Global a problémy okolo

Zbyněk Šemora napsal:
Proto by měl být nějaký správce českéko Xtracks, jako například Tygy a ten by se staral o aktualizace každé nové verze na české prostředí.
Kdykoli vyjde nová verze XTracks, je u Tygyho volně ke stažení i s aktuální úpravou ÚZK.

Pavlík napsal:
.... To je sice hezké, ale tento program už dávno není nikde ke stažení. Takže ho nemáme...
To máš sice pravdu, ale pokud se podíváš do jeho vlákna, dozvíš se, že 25.7.2006 byl vložen příspěvek: "Obnoven download této staré utilitky. A vím zcela bezpečně, že odkaz fungoval ještě na podzim. Takže pokud by si každý, kdo se zde registruje, nejprve (než začné vznášet různé dotazy) prošel toto fórum, bezpečně ho našel. Dále se zde o něm několikrát psalo a každý měl možnost pohledat a vyzkoušet. Jenže to je moc práce. Takže, protože DAFC nebyl předložen na onom pověstném "stříbrném podnose", jej někdo nemá a někdo ani netuší o jeho existenci.

mikulda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Stavím už sedm let. .....
...., ale je to tak 2 měsíce práce.
Naprostý souhlas!
Proboha, poslední citace vyznívá blbě! Chtěl jsem říct, že souhlasím se kompletním Mikuldovým příspěvkem a abych šetřil místo uvedl jsem začátek a konec citace. :roll:

Naposled editoval moderátor:
Ale já za ty dva měsíce raději dokončím rozestavěné úseky. :D. To bude přínosnější. Jak jsem psal, výsledek by mohl být nejistý kvůli dynamickým kolejím. Navíc veškeré editace si koledují o havárii databáze, viz naposledy ONJ, kde zmizelo kus koleje. A jak těžce se to pak opravovalo. Ale většinou je to neopravitelné.

Tom Kanka napsal:
To máš sice pravdu, ale pokud se podíváš do jeho vlákna, dozvíš se, že 25.7.2006 byl vložen příspěvek: "Obnoven download této staré utilitky. A vím zcela bezpečně, že odkaz fungoval ještě na podzim. Takže pokud by si každý, kdo se zde registruje, nejprve (než začné vznášet různé dotazy) prošel toto fórum, bezpečně ho našel. Dále se zde o něm několikrát psalo a každý měl možnost pohledat a vyzkoušet. Jenže to je moc práce. Takže, protože DAFC nebyl předložen na onom pověstném "stříbrném podnose", jej někdo nemá a někdo ani netuší o jeho existenci.

Ano, máš pravdu. Donwload byl tehdy obnoven, ovšem odkazuje se na Ppoollllovu stránku, která už neexistuje. Takže bohužel.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale já za ty dva měsíce raději dokončím rozestavěné úseky. :D. To bude přínosnější. Jak jsem psal, výsledek by mohl být nejistý kvůli dynamickým kolejím. Navíc veškeré editace si koledují o havárii databáze, viz naposledy ONJ, kde zmizelo kus koleje. A jak těžce se to pak opravovalo. Ale většinou je to neopravitelné.
Já osobně si tedy neodvedu představit předělávat celou BP na XTracks. Ale ono o to zde a ni nejde, jde o to udělat tlustou čáru a do budoucna stavět na neupravovaném globalu.

Dynamické koleje - mám s nima nejhorší zkušenosti. To že by na jejich stabilitu a spolehlivost mělo mít vliv použití různých systému Track velice silně pochybuji. Je to funkce programu, které je pravděpodobně šuma-fuma zda-li se vyskytuje v rámci X-Track 3.20 nebo BP-GLOBAL.
Ale s rozházenými Dyntrack jsem se setkal mnohokrát na cizích tratích.
Jízda po chodníku, jízda skrze dům, ba někdy je to tak "sesmyčkováno" že se řízený vlak přetrhne nebo zauzlí. Pak následuje pád k Billovi .........
Problém je v tom, že je to téměř neopravitelné. Pokud je stav Dyntracků, že reagují na označení v RE - pak se dá smáznout a nahradit normálním kolejivem, ale často se objeví hláška "že část není nahraná" v databázy tratě.
V poslední době mám tuto negativní zkušenost s německými Tram tratěmi. U jedné z nich (jakási linka 14 někde v Porůří) jsem zkoušel obnovit zálohu DB. Výsledek byl zajímavý = zmizely všechny trasy s vyjímkou 16 výhybek a 12 rovných dvojkolejných úseků.
A to vše shrnuto je důvod proč se této funkci vyhýbám a nepropaguji ji.
Ale tím zároveň říkám, že moje zkušenost s nima je omezená jen na pozici uživatele a uživatele-opraváře ....... :-)

Tak to já mám s dynamickými kolejemi ty nejlepší zkušenosti. Bez nich bych už nedokázal žít. Téměř celá BP je z těchto kolejí postavená. Jednokolejky a řešení téměř všech stanic. Ale výše uvedené problémy nikdo zatím u BP neměl, alespoň o tom nevím. Tipuji, že chyba bude jinde než v MSTS. Možná je to problém jen Xtracks kolejiva, protože dynamickou kolej přesouvá na úplně jiné umístění, takže proto ty problémy. Také nikdo ze stavitelů s Xtrack kolejivem DK nepoužívá. Alespoň v něčem je kolejivo BP lepší :D .
Havárie databáze vznikají nejčastěji z důvodu neopatrnosti stavitele. Je nutné si hlídat modré hranice čtverců a dávat pozor při editaci kolejí.

Co se týče dynamických kolejí pod Xtrack tak to by odpověděl nejlépe Tygy.Jestli je kolejivo BP lepší než pod Xtrack,to bych asi netvrdil,každé má své výhody a nevýhody.
Ale z jiného soudku.Dostal jsem zajímavou zprávu,že pod Uniglobalem jede i trať Bystřice -Hustopeče,což je trať jezdící normálně pod globalem BP.Kdybych tu zprávu nedostal,tak bych tomu nevěřil.Kdo by měl chuť vyzkoušet další trati,ať sem dá svoje zkušenosti,díky.

Ad Zbyněk Šemora

cituji:
Možná je to problém jen Xtracks kolejiva, protože dynamickou kolej přesouvá na úplně jiné umístění, ...........

Funkce Dyntrack je od samotného počátku zjevení se na trhu pevnou součástí MSTS. Působí na mne dojmem, že v momentu kdy autorům se nechtělo dále patlat s dalšími kolejovými úseky a tak tam "vstřelili" tuto funkci. A šlo to do světa.
Pokud by funkce Dyntrack byla prvoplánovou součástí stavby softwaru pak by přece postačilo, kdyby v sadě kolejových objektů se vyskytovaly jen výhybky, křížení a šturci. A tomu tak nebylo ....
MSTS se rozjel po světě - spousta železničních fandů se na něj vrhlo a hned objevili spoustu nedostatků. Mimo jiné i chabý výběr kolejiva. Toho se ujal někdo (tuším že se jmenuje Ghia Okasa) a ten začal vydávat v etapách to čemu se dnes říká X-Track. Nešlo jen o to vymodelovat nový typ koleje, ale zároveň stanovit pro něj vektorovu dráhu po které se vlak bude pohybovat a stanovit "spojovací index" aby software mohl nové objekty správně a korektně využívat. A protože ten "spojovací index" je vysoce důležitý prvek, proto to ten pán dělal de facto sám. Respektive modeláři z celého světa mu zasílali nové typy kolejových dílů a on je zařazoval a stanovoval "spojovací index" tak aby na každém PC na této planetě a v širokém okolí toto fungovalo správně a spolehlivě.
Jenže se objevili stavitelé (nejen zde, ale všude), kteří s nejlepším úmyslem vylepšit svoji vlastní trať začali do systému do té doby cíleně spravovaném vytvářet přepsáním existujících objektů chaos. A tak se začaly dít ony věci, které každý z nás jako uživatel i stavitel poznal na vlastní kůži. Takže naše české specifikum tj. kolejivo BP získalo jednu velkou výhodu. Nikdo se neodvážil se do něj montovat a předělávat !
Přidáme-li k tomuto ještě to, že Ty Zbyňku jsi špičkový stavitel odvádějící špičkovou a perfektní práci, stejně jako ti, kteří se vydali stejnou cestou (Tomáš Volejník a jeho Luhačovice, ten pán co dělal ČD 236) - pak zde máme přijatelné vysvětlení proč se kolejivo BP chová stabilněji a spolehlivěji. V objektech kolejí to opravdu asi není ......
A co se týká stavitelů v X-Track ? Rozhodně Dyntracky používají v hojné míře. V míře, kterou jako uživatel s neblahými osobními zkušenostmi bych si dovolil označit jako "přebujelou" ....... ale to už je o ryze subjektivním pojetí problému.
Tito stavitelé mají opravdu "jen" smůlu v tom, že už se v X-Trackech kdejaký "hejhula" vrtal, šťoural a předělával .......

Uvedu jeden z příkladů, proč používat dynamické koleje.
Rekonstrukce úseku Záboří - Kojice. Koleje jsem měl původně v rovině, ale podle podkladů to šlo opravit že trať do Týnce stoupá 2.5promile a někde v zářezu klesá a v Kojicích by se teoreticky měla propojit s původní pokládkou. Jenomže praxe je vždy taková. I když se nezmění kolejové díly, tak mám vždy směrovou odchylku. To samé se někdy stává pokud nejdelší obloukový díl vyměním za 4 krátké téhož poloměru. Aby trať byla plynule navázána, tak je třeba poslední obloukový díl vyhodit a koleje napojit odchylným poloměrem z DK.
Pak máme všelijaké stanice různě zakroucené a bez DK by tohle vytvořit nebylo možné. Je to tedy vynikající doplněk stávajícího kolejiva. Jediná nevýhoda je, že než nastavíte hodnoty uhlu a poloměru, zdržuje to. Jen si představte dělat například na 251 přechod z 10 promile stoupání na 23 promile klesání v poloměru 200r. To je nekonečné, než těch 12 krátkých kousků vyrobíte. Už jsem to bral jako hru, kdy jsem zvládal na jedno kliknutí myši, když se rozběhl číselník hodnot zdvihnout prst na setinu sekundy přesně, aby tam byla cílová hodnota 200. Když se mi to podařilo asi 4x po sobě, už jsem byl po páté nervózní. Zlomek sekundy jinak a bylo tam například 180 nebo 260 :D . Takže to je taková vedlejší zábava při stavění. Proto, pokud existuje hotový díl přesného poloměru, pokládka je rychlejší. Chyba konstruktérů MSTS je, že výtvory z DK nejdou přidat do seznamu kolejí pro opakované použití.
Ale to je asi problém všech simulátorů. Něco je tam šité horkou jehlou a s mnoha nedodělky se to pouští ven. Je škoda Džordže. Kdyby mu dal Microsoft zdrojáky, udělá z MSTS bombu. Ale to bychom si jej museli jinak hejčkat. Ale i to co udělal je příčinou, že MSTS je stále populární. Bez jeho úprav by nějaká Praha kolejově jak je postavit nikdy nešla. MSTS by vždy havaroval a vše ve čtverci smazal. Odstranil kritickou rovnoběžku, kdy mizel terén, rozsvítil návěstidla, která v defaultu byla po tmě. A ty nové možnosti na lokomotivách jsou k nezaplacení.

Ad Zbyněk Šemora

cituji:
..... Je škoda Džordže. Kdyby mu dal Microsoft zdrojáky, udělá z MSTS bombu. Ale to bychom si jej museli jinak hejčkat. .....

Takže Džordž opravdu definitivně opustil práci na MSTS ?

Mám takový pocit, že se s chováním DK pod XTracks dělá trochu přehnaný humbuk. Ano, problémy s jejich "rozházením" občas jsou, ale vysledoval někdo kdy? Rozhodně to není tak, že pokud postavím trať pod XTRacks a příště jí otevřu, budou rozházené. Nikoli. Ten problém podle mne nastává, pokud je trať postavena na základním kolejivu nebo pod určitou verzí Xtracks a následně provozována pod určitou verzí novější. Já měl tento problém u Dvoukolejky, která byla stavěná na základním kolejivu a po nahrání XTracks+ÚZK 3.18 byly v některé DK ve stavu, který popsal PepeQ-2. Po jejich odstranění a následném nahrazením se tyto DK chovají korektně a to i po přechodu na XTracks+ÚZK 3.20.

Když jsem měl svou trať jen na základním kolejivu, tak v hustě zastavěných čtvercích, pokud jsem použil Global Xtracks, tak při pootočení stromem a save se MSTS odporoučel a čtverec se ve world smazal. Základní Global to udržel. Pak jiní, co stavěli na Xtracks, tak měli na čtverci víc objektů a editor nepadal.
Asi v tom bude to umístění dynamické koleje, kdy Xtrack ji má jinde. Jo, kdybych to tenkrát věděl a převedl ještě své legendární Kúty - Brno, DK , kterých tenkrát bylo mizivé procento by se jen editovaly nebo před převedením jednoduše smazaly. Tak trať BP mohla být kompatibilní. Jenomže žádná škola MSTS neexistovala a nějaká výpomoc a rady od kolegů už vůbec ne. Stavitelů bylo minimum a nějaké zkušenosti téměř žádné. A já měl tehdy to nejpomalejší připojení k internetu, tím odpovídající informace a ani jsem netušil, kde se kompletní kolejivo na Xtracks dá stáhnout a jak se vlastně dá aplikovat. (když už jsem začal na kolejivu základním.)

Přeji hezký podvečer.
Tak jsem si kdysi lámal hlavu, proč mi padne z ničeho nic, trať Ztracená 1987, padne to tak, že se nezobrazí ani onen odkaz k Billovi a dnes mi to udělala i trať 150 N. Zámky - Zvolen a už vím co je příčina. Uni Global nemá rád zapnuté trolejové vedení, což mi docela vadí, sice ty troleje nejsou v MSTS nic moc, ale lepší než prázdné sloupy. Po vypnutí vedení v nastavení MSTS nepadá nic a po změně Globalu tratě samotné to nepadá ani s trolejovým vedením. Takže je chyba někde v uni global, dle mého soudu. Jinak když už tu píšu, tak by nebylo od věci upravit už v distribuovaném uni global parametr v souboru soundcfg dat, je tam standardní nastavení a MSTS při složitějších aktivitách padá. Jde o tento parametr:

Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )
SoundTimer ( 5, 30, 5 )
AudioStream ( 5, 500, 100 )
SoundSystem ( 5, 1000, 300, 52428800 )
TrainMinMaxDistance ( 5, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 5, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 5, 1.0 )

S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Přeji hezký podvečer.
Tak jsem si kdysi lámal hlavu, proč mi padne z ničeho nic, trať Ztracená 1987, padne to tak, že se nezobrazí ani onen odkaz k Billovi a dnes mi to udělala i trať 150 N. Zámky - Zvolen a už vím co je příčina. Uni Global nemá rád zapnuté trolejové vedení, což mi docela vadí, sice ty troleje nejsou v MSTS nic moc, ale lepší než prázdné sloupy. Po vypnutí vedení v nastavení MSTS nepadá nic a po změně Globalu tratě samotné to nepadá ani s trolejovým vedením. Takže je chyba někde v uni global, dle mého soudu. Jinak když už tu píšu, tak by nebylo od věci upravit už v distribuovaném uni global parametr v souboru soundcfg dat, je tam standardní nastavení a MSTS při složitějších aktivitách padá. Jde o tento parametr:

SoundTimer ( 5, 30, 5 )
AudioStream ( 5, 500, 100 )
TrainMinMaxDistance ( 5, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 5, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 5, 1.0 )

S pozdravem Dan.
Tento problém se u testerů vůbec neobjevil a ani na žádné trati.Úpravu 150 dělal Jene jako autor sám a vůbec se nezmínil,že by měl nějaký problém s pádem msts kvůli trolejovému vedení.Schválně jsem si obě předmětné trati projel a vše bez pádu.Nastavení trolejového vedení ve Ztracené je tak vysoko,že se nemůže vůbec zobrazit.Ve 150 se zobrazuje bez problémů.Takže na problému není Uniglobal,ale nějaké nastavení msts v Danově počítači.Úpravu soundcfg.dat dělal Tygy.Co přesně tam změnil,to ví jen on.Jen si matně pamatuji,že to bylo kvůli slyšitelnosti některých zvuků.

Petr Novák napsal:
......
Úpravu soundcfg.dat dělal Tygy.Co přesně tam změnil,to ví jen on.Jen si matně pamatuji,že to bylo kvůli slyšitelnosti některých zvuků.
Omyl, na tuto úpravu přišel Džordž, a úprava má za úkol rozšířit rezervovanou paměť pro zvukové stopy, jinak skutečně MSTS padal v případě požadavků na přehrání více zvuků najednou.

Jak Dan vyslovil příčinu trolejové vedení, hned je mi jasné, v čem je problém. Také jsem něco podobného jako nesprávný mýtus napsal do desatera. :D
Když se prohazují Global, víte v čem je problém ?
Úplně prostě je nutné někdy reinstalovat MSTS BIN a pak vše bude stabilní. Ale je nutné postupovat podle bodu 15 v pokynech na mém DVD a i z toho vyplývá, že přepisovat v UNIGlobal souncgg.dat je zbytečná práce, protože MSTS Patch jej vždy přepíše na své hodnoty. proto jsem v bodě 15 napsal, že po reinstalaci MSTS Patch je nutné ještě spustit Global.exe, který provede opravu podle výpisu výše. Jen je tam malá nepřesnost v řádku:
mělo by to vypadat takto Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 50M ) protože

Tipuji, že potom to už Danovi padat nebude.

Testoval jsem mj. ŽSR 150 na VŠECH zatím vydaných Uni Globalech a před jejich vznikem jsem samozřejmě tuto trať používal na Globalu vytvořeném autorem. K jevu, popisovanému Danem, nikdy nedocházelo a to i přes to, že v těchto Globalech je uveden parametr "Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )" namísto Zbyňkem upřesňovaný "50M". Problém neměly ani další tratě pod Uni Globalem,
Dane - jak Ti funguje např. 321 se svým Globalem? Ta jediná je v současné době mimo Uni Global a upravována podle něj nebude. Když se podíváš na problémový parametr, je zde rovněž uvedeno "Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )".

Zdravím. Ono jde o toto. Já to testuji na aktivitě, kterou předělávám a pod starým Global zsr150 jsem ji jel bez jediného pádu. Jinak pod Uni Global to probíhá takto, rozjedu aktivitu ve Zvoleně v depu a vše jede, ale mám zde nasazené vozy + traffic a v určitém místě prostě MSTS bez varování slítně, ne do oken, ale uplně zmizne a když jej zapnu a nahraji poslední save, v tom místě to udělá znova. Pokud vypnu v nabídce MSTS trolejové vedení, tak aktivita jede v pohodě, furt se bavím, že mám uni global. Jakmile mám standartní Global k trati 150 tak mohu mít zapnuté vedení a hra nepadá. Jinak na 321 nedochází k pádům vůbec.
Dan.
Ps: jdu zkusit nainstalovat bin a uprvím parametry a ozvu se. :-)

Back
Nahoře