Animace rozvodu parní lokomotivy

jm252485

Začátečník
Tak jsem tady zase s otázkou. Dělám animaci rozvodu parní lokomotivy (jednoduchý rozvod - od druhého dvojkolí jde hlavní páka ke křižáku a to je vše, ostatní je uvnitř rámu (Gooch). No a narazil jsem na to, že všechno funguje, akorát že vzdálenější strana hlavní páky - u křižáku, (páka začíná na kole a končí na křižáku), se mírně chvěje - nedrží vodorovný směr. Přitom v klíčových snímcích jsem ten konec nastavil skutečně precizně - tyto body jsou v rovině, ale při pohybu mezi nimi (to, co dopočítá program) se to stále mírně vlní (nahoru a dolů). Pivot mám umístěný na čepu hnacího dvojkolí.
Křižák už problém nedělá (není na tu tyč linkovaný a je animován samostatně). Je řešení přes inverzní kinematiku a kosti (bones), nebo je něco jednoduššího?

Když už jsme u té animace rozvodu, mě by zajímalo jak se to vůbec dělá. Jen tak čistě ze zajímavosti. Stačí obecně.

jm252485 napsal:
Tak jsem tady zase s otázkou. Dělám animaci rozvodu parní lokomotivy (jednoduchý rozvod - od druhého dvojkolí jde hlavní páka ke křižáku a to je vše, ostatní je uvnitř rámu (Gooch). No a narazil jsem na to, že všechno funguje, akorát že vzdálenější strana hlavní páky - u křižáku, (páka začíná na kole a končí na křižáku), se mírně chvěje - nedrží vodorovný směr. Přitom v klíčových snímcích jsem ten konec nastavil skutečně precizně - tyto body jsou v rovině, ale při pohybu mezi nimi (to, co dopočítá program) se to stále mírně vlní (nahoru a dolů). Pivot mám umístěný na čepu hnacího dvojkolí.
Křižák už problém nedělá (není na tu tyč linkovaný a je animován samostatně). Je řešení přes inverzní kinematiku a kosti (bones), nebo je něco jednoduššího?
Podle mne budeš asi muset použít vícefázovou animaci (cca 4 až 8 keyframes na otáčku) a ojnici srovnat i v těchto mezilehlých keyframech. S animací přes bones zkušenosti nemám. Myslím si že odborníkem na tento problém je Pikku, zkus se ho zeptat přímo.

Čouda napsal:
Když už jsme u té animace rozvodu, mě by zajímalo jak se to vůbec dělá. Jen tak čistě ze zajímavosti. Stačí obecně.

Zcela obecně to funguje tak, že animace má 9 snímků s tím, že první a poslední jsou stejné (společné) , aby výsledná smyčka necukala. Protože se jedná vlastně o "film", tak "promítání" má hodnotu 30 snímků za vteřinu. Těch 8 snímků, které vytvoříme, jsou tzv. klíčové snímky, kde je definována celá scéna (tedy celý stroj) a to v požadovaných fázích pohybu. Program pak dopočítá tzv i-frames (tedy rozdílové snímky, které zachycují pouze to, co se změnilo od sousedního snímku) a ty vloží mezi klíčové.
Úlohou animátora je tedy definovat ty klíčové snímky. Dělá to tak, že zvolí tlačítkem Animate režim zápisu kíčových snímků a začne na 0 - výchozí stav. Potom se pomocí ovládacích šipek posune na snímek 1 a něco ve scéně změní (např pootočí kola (jen ty s pákami, ostatní animuje MSTS sám) o 45 st. (mám 8 pozic a 8*45 = 360 st,)), případně posune páky tam, kam je potřeba a pootočí je do správné pozice. Pak přejde k dašímu snímku a tak dál, až se dostane po posledním (9.) zase na začátek. Ten už musí odpovídat tomu prvnímu - viz výše. Potom se znovu stikne Animate a tím je hotovo. Pro usnandnění se objekty, které se "hýbou společně" linkují do hierarrchie - tedy kolo je "rodič" a páka je "dítě". Pootočím li pak s kolem otočí se i páka a stačí ji jenom srovnat - tu, která spojuje dvojkolí jen vyrovnat do roviny, protože umístění - správnou pozici - zařídilo kolo. Takže asi tak.

Back
Nahoře