ANKETA - stupňovitě odbrzďovatelná brzda vs. přímočinná brzda

Co je pro vás důležitější?

• Hlasovalo členů
    66
  • Ukončená anketa .
A to je odkud vytaženo? ŽSRho si velmi vážím, ale on není strojvedoucí. A nepamatuji si žádného fíru, který by tohle dělal. Ono se to nezdá, ale pokud se budu pohybovat rychlostí 2 km/h a zabrzdím jen lokomotivu, v posledním voze to pořádně dvakrát škubne. Poprvé když se vozy vlaku natlačí na sebe a podruhé, když napružené pružiny nárazníků odtlačí vozy zpět.
A teď mne kamenujte :D.

http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/888&pid=74984#pid74984

Naposled editoval moderátor:
A k tomuto by se dalo jen dodat, že asi tak ve stejné době ŽSR rozeslal mezi testery vzorovou soupravu s distributorem k důkladnému vyzkoušení. Tenkrát jsme došli prakticky ke stejnému závěru jako jsem napsal včera, tzn.
- pro dálkové jízdy EC, IC, SC, R, Os - ideální
- pro jakékoliv mise s posunem - nepoužitelné
- spravovat trainset s dvojím a NEKOMPATIBILNÍM nastavením - nemožné

Čili Pajo, objevil si jen dávno objevené, možná to dávno používáš. Ale proč to tak vehementně prosazuješ? To je jakoby někdo napsal, že nepoužívá moje zvuky, mise nebo skiny a já jsem na mu na to napsal, že je tatar. Brání Ti snad někdo, abys to u sebe dál nepoužíval?

Tom Kanka napsal:
http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/888&pid=74984#pid74984
Já napsal kamenovat a ne posílat odkazy :D.
ŽSR tam popisuje jak jezdili v Polsku na párách. Při zvláštních jízdách se na nějaké pohodlí cestujících asi nehraje. Brzdič Knor je brzda vyčerpatelná a pokud to náhodou nevyjde, tak je asi lepší to domáznout přídavnou. Ale na tom že to pořádně škubne ve vlaku to nic nemění. Řeč je o plynulém zastavení do měkka a to je možné jen brzděním vlakovou brzdou, kdy fíra musí přesně vycítit kdy dát brzdič do jízdní polohy, aby zdrže povolily přesně po zastavení vlaku.
Ale už se v tom nějak zamotáváme a jdeme mimo téma této ankety.
Je jasné, že v MSTS to ničemu nevadí a určitě na mašinu nepřiletí rozzlobený cestující z posledního vozu, co že je to veze za "prase". :D, protože se mu už dvakrát po zastavení rozlil kelímek s pivem :D

Brzdíme, video č.3
http://www.alsat.sk/mikulda/video3.avi
tentokráte pěkně zostra do zastávky, ale bez vidlí a k tabulce.

Zbyněk Šemora napsal:
...Řeč je o plynulém zastavení do měkka a to je možné jen brzděním vlakovou brzdou, kdy fíra musí přesně vycítit kdy dát brzdič do jízdní polohy, aby zdrže povolily přesně po zastavení vlaku...

Z mojich malých skúseností s brzdením na brzdiči BS2 neostáva nič iné, než len potvrdiť Zbyňkove slová - ideálne brzdenie "do mäkka" sa dá dosiahnuť len povolením priebežnej brzdy v "pravý moment", priamočinná brzda už len zaisťuje vlak, akonáhle je použitá na dobrzdenie v čase, kedy súprava už povolila, tak to veľmi pekne cloumá. Hoci Pájom navrhovaný distribútor by bolo funkčným priblížením k realite, takisto dávam hlas pre zachovanie "lokomotívnej" brzdy, pretože jej vynechaním by sme sa od reality vzdialili omnoho viacej, ako by sme sa k nej priblížili pomocou funkčného odbrzďovania. Mne tiež v istých momentoch chýba možnosť povoliť trochu a znovu pribrzdiť, ale priamočinná brzda by mi chýbala omnoho viacej. Duplicita v trainsete nepripadá v úvahu. Chcel som len vyjadriť názor...

zsr napsal:
- vlak zastavi, pokud se jen mirne pohybuje - lokomotivni brzda
- lide nastupuji/vystupuji a pritom se do brzdoveho potrubi jenom kmihnutim brzdice tam a zpet pusti vysoky tlak (svih), aby se vlak odrzdil zcela .....
ZSR

Já jsem teorii o brzdění mašinou s odbrzděnou soupravou nezačal! ;) Samozřejmě, že ta přímočinná brzda je tam kvůli zajištění soupravy.

mikulda: A neni to zbytečně vostrý všechno? Pokud takhle přesně a na krev stavíš vždycky a nepřejíždíš, tak tedy klobouk dolů, zajímalo by mě, jestli to tady ještě někdo umí ( třeba zbylých 26 ctihodných uživatelů ). Akorát u videa 3, tomu říkáš bez vidlí? :) A to takhle na hraně v reálu fakt jezdíš? Přiznám se, že jsem to v reálu ještě neviděl. Vždyť to je jak v autě dojíždět kolonu na semaforech a brzdit až se kouří od gum. :D

Už se v tom pěkně zamotáváme.
Pokud mám ještě něco v potrubí, a souprava stále mírně brzdí do měkka, tak přece si nepomáhám přídavnou brzdou :D.
Za 19 let, co jsem si odseděl na stanovišti jsem to u žádného fíry neviděl. Přídavná se vždy zatahovala až po úplném zastavení vlaku a to jen kvůli vybavení VZ. Na spádu se souprava přibrzdila vlakovou brzdou. Tenkrát na to vyšlo nějaké nařízení i ve škole.
Co jsem si odjezdil já, tak mne ani ve snu nenapadlo za jízdy sahat na přídavnou brzdu.
Ale jednou jsem měl zadek sevřený, abych zastavil u peronu.
Jeli jsme z CHocně do Týniště (451) a cestou mašina kaput. Šlo to rozchodit jen způsobem, že se jednotka dala na samostatnou, kdy funkční byla jen zadní a fíra ještě musel tahat za relátko, aby se točil kontroler. Tak jsem jel, ale nefungoval mimo jiné rychloměr. Krásný letní den, čistý vzduch, daleká viditelnost, takže ideální podmínky ke špatnému odhadu rychlosti. Já to rozjel asi na 106 a fíra vzadu koukajíc na rychloměr se smál a byl zvědav, jak se mi podaří zastavit. A já si myslel, že jedu tak devadesát. Jenomže mašina na půl, tedy se netočil generátor a nefungovala EDB. Jak to brzdí jen na špalky vidíte v MSTS. Já tam měl rychlobrzdu a účinek relativně minimální. Hold v Čermné nad Orlicí jsem udělal čtvery dveře za peron. Sice nikdo nevystupoval, ale výpravčí nesl rozkaz OP. CHudák se musel prodírat kopřivami. :D Ale nutno poznamenat, že k přejezdu u Borohrádku se mi ze stovky podařilo přibrzdit na 10 už na výbornou. Po odbrzdění přesně deset a před přejezdem.
Takže zase takové béčko jsem nebyl :D Ale fíra se smál proto, že sám ví, že když nefunguje rychloměr, je brzdění mnohdy problém.

Pajavlaky - a proč jen zbylých 26 uživatelů? Copak vyjádřit názor je podmíněno tím, jak a kdo umí se soupravou brzdit? Já osobně na mikuldu nemám, ale taky nejsem žádný vyježděný strojvedoucí ( a to ani v MSTS) - takže se nemám za co stydět.

Martens: Protože 26 uživatelů tím, že nepotřebují k zastavování distributor, dalo vlastně najevo, že jej nepotřebují. Alespoň zde tedy nikdo ještě nenapsal:"Já sice brzdím plus mínus půl peronu, ale přímočinnou brzdu v životě neoželím." :D Jejich zástupci zde spíše prezentovali právě důvod, že stupňovité odbrzďování je pro ně zbytečný luxus. Zbyněk třeba napsal něco ve smyslu, že chytne brzdič a pak na něj ještě jednou sáhne ( buď přibrzdí, anebo malinko ubere ), což chápu, že takto už se jezdit dá, to už odhadnout lze. Bohužel bez distributoru jen v 50% případů, schválně, kdo uhodne proč.
Pawlik: Ahoj, co říkáš na moje video?

Ano zamotáváme. Ale šlo o to, proč upřednostňuji přídavnou brzdu před distributorem. Kdybych tušil, že se problematika stočí na to, jak se má brzdit, formuloval bych to jinak. Správně to mělo být: Zabrzdím vlakovou, včas povolím a když vlak již stojí, zatáhnu přímočinnou. Pokud jí přitáhnu, když vlak téměř stojí, ale souprava je ještě natažená, žádné cluomání posledního vozu se nekoná, alébrž ještě dobržďuje brzda průběžná, a přesně po zastavení povolí zdrže, takže celá souprava stojí, a je zajištěná přímočinnou brzdou. O sahání na přímočinnou brzdu za jízdy nepadlo ani slovo, ani jsem neměl na mysli panťák. Taktéž jsem pochopil, že Zsr psal o brzdě Knorr a že se jednalo o parní lokomotivu v Polsku (je to v jeho příspěvku napsané).
Ale zřejmě jsem se ocitl v jiném vlákně.

Pajo, a kde jsi to vyčetl, že to je zbytečný luxus? Ukaž mi, prosím Tě, jasně - nejlépe citací, kde to je doslova napsáno, že jsme to zavrhli jako zbytečný luxus? Já osobně o luxuse nepsal nikde....takže prosím citaci.

Martens napsal:
Pajo, a kde jsi to vyčetl, že to je zbytečný luxus? Ukaž mi, prosím Tě, jasně - nejlépe citací, kde to je doslova napsáno, že jsme to zavrhli jako zbytečný luxus? Já osobně o luxuse nepsal nikde....takže prosím citaci.
Doslovné to není, nejsem cvičená opice ani papoušek, využívám své slovní zásoby, jednak k synonymním pojmenováním a jednak, jako zde, ke konrétnímu pojmenování společného postoje pramenícího z určitých názorů, výroků.

citace Tom Kanka: Ona právě ta největší machrovina je umět brzdit! Takže zřejmě o tu pohodičku, o které píšeš nestojím.

citace Petr Šimral: Stupňovitě neodbrzditelná brzda mě vůbec neuráží. V reálu stejně jezdím tak, jako bych jí měl neustále.

citace Zbyněk: Je to jen rukama. O to budeš v reálu lepším fírou.

Dan J. napsal:
... že si přibrzdím vlakovou, ke konci nástupiště dojíždím tak cca 20 - 10 km/h a doškrábnu to lokomotivní brzdou, kdy už mám vlakovku povolenou, tím se mi po zastavení povolil už tlak ve vozech, nebo povoluje a proti rozjezdu mi brání lokomotivní, po znamení odjezd povolím a hned jedu, kdežto pokud zrušíte lokomotivní brzdu, nastane podobná situace jako např. u Modrých šípů, které ji nemají a pokud zastavím ve stanici se sklonem a povolím až po odpísknutí, tak tam ještě skoro minutu stojím, nežli povolí souprava. Takže znova opakuji nechat lokomotivní brzdu, tak jak je ...

Dane, ztotožňuji se s Tvou odpovědí, brzdím téměř stejně :). Někdy se mi podaří uvolnit vlakovou brzdu přesně tak, abych hladce zabrzdil a pak zatáhnu přídavnou brzdu.
Pajo, kompletně zprovoznit stupňovitě odbrzďovatelnou brzdu by bylo sice hezké, ale ne za cenu znefunkčnění brzdy přídavné. Hlas jsem sice dal pro stupňovitou, ale ne proto, že by se mi líbil zpracovaný Distributor, ale proto, že by to bylo fajn v případě 100% funkčnosti bez omezení (zrušení) ostatních funkcí, zde např. přídavné brzdy a dobře vyladěno. Ono brzdění opravdu není jen tak ;)

Dominik: K tomu nikdy nedojde, jediný, kdo by to možná zvládl opravit je Džordž a ten již s MSTS skončil. Profík to umí bez přímočinky, mám-li reagovat stejným zposobem, jako opozice. Jinak mě na přímočince vadí, že hodnota tlaku ve válci je závislá jen na poloze brzdiče, bez omezení rychlosti náběhu, výběhu. To znamená, že pokud během třeba 2 vteřin brzdič zcela utáhnu a povolím, dosáhnu a zbavím se za tu dobu plného brzdného účinku ( válec se za tu dobu stihne napustit a vypusti na/z 3,6 Baru ). To je trochu nefyzikální. V realitě fíra povolí a stejně jako u vlakový chvilku "čeká".

Back
Nahoře