ČSD M290 "Slovenská strela"

Vážení přátelé,
jsem zde téměř vetřelcem, řeči Vašeho kmene téměř nerozumím ale:
Nikdo z naší generace neslyšel benzínové vidlicové vodou chlazené víceválce.
Před časem, když se řešila změna majitele Tatry v Kopřivnici, pečlivě jsem služebně obhlížel i M 290.002, která je pod číslem 001 vystavena před podnikovým muzeem.
Viděl bych to tak, že vzhledem k tomu, že se jedná o pomaloběžné motory, hledal bych zvuky velkoobjemových pomaloběžných víceválců. Odhadoval bych to na americké náklaďáky ve volnoběžných otáčkách. Určitě tam nebude slyšet žádný pískot větráků. Se vzduchem chlazenou Tatrou jsem najezdil spoustu kilometrů. Pokud mne budete aktuálně shánět, tak častěji přispívám na K-reportu.
Hezký den Všem........

Vzhledem k tomu, že jsem dělal zvuky, dovolím si odpovědět. Zvuky vznikly před více než třemi lety, udělal jsem několik verzí motoru a ukázky dával zde na fóru, abychom vybrali takovou variantu, která by se nejvíc líbila. Těžko vybírat, pokud máte jen dva uvažovatelné zvuky dieslu. Vybrala se ta lepší varianta. Zvuky Slovenské strely byly pro mě určitou výzvou pokud jde o vymyšlení přepínání elektrického a mechanického přenosu. I to je pochopitelně fikce, mohlo to tak být a nebo to mohlo být úplně jinak. V každém případě je to uzavřená kapitola, pokud se nezprovozní M 290.002 a někdo nepořídí nahrávky.
Rada o hledání zvuků u amerických náklaďáků je bohužel na úrovni rad typu "včera jsem byl na nádraží a mašina dělala tydli tydli, ale v MSTS dělá tydlitát". To mi naprosto nic neřekne. Krom toho zvuky se nehledají, ale nahrávají se pro tyto účely. Není-li nahrávka, není z čeho zvuky vyrobit.

Mimochodem zvuky jsem rozhodně nedělal z M 131.1, není to ani Tatra, ani to není vzduchem chlazené...

Jacek napsal:
Vzhledem k tomu, že jsem dělal zvuky, dovolím si odpovědět ...
... zvuky jsem rozhodně nedělal z M 131.1, není to ani Tatra, ani to není vzduchem chlazené...

Naposled editoval moderátor:
Dandiouse napsal:
To jsou mi věci, hurvínek nemá motor Tatra a že není vzduchem chlazený? Hmmmm :-D
Tvoje chápanie je naozaj úbohé. Treba to chápať takto: Nahrávky, z ktorých Jacek vytvoril zvuky pre M290.0 nepochádzajú ani z hurvínka, ani z nijakej inej Tatry a vôbec nie sú zo vzduchom chladeného motora.

Tax napsal:
Dandiouse napsal:
To jsou mi věci, hurvínek nemá motor Tatra a že není vzduchem chlazený? Hmmmm :-D
Tvoje chápanie je naozaj úbohé. Treba to chápať takto: Nahrávky, z ktorých Jacek vytvoril zvuky pre M290.0 nepochádzajú ani z hurvínka, ani z nijakej inej Tatry a vôbec nie sú zo vzduchom chladeného motora.

Já vím.. :D

5f1a7ff0f442f8d0835fe36087345e01.jpg
Někteří amatéři už něco vytvořili a jiní vytvořili i aktivitu

Naposled editoval moderátor:
Vidím, že nejsem sám. Jen my, méně šikovní, jsme si doplnili budík a přepsali Bremse apod... :D

Back
Nahoře