Global a problémy okolo

Dneska jsem si sedl k několika tratím a prověřil jejich funkčnost pod UniGlobalem. S uspokojením konstatuju, že jsem bez problémů zprovoznil polskou úzkorozchodku BKD a maďarské tratě Mura, Tatrai hegyivasutak (Demanová - Podbrezová), Jaczkiser - Nagybereg a Alfold 4. Po databázové stránce je vše naprosto v pořádku, jen do maďarských tratí bylo nutno doplnit pár textur. Ty jsem připravil jako přílohu k UniGlobalu. Je to jakási daň za to, že UniGlobal je vytvořen pro české prostředí a mé některé specificky české modely. A v zahraničních tratích prostě nejsou textury jako zarazedlo_kolejnicové.ace, sturc.ace, tocna.ace a podobně. Takže nezbývá, než autory Petra Nováka a Tygyho pochválit. Odvedli dobrou práci.

... a navážu na Jiříka - z českých tratí, fungujících pod X-tracks se naprosto korektně pod Uni Globalem chová Šnekovo 180/183, Tygyho 090 a původní 310, která kdysi bývala tuším u Ppoolllla.
Další autoři pracují na úpravách svých tratí tak, aby byla zaručena plná kompatibilita s Uni Globalem a určitě vás budou informovat sami.

.... no a samozřejmě pod UniGlobalem fungují všechny moje tratě včetne připravované Ztracené_1987, pak ještě Lokálka, Olomoucká tramvajová síť a Vysočina_1960

Tratě pro UNIGLOBAL

Dobrý den,
s velkou radostí a potěšením sleduji toto vlákno. Jsem přesně ten vytřeštěný "začínající" uživatel MSTS. Oprášil jsem CD po dlouhých letech (nalákaly mne nejdříve BP, potom další kvalitní modely, aktivity a tratě ČSD) a po mnoha hodinách detektivní práce a (částečně zbytečného) stahování kde čeho jsem to skoro vzdal. Podotýkám, že práce s PC mi nečiní problém (bo mne to živí ;-)). Ale problém je, že ani ve foru není možné (resp není v silách normáního člověka) přesně dohledat historii kdejakých verzí všech potřebných součástí MSTS. Čestnou vyjímkou je BP, která je ale solitérem.
UNIGLOBAL je obrovský kus práce, za který děkuji a přeji jeho brzké dotestování do vítězné podoby. Přecijen 240 a 310 jsou mé srdeční záležitosti, na kterých jsem strávil mnoho let. Tedy díky všem.

Mám jednu otázku: šlo by udělat uzavřené téma "Tratě pro UNIGLOBAL", ve kterém by někdo zodpovědný (nejspíš ve spolupráci s Petrem Novákem) postupně dopisoval tratě "certifikované" (tedy vyzkoušené a doladěné do zcela funkční podoby) pro uniglobal? Pro podobné zoufalce jako jsem já by to bylo geniální a přehledné řešení.

Děkuji za mlčící komunitu zoufalých začátečníků. :D

Předpokládá se, že UniGlobal bude u mne na webu a spolu s ním i seznam těchto tratí. V případě zahraničních tratí je situace trošku složitější, protože do mnohých si zájemce bude muset dohrát některé specificky české soubory. Je to určitá daň za to, že UniGlobal obsahuje české modely zarážedel a točny. I u těchto souborů ale předpokládám, že budou na webu.

Zdravim vsetkych, chcem sa opytat, prave so som si stiahol aktualizaciu globalu so stranok trate 240 a chcem sa spytat ci je to ten uniglobal o ktorom tu pisete a ci ho mozem nahradit mojim globalom, mam global xtracks 3.20 + UZK 3.20. Prajem krasny den :)

UniGlobal ještě není hotový, takže to není on. Uniglobal obsahuje v sobě jako základ xtracks 3.20 + UZK 3.20, jsou tam navíc některé koleje, které byly v nižších Xtracks a v 3.20 už nejsou. Pak jsou tam (pokud jsem na něco nezapomněl) lepší modely úzkorozchodných výhybek, české modely tubusu tunelu, zarážedel a točny a sada maďarských zarážedel.

Z uvedeného plyne, že UniGlobal není určen k tomu, aby se pod ním stavěly tratě. Ty je třeba stavět pod některým ze standartních Xtracks', ale bude je možno provozovat pod UniGlobalem. Samozřejmě že za podmínky, že Global bude pro stavitele posvátnou půdou a nebude v něm nic měnit. A protože se toto v minulosti stávalo, vzniká UniGlobal, který se snaží do sebe pochytit všechny tyto změny, abychom pro každou druhou trať nemuseli mít specifický global.

Dnes je velký den,vydali jsme další verzi Uniglobalu.Ke stažení je na webu JiříkaTK,jemuž tímto velice děkuji.Před samotnou instalací vřele doporučuji prostudovat přiložený readme a držet se ho.
Mezi testery a spolupracovníky není uveden JiříkTK.On je totiž autorem přiloženého readme a podle mého názoru má na Uniglobalu svůj podíl,doplnil věci pro úzké a dal pár dobrých tipů na další úpravy,které se potom realizovaly.On se drží v pozadí a o to více pracuje.Jirko,neber to jako nějaké chválení,ale fakt,že víš,kde člověka tlačí bota a sám přiložíš bez řečí ruku k dílu.Kdyby bylo více takových lidí,tak je msts zase o kus dál.:D
Dále musím zmínit přístup Jeneho,autora trati ZSR150.Když jsme mu nabídli možnost spolupráce na vývoji uniglobalu a tím i jeho trati,byl velice aktivní a upravil trať v místech,kde byly problémy.Zřejmě bude či již byla vydána aktualizace této krásné trati.Nejsem přesně informován,tak nechci šířit nějaké bludy,co se již vydalo a co ne.
Také přístup autora trati 240 musím vyzvihnout. Tygy našel příčinu několika pádů a co jsem byl informován,byla již vydána oprava těchto úseků a nyní 240 jede bez problémů.
Uniglobal má nyní šanci být univerzálním globalem pro všechny trati pod Xtrack.Pokud autoři nově stavěných tratí využijí možností upraveného Tsection.dat a nebudou vymýšlet nějaké nové nestandardní úpravy,nebude již zapotřebí Uniglobal upravovat.Protože to je mravenčí práce najít ten důvod,proč vlastně trať padá,tak jsme si řekli,že nyní jsou na tahu autoři tratí a že již nehodláme sami nějakou další trať upravovat.Je to záležitost autorů tratí,aby dodržovali standardy Xtrack.
Přeji za sebe a své spolupracovníky všem uživatelům msts hodně jízd bez pádů.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj,
chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na vzniku Uniglobalu (především Petrovi a Tygymu) a ocenit strávený čas a energii na tomto projektu. Vznik a vydání Uniglobalu je významný krok vpřed v naší scéně MSTS, jeho význam není třeba již dále rozebírat.
Nicméně bych měl pár dotazů, či připomínek.
Petře píšeš, že záleží na autorech nově stavěných tratí, zda využijí možnosti upraveného Tsection.dat. Myslím si, že tento global by měl sloužit pouze jako uživatelský, tj. jen k provozování tratí, nikoli ke stavbě! Tam by měl být standartně používán aktuální XTracks+ÚZK.
Dále naznačuješ (a ve vlákně o trati Ostrava-Hranice tvrdíš), že se Uniglobal již nebude dále upravovat. Co ale až vyjde nová verze XTracks?

Mám problém s uniglobalem.Trať 310 při odjezdu ze stanice Opava východ po několika metrech následuje pád.Stalo se mi při jízdě v aktivitě i při volné jízdě.Po instalaci původního globalu pro 310 jízda v pohodě.Rád bych věděl kde je chyba.Díky.S pozdravem latich

latich napsal:
Mám problém s uniglobalem.Trať 310 při odjezdu ze stanice Opava východ po několika metrech následuje pád.Stalo se mi při jízdě v aktivitě i při volné jízdě.Po instalaci původního globalu pro 310 jízda v pohodě.Rád bych věděl kde je chyba.Díky.S pozdravem latich

Zdravím,
kam se jelo,s čím se jelo,kde přesně to padlo,co to zahlásilo,případně jestli se z PC kouřilo ??? CML žádá více vstupních dat. ;)

David

Jel jsem activitu Dana J Os 3510 s CD 809 nehlásilo nic pád asi po 10 vteřinách.Se stejnou loko při volné jízdě zase za stejnou dobu.Odjezd z Opavy východ.S původním globalem bez problému.S pozdravem latich

Opava východ 1. kusá. Obraz i zvuk zamrzl v úrovni odjezdového návěstidla při odjezdu na Krnov. Nejdřív v Danově misi s 810 + 010 + 843. Ve volné jízdě s 210.015 totéž na stejném místě. Hláška žádná, dokonce ani černá obrazovka, zatuhlo to tak, že pomohl až restart. Snad to bud CML stačit.

Jinak 210 v Opavě nekomentujte:D, trať 310 prostě načítá rychleji než BP, takže pro různé zkoušení a tvorbu ideálnější.

UNIGLOBAL - Opava-východ (směr Olomouc), 9.kolej na úrovni návěstidla - vytuhne obraz, ale zvuk pokračoval.
Jediná možnost ukončení byl restatr PC. Starý GLOBAL pracuje OK.

Tak pár údajů,které jsou pro veřejnost potřebné:
1) Uniglobal je opravu jen na jezdění,nikoliv na stavění tratí.Pro stavitele tratí je na Tygyho stránkách připraven balíček,kde je jasně uvedeno,co k čemu patří
2) nová verze Xtrack - těžko říci kdy vyjde,ale to,co potřebujeme ke stavbě českých tratí to už Tygy doplnil a nepředpokládám,že někdy v blízké době bude zapotřebí Tsection.dat doplnit něčím novým
3) trať 310 - na staré verzi nejsou žádné problémy,ale na nové ano.Proto jsme kontaktovali stavitele trati,zda-li by trať upravil na připravovaný Uniglobal.Ze začátku nebyly problémy,ale po další úpravě Tsection.dat se již autor neozval.Na opakovamé maily nereagoval a tak jsme to vzali tak,že autor nemá zájem o další spolupráci.Je mi to opravdu líto,jiní autoři ve spolupráci problematická místa ve své trati opravili.Jelikož nemáme souhlas k úpravám této krásné trati,zůstává to vše na mrtvém bodu.Pády jednoznačně způsobuje Tsection.dat v Uniglobalu,který neobsahuje zápis toho,co autor do trati vložil a co běžný Xtrack neobsahuje.

Petr Novák napsal:
Tak pár údajů,které jsou pro veřejnost potřebné:
1) Uniglobal je opravu jen na jezdění,nikoliv na stavění tratí.Pro stavitele tratí je na Tygyho stránkách připraven balíček,kde je jasně uvedeno,co k čemu patří
2) nová verze Xtrack - těžko říci kdy vyjde,ale to,co potřebujeme ke stavbě českých tratí to už Tygy doplnil a nepředpokládám,že někdy v blízké době bude zapotřebí Tsection.dat doplnit něčím novým
3) trať 310 - na staré verzi nejsou žádné problémy,ale na nové ano.Proto jsme kontaktovali stavitele trati,zda-li by trať upravil na připravovaný Uniglobal.Ze začátku nebyly problémy,ale po další úpravě Tsection.dat se již autor neozval.Na opakovamé maily nereagoval a tak jsme to vzali tak,že autor nemá zájem o další spolupráci.Je mi to opravdu líto,jiní autoři ve spolupráci problematická místa ve své trati opravili.Jelikož nemáme souhlas k úpravám této krásné trati,zůstává to vše na mrtvém bodu.Pády jednoznačně způsobuje Tsection.dat v Uniglobalu,který neobsahuje zápis toho,co autor do trati vložil a co běžný Xtrack neobsahuje.

Takže 310 se musí jezdit jen na původní Global ?

Tak co se týče spolupráce,nebyl jsem nikdy proti,
ještě jsem poslal i celou trať Tygymu,ale výsledek ,natož nějaké meily jsem
nedostal,tak nevím ,kde je chyba.
kdybych věděl co opravit,rád opravím,ale zatím se teda musí jezdit na přiloženém Globalu k trati.( xtracks 3,20 + uzk3,20.)
Zbytek můžeme probrat na slezině
Pepah

Zdravim vsetkych, chcel by som sa opytat ohladom Uniglobalu preco sa pod nim neodporuca stavat trate ked ako som si precital o par prispevkov vyssie obsahuje aj niektore veci ktore nie su v povodnom globale 3.20 + UZK.

Back
Nahoře