Princip "volné páky"

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna rurys
  • Datum začátku Datum začátku
rurys napsal:
... Lidé, kteří jsou zaměstnáni jako obsluha ŽZZ, možná vědome neznají tento pojem, protože se možná při výkonu své práce nesetkali se staršími ŽZZ na principu pevné páky. ...
Prošel jsem klíče, mechaniku, elektromechaniku, Test, reléovku cestovou i číslicovou, ESA. A v případě, že došlo k nějaké poruše, bylo pro mne důležité, abych ji uměl odstranit. A pokud se jednalo o páku, šlo o to vědět, kterou při potřebném úkonu použít, v jaké má být při konkrétní cestě poloze a maximálně umět po rozřezu výměny přetočit kladku zpět a vyměnit úsmyčný kolíček, aby se mohlo dál jezdit. A teď začínám žasnout, že jsme to zvládali i s vědomou neznalostí teorie principu pevné a volné páky! :D

Asi podle známé pravdy - Ten kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to vyučuje. A ten kdo o tom nic neví, ten tomu šéfuje.
Chce to prostě opustit teorii a zabývat se praxí :D

rurys napsal:
Lidé, kteří jsou zaměstnáni jako obsluha ŽZZ, možná vědome neznají tento pojem, protože se možná při výkonu své práce nesetkali se staršími ŽZZ na principu pevné páky.

Je mi líto, ale já jako obsluha musím znát obsluhu zařízení při správné činnosti a při poruchách. Jak dotyčné zařízení funguje, to je mi vcelku fuk, na to jsou jiná povolání a jiní odborníci... :cool:

Proto se zde dá těžko hovořit o "vědomé neznalosti" :eek:

Naposled editoval moderátor:
Proto tam píši slovo možná :) Určitě se s Vámi nebudu přít. Je to zajímavé. A na druhou stranu máte pravdu. Učil jsem se to v předmětu zabývající se teorií zabezpečovacích zařízení a neučili nás žádní zaměstnanci obsluhy, ale lidé z AŽD :), což Vás asi trochu rozesměje. No samozřejmě bych se měl zeptat mých kantorů, jak to tedy je, ale chtěl jsem slyšet lidovější vysvětlení než vysvětlení odborníka.

Ač člověk s elektrotechnickou kvalifikací - ale v jiných oborech než je zabezpečovací technika - si na základě Mikuldova výkladu volnou a pevnou páku přeložím do terminologie mě bližší: pevná páka = lokální / místní ovládání ZZ vs. volná páka = dálkové (ale třeba rozšířené o místní) ovládání ZZ a to ruční (maník s přepínačem kdesi daleko) nebo automatické (reléové / číslicové řízení na základě vstupních dat a obslužného programu). :oops:
Jinak všem dík za vynaloženou námahu a dobrou vůli při objasňování tohoto problému. ;-)

Naposled editoval moderátor:
Tak bych to zase nepřekládal, protože princip "pevné páky" je založený na zapevnění už ovládacího prvku (typicky páky, vložky, kličky, ...) v příslušné postavené jízdní cestě. U "volné páky" je ovládací prvek volný a "zapevnění" (výhybky, návěstidla, ...) je řešeno uvnitř ZZ.

Nové poznatky ... princip volné páky se narodil se zabezpečovacím relé ... zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m

Není se čemu divit, když princip mechanického zapevnění byl nahrazen reléovými závislostmi. S tou vzdáleností "dálkového ovládání" je to tak, že délka drátovodů se omezuje na max. 250 m u přestavníků s pružinou, 530 m u trojpolohových přestavníků s pružinou, 1200 m u návěstidel a 1800 m u závor.

rurys napsal:
zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m

Nesouhlas.
Pokud použijeme elmot. přestavníky, kolejové obvody, světelná návěstidla, můžeme ovládat i na delší vzdálenosti. "Střeva" přitom můžou klidně zůstat na "pevné páce", např. elektrodynamické ZZ.
Ovšem těžko budeme takto ovládat sousední stanici.

rurys napsal:
Nové poznatky ... princip volné páky se narodil se zabezpečovacím relé ... zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m
Jak se obsluhuje např. předvěst?

:D:D:D:D:D:D Neobsluhuje. Není důvod. Holt si fíra trošku přibrzdí. Já nic takovýho teda nedělám, protože nic takovýho neobsluhuju, ale už sem se s tím setkal.

Back
Nahoře