Zvuky vlaků

To bastard
Asi jsi si odpověděl sám. Pokud se traffic připojuje na vlak hráče jde o velmi nestabilní a nestandardní záležitost, která není moc podporována a to zda se to povede záleží na setkání bezpočtu šťastných okolností. Takže podle mne ony zvuky vůbec jít nemusí.

To Miran:

Tak je to tak jak píšeš,vyzkoušel jsem další dvě různé řady lokomotiv a ani u nich mi nejdou venkovní zvuky,tedy zmiňovaná píšťala a klakson.

Ahojte,
mám otázku či sa nedá spraviť toto: Keď idem na lok. 242 tak keď zatiahnem brzdič tak počujem prechod cez zúbky, prúdenie vzduchu cez potrubie, a trenie brzdových klátikov o koleso.Keď zatiahnem brzdič napr. v 750 tak nepočujem nič, iba zvuk motora a vlak spomaľuje.Chcel by som tie zvuky čo počujem na 242 mať aj na 750.

Ahoj Somatko,
stáhni si zvuky přímo z mých stránek, u 750 a spol je to řešené úplně stejně.

Zdravím Páni nevedel som kam stým ale taký dotaz nebolo by možné spraviť nejaké zvuky i na vozne príde mi to trošku nereálne že ked mám pohlad "3" čiže vozne tak je ticho žiadne bezdenie "osobných!!!!" vagonov mýslím keby sa tam hodia nejaké špálky alebo ešte zvuk klími ... predsa len vozen nejde úplne po tichu ... dalo by sa stým niečo ?? A pri úprave .wag súboru keby sa pridaju zvuky ako u lokomotív bola by to paráda ... :)

CANDY napsal:
Zdravím Páni nevedel som kam stým ale taký dotaz nebolo by možné spraviť nejaké zvuky i na vozne príde mi to trošku nereálne že ked mám pohlad "3" čiže vozne tak je ticho žiadne bezdenie "osobných!!!!" vagonov mýslím keby sa tam hodia nejaké špálky alebo ešte zvuk klími ... predsa len vozen nejde úplne po tichu ... dalo by sa stým niečo ?? A pri úprave .wag súboru keby sa pridaju zvuky ako u lokomotív bola by to paráda ... :)

Ahoj, ale vždyť zvuky u vozů jsou, i pískání špalíku při brždění a když otevřeš wag soubor, tak v posledním řádku máš odkaz, kam jsou zvuky směrovány.
Dan.

Tak to slyším za 9 let poprvé, že vozy v MSTS nevydávají žádné zvuky. Takový model snad ani neexistuje, který nemá ve wag řádek Sound s příslušným směrováním :D Naopak mi to mnohde připadá moc přeřvané a ucelené soupravy do toho chytají tryskáčový efekt.

Zbyněk Šemora napsal:
...... a ucelené soupravy do toho chytají tryskáčový efekt.
Ahoj Zbyňku. s tím tryskáčovým efektem, mně to jede v pohodě (až na to že teď mi kvůli GK MSTS nejede skoro vůbec), takže tam má určo vliv i zvukovka a nastavení. Já jsem musel ubrat akceleraci, někde tu ve vlákně je.
Dan

Zbyněk Šemora napsal:
Naopak mi to mnohde připadá moc přeřvané a ucelené soupravy do toho chytají tryskáčový efekt.
Jak jsem psal už mnohokrát, ten tryskáčový efekt vznikne pokud jsou u sebe jakákoliv dvě vozidla využívající stejný *.sms soubor. Jestli je to navíc ucelená souprava, nedá se to poslouchat. Na hlasitosti vůbec nezáleží.
S tím se prostě nedá nic dělat :idea:. Leda že by každá lokomotiva i vůz měly svoje vlastní zvuky a x vozů v soupravě by muselo být řešeno stejným počtem *.wag

[/quote]
Jak jsem psal už mnohokrát, ten tryskáčový efekt vznikne pokud jsou u sebe jakákoliv dvě vozidla využívající stejný *.sms soubor....
[/quote]

Dobrý den, možná by stálo za úvahu vytvořit každému vagónu identické "dvojče" bez zvuků a v soupravách se stejnými vozy pak řadit tyto střídavě zvukový-němý-zvukový-němý atd.

bobeksoft napsal:
Dobrý den, možná by stálo za úvahu vytvořit každému vagónu identické "dvojče" bez zvuků a v soupravách se stejnými vozy pak řadit tyto střídavě zvukový-němý-zvukový-němý atd.

To je velmi nešťastné a nereálné. Co takhle aktivitys posuny vozů, jak by se tořešilo, dle mne tudy cesta nevede. Navíc například mně fakt zvuky vozů jedou normálně, to samé elektr. lokomotivy. Jen někdy u vozů při posunech visí pískání špalíků, ale to je taky reálná věc, prostě blbě povolené brzdy.:D
Dan

Pro úzké vozy JZD jsem dělal dvojí sms, kde každý používá jiné *.wav se stejným obsahem a přehrávání je v každém sms nastavené jinak. Tento systém by musel být u celé soupravy, prostě co vůz, to jiné a naprosto samostatné zvuky.
Při tom střídání "zvukový-němý-zvukový" by se nic nevyřešilo, pořád by v soupravě byl víc než jeden vůz se stejnými zvuky

Jacek napsal:
Pro úzké vozy JZD jsem dělal dvojí sms, kde každý používá jiné *.wav se stejným obsahem a přehrávání je v každém sms nastavené jinak. Tento systém by musel být u celé soupravy, prostě co vůz, to jiné a naprosto samostatné zvuky.
Při tom střídání "zvukový-němý-zvukový" by se nic nevyřešilo, pořád by v soupravě byl víc než jeden vůz se stejnými zvuky

Ahoj Jacku.
No mně osobně to zas tak neva, dělat zvuky pro každý vůz by byla nehorázná piplačka a krok zpět, kdy v MSTS měly lokomotivy každá své zvuky a kabiny. Onen souhrn do jedné složky je nejschůdnější řešení, jen by měli různí autoři například kabin dávat pozor na to, aby nevznikly totožné soubory cvf, u zvuků sms, poněvač pak nastane nekorektní chování jak zvuků, tak kabin.
Dan

Otázka pro Jacka a další mistry zvuku:
a co takhle zkusit vyrobit pro ty nejpoužívanější zvuky (které způsobují onen "tryskáčový efekt" a vlastně běží pořád) několik variant stejného zvuku, které by se nepatrně lišily základní vzorkovací frekvencí přímo v příslušném wav souboru někde mezi 11 000 kHz a 11 050 kHz (kdy přesná a správná frekvence je 11 025 kHz), případně by možná ty meze mohly být i trochu větší nebo menší a pro jejich přehrávání v sms souboru zvolit metodu náhodného výběru? Tím by se podle mne mohla značně omezit možnost vzniku tohoto efektu, protože by mohl teoreticky každý vagon hrát tu svoju "muziku" a riziko použití stejných zvuků pro sousední vozy by se snížilo. Samozřejmě toto nedělat pro všechny ty zvuky brzd a další, málo používané. A protože těchto zakladních zvuků není až tolik, myslím si že by to mohlo být průchodné. Další možnost by mohla spočívat v tom, že každý z takto alternativních zvuků by měl svoji vnitřní přehrávací smyčku jinak nastavenou, nebo by se mohly wav soubory maličko lišit svojí délkou.
Co vy na to, mistři zvukaři? Byl by vůbec tento princip průchodný a realizovatelný?

Dan J. napsal:
Jacek napsal:

Ahoj Jacku.
No mně osobně to zas tak neva, dělat zvuky pro každý vůz by byla nehorázná piplačka a krok zpět, kdy v MSTS měly lokomotivy každá své zvuky a kabiny. Onen souhrn do jedné složky je nejschůdnější řešení, jen by měli různí autoři například kabin dávat pozor na to, aby nevznikly totožné soubory cvf, u zvuků sms, poněvač pak nastane nekorektní chování jak zvuků, tak kabin.
Dan
Ahoj Dane,
neboj, pokud jde o zvuky, můžu použít frázi Jiříka TK - přestal jsem být upoceným dělníkem a užívám si plody své práce. Takže žádné velké novinky nebudou

Miran napsal:
Otázka pro Jacka a další mistry zvuku:
a co takhle zkusit vyrobit pro ty nejpoužívanější zvuky (které způsobují onen "tryskáčový efekt" a vlastně běží pořád) několik variant stejného zvuku, které by se nepatrně lišily základní vzorkovací frekvencí přímo v příslušném wav souboru někde mezi 11 000 kHz a 11 050 kHz (kdy přesná a správná frekvence je 11 025 kHz), případně by možná ty meze mohly být i trochu větší nebo menší a pro jejich přehrávání v sms souboru zvolit metodu náhodného výběru? Tím by se podle mne mohla značně omezit možnost vzniku tohoto efektu, protože by mohl teoreticky každý vagon hrát tu svoju "muziku" a riziko použití stejných zvuků pro sousední vozy by se snížilo. Samozřejmě toto nedělat pro všechny ty zvuky brzd a další, málo používané. A protože těchto zakladních zvuků není až tolik, myslím si že by to mohlo být průchodné. Další možnost by mohla spočívat v tom, že každý z takto alternativních zvuků by měl svoji vnitřní přehrávací smyčku jinak nastavenou, nebo by se mohly wav soubory maličko lišit svojí délkou.
Co vy na to, mistři zvukaři?
No on ten efekt způsobuje hádám to, že ve stejnou chvíli odkazuje na určitý jeden *.wav několik *sms, takže všechny vozy v ucelené soupravě přehrávají totéž a spustí to přesně ve stejný čas. Na frekvenci nezáleží, u novějších zvuků používám u "hlavních" zvuků (motor, houkačky, atd.) frekvenci 22050 Hz. Je to poloviční kvalita původních nahrávek, 11025 Hz je defaultní nastavení v MSTS, ale oproti nahrávkám už je v tom propastný rozdíl, začínajícím zvukařům bych doporučil používat tuto frekvenci jen u doplňkových zvuků. V sms je třeba jen jakoukoliv jinou než defaultní frekvenci třeba dopsat v příslušném streamu.

Ten efekt ale způsobí stejně tak dva vozy se starými zvuky, tak i třeba přípřež brejlovců s kvalitními zvuky.

Jinak MSTS umí přehrávat i zvuky v CD kvalitě, funguje to dobře, dochází ale ke zpoždění přepínání jednotlivých *wav mezi vnějším pohledem a kabinou.

Zkrátka na začátek by aspoň každý existující sms vozů musel mít jen svoje *wav. Třeba to někdo zkusí.

Naposled editoval moderátor:
Miran to dobre myslí, bol by nejaký random_trigger, ktorý by si náhodne zvolil frekvenciu v jednom .sms každý voz svoju. Bola by náhoda, aby si dva vozy zvolili rovnakú. Potom by sa predišlo tomuto efektu.

Dráčik,
no to jsem už řešil u zvuků pro JZD, všechny sms vozů jsou tam dvojmo. Frekvence náhodně měnit nejde, u každého sms se tuším spustí jiný wav a oba v jiném čase.
Ale nejde to vyřešit u těch ucelenek. Pro 30-vozový vlak by muselo být 30 wag souborů a 30 sms se samostatnými wav.

Jak je to řešené u defaultních soundů ? Protože mám dojem, že s tímto jsem se nesetkal u původního MsTS, kde třeba v Mariass Pass byly rovněž soupravy složené se stejných vozů ...

Back
Nahoře