Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Čouda napsal:
Nazdárek!

No vypadá to úžasně.

Honzo Šveci, nestálo by za to, dotáhnout krajinu až do Oseka, když to Zbyněk jaksi nestíhá do aktualizace v žádným případě stihnout?

Jak Zbyněk píše, trať bude samozřejmě hotová s krajinou v celém úseku - z Hradce do Velkého Oseku.

Zbyněk Šemora napsal:
Nakládání uhlí, takový model neznám. Existuje něco takového?
Jasně, z mých tratí si vytáhneš minimálně dva druhy.
Luky napsal:
.... můžete mi prosím ukázat screenem, jak vypadá taková tankovací stanice v MSTS a jakou klávesou se může tankovat (ta klávesa je myslím psaná o pár příspěvků zpět).
To je náročný požadavek, protože v různých místech to může vypadat různě a všechny nemusí být funkční, mohou to být jen atrapy. Ale otevři si trať v Aktivity Editoru, zapni zobrazování zbrojících míst, najdi si příslušné nádraží a uvidíš kde které to místo je i na které koleji je funkční.

Naposled editoval moderátor:

Potěším Dana. Udělal jsem mu v Chocni tankování a v depu ČT nakolejil ty lokomotivy. Ony byly hozené vedle úplně všechny. To je pozůstatek po update modelů depa a já to zapomněl zkontrolovat.

Jinak bych potřeboval nějaký generátor na klávesu F. Že bych označil kopec, spustil generátor a šel si uvařit kafe. Po vypití bych měl nádherně zaoblený terén (nebo zpět rovnou placku :D).
Takhle jsem si zatím umlátil obě ruce, ale výsledek se tak nějak dostavil.
Jinak vřele doporučuji to co vidíte na obrázcích si projet na kolech (Doubravník - Borač) Silnice z Doubravníku končí v papírnách Prudká a odtud projedete dřevěným zastřešeným mostem a pojedete po úzké pěšince podél řeky a opěrné zdi trati. Tady je to pravý adrenalin, protože se jede po kamenech. A končí to u mostu (druhý obrázek), kdy zase pokačuje asfaltová cesta až do Borače (obrázek 1).
8b0a999209c2d0c378975416b969a39d.jpg
84af782e526b4295574a5f28cab4aa50.jpg
8847d658379319330bebca9d7b495575.jpg
ee3a4b9f83adadbea52469c69e00bff7.jpg

No teda koukám, že ses opravdu vyhrál a určitě si občas i s chutí zanadával. Je to pěkné.

Musím přiznat, že se mi to opravdu hodně líbí, krásná trať pro motůrky.

KimiR napsal:
Zbyňku a co využívat demex abys nemusel mačkat klávesu F.Když máš teda rovné placky. Lukáš
Mám pocit, že by jsi to žádným demexem nevygeneroval. To co by se vygenerovalo (jak se tady píše, má to přesnost plus minus autobus), pak by se trať nemohla stavět podle podkladů, ale musela se přizpůsobit terénu. Ale i tak, MSTS má velmi hrubý rastr a u horských tratí by se stejně vše kolem kolejí muselo dlabat ručně. Takže by se ušetřilo jen na tvarování vzdálených kopců a hor.
A jinak pokud člověk o stavění tratí něco ví, tak mu musí být jasné, když už někdo začal nějakým způsobem stavět, tak na žádné generování terénu podle GPS už přejít nelze. Muselo by se začít úplně od píky. Opravdu ne, děkuji. Jen tak mimochodem, tím co jsem prošel u 251, bych znovu například po havárii disku nedělal. To jsou práce, které za vás žádný automat neudělá a musí se to odmakat ručně. Kolikrát nelze použít ani F, ale musí se pěkně bod po bodu jen šipkama za držení klávesy END.

Zbyněk Šemora napsal:
...
Asi byl problém, že je nutné dobírat vodu jen z koleje, kde je umístěno tankování. Jelikož model je jednostranný a chtěl jsem dodržet směr ramene, tak je tankování ne z kolejí u peronů, ale vždy o jednu dál. Jelikož mi v době nedávné poslal Jirka Polák i verzi RV, tak nyní už bude možné dobírat vodu z kolejí 4 a 3 od peronů. Ale pokud někdo zajížděl tankovat na kolej 6 a 5, tak hold od aktualizace to už nebude pravda. Možná by byl dobrý vodní jeřáb bez modelu, a pak by se dala dobírat voda z obou stran VJ.
Nakládání uhlí, takový model neznám. Existuje něco takového?

Co dat na vedlejsi kolej dalsi jednostranny model a schovat ho pod zem?

Pro ty, kteří v editoru nikdy neosazovali tankovací zařízení jedna odpověď. U takových zařízení se nedá s modelem nijak hýbat, dá se jen otáčet kolem vodorovné osy kolem dokola. Nic víc.

Nevím, jestli to jde u všech, ale já tak, jak to radí Kosac, některé schovával. Nejdou teda zapustit dolů pod zem, ale jsou otočit dolů pod zem.

Ale vlastně je to úplně jednoduché. Najdu si například nějaký model figurky železničáře nebo nějakou věc, která nebude v kolejišti zavazet a dám ji do ref jako tankovací objekt. A je to vyřešeno. Že se dá otáčet i v jiné ose jsem nevěděl. Ale podstatné je, že se nedá s modelem volně hýbat.

Kosac napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
...
..... bude možné dobírat vodu z kolejí 4 a 3 od peronů. Ale pokud někdo zajížděl tankovat na kolej 6 a 5, tak hold od aktualizace to už nebude pravda. Možná by byl dobrý vodní jeřáb bez modelu, a pak by se dala dobírat voda z obou stran VJ.
....
Co dat na vedlejsi kolej dalsi jednostranny model a schovat ho pod zem?
Ahoj,
a funguje to? Zkoušel jsem to zhruba před rokem a došel jsem k názoru, že dva tankovací body vedle sebe jsou nefunkční. Ale pokud je na to nějaký fígl, rád se nechám poučit.

No ten problém bude asi v tom, že s největší pravděpodobností může být v trati jen jeden druh zbrojícího místa pro každé palivo. Chceme-li více druhů, musíme ten pickup model schovat pod zem a vedle fialová krychličky postavit odpovídající statický model.

JiříkTK napsal:
No ten problém bude asi v tom, že s největší pravděpodobností může být v trati jen jeden druh zbrojícího místa pro každé palivo. Chceme-li více druhů, musíme ten pickup model schovat pod zem a vedle fialová krychličky postavit odpovídající statický model.
No jo, jenže jestli si vzpomínáš, řešili jsme to v Pastvinách, kde byly vedle sebe umístěny dva stejné vodní jeřáby (jeden schovaný) a nešlo to! :)

Dnes jsem dokončil vodní toky a texturování lesů. Pak jsem si to trochu projel. Vypadá to sice zajímavě, ale vadí mi problikávání transfers v obloucích, kde se překrývají. Dokonce problikávají i nějaké objekty. Budu to muset nějak vyřešit. Ideální by asi bylo transfers udělat pro oblouky jako lichoběžník, pak by se to tolik nepřekrývalo.
Také byla sranda jízda s 814. Než jsem se to naučil, tak jsem omylem zařadil rychlobrzdu a zastavil jsem před vjezdem do Rožné na stoupání 23 promile. A nerozjel jsem se. Couvnul jsem kus zpět, kde je jen 10 promile a pak už to šlo.
Koukám, že na zmenšených obrázcích nejsou tolik vidět detaily. Ale až se to vše zalesní stromy, bude pohled úplně jiný. Už je čas, hledat si vlak z Tišnova do Žďáru, aby se vše mohlo autenticky zalesnit.
Teď zrovna ve zprávách vidím videa z trati 251. Kritizuje se, že jim zde ruší spoje. Tomu říkám synchronizace. Já se koukám na screen z Věžné a to samé vidím v televizi. A také záběr, jako je na obrázku 3. Neměl bych televizi žalovat, že mi kradou autorská práva ? :-))))))
4145cbe6a3056d2c59f5e438b000348d.jpg
d7686a73cc449ab87dce7ada11fc2aea.jpg
b6d7d03513ca3ae7b16142def7557788.jpg
7cc212eb7650541c6e91b9d370fea8ae.jpg
a05ac7683c3dba682c409268ed46917f.jpg
2d0406ed4061464948e24d93195031b7.jpg
3f1fbcdbf6e5a20fcc77fdc562605c75.jpg
0ad9c5d03e2d51134afc807349bced8c.jpg
823b5ef0b5b746c15c80ac647ef62484.jpg
69a6441268b2d963c5dcc70e473accf1.jpg

Tom Kanka napsal:
No jo, jenže jestli si vzpomínáš, řešili jsme to v Pastvinách, kde byly vedle sebe umístěny dva stejné vodní jeřáby (jeden schovaný) a nešlo to! :)
Právě, že vzpomínám. A ta chyba byla právě v tom, že jsme měli dva zápisy pro tankovací místo na vodu. Jeden byl normální vodní jeřáb a druhý byl pro tankovací místo neviditelné (pozor, ne schovaný model pod zem, ale byl to nějaký alfakánálem zneviditelněný patník či něco takového), ke kterému by se pak dal jen statický model vodního jeřábu.

JiříkTK napsal:
Tom Kanka napsal:
Právě, že vzpomínám. A ta chyba byla právě v tom, že jsme měli dva zápisy pro tankovací místo na vodu. Jeden byl normální vodní jeřáb a druhý byl pro tankovací místo neviditelné (pozor, ne schovaný model pod zem, ale byl to nějaký alfakánálem zneviditelněný patník či něco takového), ke kterému by se pak dal jen statický model vodního jeřábu.
Nechcete si na tohle téma založit jiné vlákno? To už je mimo rámec této trati. Copak je takový problém, když už cituji, tak to zkopírovat a vložit jinam ? Tato tématika by za nové vlákno určitě stála. Děkuji moderátorům za odstranění.

Zbyněk Šemora napsal:
JiříkTK napsal:
Tom Kanka napsal:
Nechcete si na tohle téma založit jiné vlákno? To už je mimo rámec této trati. Copak je takový problém, když už cituji, tak to zkopírovat a vložit jinam ? Tato tématika by za nové vlákno určitě stála. Děkuji moderátorům za odstranění.
Zakládat nové vlákno nehodlám. Spousta tratí má tankovací body funkční a v dostatečném počtu (včetně uhlí!), takže se dá předpokládat, že stavitelé tratí mají tuto problematiku zmáknutou. Chtěl jsem Ti jen pomoci od případného zdržování se laborováním nad něčím, co je buď již jasné (třeba otáčení objektu u tankovacího bodu v různých osách - což ví i mnoho těch, KTEŘÍ S EDITOREM NIKDY NEPRACOVALI - stačí hledat v tomto fóru) nebo co je zbytečné (např. eventuelně zkoušet osazovat dva tankovací body vedle sebe). Omlouvám se za sebe, i za to, že jsem zatáhl Jiříka TK do zdržování od problému rozjezdu Regionovy na sklonu 23 promile, a slibuji, že se nic podobného nebude již nikdy opakovat!

Dotaz nebyl na Regionovu, ale důležité bylo tohle:
...ale vadí mi problikávání transfers v obloucích, kde se překrývají. Dokonce problikávají i nějaké objekty. Budu to muset nějak vyřešit. Ideální by asi bylo transfers udělat pro oblouky jako lichoběžník, pak by se to tolik nepřekrývalo.
Nevíte někdo z modelářů, co způsobuje problikávání například zábradlí na mostech a na některých modelech domů blikají střechy. Dá se to opravit ? (anizotropní filtrování mám zapnuté)

Zbyněk Šemora napsal:
Dotaz nebyl na Regionovu, ale důležité bylo tohle:
...ale vadí mi problikávání transfers v obloucích, kde se překrývají. Dokonce problikávají i nějaké objekty. Budu to muset nějak vyřešit. Ideální by asi bylo transfers udělat pro oblouky jako lichoběžník, pak by se to tolik nepřekrývalo.
Nevíte někdo z modelářů, co způsobuje problikávání například zábradlí na mostech a na některých modelech domů blikají střechy. Dá se to opravit ? (anizotropní filtrování mám zapnuté)

Problikávání způsobuje překryv polygonů s různou texturou, stejnou normálou ve stejné úrovni - rovině. Ať už fyzických ve struktuře modelu nebo generovaných (transfers). V případě modelářů je třeba se toho vyvarovat, u transfers zabránit vzájemnému překryvu. V podstatě si řešení navrhl sám :-), v případě transfers asi nerealizovatelné. Kladeš na 10 let starou záležitost příliš vysoké nároky.
Problém býva i u textur s vyšším rozlišením (1024x1024). MSTS neumí u těchto textur interpolovat mezi pixely a se zvětšující se vzdáleností neví který vlastně zobrazit. Výsledkem je, že se to celé chvěje jako rosol. Tuším, že se tomu říká Mip-map levelling, ale možná se pletu.

Luky napsal:
No jestli je v MSTS Regionva Trio správně naladěná tzn, že pan Šemora se s ní nerozjel na sklonu 23 promile, tak nechápu jak mohou zajišťovat vozbu na trati Tanvald - Harachov, kde jsou sklony mnohem větší. To mě tedy hodně překvapilo. Regionova byla dříve kritizována hodně za to, že má náhon pouze na jednu hnací nápravu a když tenkrát testovali Regionovu Duo na trati Tanvald - Harachov, tak se hodně divili, že při příjezdu do konečné stanice byla teplota převodovky na
180 °C.
Však taky do Harrachova Regina nejezdí!

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře