Global a problémy okolo

Venny napsal:
Testoval jsem mj. ŽSR 150 na VŠECH zatím vydaných Uni Globalech a před jejich vznikem jsem samozřejmě tuto trať používal na Globalu vytvořeném autorem. K jevu, popisovanému Danem, nikdy nedocházelo a to i přes to, že v těchto Globalech je uveden parametr "Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )" namísto Zbyňkem upřesňovaný "50M". Problém neměly ani další tratě pod Uni Globalem,
Dane - jak Ti funguje např. 321 se svým Globalem? Ta jediná je v současné době mimo Uni Global a upravována podle něj nebude. Když se podíváš na problémový parametr, je zde rovněž uvedeno "Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )".
Skip je něco jako poznámka, tak je úplně jedno co je tam psáno s ohledem na funkčnost. To jsou jen poznámky pro programátory.

Ahoj Dane. Ony velké stanice jsou oříškem sám pro sebe. Při volných jízdách vše v pořádku, při aktivitách nejen vlivem provozu neočekávané pády. Mě padala 321 s oblibou ve velkých stanicích (namátkou Kolín, Bohumín, Přerov, Košice, Žilina) po zobrazení hlášky / pokynu a následném odkliknutí. Zároveň se při tom "zaseklo" staniční hlášení jak když přeskakuje jehla na jeté gramodesce. Někdy pomohlo trefit se uložením hned po odkliknutí hlášky (cca 1-2 vteřiny do pádu), ale přes některá místa jsem se zkrátka nedostal. :(
Napiš tedy svoje zkušenosti po reinstalaci MSTS Bin, případně zkus aktivitu poslat někomu na otestování...
V.

Zdravím.
Takže takto:
Přeinstalace bin ani úprava parametru nepomohla a pomohlo nainstalovat původní global k trati ZSR 150. V ten moment přestala aktivita padat i se zapnutým trolejovým vedením. Jak jsem psal, ten samý jev se mi stával i u aktivity od Tommyho 66 na trati Ztracená 1987, tam je trolejové vedení skryté a při vjezdu na hlavní trať z odbočky mi aktivita sletěla bez jakéhokoliv varování a bez hlášky k Billovi, takže je problém 100% někde v uni global, když pod jiným to jede v pohodě. (trať zsr150). Jinak Petře, nejsou testři jako testři, tím se nechci nikoho dotknout, ale pravé chování tratě se pozná až při nějaké aktivitě, kde dostane MSTS pořádně zabrat. Proto ona aktivita pro trať JZD 760mm "Taková obyčejná šichta", kde se pohybuje hráč po celé síti tratě a posunuje. Trasa hráče je propletena reverzy a jinými věcmi, takto se pozná korektní chování tratě, volná jízda neřeší nic, kromě prohlídky ohledně létajících objektů a tak. Proto, když mi Jiřík TK pošle trať na testy, dělám aktivitu, která trať prověří a nebo manipulák, s hustám traffic, na kterém prověřím, jak se trať chová při křižování.
S pozdravem Dan.

Ahoj Dane,máš pravdu,není tester jako tester.Jenže 150 nám testoval sám autor trati,takže vůbec nepochybuji,že kdyby někde byl problém,tak na to přijde jako první.
Podle mě je problém někde jinde,Venny to už nadhodil.A to je zatížení msts dopravou,na kterou není stavěný.Podívej se na defaultní aktivity a ty dnešní.Jenže msts se za tu dobu změnil jen málo,jádro systému zůstává stejné.Pády ve velkých stanicích jsou toho důkazem.Pády k Billovi způsobuje jen Tsection.dat,kde jsou některé věci zapsány jinde a jinak.Řešením by možná bylo se vrátit ke všem Globalům,které se dávají k příslušné trati.Pak by třeba těch pádů bylo méně.Jenže modely jsou čím dál tím více polygonově náročnější a časem narazíme na strop množností starého msts.Pak se budou muset dělat aktivity,které nebudou tolik msts zatěžovat.Takže by se problém jen trochu odsunul.
U Ztracené 1987 není trolej skrytá,msts ji normálně počítá,to by jsi musel v *trk nastavit vše na nulu.

Petr Novák napsal:
Ahoj Dane,máš pravdu,není tester jako tester.Jenže 150 nám testoval sám autor trati,takže vůbec nepochybuji,že kdyby někde byl problém,tak na to přijde jako první.
Podle mě je problém někde jinde,Venny to už nadhodil.A to je zatížení msts dopravou,na kterou není stavěný.Podívej se na defaultní aktivity a ty dnešní.Jenže msts se za tu dobu změnil jen málo,jádro systému zůstává stejné.Pády ve velkých stanicích jsou toho důkazem.Pády k Billovi způsobuje jen Tsection.dat,kde jsou některé věci zapsány jinde a jinak.Řešením by možná bylo se vrátit ke všem Globalům,které se dávají k příslušné trati.Pak by třeba těch pádů bylo méně.Jenže modely jsou čím dál tím více polygonově náročnější a časem narazíme na strop množností starého msts.Pak se budou muset dělat aktivity,které nebudou tolik msts zatěžovat.Takže by se problém jen trochu odsunul.
U Ztracené 1987 není trolej skrytá,msts ji normálně počítá,to by jsi musel v *trk nastavit vše na nulu.
Ahoj Petře, jenže, v aktivitě Historická jízda, není to žádná novinka a u Blackwolfa je vydaná snad rok, mi trať nikdy nepadala a traffic v nádražích tam zase tak převalený jak bývá u mých aktivit zvykem není.:D Nevím, jak to Jane zkoušel, jestli u volné jízdy nebo při složitější aktivitě, ale tak či onak jsem odsunul uni global bokem a nahradil jej globalem k oné trati a celou aktivitu jsem projel bez jediného pádu. S uni global bez jediného pádu, ale s vypnutým zobrazením trolejí, pokud troleje zapnu, ve větších stanicícch pád a bez jakékoliv hlášky, jako bych MSTS vůbec nespoštěl. Jinak já vím, že ve Ztracené 1987 jsou troleje nadefinovány, teď nechci kecat, buďto pod povrchem, nebo moc ve vzduchu, prostě aby i se zapnutím v MSTS vidět nebyly a tam se mi dělo to samé, to jsem však netušil co to způsobuje. Ale to nic nemění na tomto zjištění:
a) Uni Global a ŽSR 150 + zapnuté zobrazení trol. vedení = pád v určitých mistech, ne hned při startu tratě.
b) Global ke stažení u Janeho na webu k trati, trať jede bez jakéhokoliv pádu.
Takže selským rozumem mi vychází, že chyba musí být někde v Uni Global, kde netuším, nejsem v tomto znalý. Jinak je samozřejmě super, že nám pojede povětšina tratí pod společným Global, ale hold se asi ještě sem tam na něco narazí.:D:D
S pozdravem Dan.

Ahoj Dane,přiznám se,že pro samé ladění a laborování s Uniglobalem jsem dlouho neprojel žádnou těžkou aktivitu (nejsou lidi a čas :cool: ).Zkusím tedy projet tu aktivitu co píšeš a uvidíme,jak se bude chovat na mém PC.
Ale co je zajímavé,záleží také na verzi Binu,na to jsem přišel čirou náhodou.Testoval jsem nastavení jedné soupravy v čele s elektrikou a na postrku s motorem a kolegovi to padalo hned po startu aktivity.Sjednotili jsme verzi Binu a po pádech ani památka.
Global byl též stejný.Tak mi řekni,jak je to možné :D

Rád bych ještě doplnil Dana i Petra. Souhlasím s tím, že k otestování trati je určitě nejvhodnější náročná aktivita simulující různé podmínky a extrémně zatěžující nejen vlastní simulátor. Jenže to otestování v extrémních situacích nebylo cílem mého snažení. Těch faktorů, které ovlivňují objektivní přezkušování trati je příliš mnoho - od výkonu sčotu přes zkušenost testera, drobné nuance ve složení Globalu, trati, souprav, složitosti aktivity... Ani takový test tedy nemusí být nutně objektivní.
Mým úkolem bylo co nejjednodušším způsobem prověřit vztah určité trati a UniGlobalu, tedy skutečnost, zda trať obsahuje JEN korektní kolejivo X-tracks + UZK dle tsection.dat. Bylo nutné projet prakticky každé zákoutí trati, k čemuž může být v některých případech obtížné získat všechny potřebné aktivity, které by mě tam "zavedly" a měly přiměřeně shodné nároky na MSTS. Volnou jízdu jsem s ohledem na cíl testování volil i proto, aby byly vyloučeny jiné faktory pádu MSTS, což u aktivit může být obvyklá komplikace. Tímto způsobem jsme na zkoumaných tratích našli několik krizových míst, která byla dále řešena Petrem, Tygym a autory tratí. Na základě těchto jednoduchých zkoušek byla upravena 240, dále poukázáno na krizová místa nové 310 a pod. Kritická místa jsem zkoušel několikrát, i jízdou z druhé strany. O výsledcích si vedu pečlivé záznamy, které jsem poskytoval dále. Budu-li vyzván, abych některou trať zkoušel na základě aktivity, musím ji dostat v naprosto stejném provedení jako ostatní testeři. Nesmím zaměňovat vozidla, upravovat soupravy... atd, ve snaze zachování maximálně možné objektivity. I tak narážíme na problém výkonu počítače, typ operačního systému, stabilitu systému a MSTS... Je už na autorech tratí či vzpomínaného Globalu a dalších věcí okolo simulátoru, jak dodané výsledky vyhodnotí a jak s nimi naloží v další své práci.

Ahoj Dane,včera jsme na slezině diskutovali o problému 150 pod Uniglobalem.Volná Jízda je naprosto bez problémů,některé jednoduché aktivity taky.Základní problém je v tom,že Uniglobal neobsahuje některé objekty,které byly vytvořeny jen pro tuto trať.Proto ty pády.Zkusím vzít tedy origo global z 150 a ty chybějící objekty do něj vložit.Otázkou zůstává,jestli nebude zapotřebí nějaká úprava Tsection.dat.V tom bych se nerad hrabal.Nicméně,pokud by jsi pak chtěl opravu otestovat,byl bych moc rád.

Petr Novák napsal:
Ahoj Dane,včera jsme na slezině diskutovali o problému 150 pod Uniglobalem.Volná Jízda je naprosto bez problémů,některé jednoduché aktivity taky.Základní problém je v tom,že Uniglobal neobsahuje některé objekty,které byly vytvořeny jen pro tuto trať.Proto ty pády.Zkusím vzít tedy origo global z 150 a ty chybějící objekty do něj vložit.Otázkou zůstává,jestli nebude zapotřebí nějaká úprava Tsection.dat.V tom bych se nerad hrabal.Nicméně,pokud by jsi pak chtěl opravu otestovat,byl bych moc rád.

Ahoj, není problém. Teď dělám pro tuto trať aktivitu v celé délce. Tj. Depo NZ - Depo Zvolen a jak jinak, bude se jednat o historický rychlík s M274 od Jardy Skůry a traffic v něm bude požehnaně. :D
Dan

Ahoj vsem,mam maly dotaz mam problemy se zobrazenim parnich masin v editoru pri kliknuti na sekci para padne editor s chybou,nevim co to zpusobuje stavavalo se mi to u nekterych globalu hlavne ceskych,preinstaloval sem pred nejakou dobou msts a mam v nem vse potrebne jako vzdy akorat s novejsim binem,ted se mi neukaze v editoru zadna a to stridam globaly jak ceske tak cizi nebo mou upravene a doplnene o dalsi utility,poradi prosim nekdo zbehlejsi v teto tematice,dekuji s pozdravem Pegaus.

pegaus napsal:
Ahoj vsem,mam maly dotaz mam problemy se zobrazenim parnich masin v editoru pri kliknuti na sekci para padne editor s chybou,nevim co to zpusobuje stavavalo se mi to u nekterych globalu ....
Tohle v žádném případě nijak nesouvisí s Globalem.
Jedná se o chybný zápis engu u některé parní lokomotivy. Která to dělá umí odhalit Conbuilder. Já kdysi řešil stejný problém a Conbuilder mi ukázal na nákladní služební vůz s kamny, který měl eng a kouřil jako parní lokomotiva. Jednalo se jen o překlep v názvosloví. Po opravě už editor v záložce parní lokomotivy fungoval.

Zbyněk Šemora napsal:
pegaus napsal:
Ahoj vsem,mam maly dotaz mam problemy se zobrazenim parnich masin v editoru pri kliknuti na sekci para padne editor s chybou,nevim co to zpusobuje stavavalo se mi to u nekterych globalu ....
Tohle v žádném případě nijak nesouvisí s Globalem.
Jedná se o chybný zápis engu u některé parní lokomotivy. Která to dělá umí odhalit Conbuilder. Já kdysi řešil stejný problém a Conbuilder mi ukázal na nákladní služební vůz s kamny, který měl eng a kouřil jako parní lokomotiva. Jednalo se jen o překlep v názvosloví. Po opravě už editor v záložce parní lokomotivy fungoval.

Dobry den,dekuji za odpoved asi si poridim zde jiz zminovany Conbuilder a snad bude toto v poradku zatim sem ho nikdy nepouzil,ale co mi vrta hlavou jak si umi msts postavit hlavu chapu globalem to tedy nebude ale pri prehozeni globalu rekneme z 310 kde bylo vse v pohode na 321 ciste teoreticky to funguje a to sem zadny zapis v eng souboru neprovadel je to divne ale jinak moc dekuji za vysvetleni uz du hledat tento program a stahnout si ho s pozdravem Pegaus.

Když si instaloval novější Bin, namnožil sis příslušné soubory nové verze Binu do všech Globalů, které používáš?

Ale přece Global je jen pro tratě, vozidla do této složky nic nesměrují. Nepočítám-li, že je tam nastavení ovládání vozidel, ale to nijak nesouvisí se stabilitou.
Úplně laicky bych si v parních lokomotivách nechal jednu mašinku, o které vím, že funguje a dal bych pryč vozy, které mají parní topení. Pokud nevím, nechám v Trainsetu jen tu parní mašinku a dám krk na to, že editor už parní trakci zobrazí. Nebo proč tak složitě, stačí nainstalovat jen Trainset BP. Tam jsem si překlepy, které způsobují pády ohlídal.

Tak přesně toto mi kdysi začaly dělat elektrické lokomotivy po nainstalování balíku tramvají pro Olomouc od Pikka a chyba byla tuším v mezeře mezi názvem a závorkou, ale už nevím, druhý průšvíh, a to jsem si potvrdil je v tomt, že se musí shodovat naázvy v těchto řádcích v eng a je to choulostivé i na velká a malá písmenka:
Příklad:

Wagon ( cd_123003 - úplně nahoře
Engine ( cd_123003
Wagon ( cd_123003 )
Dan

No Zbyňku právě na iom soubory jsem myslel, když jsem mluvil o Globalu.
Sice to bude zdlouhavé, ale jinak pegaus by udělal nejlépe, kdyby odsunul všechny parní mašinky o zálohy, zkusil funkčnost instalace MSTS bez nich, aby se ukázalo, že vada není jinde, a pak po postupně vracet zpět a zkoušet, při které to začne padat a v té pak hledat chybu. Jinak si myslím, že současné české parní mašinky pro MSTS fungují tolika lidem, že u těch chyba nebude.

Hádal bych na několik souborů parních iomů,z nichž některý způsobuje pády parní trakce.Pegasus psal,že přehazuje Globaly,tam je zakopaný pes.Proto se Honza ptal na překopírování iom do všech Globalů,které se používají.Je zbytečné se hrabat v trainsetu,ještě jsem se nesetkal s tím,že by v editoru parní trakce vůbec nebyla či by to padalo.Ať pegasus jsem hodí co je v té hlášce a bude jasno,takhle vaříme z vody...

Dobrý den. Mám menší problém s uniglobalem. Starý global k trati 321 jsem si zálohoval a dodal nový uniglobal. Měl jsem v tu chvíli v adresáři MSTS dvě tratě. 321 a ŽSR 150. U obou tratí po této výměně globalů začala při načítání jednotlivých aktivit i volných jízd vypadávat hláška, že inicializace terénu selhala. A to i po té, kdy jsem nahrál nazpět původní global. Jiné tratě, které jsem pro zkoušku přetáhl z vedlejšího disku do složky MSTS (namátkou Ztracená 1987) normálně fungují. Nemá někdo podobný problém případně řešení? Děkuji za odpověď.

Zdravím, tak dneska se mnou opět bojoval uniglobal, tentokrát na DVK, ale nepadlo mi to v aktivitě, ale v editoru úkolů, konkrétně ve stanici Strejčkov, když jsem chtěl zvětšit přiblížení ke kolejím, k usazení vozů, editor mi vytuhnul, když jsem dal global z 321, tak vše v pohodě. Jinak hloubkou barev na monitoru 16 a 32 bit to není, mimochodem je zajímavé, že na starým PC jsem musel mít 16 a teď mi to v editoru úkolů npadá ani pod 32 bit.
Dan

Dobrý den,
dnes jsem si stahnul trať Jihlava-Brno.(Používám Train Store)
Než jsem ji rozjel, tak jsem složky Routes a Global přejmenoval na Routesbp a Globalbp(používám trať BP) a vytvořil si složky Routes a Global, do kterých jsem nakopíroval trať Jihlava-Brno.
Ale po chvíli mi trať nešla spustit, tak jsem smazal tyto složky a přejmenoval složky Routesbp na Routes a Globalbp na Global.
Toto jak jsem udělal tak mám pořád v Train Store trať Jihlava-Brno.
Chtěl jsem si potom spustit aktivitu na trati BP a hned na začátku mi MSTS spadlo.(Já nevím jestli jsem nějak nepoškodil složky Routes a Global).Tak jsem si přeinstaloval trať BP a také přeinstaloval celé MSTS a spustil MSTS. (Už mi naběhlo),
ale vydalo to hlášku že chybí Řádek 230, tak jsem to potvrdil a ukázalo mi to, že si mám vyhledat lokomotivu. Mě to nikdy u této aktivity nedělalo.

A já teď nevím co s MSTS mám dělat.
Poradí mi někdo prosím? Díky moc předem

Back
Nahoře