Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

mikulda napsal:
Mě by se zase líbila BP ve stavu z roku cca 1993, peróny skoro nikde, starý krasíkovský tunel, ruský AB, ve spoustě stanic směrová soustava, v Blavě na hlavním vložáky atd.
Mňam :-)
Perony byly všude, ale ne koridorové. Nově jsou snad v jen v Zámrsku a Rudolticích, něco přidali do Zábřehu. Velké změny byly až z Třebové do Břeclavi. S tím Ruským autoblokem by jste asi byli zklámáni. Tam byla AŽD i ve staré návěstní soustavě. Snad jen nějaké staré zbytky se někde vyskytovaly.
Ale o takových tratích už můžete opravdu jenom snít, protože podklady neexistují. Já jsem zachránil jen to co zachránit šlo. Když jsem byl dokumentovat trať do Zábřehu, vše vytrháno a v Zábřehu právě odstřelili poslední kus staré nádražní budovy. Takže žádné fotky původního nádraží.
A nakonec mi to tak i vyhovuje. Mám od každého období kousek.
Ake touhu po starší historii bych spíš očekával od starší generace, která takové koleje aktivně zažila.
V roce 93 jsem ještě sloužil a z Brodu do Poříčan jsme to už drandili po novém koridoru. Sice výškově se to ani nehnulo, ale ve stovce hrozně mašina vibrovala do stran. Tak jsme to napsali do hlášení a reakce traťovky byla překvapující. Ne špatně srovnaná trať, ale máme staré špatné mašiny. Tak nějak se měly nahlásit čísla lokomotiv, které na trati v plné rychlosti do stran vibrují a těm se tady zakáže jezdit. Tečka. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Tak nějak se měly nahlásit čísla lokomotiv, které na trati v plné rychlosti do stran vibrují a těm se tady zakáže jezdit. Tečka. :D
Koukám Zbyňku docela radikální řešení :D i když asi nic jiného by v tomto případě nepomohlo. Mimochodem, jezdil jste na Krakenovi?? Vím že v té době byl na zkouškách a jezdil tam.

Na Krakenovi jezdili jen cviční společně s dílnou, protože mašinka zastavila na zastávce, pak nechtěla jet dál a pak z ničeho nic zase fungovala. Ale když jsem končil na dráze, jezdil pak na Benešovech v nějakém turnusu. Jednou jsem na něm byl navštívít bývalého parťáka. To už jezdili solo bez mechaniků. Myslím jsme se tam i fotili. Ale bylo to v noci s bleskem.

Zdravím,

právě jedu aktivitu "Den blbec" a narazil jsem na problém. Měl jsem zpoždění, tak jsem se ho snažil dohnat na úseku, kde se mělo jet 90. Jel jsem 99 a nevyhodilo mne to. Pak jsem najel na úsek, kde se může jet 160, tak jsem si řekl, že to rozjedu na 169 (věděl jsem, že když jsem měl jet například 90, tak na 100 už to hodilo ZB). Tak jsem to rozjel a na nějakých 165 jsem si všiml, že už mi to opět spustilo ZB. Tak jsem se chtěl zeptat, jaké jsou limity na překračování rychlostí u daných rychlostí? A taky jsem se chtěl zeptat, co mělo znamenat, když jsem se rozjížděl a postupně jsem přidával výkon, zdaleka jsem nepřekročil rychlost a přesto mi to dalo ZB. Vždy se to stalo na 20%. Díky moc za odpověď ;)

libor napsal:
Mám dotaz na Zbyňka: je možno udělat napojení staré tatenické trasy pomocí "neviditelných kolejnic" a krátkých výměn (viz Osek)? Bez návěstidel a jejich prolinkování. (to je asi nemožné).

Jinak považuji kombinaci starého a nového za super.

libor
Vše je zatím připraveno, propojovací koleje jsou pohozené v lese. Když někdo vymodeluje zásadní stavby, nebude problém udržovat obě verze. Samozřejmě bude nutné vždy upravit okolí napojení. Ale stanice Krasíkov by asi už zůstala nová. Kdybych měl měnit i tohle, bylo by to pracnější.
Původně jsem ty koleje položil pro dotvarování okolní krajiny. Pak jsem tam koleje nechal do budoucna. Nijak to tam nezavazí a pamětnící si určitě rádi zavzpomínají. Z Krasíkova je aktivní klávesa 8 pro prohlídku okolí ve hře,
Zatím je priorita dát do finální podoby kolejiště Praha - Olomouc.
Teď kopu ve Velimi a myslel jsem, že to bude jednodušší. Je to hrůza, jak jsem kdysi řešil zhlaví ve stanicích. Hold člověk se stále učí.

Objevil jsem ve Velimi jednu zahrabanou chybu databáze. Na zhlaví směr Pečky třetí kolej hned za obloučkem od štíhlé výhybky je jednokolejný kus 250m dlouhý. Po kliknutí následuje oznámení, že navazující část koleje není nahrána.
Když jsem zde pokládal koleje, to byla nějaká aktualizace 46 z 13.4.2005. Bohužel mne nenapadlo si z každé verze schovat jedno DVD. Možná už tenkrát to havarovalo a nevěděl jsem o tom, ale naděje umírá poslední. Jen by mě teoreticky zajímalo, jestli se chyba stala někdy později. Ale jestli je chyba v databázovém souboru, tak je to asi neopravitelné. Nejhorší je, že žádný díl ve w nechybí. Musela se jen porušit vazba. Naštěstí nová kolej bude trochu posunutá, tak ten díl mohu smazat jen ve w a nová kolej bude nepatrně vedle. Velim jsem měl trochu nesprávně umístěnou a Kolínské zhlaví je aktuálně asi o 80 m dál na Pečky. Oblouk jsem trochu musel natáhnout, ale nebyl problém. Má tam být R1200m a já měl 1000. Teď tady mám přechodnice 1500 a střed 1000. Zhlaví na Pečky je nyní asi o 50m dál. V dalším pokračování doplním drobné výškové rozdíly mezi Velimí a Pečky. Plus jeden malý houpák do Poříčan.

Zbyněk Šemora napsal:
libor napsal:
Mám dotaz na Zbyňka: je možno udělat napojení staré tatenické trasy pomocí "neviditelných kolejnic" a krátkých výměn (viz Osek)? Bez návěstidel a jejich prolinkování. (to je asi nemožné).

Jinak považuji kombinaci starého a nového za super.

libor
Vše je zatím připraveno, propojovací koleje jsou pohozené v lese. Když někdo vymodeluje zásadní stavby, nebude problém udržovat obě verze. Samozřejmě bude nutné vždy upravit okolí napojení. Ale stanice Krasíkov by asi už zůstala nová. Kdybych měl měnit i tohle, bylo by to pracnější.
Původně jsem ty koleje položil pro dotvarování okolní krajiny. Pak jsem tam koleje nechal do budoucna. Nijak to tam nezavazí a pamětnící si určitě rádi zavzpomínají. Z Krasíkova je aktivní klávesa 8 pro prohlídku okolí ve hře,
Zatím je priorita dát do finální podoby kolejiště Praha - Olomouc.
Teď kopu ve Velimi a myslel jsem, že to bude jednodušší. Je to hrůza, jak jsem kdysi řešil zhlaví ve stanicích. Hold člověk se stále učí.

Já to myslel spíše tak: nechat pouze novou trať a na starou jezdit (létat)po neviditelných kolejnicích. (Umožňuje MSTS prolinkování kolejí bez nutnosti fyzické pokládky kolejí?) S realitou to nemá sice moc společného, ale co je v MSTS 100% reálné?

libor

Po aktualizaci bude možnost pro průměrně pokročilé uživatele udělat si zálohu celé trati, pak otevřít editor, teleportovat se podle souřadnic (jsou na DVD) do Krasíkova, na konci zastávky vyhodit navazující výhybku 2. koleje a vedle přilehlý 15 metrový kolejový díl. Pak půjdu na kopec za stanicí, klávesou w si udělám průsvitný terén a na kopci uvidím poskládaný kolejový oblouk. Přesně tak jej naskládám za zástávku až po konec přerušené staré trati. Tady je vše v rovině. Po odebrání výhybky za zastávkou ještě vyskočí hláška, že budou narušené vazby návěstidel. Potvrdit ano. Po položení nové koleje je možné dvě odjezdová návěstidla přelinkovat. Zatrženo jen návěst volno bez linku a předvěst, protože po odebrání výhybky už není co linkovat. Ostatní linky zrušit. Pak editor uložit. Je nutné hned, protože další propojení je za modrou čárou. Pak se přesunu za Tatenické tunely a tam vyhodím poslední koridorový 50m dvoukolejný díl a v lese naproti najdu dlouhý obloukový díl, který napojím na konec zrušené trati. Klávesou T srovnám správný směr natočení a pak je ještě nutné kolej naklopit do sklonu příslušnou ikonou a myší. Save a tímto je trať vedena starým úsekem. Ještě je vhodné hlavně u Krasíkova odsunout některé stromky z kolejí a pokud časem někdo vymodeluje, doplnit i viadukt. Pak bych jej správně natočený také pohodil někam do lesa. Je pak možné zbourat i kus koridoru a udělat jen staveniště.
Tohle vše bych mohl udělat při každé aktualizaci jako alternativní verzi. Jinak jezdit po obou tratích současně opravdu nejde. Jinak Deterio už vymodeloval starou budovu zastávky Tatenice. A Lupěné. Byly stejné.

Neslo by udelat obojetnou verzi se skrytyma vyhybkama a kolejema ve world, jako delate odvraty na smyckach, a prehazovat jen 2 world soubory - treba batakem?
Proste jednou by ve world byla videt puvodni a podruhe nova trat s tim, ze databaze by byla obojetna.

To nejde, protože vlaky by vždy jezdily podle databáze. Pokud by se prohodily jen world, tak by se asi hráč nestačil divit, jak vyjede ze svých kolejí, jede jen po štěrku a v případě Krasíkova poletí i vzduchem jak vznášedlo, aby do zastávky vjel na své původní koleje. :D

Tak se mi podařila mezi Velimí a Pečky krásná sklonová sinusovka, jak má být. Zhlaví v Pečkách dám do 5 promilí jako podle tabulek, abych se dostal co nejvýše. Poříčany jsou také ve sklonu tak snad se podaří udělat spád z Úval až do Prahy. A horská trať Praha - Kolín už bude o něčem jiném. Teď už nenasadíte 160 a půjdete si uvařit kafe. Ale bude třeba trochu vlak řídit. :D Začíná se mi to tady líbit.
Stanice Velim je výhybkově komplet vedle, Pečky první výhybky jsou na místě, tady jsem kupodivu osazoval přesně, ale dál se uvidí.
Musím to zde udělat už kolejově komplet finálně, abych přestal kolegům ničit trasy v aktivitách. Minimálně Praha - Olomouc.

Budou i nějak vylepšené výhybky v obloucích okolo Úval, kde to při průjdezdu pěkně škube do stran? Jestli to lze teda :o)

V Úvalech to škubalo i v reálu, proto tam často bývaly pomalé padesátky. Ale pokusím se to ještě vylepšit. Bohužel na obloukové štíhlé výměny chybí v BP vhodné kolejivo. Tenkrát jsem hledal a nenašel. Asi málo hledal. Podívám se, jak to vyřešil Martin. Ještě by šlo vyházet nějaké nepoužívané nesmyslné základní kolejivo a nahradit tímto. Pak by asi nefungoval nějaký default trať, ale pochybuji že mnohé paskvily nějaký československý stavitel tratí použil. Muselo by se to vyzkoušet. Také mne točí, že jedna tunelová kolej je v nabídce dvakrát stejná, tenkrát jsem jednu zkoušel zrušit a asi jsem použil obě. Protože MSTS se pak odporoučel. To by byla další úspora.

Zbyněk Šemora napsal:
V Úvalech to škubalo i v reálu, proto tam často bývaly pomalé padesátky. Ale pokusím se to ještě vylepšit. Bohužel na obloukové štíhlé výměny chybí v BP vhodné kolejivo. Tenkrát jsem hledal a nenašel. Asi málo hledal. Podívám se, jak to vyřešil Martin. Ještě by šlo vyházet nějaké nepoužívané nesmyslné základní kolejivo a nahradit tímto. Pak by asi nefungoval nějaký default trať, ale pochybuji že mnohé paskvily nějaký československý stavitel tratí použil. Muselo by se to vyzkoušet. Také mne točí, že jedna tunelová kolej je v nabídce dvakrát stejná, tenkrát jsem jednu zkoušel zrušit a asi jsem použil obě. Protože MSTS se pak odporoučel. To by byla další úspora.

Obloukové výměny se snažím dělat z dynamických kolejí a vyhybky typu A1tPnt1mStrt.s, při jízdě to pak neškubne vůbec a z dynamických kolejí si můžeš poskládat libovolnou štíhlost výměn.
Škoda že jsem tento systém neuměl už dřív, například v Suchdole nad Odrou, nebo v Krasíkově, v obou případech to při 150ti kilometrové rychlosti děsně škube.

Teď se na to dívám, jak to máš v Uhersku. Je to sice pěkně plynulé, ale výměna nemá jazyky. Nic pěknějšího neexistuje ? Ale zase i toto řešení bude vypadat lépe než to mám doposud.

Dá se nějakým softwarem zjistit, které koleje nejsou z nabídky kolejiva použity ?
Určitě by se něco našlo, to pak vyhodit a doplnit tuto výhybku.
Dnes kdybych vybíral koleje pro BP, asi bych něco nezařazoval a vybral něco jiného potřebnějšího. Například ten škaredý angličan. A jak jsem byl z něj ze začátku nadšen, protože lícoval k mým defaultním kolejím.

Právě jsem dokončil kolejiště v Pečkách. Bylo to napínavé. Včera mi tady po uložení spadl editor a po druhém načtení jsem chtěl pokračovat, ale po save pád a smazala se polovina z databázového souboru TDB. Místo 40 MB měl jen 20. Samozřejmě další načtení trati už nebylo možné a vše fatal error. Záludné to bylo v tom, že jednou se to načetlo. A jakou jsem měl pak radost, že jsem nevysypal koš s předchozí verzí. :D I tak jsem včerejší práci večer dělal do zálohy úplně znovu. Naštěstí se dalo opisovat z vedlejšího počítače a za pár hodin bylo hotovo.

Jak na to koukám, budu hodně škrabat prstíčkem s prosíkem, jestli by mi pak někdo nevyřezal perony na míru. Ve Velimi jen zaoblený roh, v Pečkách tři zaoblené rohy, pokud nic nevybuchne, tak Poříčany v oblouku a Český Brod má části v oblouku zúžené. Tehdy, když jsem tento úsek stavěl, žádné letecké mapy nebyly.
Jinak Pečky mám asi o 5 metrů výš, než původní verze a myslím si, že už to vypadá tady koukatelně.
Na slezině pak ukáži.
Než se dostanu do Poříčan, měl bych někam vecpat tu výhybku, jak psal Martin a oblouková zhlaví udělat jednou pro vždy pořádně.

Opět jsem řešil problém.
Stalo se někomu že načtete trať a máte tam zmizelé objekty? Většinou vše, co je zapsáno na konci world včetně silničních dílů a zůstanou jen šňůry databáze. To se mi teď po znovunačtení stalo v Poříčanech. Zmizely nástupiště a přitom jsem je včera z podzemí zvedal. Otevřu W a perony i silnice tam zapsány jsou. Tohle je ta záhada. Restartuji editor a stále to samé.
Zkusil jsem v tomto čtverci pootočit domem (který ještě zbyl) a uložit. Opět jsem refrešoval editor a po načtení perony a silnice opět byly pryč. Ale jedna změna. Tyto věci už nebyly ani ve w. Tak jsem zkusil tyto (celý zápis dolní části, co chyběla zkopírovat z w na záloze a mám vše zpět. Nechápu. Ale kdybych nedělal zpětnou kontrolu, tak si přepíši i zálohy a mám problém.

Jinak mám už po rekonstrukcích stanice od Velimi až po půlku Českého Brodu. A jsem pěkně vysoko od původní pokládky. Srovnávat by se to mělo až někde za Úvalama.

Luky, už to tu znělo mnohkrát: Žádně koridorizační úpravy se dělat nebudou!

Ad Zbyněk Šemora

cituji: Stalo se někomu že načtete trať a máte tam zmizelé objekty?

Stalo. Nevím si s tím rady. Při kontrolní jízdě jsem úsekem projel bez problémů. Vše zdánlivě v pořádku - nic nechybí.
Při otevření RE část objektů je "v tahu" (nebo možná na tahu ?)........
Přidávát dál lze, nespadne to při pokusu uložit, ale protože k tomu nemám důvěru tak v tomto kvadrantu nepokračuji. Doufám, že na to někdo příjde co s tím.
Bylo by senza, kdyby někdo z šikovných programátorů napsal program na kontrolu korektnosti a celistvosti souborů ve WORLD. Možná tuto chybu způsobuje jen nějaký neúplný zápis, nekompletní položka - chybička vzniklá při zápisu z paměti na HD. Nebo se něco popletlo mezi WORD a TILES ...... nevím.

Tohle je něco jiného. Já porovnával co nemám v editoru se zápisy ve world. a to co se mi nechtělo zobrazit ve w jsem měl. Pokud to není ani ve w, databázové objekty jsou neopravitelné (silnice, koleje)

Jinak nový Kolín bude sice zajímavý, ale ne do této trati. Rád zachovám původní řešení a v kvalitním provedení. Nové Vám možná udělá Martin. Elektrifikované Milovice neznám. Tuto trať jsem postavil, protože jeden dodavatel podkladů mi poslal i veškeré fotodokumentace.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře