rurys napsal:
Ahoj! Jsem úplný laik v oblasti železniční zab. techniky a chci se zeptat, co to znamená ovládání ŽZZ na principu "volné páky" a jaký je rozdíl mezi "volnou pákou" a "pevnou pákou". Pokud to už na tomto foru je někde vysvětlené, tak se omlouvám, ale při vyhledávání jsem nenašel žádný příspěvek ohledně mého dotazu. Díky ...
Ahoj,
no tak, kdybych Ti to mohl nakreslit na pivní tácek, tak je by Ti to bylo jasné dřív, než by nám obsluha přinesla další pivečko. Ale takhle? No pokusím se.
Takže první rozdíl je v tom, že , jak už z názvu vyplývá, s volnou pákou se dá hýbat bez vlivu na zab zař, zatímco s pevnou ne. Ono je tam dost důležité to, že ta páka ovládá kladku (jednoduše řečeno) drátovodu. Pevná páka je k této kladce pevně připojena - tzn., že kladka se otáčí o 180°. Kdežto páka volná se s kladkou spojí až po vyklesnutí západky, a s kladkou otáčí o 180° jedním nebo druhým směrem, podle toho, jestli zabírá v dolní nebo horní poloze - tudíž kladka se otáčí o 360°.
Konkrétní příklad: Máme výměnu, jejíž přestavník je ovládán pevnou pákou "A" a závorník téže výměny ovládaný volnou pákou "B". Výměna je uzávorovaná v poloze + - obě páky jsou dole, "A" je zapevněna, s pákou "B" lze hýbat. Přestavíme a uzávorujeme výměnu v poloze - :
1. U páky "B" v dolní poloze vyklesneme západku (čímž se z ní v podstatě stane pevná páka) a přestavíme jí - po zaklesnutí západky v horní poloze je výměna odzávorovaná (s pákou lze opět volně hýbat), kladka závorníku se přetočila o 180°.
2. U páky "A" v dolní poloze vyklesneme západku (jinak s ní nehneme

) a přestavíme jí - po zaklesnutí západky v horní poloze je výměna přestavěna (s pákou nelze opět hýbat), kladka přestavníku se přetočila o 180°.
3. Páku "B" volně (bez vyklesnutí západky) přestavíme do dolní polohy a v té vyklesneme západku, čímž se z ní opět stane pevná páka, kterou přestavíme nahoru, čímž otočíme kladku o dalších 180° a po zaklesnutí západky v horní poloze, je výměna uzávorovaná v poloze -.
Samozřejmě tato obsluha je popsána jen jako příklad, nejsou vzaty v úvahu další závislosti zab. zař.
Tak snad to bude k pochopení

PS: Koukám, že než jsem to sesmolil, tak mě předběhl Mikulda. A teď si nejsem jistý, jestli jsem správně pochopil zadání úkolu?