Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Škoda je, že já jsem spíše od Prahy na západ... Tam bych mohl poskytnout objekty atp... kolem plzně, mariánské lázně, popř. Cheb... ale tam bohužel koleje nevedou.. ;-)

Matýsek napsal:
peršink napsal:
Zbyňku -> ty jsi jezdil i v Kralupách nad Vltavou ? Nebo to jsou jiné Kralupy

jestli se Zbyněk neurazí :) tak odpovím za něj. Jsou to určitě Kralupy nad Vltavou.
Já jsem nejezdil v Kralupách, ale na rameni Praha - Kralupy nad Vltavou. A jednou za oběh jsme měli Roudnici a další grafikon Lovosice. To byl hradecký turnus. Kromě jmenovaného se jezdila Jaroměř a Poříčany - Nymburk, Kolíny i přes Lysou a topírna den a topírna noc, kde jako mechanik jsem jezdil s přesuvnami, šibovalo se po depu a příjmaly a vystavovaly mašiny do a z depa. Sídlo jsme měli v té malé boudičce s hodinami vedle přesuvny, kde Vás nutím v aktivitách zastavovat. :D Byl to dobrý turnus.

Jinak mi psal Honza Švec, že vymodeluje mimo jiné celé Rudoltice, ale vadil mu tam jeden oblouk na Krasíkovské straně. V reálu je tam krátky asi 150m 6400m poloměr a já tenkrát tam šoupnul ten nejkratší díl r2000 a tím se to tam moc nerálně zatočilo. Tenkrát jsem to s dynamickými kolejemi ještě neuměl.
Takže jsem na tom téměř celý den makal. (jednalo se i o nové napojení do Krasíkova), aby to vypadalo, jako by to bylo tak odjakživa. A dokonce se mi podařilo i trochu zmírnit ty dva obloučky na trati do Krasíkova. Myslím, že rekonstrukce kolejí jenom celku prospěla. Ale zatím mám všude kolem hrozný nepořádek. Mám co uklízet (mazat) Vlastně levituje vše od Zábřehu až po Třebovice :D
Tady je fotka Rudoltic. Nádraží je zatím odhozeno bokem, ale tuto náhražku doufám že už nebudu potřebovat. Ale aktivity jedoucí přes tuto stanici jsou tímto potrhané. V mém případě musím opravit dvě.
Změny jsou už před stanicí v oblouku staré trati. A ten oblouček za perony sice je stále 2000r, ale je tak krátký, že z dálky ani není rozpoznat, stejně jako jej nenajdete na letecké mapě.
6c79f8bebc4ea8096ee8420a855c16dc.jpg
Ještě dodatek. Při proměřování jsem zjistil , že stanice byla o 100m kratší na straně k Třebovicím. Tenkrát se přečíslovávaly kilomertovníky a bylo to dost matoucí. Všude to bylo psáno jinak. Ale hodilo se mi to, protože za obloukem od Třebovic byl jeden 100m rovný díl proti reálu nadbytečný. Proto tam mám naskládány ty metry a sloupy. Bez těchto značek bych to asi neposkládal.

Naposled editoval moderátor:

Essentials napsal:
Mám jen dotaz. Nechtěl by ses pustit na Zábřeh na Moravě - Šumperk? Všiml jsem si na tvých stránkách že to máš v plánech. Nevím z jakého roku máš podklady, ale do Šumperku dost často jezdím tak bych ti mohl něco nafotit. Jinak teď je trať plně elektrifikovaná, ale to asi víš co :-)

Díky za odpověď

To je možné, že mám někde na mapce mých plánů i Šumperk. Ta mapka je ale dost stará a navíc hrubě orientační. Omlouvám se, je to trochu můj problém, ale nedodržuji v poslední době to, co jsem někde tvrdil. Ani Rudoltice nebyly ještě před pár dny v plánu. Rozhodlo to, že se jiní modeláři pustili do tohoto úseku, tak chci přiložit také ruku k dílu.

Dá sa prosím niekde stiahnuť ten podarený žltý meter ? Mám len červenobiely od Matesa.

Jan Švec napsal:
Essentials napsal:
Mám jen dotaz. Nechtěl by ses pustit na Zábřeh na Moravě - Šumperk? Všiml jsem si na tvých stránkách že to máš v plánech. Nevím z jakého roku máš podklady, ale do Šumperku dost často jezdím tak bych ti mohl něco nafotit. Jinak teď je trať plně elektrifikovaná, ale to asi víš co :-)

Díky za odpověď

To je možné, že mám někde na mapce mých plánů i Šumperk. Ta mapka je ale dost stará a navíc hrubě orientační. Omlouvám se, je to trochu můj problém, ale nedodržuji v poslední době to, co jsem někde tvrdil. Ani Rudoltice nebyly ještě před pár dny v plánu. Rozhodlo to, že se jiní modeláři pustili do tohoto úseku, tak chci přiložit také ruku k dílu.
Bez komentáře, bez úpravy příspěvků to asi fakt nepůjde.

Zbyňku, Přerov plánuješ postavit v původním stavu, nebo počkáš na modernizaci uzlu? Ptám se proto, protože se už letos má začít s rekonstrukcí Přerova.

Přál bych si původní. Mám pocit, že to má Honza Švec nafoceno. Mě ta modernizovaná nádraží připadají jako pěst na oko. To už nemá to kouzlo. Proto jsem se vyhnul koridorové Rožné na trati 251. Když jsem například viděl video z Prahy do Benešova, to bylo něco strašného. Taková to bývala kouzelná pohádková trať. Nyní je to jen beton a panel. Ve Stránčicích terminál jak na letišti. Je fakt, že pro cestující to bude pohodlnější nastupování, ale když vidím v jakém stavu je koridor Brno - Břeclav, kde všechny prosklené čekárny jsou vymlácené, tak nula od nuly pojde. Už si nevzpomínám, kde na benešovech byly ty nejslavnější diskovlaky. Světice ? Tam nám jednou strhli záchranku a já musel s kompesorovou tyčí jít do vozu ji nahodit (někdy se musí záklopka namlátit zpět kladivem), zatímco vystrašený průvodčí koukal z okna a ptal se proč nejedeme (vzduch mu přitom utíkal rovnou pod prdelí) (Když nebyli lidi, brali každého a my se jen podivovali, že jako první šichtu novému průvodčímu dají ten nejproblémovější vlak) . Měl jsem strach, ale železná tyč mezi opilci vzbudila respekt. Kdesi se ozvalo, "Pane, vy nás jdete bít ? " " Ne, jen potřebuji, aby jste uhli z této sedačky, abych nahodil tu vytrženou záchrannou brzdu a mohli jet dál". Viník na zastávce vystupoval a rovnou utekl domů, ale dostal alespoň ránu dveřma, které jsem pohotově po úniku vzduchu zavřel. Byla to oblíbená hra mládeže. Než vystoupím zatáhnu za záchranku, takže už jsem tohle divadlo někde čekal a byl ve střehu.
Tenkrát byli relativně hodní. Sedaček z oken moc nevyházeli. Jindy vyhazovali i dveře od záchodu a umakart ze stěn. Jen jeden byl tak na mol, že jsme jej nemohli dostat z vlaku ani v cílové stanici v Praze a stačil vše kolem pozvracet. A než přišel policajt, tak se stačil i podělat. Tolik smrděl, že i soudruh příslušník se musel nejprve nadechnout, aby se k němu mohl přiblížit. Pak přišly uklízečky a asi s pořádně silným žaludkem vše utřeli do záclonek s logem ČSD.

Zbyněk Šemora napsal:
...
Tenkrát byli relativně hodní. Sedaček z oken moc nevyházeli. Jindy vyhazovali i dveře od záchodu a umakart ze stěn. Jen jeden byl tak na mol, že jsme jej nemohli dostat z vlaku ani v cílové stanici v Praze a stačil vše kolem pozvracet. A než přišel policajt, tak se stačil i podělat. Tolik smrděl, že i soudruh příslušník se musel nejprve nadechnout, aby se k němu mohl přiblížit. Pak přišly uklízečky a asi s pořádně silným žaludkem vše utřeli do záclonek s logem ČSD.

Divím se, že tam ty záclonky ještě byly. Co já si pamatuju, tak v polovině vlacích, co jsem kdy jel, chyběly a jednou - nevím jak - to někdo přinesl dokonce do školy se slovy "tak jsem po půl roce jel konečně vlakem, ve kterým byly záclonky". Ten člověk jezdil z Čerčan každý den do Prahy do školy a i když dostal vynadáno do kreténů, tak jsme věděli všichni, že až pojede nazpátek, tak má konečně jistotu, že si bude moci zatáhnout okénko závěsem ...

Jinak Tvoje historka pěkná a předem se omlouvám za svůj OT ;)
Jinak když už jsme u té modernizaci tratí, tak s tím Berounem se možná dočkáš brzy usnadnění práce - pokud jsi už slyšel o plánovaném tunelu Praha - Beroun. Vjezd někde za Smíchovským nádražím (200 m.n.m.), výjezd u Berouna (225 m.n.m.). Zrychlí se tím sice doprava a cestou pravděpodobně nebude moc zastávek, ale Zbyňkovi se to asi moc líbit nebude - celou cestu to bude monotónní šeď a nic ke koukání, o romantice se asi také mluvit moc nedá :)

Více tady: http://www.praha-beroun.cz/ - celkem zajímavý včetně toho videa

Za ten tunel jsem rád. Tím zůstane stará trať zachována. Tak to měli udělat i do Benešova. Někde v bývalém vršovickém ranžíru do díry a někde na Tužínce z díry ven. A pak by ta nádherná trať zůstala zachována.
Když jsme vezli do Benešova poslední vlak, tak jsem mnohokrát na zastávce Pyšely běhával do hospody naproti pro dvě točené do cílové stanice na spaní. (měl jsem na to minutu, co byl na zastávce pobyt) :D. A pak druhý den dopoledne jsme půllitry vraceli v dalším pendlu na schody.

Ale já měl štěstí, že jsem jezdil benešovy ve slušné partě. Někteří dvoudenní šichty do Benešova, kde se spávalo brali jako úlet a od sedmi večer do 4 ráno, kdy byl odjezd do Prahy prohýřili ve všech možných benešovských nočních podnicích. Legendy se vypravují o fírech na jednotkách EM 475.2 na postrku. Na mol opilí si lehli do vozu do míst, kde se odkládají zavazadla u stropu. Ale vždy zaspali. Probudilo je kolébání jedoucího vlaku. Otevřeli oči a uviděli upřený pohled cestujících narvaného prvního dělnického vlaku. Sorry, sorry. Ke zděšení cestujících se tohle individuum, ze kterého šly alkoholické výpary se uklidilo na zadní stanoviště strojvedoucího.
Ale já zažil mírnější průběh. Měl jsem vlóžo na dvoudenní Benešov s nejistou partou. Také mne lákali do šantánu, ale zůstal jsem při zemi a že jim večeři co máme na nocležně přinesu do kastrólu.
Ve tři ráno mne bába na nocležně vzbudila, že je čas vstávat. Kolegové nikde. Tak jsem vstal, vzal z lednice jejich večeří a šel na měnírnu v Benešově k odstavené pantografové jednotce. Byla už v provozu, tak mi spadl kámen ze srdce. "kolegové žijí a jsou na pracovišti". Odemkl jsem dveře. Naskytl se mi nevídaný pohled. Jedna ponožka na jedné straně, druhá ponožka na druhé straně, všude nepořádek. V oddíle pro cestující ležel chrápající parťák a všude kolem vůně alkoholu. Do toho se ozvalo z amplionu. "Pantograf z koleje xxx, pojeď do stanice." Bylo to pro nás. Tak jsem zacloumal spícím fírou, ale marně. Spal jak zakletá sněhurka. Do toho znovu řev z amplionu a pronikavá bílá na návěstidle. Tak jsem musel jednat a do stanice soupravu přistavit sám. Naštěstí parťák nebyl mrtev, ale houpání vlaku jej probralo a došoural se na stanoviště. Pak jsem si teprve všiml jak vypadal. Monokl nad okem a už mi vyprávěl jak dopadl povídajíc, že jsem udělal dobře, že jsem s nimi nešel, Hodinky mu ukradli, přes dršťku ....
A pak snědl z kastrólu erární večeři včerejšího guláše bez ohřání. Nestačil jsem zírat. Pak přiběhl fíra z postrkové jednotky a nabízel se, že to za něj odveze, aby nebyl průser. " Ne, já si chci zajezdit" odbyl zmlácený fíra na čele vlaku. A já měl celou cestu sevřený zadek strachy, aby nepřišel nějaký kontrolní orgán. Aby neudělal průser, to jsem si už ohlídal. Podle předpisů bych měl fíru bonznout, ale na to bych neměl žaludek, ani to nešlo. Každý z kolektivu měl slabou chvilku. A bonzování, to se v partě nedělá.
Ale dobře to dopadlo.
Můj turnusový parťák na Benešovech. Už je v Pánu, snad mi promine, ale také měl jednou za několik let svůj alkoholický úlet. Ale u něj to mělo nějaký opačný efekt.
Jelikož se znal, tak v Benešově do hospod nechodil. Jako mechanik jsem mu na nádraží Smíchov nakoupil jeho deset lahvových dvanáctek, které mu na měnírně v Benešově ke spaní stačily. Všechno nevypil. Něco si nechal na oběd a domů na večer. Ale jen dvakrát za deset let jsem jej zažil, kdy při střídání ve Vršovicích přišel úplně na mol. Oči mu svítily a já opět čekal průser. Jenomže jeho práce zatím spočívala v tom odvézt vlak na hlavní nádraží a pak se odšlápnout a jet na ONJ. K nám se připojil až někdy ve čtyři ráno, kdy do Benešova jela opět dvoudílná jednotka. Naše mašinka EM475.2005/6 byla nemocná a jezdila jen na půl. Když jsme se ráno opět spojili, můj parťák už vystřízlivěný vítězoslavně prohlásil "Opravil jsem si stroj" A opravdu, porouchaná jednotka na půl už fungovala 100%. To jsem nechápal. Fíra v opileckém opojení dokázal víc než dílna. :D Hold to bylo možné snad jen za Bolševika.

Ale jinak na své trati makám. Už je zprovozněný a podnáspovaný opravovaný úsek Zábřeh - Hoštejn :D

O těch diskovlacích ani Zbyňku nemluv. To bývala noční můra všech vlakových čet. Mrač,Pyšely a Světice to bývali ty diskotéky. Pamatuji si,že kolikrát jsme ani do těch Světic nedojeli, protože už po odjezdu z Pyšel byl panťák totálně domlácenej. Následně pak ve Strančicích nás výpravčí proklínal, když mu tam policie nechala veškeré opilce. Strančice toho taky díky diskovlakům zažili mnoho. No a když náhodou to z Pyšel bylo ještě jakž takž v normě tak to dorazili Světice a pak Říčany konečná. Ale já je měl rád.Šlo o to se s nima vždy rozumně domluvit a byl klid.

Podbíječky a železniční stavitelství makají o 106. Trať je srovnaná i s novými náspy ze Zábřehu do Krasíkova. Trochu daly zabrat tunely, kde jsem dával nové konzoly TV. Proto byl tunel nejprve vyhrabán a pak znovu zasypán. Do Rudoltic je téměř rovinka a dál do Třebovic náspy chybí jen k viaduktu. Tím bude trať zase sjízdná.
Jinak jsem opravil požkozenou trasu své aktivity přes Rudoltice. Byla to práce asi na 60 až 100 sekund. Nejdelší čas zabralo načtení aktivity a nové save Paths. :D Až znovu položím koleje do Lanškrouna, tak mne čeká oprava ještě jedné aktivity.

Tak nejezdi 200km/h, ale 160km/h jako ve skutečnosti...;)

Luky: Nic se koridorizovat nebude. Všechny úseky zůstanou dle plánů, podle jakých se kdysi stavěly.

Luky: Pokud chceš koridor, resp.aktuální stav trati, proč si neobjednáš Martinovu trať 321 (Stavitelxxx)

No jo, kdysi jsem psal, že z Krasíkova to propojím koridorově do Zábřehu, ale hodně lidí se přimluvilo, abych zachoval starou trať. Také jsem usoudil, že zachovat historii bude lepší a když postavil Martin koridorovou verzi, tak už nebylo nad čím přemýšlet. To spíš by jiní chtěli i starý Krasíkovský tunel a původní stanici Rudoltice. Jenomže tady se už není čeho chytit. Mám nějaké video, kdy se ještě jelo do starého Krasíkova a u Tatenic se teprve zabydlovaly stavební čety, ale v Rudolticích už byl vybudovaný koridorový peron a sudé koleje odstraňěné a vybagrované. Takže nemá cenu to nějak řešit. Já jsem rád, že se mi podařilo opravit hodně chyb původní pokládky. Byl jsem chvílemi pesimista, že se dostanu do hladkého napojení u Zábřehu. Úsek Rudoltice - Krasíkov vede úplně bokem komplet než byla předchozí verze, Rudoltice jsou o 100m delší a jinou délkou oblouků zakroucené. Ale je mi to už mnohem sympatičtější, mám radost, že se vše bez úhony podařilo. A jestli je to koridor nebo stará trať, to mne teď trápí nejméně.
Je nutné si uvědomit, že se nejezdí podle rychlostníků, ale podle jízdního řádu. A nikde není psáno, že musím těch 160 za každou cenu jet. A také nevěřím, že po mé staré trati nebudete stíhat jízdní dobuz Břeclavi do Kútů podle řádu koridorového.
Ano, historii je třeba zachovat kde to má smysl. Například Břeclav - Lanžhot je originál model mostu UNRA, který tam vydržel od války do koridorizace, kdy jej vyměnili za moderní unifik. To by byla osudová chyba koridorovat tento úsek. Mosty přes Moravu to samé.
Jinak historii má smysl zachovat všude, kde to bylo podkladově doposud možné. Ale koridorů v rovinách trati 010 nebo 250 nelituji. Když jsem chodil do školy, stále jsem si kladl otázku, na co máme lokomotivy na 160km/h, když se nejrychleji jezdí 120 a to ještě jen z Kolína do Prahy. (pro rychlíky od Bratislavy) Později těch 120 bylo i z Bratislavy do Brna, ale přes stanice 100.

ZŠ: Když jsem asi rok zpět dělal aktivitu přes Rudolticko, tak se jízdní doby stíhaly akorát :)

Řekl bych, že jízdní doby byly dělány celkem volně.

Souhlasím s rychlostmi - tuhle jsem psal o problému omezené rychlosti a i tak jsem dojel (skoro) včas (o 3 minuty později) a zpoždění 1,5 hodiny ze začátku se mi tedy podařilo vcelku v pohodě nahnat. A historie je věčná škoda, i když také nevím, jak v čem - například v Praze starý uzel byl špatně propustný a co si ze skutečných jízd pamatuji, tak byl i hnusně špinavý. Oproti tomu současné kolejové spojení je i technicky pěkné a výborně průjezdné od všech světových stran - například osobní vlak z Kolína přes stanice Kolín-Zálabí, Lysá nad Labem, Praha-Vysočany s konečnou Praha - Masarykovo nádraží již nemusí zajíždět na kraj stanice Praha - Libeň a posádka nemusí přesednout na druhé stanoviště, aby vůbec mohla dojet na konečnou (zažil jsem sám tento spoj). Takže tam bych se pro modernizaci klidně přimluvil, i když starý vítkovský tunel mám taky rád a je fajn si zavzpomínat, jaké to bylo. Je to holt těžké.

Chápu Lukyho, že mu občas přijde, že něco by jinak bylo lepší. Jak vidíš, nejsi v tom sám. Takový už je úděl jedné trati sdílené více lidmi :) Velká pochvala tvůrcům, že vůbec je. Pokud budou chtít, tak určitě něco pan Šemora nebo i další tvůrce vytvoří či předělá, ale to je na nich. Chvála jim za dosavadní práci, kterou odvedli, a hodně elánu do dalších tratí! :)

Zbyňku, možná už se to tu někde řešilo, ale co takhle zkusit někdy dát MSTS pauzu a kouknout se na podařený simulátor RailWorks? Ne že bych se netěšil na aktualizace BP, to určitě... Ale rozhodně máme po čem jezdit na hodně dlouhou dobu dopředu a některé věci v RailWorks vypadají opravdu velmi, velmi dobře. Jako tohle:

http://www.railsimulator.simtrains.eu/viewtopic.php?f=13&t=205&sid=156e1f23c4e9809cd14603742a1ab04a

a

http://www.railsimulator.simtrains.eu/viewtopic.php?f=13&t=187&sid=156e1f23c4e9809cd14603742a1ab04a

Asi mě teď většina příznivců MSTS ukamenuje, ale rád bych viděl, co dokáže špičkový stavitel v novém a moderním prostředí.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře