Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou_archív #4

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

K hlášce "Selhalo vytvoření SMS objektu" mám ještě pár postřehů:
permanentní držení klávesy ENTER, jak tu radí Kevin, sice nějak pomáhá, ovšem o řešení se zcela jistě nejedná. Kritický úsek pak neprojedu, ale proskáču. Je též celkem běžné, že řada objektů v Praze se někdy nezobrazí vůbec - např. viadukty okolo Libně, Smíchova a jinde. Extrémem byla totální absence všech objektů v okolí Libně vč. kolejí a trakce, takže vlak jel po zeleném. Při další jízdě nebo jízdě z opačné strany bylo vše jakžtakž.
Je zřejmé, že objektů je v některých místech až moc, protože simulace se chová pokaždé trochu jinak a nepředvídatelně. A to vše při obyčejné volné jízdě, kdy je nastavena víceméně konstantní rychlost a do řízení se příliš nezasahuje. Při představě aktivity s hláškami, provozem, nutností manipulovat řízením... Nechci být pesimista nebo snad chraňbůh kritizovat a znevažovat Martinovu práci, ale pro řadu běžných uživatelů nastane problém. A o tom problému může být popsáno hodně stránek na tomto fóru.
Vděčné a neocenitelné rady typu "pořiď si lepší sčot" ponechávám stranou a nepovšimnuté - nikdo po mě nemůže vyžadovat, abych si po každé aktualizaci dramaticky vylepšoval počítač nebo si dokonce pořizoval nový...
Stabilita simulace je jedním ze základních hledisek a požadavků a volba počtu objektů a jejich nároku na paměť by tento požadavek měla sledovat. Určitě se najde rozumné a kompromisní řešení. ;-)

Naposled editoval moderátor:

K Praze snad jenom jedno. Ukládát, ukládat a zase ukládat. Když to vyhodí nějakou chybu, nebo se mi začnou ztrácet objekty, tak hned vypnout a načíst poslední SAVE, žádné mačkání ENTERu, dokud všechny hlášky nezmizí, protože to je cesta k záhubě.

Venny napsal:
....Vděčné a neocenitelné rady typu "pořiď si lepší sčot" ponechávám stranou a nepovšimnuté - nikdo po mě nemůže vyžadovat, abych si po každé aktualizaci dramaticky vylepšoval počítač nebo si dokonce pořizoval nový...

No,já mám vcelku nový sčot a stejně je mi to plat prtný. Přez Libeň sem jel asi 7-8x a viděl sem ji částečně jen jednou,jinak tam jezdim po trávě. Ale problém se SMS nemám,jedu,jedu a nic(Libeň nádraží a okolí) se mi prostě nezobrazí...bez jakékoliv hlášky.

Sleduji provoz MSTS na několika počítačích "různého" výkonu a hardwarového složení.
Nemám problém na žádném kompu s chybovými hlášeními, ve mnou sledovaných kompech se projevuje jak trať 321 tak i BP tím způsobem, že se dramaticky snižuje FPS a že se přestanou zobrazovat objekty. Problém s chybovými hlášeními je jen pokud mám virtuální paměť menší než asi 1,5 giga, pokud je vyšší, sice komp "nepřetržitě" hrabe na disk, ale načítat stíhá - horším je zobrazování.
Už dříve jsem tu psal, že u BP mám z KH do Kolína FPS kolem 40, v Kolíně pak kolem 12.
U 321 mám na hlavním v Praze FPS 6-8 bez pohybu kamery nebo vlaku, při pohybu pak 2-5. Přiznejme si, že je to už za hranicí použitelnosti a je to opravdu jen pro "velké" nadšence". Cukatura obrazu je už neúnosná.

Při jízdě do Libně v tunelu FPS jen 8-10 /proč, když se zobrazuje jen textura tunelu? Nebo MSTS počítá i podkladové, neviditelné plochy?/ a od vysočanského zhlaví Libně až po odbočku na Malešice jedu po zeleném bez kolejí, bez budov, prostě placka. SAVE A LOAD to sice řeší, obraz se načte, ale FPS je pak 1-2.
Procesor 1,8 Giga, 1Giga RAM, ATI Radeon 9600.
Na stejné sestavě mi MSTS dříve chodilo ve srovnatelných místech /např. Kolín, Přerov/ rychleji, je zřejmé, že objekty zatěžují stroj čím dál víc.

Druhý komp 2,6 Giga dvoujádro, RAM 2 Giga a Ati Radeon 3870 512 MB se chová stejně, včetně Libně, - jen je "lepší v FPS" - tam kde mám na prvním popisovaném kompu nějaké FPS, tam je na tomto druhém, o 6-8 vyšší. tedy Libeň tak 6, místy a ojediněle problikne 8 FPS.

Takže to nebude až tak o výkonu, o RAM, o grafice, ale o tom, že jádro MSTS je prostě tak "náročné", že současné nebo 2 roky staré počítače jej zpracovávají jen velmi stěží.
Mám pocit, že ani "spojené počítače NASA" do budoucna nebudou MSTS zvládat.
FPS nižší než asi 12 považuji za zdraví nebezpečné, pač se mohou vyskytnout potíže napodobující epileptický problém orientace a závratě.

Ja teda nevim, jezdim 321čku na noťasu a s prahou nemam nějak velkej problém, fps mam na hlavním kolem 22, horší to je jen mezi libní a masaryčkou, kde to spadne na 15, ale i tak ... Zatim se mi stalo jen jednou, že by se mi nenačetly všechny objekty, paradoxně hned při první jízdě, ale od té doby dobrý.
.... Já nevim, že si tady všici stěžujou, všichni chtěli prahu jako prahu, aby vypadala co nejvěrněji, a když nám to bylo splněno tak se tady všichni začnou stěžovat- hold češi :DD
Já se osobně té prahy nemůžu nabažit a jezdim ji den co den ;)

sekanie MSTS

Dneska som naistaloval MSTS + Trat 321 a vsetko ide vyborne az nato ze ked je vlak v pohybe a kamera je nad nim tak to strasne seka a klesne fps na 13. Ked kameru posuniem napriklad z boku tak ide pekne plynulo a mam okolo 30 fps. Seka to aj ked mam pohlad z vnutra . Dakujem

Od Venny:
Vděčné a neocenitelné rady typu "pořiď si lepší sčot" ponechávám stranou a nepovšimnuté - nikdo po mě nemůže vyžadovat, abych si po každé aktualizaci dramaticky vylepšoval počítač nebo si dokonce pořizoval nový...
Stabilita simulace je jedním ze základních hledisek a požadavků a volba počtu objektů a jejich nároku na paměť by tento požadavek měla sledovat. Určitě se najde rozumné a kompromisní řešení.

Od Tonny:
Při jízdě do Libně v tunelu FPS jen 8-10 /proč, když se zobrazuje jen textura tunelu? Nebo MSTS počítá i podkladové, neviditelné plochy?
Procesor 1,8 Giga, 1Giga RAM, ATI Radeon 9600
Druhý komp 2,6 Giga dvoujádro, RAM 2 Giga a Ati Radeon 3870 512 MB se chová stejně, včetně Libně, - jen je "lepší v FPS"

Venny, stabilita simulace je základní požadavek, ale ne pro všechny. Nejde stavět kvalitně a žároveň vyhovět těm, kteří mají slabé počítače.
A já nikoho nenutím, aby si pořizoval lepší počítač, já to pouze doporučuji.
Pokud někdo chce hrát MSTS bez problémů a se slušným FPS, tak si na to musí přizpůsobit počítač, tady žádná jiná možnost není.
Možná to bude znít krutě a bezohledně, ale za svým názorem si stojím už roky - já při stavbě neberu ohled na uživatele se slabým počítačem!!!
Myslíš si, že když někdo tvořil nejnovější hry, například Mafie 2, Far Cry 2 atd, tak že brali ohled na někoho, kdo má slabý počítač? Ne! Když chceš hrát namakané hry, musíš si k tomu pořídit namakaný počítač, jinak máš smůlu, žádného tvůrce her nezajímá, kdo má jak silný počítač, oni vydají hru a dál už je to problém uživatelů, jak se s tím vypořádají.
Kdyby ta moje trať byla tak náročná, že by nikomu pořádně nejela a do Prahy by se ani nedalo dostat, tak bych uznal, že jsem neodvedl dobrou práci.
Ale mnoha lidem celá trať včetně Prahy funguje téměř bez problémů, takže není co řešit. Pokud to někomu nefunguje a nelíbí se mu náročnost Prahy, tak ať si pořídí lepší počítač (pouze doporučuji), nebo ať se Praze vyhýbá, máte k dispozici další stovky kilometrů.
Já přece nikoho nenutím, aby hrát zrovna MSTS a zrovna Trať 321 a zrovna jezdil do Prahy, děláte jako kdybych to dával příkazem a teď mi za to nadáváte.
Tak si jeďte do Bratislavy, tam je trať ještě bez krajiny, určitě to tam nikomu padat nebude.:D
Pro uživatelé se slabým počítačem jsem udělal už to, že jsem upravil staniční hlášení.
Nic dalšího upravovat nebudu a už vůbec nebudu v Praze odlehčovat krajinu, to je to poslední, co bych udělal, to už by pak nebyla Praha.

Venny, i když jsi v tunelu, tak MSTS načítá všechno kolem a hlavně 2 km před tebou, je to jako kdybys v tunelu vůbec nebyl.
A promiň, ale s procesorem 1,8 Ghz MSTS vůbec nespoštěj, to u toho dřív zestárneš, než někam dojedeš:D
Já když začínal před pěti lety stavět, tak jsem měl procesor 1,66 Ghz a bylo to něco strašného, raději na to ani nevzpomínám...
Ještě že předtím ta trať nebyla tak rozsáhlá, teď už bych si s tím veteránem ani neškrtnul:D
Těch 2,6 už je lepší, i když na MSTS to taky není ještě to pravé ořechové. Já mám teď procesor 2,75Ghz a připadá mi to, že je to takové minimum, v Praze na hlavním FPS klesá na 15 a občas se vyskytne chyba SMS, nebo prázdná plocha, jinak naštěstí všechno šlape dobře.

Ahoj Martine, i když to patří do jiného vlákna, zeptám se tady. Jaká je konfigurace Tvého počítače, na kterém tvoříš a jezdíš MSTS? Uvažuji o koupi nového železa, tak se chci nechat trochu inspirovat.
Díky Polis

Polis napsal:
Ahoj Martine, i když to patří do jiného vlákna, zeptám se tady. Jaká je konfigurace Tvého počítače, na kterém tvoříš a jezdíš MSTS? Uvažuji o koupi nového železa, tak se chci nechat trochu inspirovat.
Díky Polis

Ahoj Polis, mojim počítačem se neinspiruj, to bys moc dobře neudělal. Na jiné hry je super, ale na MSTS má slabý procesor, 2,75 Ghz není moc ideální.
Pokud máš možnost, tak si určitě pořiď alespoň 3 Ghz, to pak musí šlapat jako hodinky.

Jak se zdá, došlo k nedorozumění.
Já rozhodně nekritizoval autory tratí, a rozhodně si nemyslím, že by nějak měl omezovat počty objektů.
Jen jsem popsal své konfigurace počítačů, na kterých se snažím provozovat MSTS a konstatoval jsem, že jádro programu MSTS je pro dnešní počítače těžce stravitelné, viz např potíže s novějšími grafikami N-vidia.
Nic víc, nic míň.
Bohužel, jak se zdá, minimum pro provozování MSTS není jen procesor 3 Giga a víc, ale ještě i ta "správná" skladba hardware.
Přitom novější a na výkon náročnější hry jedou na počítačích bez potíží.
Toto bylo cílem mého sdělení.
Pokud to kdokoli pochopil jinak, pak se omlouvám.

Ale Tonny, já neříkal že kritizuješ, jen jsem Ti vysvětlil, že i když jsi v tunelu, tak to nemá vliv na jízdu, počítač načítá krajinu jako kdybys v tunelu nebyl, na Tvojem příspěvku žádná kritika nebyla, alespoň já jsem to tak nebral.
A ta věta: "Venny, i když jsi v tunelu" měla být: "Tonny, i když jsi v tunelu", spletl jsem nick...

Chtělo by to možnost editace příspěvku po odeslání, alespoň toho posledního. I když jsem ten příspěvek po sobě dvakrát četl, než jsem ho odeslal, stejně jsem tam teď našel ještě další překlepy:(
Co Vy na to, pane moderátore, nešlo by to nějak zařídit?

Nedá mi aby som si nerýpol: hlavným problémom je tak či tak biedna práca programátorov od Kuju/M$ a to hlavne neschopnosť používať dostupné prostriedky (na druhú stranu, je to vyše desať rokov… to už je skoro doba, keď 640 kB pamäte muselo stačiť každému - to sme snaď doma mali ešte pôvodnú 386SX). Takže namiesto aby sa využívalo veľké dostupné množstvo operačnej pamäte a výkon a pamäť GK (ktoré samé o sebe v súčasnej dobe hravo dosahujú Mrkvošrotom doporučenú konfiguráciu CPU a RAM), všetko sa uďobáva procesorom a diskom (pritom rozumné využitie grafickej karty a kraviniek ako MMX(2), 3DNow! a podobne by malo byť hlavne záležitosťou DirectX a nie hry ako takej). Pokiaľ má na to človek počítač (RAM), je asi najlepšie hodiť MSTS s traťou do RAMdisku, to by mohlo pomôcť.

Ja sám mám Sempron na 2 GHz a 2 GB pamäte (a dva disky a monitory nech máme tých dvoják viac pohromade ;) a cez Prahu bez zelenej lúky (obvykle namiesto Libně) neprejdem. Možno pomôže urobiť si minimálny systém - až sa mi niekedy bude chcieť na to vyhradiť partíciu, inštalačku XP o veľkosti 90 MB už mám nachystanú - žiadne drivery, žiadne služby, žiadne tlačiarne, žiadne sieťovky… Zatiaľ najväčšia pálka, čo na tom robím, je editovanie mapy trate pre Martina na stránky (4200×2400, 40 vrstiev, pravda nie všetky v plnej veľkosti, celkovo okolo 750 MB v pamäti, xcf má 35 MB) a GIMP si s tým celkom poradí.

P.S.: Kurník-šopa, budem ti musieť Martin opraviť priehľadnosť v tom náhľade mapy na Viedni - bije to do očí. :(

Jeffer, ono by to chtělo opravit více věcí, hlavně na té detailní mapě, ale nechci Tě s tím otravovat, vím že máš dost svojí práce... kdybys měl někdy čas a nevěděl co dělat, tak se ozvi;-)
Ohledně náročnosti Prahy, něco ještě zkusím, dejte mi pár dní...

Přidám svoji zkušenost z Prahy. Když vyjedu s EC z hlaváku, tak v pohodě, žádná chybová hláška, ale v Libni jsem na trávě. V opačným směru naopak pár chybových zpráv o nenačtení sms. PC mám dost výkonný, o tom to fakt není. Podle mě je "problém" Prahy v počtu objektů. Je jich prostě moc. Proto by pomohly třeba kulisy a možná objekty do menší vzdálenosti.

A to je tak těžké si dat před Prahou save shodit celé MSTS nahodit to znovu a mám po problémech. Ja mám PC starou šunku a dělal jsem tu už při akt. 18 a pořád je to v pohodě stačí mi to jednou celé shodit a nahodit a je to. Pořád remcáte, že nemáte nic pořádně zastavěné ale když vám Martin udělá Prahu má každý kolem toho plno keců, že mu to nenačte to a tamto.

kill:
Vieš prečo som prestal hrať MSTS? (určite nie som jediný) Kvôli tým hláškam a pádom, ak ťa to baví stále vypínať a zapínať hru do blba tak si dobre na tom. Mňa to už baviť prestalo. Potom sa človek nevie vžiť do tej hry. Mimochodom Prahu som si stiahol ale som ju ešte ani neskúšal nemám na to momentálne nervy, dúfam, že s Openrails sa to podarí vyriešiť aby tá hra fungovala plynule. No uvidíme necháme sa prekvapiť.

Je to o zvyku,když se budeš chtít dostat na pražský hlavák tak si ho přes Libeň např. nejméně třikrát (teda u mě) vychytáš a jseš tam. Když ukládáte před Hranicema n.M.,Ostravou nebo Kolínem,tak v Praze prostě to bude třeba třikrát nebo pětkrát. Kdo tu hru má rád,tak to řešit nebude.

bobor napsal:
....Kvôli tým hláškam a pádom, ak ťa to baví stále vypínať a zapínať hru do blba tak si dobre na tom. Mňa to už baviť prestalo. Potom sa človek nevie vžiť do tej hry. ....
Kdyby tohle byla pravda, alespoň já bych dál své tratě nestavěl. Moje podmínka je, že to musí být stále stabilní. Nedávno to začalo padat ve W7 a opravdu jsem editor neotevřel, dokud jsme kolektivně problém neidentifikovali. A o nadupanosti PC to není. Drží i ten slabší, ale jen FPS je horší. U Martina vidím problém jen Libeň a tunel za Holešovicemi. Jinak mu to celkem šlape.

Asi si taky budu muset objednat Martinovu trať, abych zjistil jestli půjde i na tý mí kalkulačce. Trať BP mi spadne jen vždy mojí chybou, jinak je celkem stabilní. Příjezd na hlavní nádraží 15 FPS a pohyb po něm 14 - 18 fps občas to tedy spadne na 4- 9 fps ale to jen chvilkově.

Jinak já mám AMD athlon 64 , 3000+ 1.81GHz
]ram 1Gb
grafika ATI RADEON X1600/1650 256MB
Windows 7 profesional

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře