ANKETA - stupňovitě odbrzďovatelná brzda vs. přímočinná brzda

Co je pro vás důležitější?

• Hlasovalo členů
    66
  • Ukončená anketa .

Pajavlaky

Průvodčí
V MSTS lze za cenu nefunkční přímočinné brzdy nastavit stupňovitě odbrzďovatelná brzda BS2 i BSE. Jsem ochoten, budou-li mi udělena potřebná povolení, postupně připravit uživatelům, jež by měli zájem, druhou verzi TrainsetuBP, se stupňovitě odbrzďovatelnou brzdou. Na základě ankety zjistím, má-li to vůbec cenu. Vše se odvíjí od toho, jste-li ochotni oželet funkčnost přímočinné brzdy.

Výhody stupňovitě odbrzďovatelné brzdy jsou obecně zreálnění a možnost stavět s vlakem přesně, tak jako skuteční fírové, bez abnormálního soustředění.

Nevýhodu představuje již zmíněné znefunkčení přímočinně brzdy.

Je skutečně otázkou, zda-li je přímočinná brzda důležitější, když MSTS nedává zrovna ideální podmínky pro posun, a vláček si ve stanici spolehlivě chytneme "Minimálním brzděním". A co se týká nájezdů na soupravu, díky stupňovité odbrzďovatelnosti již není žádným problémem to zvládnout vlakovou.
Pro méně zasvěcené si dovolím poznámku, aby mohli hlasovat všichni, skutečně bych si to přál.

Stupňovitě odbrzďovatelná brzda=během brzdění můžete brzdný účinek jak přidávat tak ubírat ( např. BS2: z 50% na 30%; BSE: dáte-li polohu jízda, vlak začne odbrzďovat, tento stav přerušíte polohou Nastaveno ( podobně jako touto polohou přerušujete stav Závěrné polohy, kdy vlak zabrzďuje ).

Naposled editoval moderátor:
Tak tady zkusíme ještě jednu poznámku:

přímočinná brzda=lokomotivní brzda
Anketní otázka č. 2: Co vám brání se k anketě vyjádřit, jaké nejasnosti k této problematice máte? :D Ne, myslím to zcela vážně, ptejme se, diskutujme o tomto problému a utvářejme si názory. Pakliže by byl zájem, mohu ( po patřičném vyjednání povolení ) umístit zde upravenou 163 a pár osobními vozy jako vzor, přispěje-li to a usnadní-li to vaši cestu k rozhodnutí. Čili máte zájem o tyto vzorové soubory?
Rovných 8 hlasů, z toho jeden můj... Nebýt pokárán za nevymáchaná ústa, namouduši lidé, snad bych i řekl, že jste lhostejní :).

Mě by zajímalo, proč vlastně když se nasimuluje ta stupňovitě odbrzďovatelná brzda, nefunguje přímočinná brzda ?

Pajavlaky napsal:
....
Rovných 8 hlasů, z toho jeden můj... Nebýt pokárán za nevymáchaná ústa, namouduši lidé, snad bych i řekl, že jste lhostejní :).
Ne každý u MSTS fóra sedí celou noc. Takže Pájo, to chce klídek a místo číhání do rána u tohoto vlákna, jestli přibude nějaký hlas jsi se měl raději pořádně vyspat. Ráno moudřejší večera.
Nač tem poplach a unáhlené závěry. Tohle analyzuj třeba za měsíc a ne proboha přes noc, kdy každý normální člověk spí. (s vyjímkou těch, kteří mají noční směnu).:D

Já osobně si neumím představit, že bych jen na vlakovou najížděl s lokomotivou na soupravu. Také by byla věčná škoda, kdyby se zrušila v MSTS jakákoli funkční jednotka. Naopak. Spíš bych se snažil přijít na něco, co by bylo v MSTS dobré ovládat a nějaké funkce přidat, ale to uměl jen Džordž.
To že mi nejde stupňovitě u vlakové brzdy odbrzďovat je sice blbý, ale dá se s tím žít. Je to jen rukama. O to budeš v reálu lepším fírou.
Znám jednoho, který před několika lety začínal na MSTS a současně už dráždí Taurusy na ECéčkách a v reálu.:D. Takže jako dobrá průprava pro budoucí povolání je i to málo co máme. :D

Pajavlaky napsal:
Tak tady zkusíme ještě jednu poznámku:

přímočinná brzda=lokomotivní brzda
Anketní otázka č. 2: Co vám brání se k anketě vyjádřit, jaké nejasnosti k této problematice máte? :D Ne, myslím to zcela vážně, ptejme se, diskutujme o tomto problému a utvářejme si názory. Pakliže by byl zájem, mohu ( po patřičném vyjednání povolení ) umístit zde upravenou 163 a pár osobními vozy jako vzor, přispěje-li to a usnadní-li to vaši cestu k rozhodnutí. Čili máte zájem o tyto vzorové soubory?

Pájo pájo - ty jsi nečkový jak sáňky v létě...... kdybych řekl, že nemám vymáchaná ústa, tak jsi horší jak ženská :D ...... ty totiž nikdy neví, co chcou a nedají pokoj, dokud to nedostanou :D ......

jinak souhlasím s tím, co psal Zbyněk - dělat ukvapené komentáře po půlce noci, to je opravdu hodně ujeté ...... navíc trváš na tom, že se mají vyjádřit všichni. takže na to, jestli jsme nebo nejsme lhostejní si laskavě počkej, až se Ti v anketě vyjádří všech 1936 zde registrovaných uživatelů přesně tak jak sis to přál ..... do té doby si laskavě odpusť tahleta přirovnání k tupým stádům nebo lhostejnosti a místo toho dej k dispozici k posouzení zkušební ladění s distributorem, ať si to můžou lidi vyzkoušet.....

Za tu zkušební soupravu bych se přimlouval taky - do té doby se zdržím jakéhokoliv rozhodování.

A mimochodem - když už jsi nastolil takovýto styl diskuse - jak to, že jsi tady ještě není Tvoje odpověď na dotaz Ondry H. proč u distributoru nefunguje přímočinka? Ten dotaz tady visí hodinu a Ty nic? :D:D:D:D:D

OndraH: To kdybych věděl... :(.

Tady máte zkušební soupravu

http://www.pajavlaky.webz.cz/163_BSE_Distributor.rar

Hlasoval jsem pro přímočinnou. Ne že bych ten distributor úplně zavrhoval. Líbí se mi stupňovité odbrzdění, líbí se mi součinnost s EDB. Na druhou stranu se mi kromě nefunkční přídavné nelíbí polofunkční OL2 (odvětrání b. válců lokomotivy pomlčkou). Při držení pomlčky se sice válec vypustí, ale po uvolnění klávesy se hned zas napustí na původní hodnotu.
Obojí má zkrátka své výhody vyvážené nevýhodami.
Dokážu si představit jet s takto vyladěnou soupravou nějaké dálkové jízdy s elektrikou po koridoru.
Nedokážu si ale představit Mn vlaky s dlouhým posunem po nějakých lokálkách. Teď zrovna takovou misi dodělávám. Neustále je třeba najíždět sólo mašinou na vozy a s nimi šibovat. V reálu se navíc ne vždy prázdné vozy svěšovaly včetně brzdových hadic, fíra byl upozorněn, že vozy nemá "na vzduch" a brzdil zavčas přímočinnou. (nevím co dnes praví V15 a jak je to dnes, ale prostě se to praktikovalo často), takže tady by mi ta přídavná hodně chyběla a výhody EDB u berty nepoužiju.
No a jízdě na trati hojně používám právě OL2 při jízdě po spádu, tady vlastně jako takovou náhradu za stupňovité odbrzdění.

Jacek: Podstatný je, že si to alespoň v nějakým ohledu dokážeš představit. Když budou dvě verze engu paralelně vedle sebe, nebude přeci problém, aby se typ brzdy zařazoval podle typu aktivity. Na to odvětrávání se zkusím podívat, ale pochybuju :((... MSTS je praštěný polenem.

Pajo, kdo bude zajistovat spravu dvojiho ladeni trainsetu? Co se stane, když spojíš eng laděný s distributorem a wag ladeny bez distributoru? Jak bude takovato souprava fungovat? Lze totiž očekávat, že v tomhle zmatku se takto sestavená souprava velmi pravděpodobně objeví.

Martens: Jsem ochoten jej touto formou spravovat. Vždy když dojde k úpravě na konkrétní řadě vozidel, zaslal by se mi vzorový eng a já podle něj nastavím další vozidla této řady. Jinak by vozidla mohla být pro přehlednost značena např. D_cd_163257.eng , soubory kabin pak D_163_2s.cv. Tato věc by nemusela být ani na DVD, vydával bych balíky na svém webu. Spojení dvou typů brzd v jedné soupravě možné není, ale díky tomuto přehlednému návrhu značení by se vše snad dalo díky activitychangeru, CB atd. snadno ohlídat. Tyto programy mohou dát i uživateli volbu s čím chce jet ( proto navrhuju vozidla s distributorem jen do vlaku hráče ). Záleží jen na domluvě.

Pajavlaky napsal:
...MSTS je praštěný polenem.
tak proč neladíš v Rail Works, to je moderní simulátor a mě by zajímalo, jestli v tomto ohledu je na simulaci chování a ovládání lokomotivy větší prostor.
Podle mě je MSTS zatím to nejlepší, co jsem u počítačů potkal. Jinak by se do této hry negenerovaly vzpomínky na mé působení na dráze.
Jinak Jacek to napsal velmi pěkně. Nejezdíme jen po koridorech SC, ale také mnohem zajímavější manipulační vlaky a tam opravdu přídavnou brzdu potřebujeme.

Zdravím, teď zrovan makám na aktivitě s manipulákem pro DVK, v každé stanici se šibuje a posunů je tolik, že první díl aktivity, úsek Dvorec - Křížany - Káčov má délku trvání cca 5 hodin. Bez lokomotivní brzdy by se tato aktivita stala tragédií. Já zase oponuji tím, že je těžký unreal brzdit vlakovou brzdou, pokud jede mašinka sólo. A Pájo nezlob se, už tak je chaoz v tom, že po přepsání některých eng v TBP nastavají duplicity. Nedovedu si představit ten chaoz a hrabání se v eng souborech při tvorbě aktivity. Takže můj názor je nechat brzdy v MSTS tak jak jsou. Poněvač si myslím, že touto změnou budou vyvolány komplikace jiného druhu.
Dan.

Dan J.: Nikde by si se přece nehrabal. Consisty trafficu, jednoduchý- bez distributoru, vlak hráče, opět jednoduchý-s distributorem resp. eng vozidla bude značen D_xxxxxx.eng. Jinak argumentovat tím, že najednou všichní děláte manipuláky, nevím :(. Já taky můžu říct, že v 80% aktivit, které mám lokomotivní brzdu nepotřebuji vůbec, ve zbylých 20% při nájezdu na soupravu, ale tam se to dá, jak říkám, díky distributoru zvládnout vlakovou ( to si ale člověk, kterému vlaková stupňovitě neodbrzďuje, nedovede moc představit ). Si představ jet třeba 5 hodin s osobákem, jak se ti ten Distrubutor panečku hodí, může jet v mnohem větším klidu, přestože třeba podle Zbyňka to pak není dostatečná kovbojka :).

Pájo, takže :
1) Díky tomu, že tady dost lidí bazíruje na tom, že se na odpovídajících tratích MUSÍ VYSKYTOVAT VOZIDLA, která se tam vyskytují i v reále

2) Nemůžeš počítat s tím, že se upraví jen vlak hráče - co loose consisty, servisy na postrky? Aktivita není jen o tom jet z bodu A do bodu B a to nejlépe furt na volno - jak psal Zbyněk - manipuláky jsou ve stále větší oblibě.

3) Ani conbuilder ani AcitivityChanger Ti to neohlídá - nemá totiž jak - vždy to bude jen na dané osobě?

4) Co vozidla mimo TBP a to i ze zahraničí? Budeš vše ladit a upravovat podle toho, jak si je budou aktivitáři zařazovat? O kolik to zpozdí uvolnění aktivit? Odkud budou uvádět aktivitáři zdroj vozidel mimo TBP? Už teď tady uživatelé remcají, že si musí stahovat dodatečná vozidla z různých míst a teď do toho ještě další download.

5) Pokud budeš mít možnost volby - to budou v distribuci 2 verze aktivit nebo si každý bude sám přehazovat vozidla dle bodu 1) a 2)?

Resume : distributor je možná posun někam dál, ale příjde mi, že přinese v globálním pohledu daleko více komplikací - a vsadím se, že by se jich našlo ještě víc než uvedených 5. A neber to tak, že za každou cenu hledám jen proč to nejde - jsou to jen plusy na jedné straně a minusy na druhé straně.

1)Začnu vozidly TBP, pak nechám variantu distributoru na jednotlivých modelářích, skinařích. Budou-li mít zájem, upravím i jejich vozidla.

2)Loose consisty jsem v termínu "vlak hráče" zahrnul stejně tak jako postrk. Pro manipulační vlaky se budou používat vozidla se standardní brzdou.

3) Platí pro aktivitáře a víceméně pro kontrolu. V CB je krásně vidět, zda-li všechna vozidla začínají resp. nezačínají písmenem D. Stejně tak je pro aktivity bez distributoru krásně vidět v Activity-Analysis, zda-li se do standardních vozidel nezatoulalo nějaké Déčko.

4)Vozidla ze zahraničí jsou často v tak žalostném stavu, že je beztak nutnost minimálně jejich brzdy si nahradit modelem brzd z TBP. V tomto nevidím problém.

5) To již záleží na ochotě aktivitářů. Myslím ale, že udělat dvě verze, případně pouze vydat zvlášť příslušné .con soubory neni problém.

Jedinou komplikací bude dvojnásobný počet engů, wagů.
Podívejte tak jako tak to sám pro sebe budu dělat. Je mi vcelku jedno, jestli to uveřejním nebo ne.

Pajavlaky napsal:
1)Začnu vozidly TBP, pak nechám variantu distributoru na jednotlivých modelářích, skinařích. Budou-li mít zájem, upravím i jejich vozidla.

2)Loose consisty jsem v termínu "vlak hráče" zahrnul stejně tak jako postrk. Pro manipulační vlaky se budou používat vozidla se standardní brzdou.

3) Platí pro aktivitáře a víceméně pro kontrolu. V CB je krásně vidět, zda-li všechna vozidla začínají resp. nezačínají písmenem D. Stejně tak je pro aktivity bez distributoru krásně vidět v Activity-Analysis, zda-li se do standardních vozidel nezatoulalo nějaké Déčko.

4)Vozidla ze zahraničí jsou často v tak žalostném stavu, že je beztak nutnost minimálně jejich brzdy si nahradit modelem brzd z TBP. V tomto nevidím problém.

5) To již záleží na ochotě aktivitářů. Myslím ale, že udělat dvě verze, případně pouze vydat zvlášť příslušné .con soubory neni problém.

Jedinou komplikací bude dvojnásobný počet engů, wagů.
Podívejte tak jako tak to sám pro sebe budu dělat. Je mi vcelku jedno, jestli to uveřejním nebo ne.
Pájo, Pájo,
a co tě tak nutí tento nápad tak vehementně protlačovat? Myslím že ti to Z.Š. v příspěvku #4 napsal velice jasně. Nech problému čas aby se v anketě mohlo vyjádřit více lidí. Sám na svém disku si samozřejmě udržuj obě verze engů, asi si ten bordel zvládneš sám. Ale proboha nechtěj to po obyčejných uživatelích, kteří jsou rádi že si nainstalují koupený MSTS a sotva zvládají nainstalovat trať BP nebo 321. Výsledky jejich snažení jsou tady vidět na každém kroku v dotazech.....
Podle mého názoru (IMHO) je tohle cesta do pekel, alespoň pro obyčejné uživatele MSTS.
Howg, domluvil jsem....

Miran: Nějakej vnitřní pocit, kterej nutí modeláře modelovat, skinaře skinovat a stavitele stavět. Asi chuť do smysluplný práce.

Pajavlaky napsal:
....Si představ jet třeba 5 hodin s osobákem, jak se ti ten Distrubutor panečku hodí, může jet v mnohem větším klidu, přestože třeba podle Zbyňka to pak není dostatečná kovbojka :).
Hlasoval jsem pro přímočinnou brzdu. Proč? Právě třeba kvůli těm osobákům. V MSTS preferuji období ČSD, kdy jsem jako kluk začátkem osmdesátých let začal čuchat k dráze a kdy jsem trávíval každé prázdniny na Liberecku a to převážně na stanovištích M 152.0, M 262.0, M 240.0, T 478.3, atd. A když mě staří fírové učili brzdit, tak přitáhnout vlakovou, včas povolit a dobrzdit přímočinnou. A víš proč? Aby lidi nelítali ze sedaček a po zastavení zase zpátky. Možná je to dneska nepochopitelné, ale oni takhle opravdu přemýšleli! A kolikrát si na to dodnes, když jedu vlakem a pomalu lítaj kufry, vzpomenu. Takže i v simulátoru chci jezdit také tímto způsobem. Neber to osobně, ale já o distributor nestojím! Nebrou mě moderní stroje s elektrickým brzdičem a elektronickou regulací výkonu! Vynechám-li jízdu s párou, tak co by mě mělo na tom brát? To že zastavím přesně na místě jako s autem? Ona právě ta největší machrovina je umět brzdit! Takže zřejmě o tu pohodičku, o které píšeš nestojím.
Chápu, že to myslíš dobře, a cením si toh, že chceš něco pro MSTS udělat, ale máš anketu, kde vidíš výsledky.
Já si taky přepisuji světla v engu, aby odpovídala mému oblíbenému období. A nutím to někomu? Obeslal jsem kamarády, zda budou mít zájem, a kdo ho mít bude, tomu je pošlu. Ale nevnucuji nikomu, proč je to tak nejlepší! Nebo aktivitáře a modeláře, že je musí začít používat, protože jsou lepší.
Neber to osobně a ve zlém, koneckonců, ze začátku se mi ta diskuse i líbila, jenže téhle už je trochu dost, protože mám pocit, že ať anketa dopadne jakkoli, stejně argumenty oponentů nepřijmeš. :)
Tak se nezlob! ;)

Back
Nahoře