Trať 8c Česká Kamenice - Česká Lípa

JiříkTK napsal:
Pro lokálkáře: Pokud vadí to, že koleje letí cca 20 cm nad terénem, snadno se to upraví tak, že se do požadované výšky umístí některý silniční úsek a terén se přizvedne k němu.

Díky moc :-)

lokálkář napsal:
JiříkTK napsal:
Pro lokálkáře: Pokud vadí to, že koleje letí cca 20 cm nad terénem, snadno se to upraví tak, že se do požadované výšky umístí některý silniční úsek a terén se přizvedne k němu.

Díky moc :-)

Nedá se náhodou stejným způsobem terén přizvednout přímo ke koleji?

Já jsem po letech také přišel na to, že pokládat koleje přímo na terén je barbarství. Už vše podkládám náspy a nikdy jinak. Dokonce i v rovinách pak trať vypadá víc plastická. Že je to pracné ? Já si myslím, že je to šul nul. Pak už se nemusím pachtit s podemletými místy trati, pracně tvarovat zubatý terén, zkrátka pak okolní krajina jde tvořit mnohem rychleji. Problém jsou zatím jen zhlaví stanic, asi by to chtělo modely na míru.
Omlouvám se, že odbočujeme od tematiky trati, ale snad se tyto rady budou stavitelovi hodit.

Zbyněk Šemora napsal:
Problém jsou zatím jen zhlaví stanic, asi by to chtělo modely na míru.
To nemáš zase tak docela pravdu, protože spousta stanic opravdu leží na placce.

JiříkTK napsal:
Ještě před tím, než se vrátíme k záloze, je dobré zkusit funkci "o krok zpět" klávesou, na které je vlnovka a která se nachází vedle jedničky a pod Esc. Zpravidla to obnoví původní stav. Při těchto úpravách terénu se vyplatí (jsme-li s úpravou spokojeni) často ukládat.

Bomba. Diky. Na oplatku venuji klavesu END ;)

END používám v RE na jemné posuvy a hlavně na jemné otáčení, ty víš ještě o jiné funkci?

Čouda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Problém jsou zatím jen zhlaví stanic, asi by to chtělo modely na míru.
To nemáš zase tak docela pravdu, protože spousta stanic opravdu leží na placce.
A jel jsi už někdy vlakem a přitom pozoroval okolní krajinu? :D:D:D
V případě této trati na placce nebude ani jedna stanice. Jenomže na placce nejsou ani stanice v rovinách. Jak by tam pak mohly být propustky. A jak jsem psal, náspy udělají plastické i tratě v rovinách. Jenomže i tratě v rovinách nejsou rovná placka, jak se to v editoru nabízí. Střídají se malé náspy s malými zářezy, ale z okna vagonu tohle nepostřehneme. Je to vidět z mašiny nebo z posledního vozu.

Nemělo by toto spíše patřit do Stavby tratí? Jinak pan Šemora zřejmě myslí takovíto případ:
4d1fae4532b30f7bb44a55e004af0f99.jpg

Naposled editoval moderátor:
Moc děkuju za cenné rady které jste mi tady poskytli a neberte mojí připomínku tak že by mi to vadilo :eek:;)

JiříkTK napsal:
END používám v RE na jemné posuvy a hlavně na jemné otáčení, ty víš ještě o jiné funkci?

Nene. Posuvy, sklony a rotace sedi. Kdyz jsem ji tu prezentoval, temer nikdo o ni nevedel. Takovej forek. No tak nic... :eek:

Kosac napsal:
Nene. Posuvy, sklony a rotace sedi. Kdyz jsem ji tu prezentoval, temer nikdo o ni nevedel. Takovej forek. No tak nic... :eek:

Já jsem o ní věděl, přišel jsem na to asi 14 dní před tím, ale nechtěl jsem vypadat jako z encyklopedie ruského prvenství. :)

END ještě zjemňuje posouvání kamery, a to jak v RE, tak ve hře.
Další zkratky zde
Bacha na klávesu "O", natočí objekt do základní polohy, veliká sranda je to na noťasu, kde je numerická šestka na klávese O, takže když zapomenu zmáčknout FN, tak to udělá plop a můžu otáčet znova. :)

D - pohyb označeným obdélníkem v modu terénních úprav
F - "zhlazení" terénu v tomto označeném obdélníku, stis lze opakovat vícekrát

Autor tratě 8c mi sdělil, že staví pod globalem tratě 240. Doporučil jsem mu převést trať pod standartní Xtrack.

mě se pod tímto globalem stavělo dobře a myslim si že pokut by si ji někdo stáhne tak si ho sežene a nebo mu ho můžu poslat

lokálkář napsal:
mě se pod tímto globalem stavělo dobře a myslim si že pokut by si ji někdo stáhne tak si ho sežene a nebo mu ho můžu poslat

Ahoj,
to je sice hezké, jenže děláš přesně opak toho, o co se snaží mnozí ostatní, t.j. aby se zde v budoucnu přestaly objevovat otázky typu: Mě to nejede, poraďte co s tím. Nechci zde opakovat to, co zde již bylo řečeno několikrát - stačí si projít vlákno tomuto tématu věnované. XTracks je prostě mezinárodní standart a pochybuji, že bys v současné verzi nenalezl druh kolejiva, které potřebuješ - naopak jsou tam věci, které v žádném jiném globalu nenajdeš! Už z názvu Global vyplývá, že byla vytvořena jako společná pro všechny tratě a pokud by tomu tak nebylo, určitě by kolejivo bylo součástí jednotlivých tratí ve složce routes (i když mám pocit, že by to v současné situaci bylo vhodnější :) )
Mimochodem, problém s nekontabilitou právě globalu trati 240, se zde řešil před pár dny. Samozřejmě, předělávat již hotovou trať na standartní Global je kravina ale při stavbě trati nové by podle mého názoru bylo opravdu lepší zvolit standart. (Koneckonců vím o čem píšu, neboť jsem Dvoukolejku Old začal upravovat ze standartního kolejiva také pod Globalem z jiné trati a nakonec vše předělávám, abych se vyvaroval různých dotazů a poznámek ale především aby každý mohl trať pod original XTracks spustit!)
Neber to ve zlém, je to samozřejmě Tvoje věc. Otázka je zda si někdo, kdo třeba nemá trať 240, bude ochoten si kvůli té Tvé stahovat a instalovat nový Global a rozšířit si tak sbírku Globalů ve svém MSTS!
Jinak, bez ohledu na použitý global, Ti ale přeji hodně chuti do práce, vytrvalosti a času, a ať se Ti podaří vše zdárně dotáhnout do konce (vypadá to velmi nadějně!) :)

Pozn.: Zmiňuji-li se v tomto příspěvku o standartním XTracks, mám na mysli samozřejmě s rozšířením ÚZK!

Tom Kanka napsal:
Pozn.: Zmiňuji-li se v tomto příspěvku o standartním XTracks, mám na mysli samozřejmě s rozšířením ÚZK!
Tome, já bych to od sebe raději odlišoval. Když jsem s tratěmi začínal, myslel jsem si, že na nich bude jezdit úzký okruh fandů období ČSD. Ale ohlasy a zejména zaheslovaný trainset JZD mne přesvědčil, že jsou provozovány minimálně od Madridu po Moskvu. Rozšíření UZK je vynikající věc, pro nás jasná a jednoduchá, ale pro španělského dúchodce to může být obrovský problém. A i standartní Xtrack umožňuje použít několik druhů textur pražců, o čemž se přesvědčíte při další aktualizaci Dvoukolejky_1987

JiříkTK napsal:
.. A i standartní Xtrack umožňuje použít několik druhů textur pražců, o čemž se přesvědčíte při další aktualizaci Dvoukolejky_1987

Přesně tak, XTracks 3.20 je ideální, beží na něm prakticky všechno. Včera jsem se snažil Lokálkáře přesvědčit, aby nedělal další kraviny s nekompatibilním (dalším) Globalem a snad se mi to povedlo :)

Back
Nahoře