ČSD M290 "Slovenská strela"

Jacek napsal:
....Zvuky motoru by reagovaly podobně jako u 810 při přeřazení z dvojky na druhý blok, to už mám vymyšlené.
Ahoj,
otázka je, zdali ovládání výkonu bylo plynulé, nebo po stupních. Každopádně podle mého názoru nebylo sepnutí spojky na zvuku motoru nijak znát, neboť toto přepnutí z elektrického na mechanický přenos výkonu nemělo na otáčky motoru žádný vliv. Takže v rychlosti okolo 100 km/h, kdy k tomu došlo, by mělo asi být slyšet to cvaknutí spojky a následně by měl ztichnout elektromotor. Ale spalovací motor by měl pouze přidávat. Je to ale pouze můj názor. ;)
Další (pro mne nezodpovězená) otázka je, jak se to chovalo při následném snížení výkonu spalovacího motoru, příp. teoreticky v situaci, kdy by vůz jel do většího stoupání a otáčky kardanu hnací nápravy se oproti otáčkám spalovacího motoru opět snižovaly. Ta spojka to držela dál nebo e vypínala, a to automaticky, či ručně? Nebo to mělo nějakou volnoběžku?
Ještě jinak - zvuk otáček by se měl při rozjezdu zvyšovat, ovšem v určité době by se měl díky snižování otáček generátoru začít opět snižovat - ovšem otáčky motoru spalovacího neustále stoupají.
On je to takový zvukařský oříšek (ovšem neplatí, že kolik třešní, tolik višní! :) ) Navíc je tovaření z čisté vody.
Do prdele - nejde editovat! To pod čarou mělo začít:
Ještě jinak - zvuk otáček elektromotoru by se měl při rozjezdu zvyšovat, .....

Naposled editoval moderátor:
Pánové, vydržte do pondělka. V práci mám v jednom odborném časopise poměrně podrobný článek o pohonu Strely a myslím, že včetně nějakých charakteristik.

Tak přesně druhý článek, tj. z časopisu Elektro, jsem měl na mysli, tímto svůj příspěvek považuji za bezpředmětný.

Hezky!
Takže, pokud to chápu správně, tak se Strela ovládala jak kontrolérem - čili po stupních (16?), tak ještě bylo možno otáčky motoru regulovat plynule plynem! Tak to už není zvukařský oříšek ala pořádný kokos!
Čili v MSTS (teoreticky) jako u mech. přenosu - tj. E na kontrolér a D pro plynovou páku. Jenže při přeřazení E na vyšší stupeň se musí zvýšit otáčky spalovacího motoru. Co se týká spojky, má být elektromagnetická s pružným náběhem, takže asi cvaknutí žádné.
Při snížení výkonu, se to (obrazně řečeno) chovalo jako při použití EDB?
Chápu to správně?

No jestli se výkon ovládal po stupních nebo plynule, to už je detail, pochopitelně obojí najednou nepůjde.
Eng bude mít elektrický přenos, jinak by to ani nešlo. Nějaké zkušební zvuky už mám a mám s tím jiný problém:
- stator a rotor se pevně spojí v rychlosti kolem 100 km/h, od této rychlosti po maximální (148 km/h, u zvuků nastavím víc) by měl logicky motor zvyšovat plynule otáčky podle rychlosti, tzn. bez ohledu na navolený stupeň
- tím pádem ale, pokud při té stovce mají být otáčky statoru a rotoru skoro stejné, nemůže mít do stovky motor plné otáčky ani na plný výkon

Tohle nějak nastavím, další zvukařský ořech bude snížení výkonu:
- při rychlostech do stovky bude motor reagovat na aktuální stupeň, při nulovém výkonu spadne na volnoběh
- při rychlosti nad sto nebude na kontrolér reagovat vůbec, při nulovém výkonu taky ne, otáčky budou klesat plynule podle rychlosti, až poklesem pod stovku by měly spadnout na volnoběh.

Nejlepší asi bude dát sem ukázky k posouzení. Takže zde je první vzorek. Motor jsem původně chtěl použít z M 131.1, ale nemám nahrávky pro více výkonových stupňů
http://msts.jacek-modely.cz/ukazky/M290.0_MSTS.mp3
Toto je rozjezd na rychlost asi 120 km/h, víc jsem z toho nevymáčkl. Při asi 50 km/h dám poslední stupeň. Dál motor otáčky nezvyšuje, mění se jen zvuk TM. V čase minuta 8 sekund se TM plynule vypne a zvuk motoru přepne na "mechaniku", mění se podle rychlosti. V čase minuta 54 sekund shodím výkon na nulu, motor snižuje otáčky podle rychlosti až do času 2:19, kdy dojde k přepnutí na el. přenos a motor spadne na volnoběh.
Brždění TM v nahrávce není, udělal jsem to klasicky jako EDB na klávesy , a .

Takže jsem zvědavý na vaše názory

Jacek napsal:
.... Takže jsem zvědavý na vaše názory
U mě dobrý!
Jen jsem trochu v rozpacích s tím tikáním rychloměru. ;)

PS: Dodatečně jsem si uvědomil, co jsem to naspal za krávovinu s tím klesáním otáček TM, takže to beru zpět. :eek:

Teda chlapi, vy jste se rozepsali. Až tak mě to nabudilo, že jsem šel prohrabávat archív. A našel. Samozřejmě složka M 290.0 byla nejhlouběji, takže jsem musel vytahat asi 300 kg ostatního bordelu.
Ve složce se naléza:
a) různé dopisy mezi NTM, Tatrou, ŽOS České Velenice a spolkem Slovenská strela a podobné (to je dnes již nezajímavé)
b) pár fotek včetně stanovišť.
c) technický popis včetně popisu ovládání vozu
d) elektrická schémata původní a mnou překreslená (to původní nebylo moc čitelné)
K naskenování je toho tak 20 stránek, které by se mohly hodit a asi tak 10 fotek. To znamená tak 3 hodiny práce a nadávání, takže okamžitě to nebude. Ostatně video z prohlídky už nahrávám na Ulozto 3 dny, vždy to u posledního souboru v polovině spadne (když je toho cca 1,7 GB), nevíte co s tím?

Zjednodušeně k ovládání.
a) vůz se řídil pouze plynovou pákou, kontrolér byl ovládán servomotorem (nouzově to šlo i ručně).
b) není mi jasné, jak probíhal rozjezd otáčkově, zkusím to nastudovat, aby se podle toho mohly udělat zvuky.
c) nic nenasvědčuje tomu, že by vůz byl vybaven elektrodynamickou brzdou, byť to v časopise Elektro popisují, opět zkusím nastudovat řádně schéma.

Jackův vzorek zvuku: mě se moc nelíbí.
a) motory byly ve Slovenské strele benzínové, tohle je moc tvrdé, krutě dieselové.
b) selským rozumem by rozjezd při plném výkonu měl probíhat asi takto:
1) rychlost 0 - 30 km/h - pozvolné zvyšování otáček spalovacích motorů, rozjezd na mezi adheze
2) rychlost 30 - 70 km/h maximální otáčky motoru (v dokumentaci jsou pouze otáčky maximálního výkonu a to 1360 otmin
3) rychlost 70 - 90 km/h pokles otáček spalovacího motoru vyvolaní zvýšením buzení soustrojí gen - TM a současně nárůstem indukční vazby spalovací motor - kola.
4) rychlost 90 - 130 km/h - postupné zvyšování otáček spalovacího motoru v závislosti na rychlosti (přímý záběr).
5) v provozu jsem jí nikdy neslyšel, zkuste zagooglit nějaké filmové záběry ze třicátých let, třeba to někde najdeme.

Zdravím PŠ

Petr Šimral napsal:
... zkuste zagooglit nějaké filmové záběry ze třicátých let, třeba to někde najdeme.

Zdravím PŠ
Copak o to, filmový záběr řízení Strely existuje (Hledání ztraceného času), ovšem bez zvuku, a obávám se, že tak to i zůstane.

Tak samozřejmě zvuk motoru jako takový si nemáme z čeho vybrat. Potřebujeme nahrávku motoru na co největším počtu stupňů. Líbil by se mi tatrovácký motor, ale takové nahrávky nemám. A použít můžeme jen M 242.0, M 273.0. To jsou sice úplně uměle vyrobené zvuky, ale mají 6 výkonových stupňů. (U M 131.1 je jen volnoběh a výkon) Nebo použít nějaké jiné zvuky motoru z balíku zvuků? Ale jaké?

Nevím, zda to bude užitečné http://www.speaker.cz/localbahn/view.php?cisloclanku=2006071401
popřípadně http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=34839

Tak zde stejná ukázka s motorem od M 251.2 (M 273.) Tyto wav jsou méně výrazné, musel jsem všechny ostatní zvuky ztlumit, aby to vůbec bylo slyšet. K přepnutí přenosu dojde v čase 1:17 a pak zpátky v 2:30, je tam i ta EDB jestli to použijeme.
http://msts.jacek-modely.cz/ukazky/M290.0_MSTS1.mp3

Můžeme použít buď první verzi nebo tuto a pak to doladit. Jiný motor nemám.

Jinak ta jemnost se taky moc nedá srovnávat u současných a historických vozidel, viz nějaký ševelící Catr a M 131.1, ve které člověk neslyší vlastní slovo a nebo třeba modrý šíp M 274 , na tomto záběru http://www.youtube.com/watch?v=1Iml1k_nEzg to dělá taky pěkný kravál

Motor mi připadá, že je těsně před vylágrováním. Ten předchozí by byl asi lepší (možná ho trochu utlumit). Zásadní věc: U M290.0 je trochu dost problém s tím, že výkon TM klesá se vzrůstající rychlostí. Proto by jeho hluk měl růst do rychlosti cca 45 - 60 km/h a pak klesat do cca 85 km/h. Třetí věc: vůz má bubnové brzdy, předpokládám, že jsou nehlučné. Houkačka se mi líbí : -)

Tak vrátíme první a trochu poladíme.
Zvuk TM je mi jasný, ale to je jedna z věcí, kterou ladím současně s eng souborem, zvuk reaguje aktuální velikost proudu.
Jinak v tom odkazu od Edieho se píše, že před překročením té rychlosti "přepnutí" strojvedoucí snížil otáčky motoru a pak je zase zvýšil. Tak takhle by ty zvuky fungovaly OK. Když snížím o stupeň, plynule to přejde a je poznat jen vypnutí TM. Když nechám plný výkon, otáčky se při přechodu sníží malým skokem

Petr Šimral napsal:
... Třetí věc: vůz má bubnové brzdy, předpokládám, že jsou nehlučné. Houkačka se mi líbí : -)

Múdry článok na nete píše toto: Vůz samotný má mnoho revolučních zajímavých řešení, jako například vozová skříň svařená z tenkostěnných trubek, kola kovaná z jednoho kusu a brždění na vnitřní stranu věnce kola/!!/.

Bubnové brzdy mal Strieborný šíp M260.0, čo mal byť čékáďácký ekvivalent Slovenskej strely. Práve kvôli malej účinosti bubnových bŕzd mal stanovenú max. rýchlosť na 90 km/h. Ten sa však pravidelnej prevádzky nedočkal, prvú jazdu mal tuším 15.3.1939

Pre MSTS je asi lautr jedno, či mal bubnové alebo iné brzdy :D

ad Tax: tys to viděl? Já jo : - ) Je úplně jedno, kde ten buben máš vyrobený, důležité je, čím to brzdíš. Zde není litina a tedy předpokládám, že to nebylo slyšet.

Petr Šimral napsal:
....výkon TM klesá se vzrůstající rychlostí. Proto by jeho hluk měl růst do rychlosti cca 45 - 60 km/h a pak klesat do cca 85 km/h. ...
Takže jsem nenapsal krávovinu? :?:

Petr Šimral napsal:
ad Tax: tys to viděl? Já jo ...

Strelu som videl na vlastné, ale na podvozky a brzdy som sa nejako zvlášť nepozeral. Na to, čo som napísal odkazuje tento článok: http://www.speaker.cz/localbahn/view.php?cisloclanku=2006071401
Tento to rozpiváva troška viac: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=34839 konkrétne píše toto: Celistvá kola byla kovaná z jednoho kusu, přičemž vnitřní (kontaktní) plocha věnců kol fungovala jako brzdový buben. Z toho mi vyplýva, že to nebude presne ten známy bubon, jak ho poznáme z gumokola a trebárs aj z M260.0.

Až nájdeš aj fotku toho bubna, resp. brzdy, budem potešený, keď mi ju pošleš, rád sa na to pozriem.

Tu je foto podvozku M260.0, kde je zreteľne vidieť riešenie brzdových bubnov. Evidentne strela mala brzdy riešené lepšie, keďže nemala obmedzenú rýchlosť.
http://www.prototypy.cz/rady/825/obr/825podvoz6.jpg
http://www.prototypy.cz/rady/825/obr/825podvoz4.jpg
http://www.prototypy.cz/rady/825/obr/825podvoz2.jpg

Back
Nahoře