Čouda napsal:
Ale nikdo tady zatím nerozlousknul, zda banalizace je jenom papírové rozhodnutí či nikoliv.
Čoudo nic ve zlém, ale nějak nechápu, co by kdo měl na tomto blábolu nějakého šotoše z Káčka rozlouskávat?
Zde bylo několikrát vysvětleno, že banalizace je vybavení traťové koleje na vícekolejné trati zabezpečovacím zařízením pro obousměrný provoz. To znamená, že když na dvoukolejce budeš mít např. poloautoblok, při jízdě po nesprávné koleji budeš jezdit na hubu, tak žádný úředníček tím, že napíše nějaký papír z této trati banalizovanou neudělá! Banalizované trati byly u nás už dávno od nástupu autobloku, klasickým príkladem byla "nultá" mezi Běchovicemi a Poříčany.
Pawlik napsal:
Jak to Karlos hezky popsal, tak jsem si uvědomil, že mezi Dřísy a Starou Boleslaví ta banalizace nejspíš byla i v dobách elektromechaniky. Je tam přecijen obousměrný autoblok v obou kolejích a jak zde bylo uvedeno, na vjezdu do Boleslavi ta přivolávačka stačí.
Zajímala by mě ale jiná věc. Jedu např. ze Mstětic proti přivolávačce po nesprávné směr Čelákovice. Předpokládám, že na trati je telefonické dorozumívání,
takže nejde o nějakou mimořádnost, trať je stejně "špatně" (jen na hubu) jištěná ve správném i nesprávném směru. Kam až pro mě platí omezená rychlost té přivolávačky? Selským rozumem bych tipnul, že jen na konec stanice.
Podobné to bylo v Boleslavi směr Dřísy, když tam ještě byla elektromechanika. Na nesprávnou se dalo jet jenom na přivolávačku a dál už následoval autoblok.
Tam mě tedy napadá pomalá jízda jen v obvodu výměn z důvodu nemožnosti uzavřít výměny, protože to zabzař neumožňovalo.
Tam, kde je trať nebanalizovaná musí tedy fíra vždy obdržet rozkaz při jízdě po nesprávné.
Dá se předpokládat, že nefungují přejezdy, čili OP? A že na rozkazu je i napsáno, jak se chovat na vjezdu do další stanice (vj. náv. ve správné koleji platí/neplatí/zastavit v jeho úrovni)?
Díky za odpovědi.
1) Banalizace se týká traťového zab. zař., tudíž je zcela jedno, zda bude ve stanici reléovka, elektromechanika, výměnové zámky. Podstané je, aby stanice byla vybavena vjezdovým návěstidlem u každé traťové koleje a odlezdovými návěstidly.
2) Mezi Mstěticemi a Čelákovicemi je poloautoblok, čili po správné jedeš na blok, po nesprávné na telefonické dorozumívání. Přivolávačka na odjezdu platí v přilehlém obvodu výhybek, tzn. po přejetí poslední výhybky můžeš na traťovou rychlost, přestože výměny zajištěné jsou - staví se jako pro vjezd. Budeš zpraven rozkazem "V" o jízdě po nesprávné koleji. Vjezdové návěstidlo následující stanice pro Tebe PLATÍ VŽDY, v rozkaze bude pouze eventuelně uvedeno, zda vjezd bude dovolován tímto návěstidlem (přivolávačka). V případě že v rozkazu nic není, bude vjezd do stanice povolován ruční přivolávací návěstí, rozkazem "V", radiostanicí (Příkaz Pv). (Samozřejmě myslím případ, kdy stanice nemá vjezdové návěstidlo pro nesprávnou kolej!)
3) OP podle mne není nutné, přejezdy nejsou vázané na traťové zab. zař. a fungují z obou směrů - i když lze předpokládat, že jako vždy na dráze, existují vyjímky.
Ukulelembo napsal:
Zdravím,
přímo v názvosloví máte uvedeno, že banalizovaná trať je trať, jejíž všechny traťové koleje jsou vybaveny traťovým zabezpečovacím zařízením pro obousměrný provoz.
V kterém názvosloví? Je tam určitě
všechny traťové koleje?
Možné to je, nemám po ruce předpisy, ale pokud se nepletu, dřív stačilo aby byla takto vybavena alespoň jedna traťová kolej.