlících, kdy stačí neopatrný pohyb kamerou, nejhůře střemhlav kolmo dolů a a dřív než dopadnu na zem padne editor, pak při osazování opakovaných objektů ctrl-c ctrl-V v módu editace bez předchozího save, kdy při pohybu kamerou a nechtěného červeného označení nějakého objektu editor zamrzne. Tak stejné vysvětlení musí mít určitým způsobem vyrobený zvukový soubor, kdy nějaké cinknutí závor editor shodí a obrovské nedělené staniční hlášení v husté zástavbě problém nedělá.
Od toho je fórum, aby se podobné problémy diskutovaly.

Silně mi to připomíná jednu dávnou rozepři s jistým bývalým členem. "Tobě to padá, mě ne, takže je logicky chyba ve tvém PC, protože můj je v pořádku" :D
Ne, ale Zbyňku vážně, pokud tu píšeš, že je chyba v souboru a všichni kdo tvoří zvuky (tzn. v tomto případě jen já) máme jít za Miranem, že nás naučí zvuky dělat, tak teda čekám vyčerpávající vysvětlení kde je v tom souboru chyba. Ne tento soubor je špatný, můj dobrý.
Napište mi kde je skutečná chyba a proč, já to opravím. Od toho je to fórum jak píšeš. Ale tohle? Co mě ještě naučíte?
A protože mě tohle plácání o ničem už začíná poněkud rozčilovat, do nějaké další aktualizace dám zvuk z nové nahrávky, kvalitní v 22050 Hz.

Je více kódování wavů, jen Adobe Audition jich rozeznává asi 5 ( A/mu-Law Wave, ACM Waveform, DVI/IMA ADPCM, Microsoft ADPCM, Windows PCM) a pořád to je soubor s koncovkou wav. A nějakou definici jsem se nezabýval, pouze jsem přišel na to vzít tento soubor do Auditionu (dříve CoolEditu), vedle toho vytvořit prázdný nový soubor se stejnými parametry (bitrate, typ, bitová hloubka), do něj pomocí CTRL+A, CTRL+C a CTRL+V přenést obsah problémového souboru, uložit jako Windows PCM a "zázrak" byl hotov. A v žádném případě si nepřipisuji nijaké zásluhy a necítím se být nějakým guru přes zvuky, jak se tady snaží Zbyněk zdůrazňovat.
A co se týká porovnání souborů tak je mi jasné že po úpravách se budou bitové obrazy lišit, tak blbej nejsem, ale tímhle mám na mysli porovnání dvou souborů bez jakýchkoliv úprav, jen uložených podle různých typů kódování.
A abych tuhle diskusi z mé strany ukončil, prostě konstatuji že u mne původní zvuk editor v Bruntále na přejezdu bezpečně shodil, ten nový, vytvořený výše uvedeným způsobem ne. A to je vše, pánové.

Back
Nahoře