TRAINSET BP, připomínky, návrhy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Môže ale iba u vecí u ktorých to spadá do ich výsostnej kompetencie a to sú vaše veci. Takže v tvojom vlastnom dobre by bolo keby ani Buchta ani Kačer neboli príliš prísny, lebo aj ty máš zaušami :)

Pánové, do způsobu značení bych nezasahoval. Tyhle debaty vedoucí do slepých uliček už tu byly. A jak správně podotkl Tax, žádná ČSN, EN apod. pro značení MSTS není. Navíc, kdo se dnes pohybuje v technické praxi ví, že legislativa je taková, že i norma je do určité doby jen doporučením.
Problém, na který upozorňuje Dan J., vznikl u vozidel zařazených kdysi do TBP a opatřených navrhovaným jednotným značením. Vozidla vyšla nyní v reedicích na webech autorů se značením dle jejich zvyklostí. A na to mají jako autoři právo (Čoudo, bez komentářů prosím!!!). A tak, kdo má TBP a stáhne si znovu vydané vozidlo i od autora, bude mít rázem v trainsetu duplicitu se všemi důsledky. Myslím si, že ctít by se měl autor, proto je třeba v takovém případě vozidlo z TBP vyřadit, nějakým způsobem (asi tématem zde na fóru s omezeným přístupem pro zápis, aby tam byl pořádek) dát vědět aktivitářům i uživatelům, co a jak bylo nahrazeno. Já osobně vím o několika těchto duplicitách, které je třeba dořešit s autory a Zbyňkem.

Čouda napsal:
Dan J: No a sme u toho na co sem upozorňoval už dávno. Dodržovat jednotný značení a jednotný prostě všecko u všech a všude...

Jen tak mimochodem jaká je vůbec norma ve značení souborů cabu? Není to např.:
750285.cvf
750285_kontroler
954205_front
a podobně...
a to celé ve sločce cab750 popřípadě cab954

???
Mirku,
u cabů se žádná norma pro značení jednolivých segmentů cabu nedělala, ale není důvod, proč se nedržet již zavedeného ( to co začal Duuso u 263 a co jsi vlastně vypsal i Ty v citaci.
A to co už je bych nechal tak a nepřepisoval.

Naposled editoval moderátor:
Tak jaké je resume, počebuji vědět ohledně trainsetu 090. Jsou tam věci co jsou i v trainsetu, rad bych je teda dal pryč.

Zdeňku, podle mě, aby se tomu dalo říkat trainset, tak by měl obsahovat všechny dílší podtrainsety.

alcapone napsal:
Tak jaké je resume, počebuji vědět ohledně trainsetu 090. Jsou tam věci co jsou i v trainsetu, rad bych je teda dal pryč.

Resume je takové, že zrcadlo TBP vznikne. V současné době tvoříme www stránky. Věci z trainsetu 090, které jsou i v TBP, dej pryč. Díky.

Zdeněk Itterheim napsal:
Proč trainsetu stále říkáte TBP. Chápu historické hledisko, ale proč stále??? Prostě trainset.

Preto, lebo ešte stále je pre verejnosť dostupný len na placke DVD BP. Až to zrkadlo bude fungovat tak to bude trainset pre všetky trate.

dem napsal:
Zdeněk Itterheim napsal:
Proč trainsetu stále říkáte TBP. Chápu historické hledisko, ale proč stále??? Prostě trainset.

Preto, lebo ešte stále je pre verejnosť dostupný len na placke DVD BP. Až to zrkadlo bude fungovat tak to bude trainset pre všetky trate.
Protože , jak napsal ŽSR, jedná se o světový unikát, kdy si kolektiv nadšenců dal tu práci a vše sladil, aby vše fungovalo jak má. Až si uděláte kopii, postupně se začne odlišovat od původního, protože na skutečnou práci nebývají lidi. :D
TBP je i proto, že já jako autor trati BP jsem si dal se sjednocením první dva roky práce na ladění a opravě hrubých chyb, takže ať se to komu líbí nebo ne, stále se to bude nazývat trainset BP. :D
Bez mé práce by Vám nic z toho pod binem nefungovalo. Jak jsem napsal. Nerozpojíš, neodbrzdíš, neodjedeš. Tady patří i velké díky na spolupráci s Honzou U, který na tu otrockou práci vymyslel SW a pomohl mi s nesymetrickýcmi vozy. A samozřejmě první kroky udělal Ppoollll. Byl to jeho sen naladit celý Trainset, aby se konečně mohly tvořit na nějakých vozidlech aktivity. On udělal část na svém webu a já to rozkopíroval pro celý TBP. Později se přidal Bob a pak následoval ŽSR. Byli i další pro jednotlivé řady. Martens pomohl s kabinami. Dělal tam všelijaké úpravy. Nebulus namontoval Mirel do kabiny Tauruse. Tito všichni pánové mají na ladění svůj podíl.
Z tohoto důvodu si i já dělám nárok i na část autorských práv, aby náhodou nějakého samozvaného správce nenapadlo mne z toho vyšachovat. :D

Zbyňku, asi jsem podle Tebe pako a chováš se jako naše paní ředitelka, která si myslí, že jsme pitomci a nic nechápeme - kolikrát se tady psalo, že to bude zrcadlo toho, co je na DVD - nic víc. Jak se to tedy potom může lišit od DVD, když se autor projektu zaručil za to, že to bude kopie 1:1?????? Prosím o vysvětlení.

Ad Tvůj nárok na autorská práva - samozřejmě zůstane zachován a budeš uveden jako autor sbírky. A můžeš si za to poslat placku zdarma - stejně jako ostatní autoři modelů, skinů kabin a já nevím, čeho všeho možného :D :D

Martensi, ty zase nevidíš smajlíky. :D Ty tady držíš pohotovost ? Já jen odpovděl na reakci Zdeňka I a Dema, kteří si myslí, že TBP= jen skutečnost, že jsem si vozidla zkopíroval na DVD s tratí. Tak jsem pokládal za povinnost uvést věci na pravou míru. :D
Jinak "Pitomci" jsi napsal Ty,, já ne. Doporučuji se uklidnit a dát si například dobré vínko a zjistíš, že svět se netočí jen kolem tohoto fóra. :D Ale Tvé zásluhy jsem napsal, tak v čem máš problém, že jsi musel reagovat. ???

Zbyňku, však jsem Ti tam těch smajlů nasázel taky docela dost :D .... a pohotovost nedržím, ale nýržto dělám na tom archivačním programu pro Pavlíka ..... a když mi pak přistane taková perla do počítače, tak prostě to nejde neodpovědět :D:D:D ..... BTW ....nikde jsem si nevšim, že bych se domáhal zviditelňování a povznášení svých zásluh .....

Takže v čem je problém? Není to tak dávno, co se tady jasně Pavlík řekl, že to zrcadlo bude 1:1 kopie DVD a zaručil se za identičnost kopie na webu vůči aktuálnímu DVD .... Láďa vznesl podmínky pro zveřejnění, proti kterýmžto nikdo neřekl ani popel .... a vypadalo to, že už zase konečně bude klid na práci do MSTS ...... a najednou zase někdo začne točit o něčem, že když to bude jako kopie, tak se to rozejde oproti DVD ...... no prostě jak o děravé punčošce ...... :D :D :D

Zbyněk Šemora napsal:
a Dema, kteří si myslí, že TBP= jen skutečnost, že jsem si vozidla zkopíroval na DVD s tratí.

Tak a teraz mi pekne ukáž kde s ktorého môjho príspevku si toto vyčítal. Pokiaľ to niekde vidíš tak si daj pauzu od monitora, lebo takto to začína a končí to pri bielych myšiach a potom biely plášť naopak s rukávmi.....

:D
Martens napsal:
....

Takže v čem je problém? Není to tak dávno, co se tady jasně Pavlík řekl, že to zrcadlo bude 1:1 kopie DVD a zaručil se za identičnost kopie na webu vůči aktuálnímu DVD .... ....
Já vím, Pavlík to řekl, ale loni v listovadu. Teď máme březen :D
Demovi se omlouvám, tak jak jsem to napsal, doslova to neřekl. Ale řešení této otázky se takto nabízí.
Proč ne TBP ? Kdysi jsem navrhoval T1SL (Trainset dohod první sleziny), ale TBP je už zavedené, tak nač to měnit. Vyladěný celek by měl mít svůj název.
A jestli má stávající název zůstat, posuďte sami:

Vezměte si kompletní adresář TBP, Excelovské tabulky od Honzy U a Shapeviewer. V něm otevírejte postupně každý jednotlivý model a skin (jsou na různé modely různých rozměrů)
Zobrazíme model, vlastnosti a do Honzových tabulek opíšeme výšku, šířku a dělku modelu a vyjedou nám hodnoty do zápisu v engu a sd souboru.

Do engu je pak přepsat na správné hodnoty v řádku size a InertiaTensor.
Aby fungovala spřáhla bylo nutné všude napsat tento zápis:
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5E6N/m 1E7N/m )
Damping ( 1E6N/m/s 2E6N/m/s )
Break ( 1.1E7N 5E7N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Hlavně řádek Velocity býval špatně a pak jste při najíždění na vůz museli do toho hodně praštit, aby se vlak spojil.
Podle vzoru jsem v poslední fázi měnil i některá světla. Opět každý model to měl jinak, proto bylo nutné si tohle ohlídat, jinak vše bylo mimo.
Pak bylo nutné srovnat hodnoty v těchto řádcích:
EngineBrakesControllerMaxSystemPressure ( 73 )
a dalších co k tomu patří, aby byl všude jednotný tlak 73 psi, jinak po najetí na vůz, neodbrzdíte. A bylo to každý pes jiná ves.
Směrování kabin a zvuků samozřejmost, také to bylo nutné sjednotit.
V monitorech jsem všude nastavoval hodnoty pro konkrétní řadu.
Pak brzdy. Po zavedení Bin Džordž udělal podmínku co se musí udělat, aby šlo přejít na druhé stanoviště.
Jako že jsem jezdil, tak pokud přijedu z vlakem a přejdu na druhou stranu. Nikdy nemůže být přídavná brzda v poloze zabrzděno a vlaková v jízdní poloze nebo ve švihu, jak to bývalo defaultně nastaveno a také pravidlo, že sběrače dole. Tohle dnes už všude platit nemusí, ale pokud půjdu na lokomotivu odstavenou v depu, tak bude studená a uzeměná, takže proto tyto výchozí stavy. Tak bylo nutné přepsat v engu řádky:
Brake_Engine ( 0 1 0.1 0¨
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.8 (například u BSE.
PantographToggle1 ( 0 1 0 )
Nula na konci, přídavná odbrzděno, pantograf dole a 0.8 je výchozí poloha vlakové brzdy. Jelikož MSTS tohle úplně přesně neumí, je to jen jeden z kompromisů. Priorita je, že fíra když příjde na mašinu musí tuto brzdu otevřít. Druhý kompromis dovolil odjet, aniž bych sáhl na vlakovou brzdu což je v reálu nemožné.
Další věc je synchronizace stupňů na kontroleru:
Ladění zamračené to má tak:
EngineControllers (
Throttle ( 0 1 0.125 0
NumNotches ( 9
Notch ( 0 0 Dummy )
Notch ( 0.03 0 Dummy )
Notch ( 0.09 0 Dummy )
Notch ( 0.23 0 Dummy )
Notch ( 0.35 0 Dummy )
Notch ( 0.48 0 Dummy )
Notch ( 0.62 0 Dummy )
Notch ( 0.81 0 Dummy )
Notch ( 1 0 Dummy )
)
)
A to bylo nutné u kabiny, aby tam byla nastavená stejná čísla:
v těchto řádcích souboru cfg
NumPositions ( 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 )
NumValues ( 9 0 0.03 0.09 0.23 0.35 0.48 0.62 0.81 1 )
To vše bylo nutné kontrolovat a přepisovat.
Když si spočítáte kolik je v TBP lokomotiv a vozů i kabin, vše bylo nutné zvlášť otevřít a ručně popřepisovat. Můžete si zkusit sami, že je to velmi nezáživná práce a většinu to přestane bavit po opravení deseti kusů. Na tomto jsem pracoval několik let. K tomu je nutné ještě přidat opravu chyb a překlepů, kdy conbuilder vyhodil několik tisíc takových chyb. Diakritika v názvech ,nesprávné zápisy, nesprávné směrování.

Mou práci ve své době pochválil Džordž, protože úpravy hlavně na přepepočítání spřáhel byla první podmínka, aby vozidla plnohodnotně fungovala pod binem.

Tohle je můj podpis na vozidlech v rámci TBP. Proto si dělám svůj díl nároků a proto alespoň z minimální úcty (pokud se to ještě nosí) od ostatních, protože vedle toho jsem ještě stavěl svou trať by jste mohli zachovat označení celku jako TBP, alespoň to, kde mám svolení k šíření se svou tratí.
Ale je to na Vás. Hlavní slovo mají modeláři, kteří své modely propůjčili.
Ti mají práva nejvyšší, protože bez jejich práce by nebylo co ladit
Těch prací v zápisech bylo mnohem víc, ale to bych asi popsal kompletní jednu stránku. I tak je můj příspěvek už neúměrně dlouhý.:D

Naposled editoval moderátor:
Vezměte si kompletní adresář TBP, Excelovské tabulky od Honzy U a Shapeviewer. V něm otevírejte postupně každý jednotlivý model a skin (jsou na různé modely různých rozměrů)
Zobrazíme model, vlastnosti a do Honzových tabulek opíšeme výšku, šířku a dělku modelu a vyjedou nám hodnoty do zápisu v engu a sd souboru.
Do engu je pak přepsat na správné hodnoty v řádku size a InertiaTensor.
Letos v zimě jsem si trochu dělal (po letech...) pořádek ve svém trainsetu, a pokud jsem v původním originálním ladění našel nastavené hodnoty spřáhel jiné než r0 ( 30cm 60cm ) (a v ladění TBP na Zbyňkových stránkách nebyl konkrétní model k dispozici), tak jsem uvedený postup na výpočet spřáhel pomocí excelovské tabulky používal taky. V té tabulce je ale ještě uveden řádek ESD_Bounding_Box s hodnotami do .SD souboru, takže jsem si modifikoval i tento soubor.
V ladění TBP, které před několika dny poskytl zsr, .SD soubory ale uvedeny nejsou.
Moje otázka tedy zní - je při ladění spřáhel kromě uvedených změn v ENGu nutný také odpovídající přepis v .SD nebo na tom .SD vlastně už tak nezáleží ? A v případě, že záleží - neměly by tedy být v tom ladění od zsr uvedeny také ty .SD soubory ? :?:
P.S. :
Berte to jako technický dotaz - byl bych nerad, kdyby to vyznělo tak, že jsem s laděním, které zde dáváte dohromady, snad nějak nespokojen ! Naopak, jsem za ně vděčný, protože kdo to sám nezkusil, tak nikdy nepochopí, jak k uzoufání únavné a nezáživné takové opravování desítek a stovek souborů někdy je...

Bounding box v SD je ak sa nemýlim rozmer pre trafic. Teda keď to riadi MSTS bere udaj s SD ak to riadiš ty tak s eng. AK sa mýlim tak ma zrušte...

Jedno souvisí s druhým a pamatuji si, kde byly chybné zápisy, že hodnoty v sd nebyly synchro, tak spojené vozy nebyly nárazník na nárazník, ale buď tam byla mezera nebo se prolínaly. Ale přesnou definici nevím. Já to bral jako normu nebo tabu. Když dosadím rozměry do engu nebo wagu, musím i spočítat hodnoty do sd souboru.
Možná podrobnosti budou ve Frintových návodech.
Cituji:
Jestliže jde o vozidlo, které hráč ve hře přímo ovládá, počítá MSTS jeho rozměry z parametru „Size“. Tak je tomu také tehdy, pokud hráč vozidlo sice přímo neovládá, avšak má je zařazeno do soupravy jím ovládané. Jinak jsou rozměry vozidla počítány z parametru „ESD_Bounding_Box“ uvedeného v .sd souboru, tj. např. v případě, že vozidlo stojí odstavené (lose consist), bylo odpojeno od hráčem řízené soupravy, či je řazeno v soupravě řízené počítačem apod.

Dovolím si vložit jeden postřeh.

Občas si dám aktivitu, kde se soupravou obsahující vozy Bdmtee. Delší dobu mi vrtalo hlavou, proč se při zastavení ozývá zvuk brzdových špalků, když "bymáky" mají kotouče? Tak jsem se mrknul do wagu a ejhle :-) U verze s interiérem je směrování zvuků dobře (při brždění kotoučí), ovšem u verze bez pohledu z interiéru je nastaveno směrování na špalky. Oprava spočívá v doplnění cca 3 písmen na správný soubor sms.

Tak to sem jen písnu, aby se o tom vědělo i na "vyšších místech" ;-)

Back
Nahoře