Nový počítač - půjde MSTS?

Přesouvám diskusi sem, protože zaplácáváte Martinovo vlákno něčím, co tam už nepatří.
Vy oba dva asi hrajete MSTS jen na defaultních tratích nebo nějakých malých projektech bez velkých nádražích.
Na procesoru 1.8giga nemůže být například v Praze lepší FPS než 4. A to určitě nelze považovat za běhání v pohodě.

Rychlost FPS určitě není o ramkách. Víc paměti je jen o vyšší stabilitě nic víc. FPS je o kvalitním železe, jako je základní deska a pořádnej procesor jak naznačuje Martin nebo jak jsem viděl na noťasu u Honzy Švece, minimálně CORE2 Duo, dnes už i něco lepšího. Ale se starými Athlony, Pentium 4 nebo P mobility žádnou díru do světa neuděláte. Zbytečně vyhodíte peníze za další ramky a efekt téměř nulový. Co se grafiky týká, novou modernější se MSTS nezrychlí, protože to funguje na DX7.
Jinak vyhazováním peněz za víc RAM jsem také prošel a došel jsem k závěru, že jen sysém chodí svižněji, ale na MSTS to vliv opravdu nemá.
512 MB ram by stačilo ve WIN98. Pro XP je optimální kolem 1 až 2 giga. Zkoušel jsem s ramkami všelijak laborovat a například v práci jsem měl dlouho v duálu 2x512 a šlapalo to na oko úplně stejně jako v duálu současně 2x 1024. Měl jsem tam i na vyzkoušení plus 2x512 a měl jsem pocit i podle testů Everes, že ty další ramky mi systém brzdí a měl jsem horší výsledky měření.
Takže nevyhazujte zbytečně peníze do starého železa a raději peníze dávejte do prasátka a šetřete na nějakou modernější sestavu. Nekupovat to nejmodernější, je to zbytečně drahé.
Já idiot si koupil před 4 lety do nové sestavy tu nejlepší grafiku, co do sestavy šla dát za 12tisík korun. AtiRadeon X1900/512 od Gigabyte. Větší šit jsem opravdu neviděl. Dnes mi má přijít grafika nová, kvalitnější a o 9000 levnější.
Gigabyte ATI Radeon HD 5750 1GB DDR5 GV-R575D5-1GD

Doufám, že jsem neudělal blbost. Ale ta má mne dorazila, když rozšířím PC na dvě obrazovky a na ten druhý dám rozlišení 1900x1200 a obraz se začně třepat nebo prskat vodorovné čáry. Kamoš mi půjčil svou grafiku nějakou nVidii 9700 a film v fullHD na 1900x1200 šlapal jak hodiny. Takže ostatní železo mám OK. Ta grafika mi dělala psí kusy, když byla nová, chtěl jsem jí reklamovat, ale pak se to nějak samo srovnalo a závada se už neprojevila. Ale v žádném případě se nedají spustit na dva monitory dvě graficky náročné aplikace jak jsem původně doufal. Tenkrát jsem zkusil v Pinacle tvořit film a vedle si stavěl v editoru MSTS. A hned tam problikávaly blesky. Člověk se nadělá hodně špatných investic, ale mám pocit, že je to i o štěstí, ne co člověk narazí.

RE: Prosba o pomoc-Nastaveni optimalizace MSTS-Tento Pocitac

Zbyňku, musím stebou nesouhlasit. Pracuji jako technik v jedné počítačové prodejně. Deně za mnou chodí lidé jak udělat ze starého notebooku nové a já se jich prvně ptám co mají za grafickou kartu, jest-li integrovanou nebo nikoli. Pokud mi řeknou že mají integrovanou grafickou kartu tak jim poradím ať si pořídí tu nejvyšší paměť RAM která do jejích notebooku jde narvat a tím se zvýší i paměť grafické karty. Pokud mi řeknou že mají neintegrovanou tak jim poradím ať si koupí grafiku a ještě ramku, nemusí se hned kupovat nový notebook nebo sestava PC. Je pravda že na stolní počítače máme jiného technika, já se spíše zaměřuji na notebooky. Já si před dvěma lety koupil v naší prodejně notebook kde byly tyto parametry: Intel Celeron procesor 530 1,73GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache, Intel Graphcs 64 MB X3100, 512 MB RAM DRR2, 80 GB HDD a byl tam nainstalován Windows Vista Home Basic a MSTS na tom nešlapalo skoro vubec, jak si psal výše jen defaultní tratě. Tak jsem si z jedné výplaty koupil nové RAM-ky a HDD a teť mám stejný procesor akorat mám nové parametry u ramky, grafice a HDD takže mám Intel Graphcs 256 MB X3100, 1,5 MB RAM DDR2 a 160GB HDD SATA a MSTS šlape vážně plynule.

Dobrý den, ahoj,
jsem na tomto foru pasivním uživatelem už hodně dlouho, registrovaný krátce a dnes jsem se odhodlal k prvnímu příspěvku.
Ve vlákně o Martinově trati se rozjíždí debata o RAM, procesorech a fps.

V MSTS mám "všechno na max", vypnuté všechny stíny a nezobrazovat trolejové vedení.
Mám AMD Sempron(tm) 3000+ s taktem 1,81 GB.
RAM mám 1 GB,
virtuální RAM na jiném disku než MSTS mám 2 GB,
natavení "desatera" na -mem:512.
Virtuální RAM 2GB
se mi jeví v této konfiguraci po několika pokusech jako otimální, vyšší i nižšší hodnota subjektivně fps snižovala. Při načítání z disku se fps krátkodobě snižuje až na 4-7 fps, po cca vteřině se vrací k výše uvedeným hodnotám.

Poznámka k -mem:512:
pokud dám -mem:768 pak o 5 snímků vyšší fps, bohužel, obraz se cca každé dvě vteřiny na okamžik zastaví, pak "skočí" vpřed - to se stále opakuje. Prot -mem:512 je vyhovující.

Na disku, který nebyl dlouho defragmentován se fps snižuje a MSTS občas padá bez příčiny. Vysledoval jsem, že jakmile fragmentace překročí v mém případě asi 8-10 procent, jev je markantnější.

Při této konfiguraci mám na Martinově trati ve stanici Česká Třebová fps 15-20, na širé trati pak od 25 - 30 /vyjímečně 40, ojediněle 45/ fps - závisí na zastavěnosti okolí.
Na Zbyňkově trati mám v porovnatelných místech fps zpravidla o 5-8 fps nižší.

Osobně mám z jiných počítačů zkušenost, že MSTS pro vyšší fps vyžaduje co nejvyšší takt procesoru, dvoujádro na nižším taktu může být za jistých okolností paradoxně nevýhodou.
Na grafice až tak nezáleží, 256 MB RAM v grafice je plně dostačujících, 512 MB přináší zlepšení jen nepatrné.

Chci vyzkoušet dvě 1 GB RAMky v duálu, pak bych zkusil vypnout virtuální RAM. Očekávám zlepšení cca o 5 fps.
Tolik mé zkušenosti s "železem" .

Ze softwarového hlediska mám dobrou zkušenost se softem GAME BOOSTER, který vypne v kompu vše, co není třeba - rozdíl 4-6 fps mi za jedno kliknutí myší stojí.
Chci zdůraznit, že uvedené fps se vztahuje k "ježdění" v MSTS, ne v editoru tratí.
Omluva za delší text, ale snad to dokreslí, jak jsem metodou postupných zkoušek našel !to své" nastavení".
Dodatek:
XP profi SP3, ATI Radeon 9600/X1050
omluva, vypadlo mi z textu

Naposled editoval moderátor:

Zdravim.
Tak tady je fotka využití paměti při slušně zaplněném Přerovu. K čemu je ta pohotovostní paměť? Jinak stejně mi přijde odebírání 1764 MB nějak málo, když v klidu to je cca 1,1 GB (Win7).

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://s1.imgupload.cz/img/227385/oZf3W/RAM.jpg

Essentials napsal:
Zbyňku, musím stebou nesouhlasit. Pracuji jako technik v jedné počítačové prodejně. Deně za mnou chodí lidé jak udělat ze starého notebooku nové a já se jich prvně ptám co mají za grafickou kartu, jest-li integrovanou nebo nikoli. Pokud mi řeknou že mají integrovanou grafickou kartu tak jim poradím ať si pořídí tu nejvyšší paměť RAM která do jejích notebooku jde narvat a tím se zvýší i paměť grafické karty. Pokud mi řeknou že mají neintegrovanou tak jim poradím ať si koupí grafiku a ještě ramku, nemusí se hned kupovat nový notebook ..
Tohle platí, pokud mám jen nějakou kancelářskou grafiku a 256MB ram. Nejsem v tomhle profík, ale prakticky vyzkoušeno.
Notebook, který používám právě má integrovanou paměť 256 MB. CHovalo se to s XP tak, že pohyb v prostředí windows byl v porovnání, jako že se Vám ve snu zdá, že chcete utíkat, ale ono to jde velmi obtížně. Ale MSTS, když se nastartoval, tak chodil normálně. Tenkrát ještě nebyl BIN, kdy se zadával parametr do zástupce. Ihned jsem si dokopil gigovku ramku a systém už funguje normálně. Grafika ATI Radeon 9700/64 a úplně to pro MSTS stačí.

Co se výměny grafiky týká. Pokud nemáte nějaký starý šit, který ještě nepodporuje DX7, tak se koupí za lepší a výkonnější změn nedočkáte.
Včera jsem instaloval do svého PC novou grafiku, viz minulý můj příspěvek. Dával jsem ji z jiného důvodu než MSTS. Ale jen tak jsem udělal testovací jízdu Prahou. Dopadlo to přesně podle mého očekávání. FPS je úplně stejné, jako u grafiky původní.
Takže lidi nevyhazujte zbytečně peníze do starého železa, pokud to není nezbytně nutné kvůli jiným aplikacím než MSTS.
Na MSTS je potřeba pořádný dvoujádrový moderní procesor na slušné základní desce a jak potvrdil Martin Stavitel X Disk SSD, protože otáčkový hardisk je velká brzda pro MSTS, protože systém MSTS funguje na neustálé komunikaci mezi procesorem a hardiskem.

:) Ahoj,takze koupila jsem si novu pc sestavu a doufam,ze jsem si vybrala spravne,aby tahla pc sestava utahla hru MSTS-BP od pana Zbynka Semory.Cena pc sestavy je 8638 kc a 2 hubicky ode me.:oops:

Neni to repasovany pocitac,prodejce to vsechno sestavoval prede mnou a dostala jsem k tomu zaruku na 2 roky,expedice a sestaveni trvala cca 3 hodiny.

Moje pc sestava:

Amd-Phenom II X4 925 s frekvenci 2.8 ghz /Ctyrjadrak/
Ram Pamet-4096 mb 2x2048 mb DDR 2 do 800 mhz
M-Deska-Gigabyte GA-MS770-UD3,DDR2,PCI-E,GLAN 7.1
Hardisk-1024 gb 7200 rpm 32 mb cache SATA300
Grafika-Nvidia Geoforce GTS-250 s 1024 mb video pameti
Zvuk Integrovana 7.1 Realtek
Skrin+Zdroj-Midletower Ecase 5426 LCD Black,modre podsviceni,zdroj450W
Napalovacka- LG 16x,DL,CD-RW,DWD-RW + -

Polozila bych vam par na ktere verim,ze mi odpovite a tim padem budu vedet na cem jsem a jak mam dale pokracovat.

Nezlobte se na me jsem,uz velice unavena a,abych byla uprimna nechce se mi hledat,vzdycky je pro me dobre,kdyz se tady sejde zkuseny team a pomuze mi zodpovedet na otazky,jdu rovno na vec usetri mi to hlavne cas a starosti :oops:

Zajimaji me vase nazori a rady takze tadz jsou otazky

1.Pojede MSTS-BP na tyhle pc sestave max.graficke detaily?
2.Musim dodrzovat 10 prikazani od pana zbynka semory na teto sestave?
3.Jaky HDD oddil mam dat pro hru NTSFC nebo FAT,FAT-32?
4.Na jaky operacny system XP?nebo 7 v 32 bit anebo 64 bit verzi?

Aktualizovala jsem ovladace grafiky a zvukovky a pri hrani pouzivam program TUNE-UP 2010 kde aktivuji TURBO REZIM-Zajima me aj tenhle nazor :oops:

Tak budu na vasi odpoved,predem vas vsechny pozdravuji a velice dekuji za vasi pomoc,mam prace jak na kostele na tuhle pc sestavu instaluji dva operacne systemy XP a 7 a mnoho aplikaci a her,takze nebudu zase spat cele noci.

Posilam vam,alespon obrazek nove pc sestavy a muj portret v praze nez jsem sla kupovat pc-sestavu.Na pristi sraz modelaru a fanousku MSTS,bych se rada zucastnila i ja

http://www.ulozisko.sk/obrazky/283821/Alizee.JPG

http://www.ulozisko.sk/obrazky/283822/Nove_PC.JPG

Zvlastni podekovani moderatorovi ode me dekuji za presun mojeho posledniho prispevku na spravny topic,nemohla jsem najit dalsi moje prispevky,ted si to ted vsechno muzu v klidu precist a nemusim hledat,presto rada,bych uvitala odpovede k moje nove pc sestave....LILLY

L-Alizee napsal:
Zvlastni podekovani moderatorovi ode me dekuji za presun mojeho posledniho prispevku na spravny topic ...

Nemáš zač ...

K Tvojim otázkam

ad 1) PC ti pošlape aj s traťou BP, pre MSTS je značne naddimenzovaný.
ad 2) ano, desatoro musíš dodržať aj tak, vo vlastnom záujme
ad 3) NTFS, vypni indexovanie disku
ad 4) Win 7 Premium 64, MSTS tam fičí veľmi pekne, zvlášť na takom PC, aký popisuješ.

Tax napsal:
ad 3) NTFS, vypni indexovanie disku

Myslíš, že vypnutí indexování má na této sestavě nějaký větší vliv? Já bych ho spíš nechal zapnuté už z toho důvodu, že se ve Win7 dá všechno rychle najít právě díky tomu indexování.

Jinak souhlas.

Ještě doplním - pravidelná defragmentace disku.

Pavlík napsal:
Myslíš, že vypnutí indexování má na této sestavě nějaký větší vliv? Já bych ho spíš nechal zapnuté už z toho důvodu, že se ve Win7 dá všechno rychle najít právě díky tomu indexování.

Ještě doplním - pravidelná defragmentace disku.

Pavlíku, o indexovaní to tu už niekto vysvetloval. Nebudem písať kde, ty ako dobrý detektív to určite nájdeš.
Takisto sa tu nedávno ktosi rozpísal o potrebe defragmentácie disku pod systémom NTFS. Keďže to písal IT profík, skôr by som veril jemu než tebe.

PS: Nič v zlom, ale keď máš takéto bohaté vedomosti o operačných systémoch a diskových systémoch, prečo si ešte furt bez práce ? IT-čkárov berú do práce bez ohľadu na to, či je alebo nie je hospodárska kríza.

Na tému oponentúra príspevku o defragmentovaní disku ( autora a článok si nájdeš v téme Hardware pro MSTS ) očakávam od teba rozsialhy elaborát, kde rozoberieš všetky pre a proti, výhody aj nevýhody.

Ale no tak panove snad se nebudete prece hadat kuli me to bych nechtela.Pavlik dekuji ti defragmentaci na hdd udelam a Tax,take ti dekuji,jenom c si dodelam praci na pc,pustim se do instalace teto hry na nove pc sestave,pak bych vam dala vedet co a jak.Hezky den vam vsem...

Príjemný dobrý večer

Už takmer týždeň sa snažím rozbehnúť MSTS a novej mašine ale už si s tým neviem rady.Nie som počítačový odborník a nepomohla ani pomoc okolia tak sa obraciam na vás.
Prešiel som si vlákna ale nastaviť niektoré veci mi vôbec nejdu. Rozlíšenie v hre mám max. len 1024x768x32 a nedarí sa mi nastaviť ani obraz na 20'' širokouhlý monitor...
Stále mám na krajoch 2 čierne ''rámy''. Nejak sa mi to proste nepáči a rád by som to zmenil ale bohužial sa mi to nedarí. Budem rád ak to vôbec pôjde.
Inak MSTS funguje normálne bez chýb a problémov čo mi je naozaj zaujímavé...
Vopred veľmi pekne ďakujem za pomoc. S pozdravom Rocker

Tu je moja súpravička :

4Gb RAM
Procesor Intel Core 2Quad CPU Q8300 2,50GHz 2,50 GHz
Operačný systém Windows 7 Home Premium 64bit

Grafický čip: NVIDIA GeForce with CUDA 220 GT
Velikost grafiky: ATX
Paměť: 1 GB GDDR3
Šírka pameťovej zbernice: 128-bit
Rozhranie: PCI Express 2.0 x16
nVidia SLI: ano
Podpora rozhrania DirectX: 10.1
Frekvencia jadra: 720 MHz
Frekvencia pamätí: 1600 MHz
Počet stream procesorov: 48
Chladič: aktívní (fan)
DVI výstup: 1x dual-link DVI-I
TV výstup: nie , D-SUB: áno, HDMI: áno, HDCP: áno

Zkus si projít TOTO vlákno, tam je toho o nastavení LCD víc. Jinak MSTS funguje pouze ve formátu 4:3, takže ty černý okraje tam budeš mít pořád.

Teď budu dělat "machry", ale proboha, co je to za slepenec? Na co 64bitový systém, když mám pouze 1 giga paměti?
Pokud MSTS nenabídne větší rozlišení, tak je to zase jen a jen o blbém monitoru.
Tipuji, že tohle je sestava pro kancelářeské použití a nikoli pro hry. Jenomže právě díky nevhodnému OS se tohle nehodí ani pro kancelář, kde se používají dosovské programy. Když 64 bitový systém, tak minimálně verze professionál, která podporuje virtualizaci nebo když už home, tak 32 bitů. 64 bitové systémy mají pro běžné uživatele smysl, pokud chci dát do PC nad 3 giga paměti RAM a to není případ této sestavy.

S monitory mám tuto zkušenost. Klasický 24´ 1920x1080 nebo 19 4:3 nabídne maximálně 1280x1024, ale pokud MSTS jedu na 24´1920x1200, tak mi MSTS nabídne rozlišení 1600x1200 a to bez ohledu na sestavu PC. (moje monitory co mám)
Nedávno za mnou přijel fanda do MSTS ze Švýcarska, přivezl si svůj počítač (skříň), potřeboval rozchodit mou trať. Doma má prý vše nej, ale u mě byl velmi překvapený, že se nabídlo právě tohle rozlišení 1600x1200, toho doma nikdy nedocílil.
Když kupujeme monitor, nemůžeme vzít to nejlevnější co Vám reklamní leták podstrčí. Takové sestavy jsou většinou z komponentů, kterých se dodavatel potřebuje zbavit.
Jinak samozřejmě, MSTS nepodporuje širokoúhlé formáty.

Zbyňku, přečti si ten jeho příspěvek ještě jednou a nebo si dej na téhle stránce hledat "4Gb RAM" a uvidíš, že 64bit Win je potřeba... :)

To Klimi
jenomže to by Rocker nejdříve musel umět počítač pořádně popsat. Aby vlastnímu počítači věnoval 2 řádky a grafice půl stránky a v tomto případě se vůbec nezmínil o monitoru když už si stěžuje na blbé zobrazení, to se taky hned tak nevidí. A že ten 1GB paměti patří grafice se v tomto případě lehce přehlídne.

Klimi, ano, sypu si popel na hlavu, ráno jsem byl ještě rozespalý a neviděl jsem. Proto se mi sestava nezdála :D Jenomže to bylo jen tak na okraj. Jen jsem chtěl tím říct, že já například léta používám ke spokojenosti k vedení účetnictví a omáčky kolem podnikání SW Účto a zde přímo varují, pokud si kupiji PC s 64bitovým systémem, tak nejčastěji se nabízí W7 homepremium a to je špatně, na tom tenhle sw nepojede. Minimálně je nutné mít W7pro.
Jinak je to o tom, jak napsal Miran. Chybí údaje o monitoru. A znám případy, že monitor k sestavě byl o ničem.
1024x768 maximální nabídnuté rozlišení opravdu není mnoho.

No v podstate je zbytecny u me znovu pospat moji pc sestavu,je dolu v mojem podpisu,jelikoz mam 6 gb ram vyuzivam radeji Windows-7 v 64 bit verzi na 4-jadraku cpu-amd,dlouho jsem tez testovala a hledala chyby na teto vyborne hre a pokusila se najit reseni bud sama,nebo se vas zeptat co vy,uz mate s touhel hrou vice zkusenosti nez ja.

-Mozna pan by potreboval koupit radeji jinej monitor,urcite nedoporucuji sirokouhly monitor.
-Jelikoz jsem ve hre nastavovala max.rozliseni monitoru 1024x768 v 32 bit kvalite a nastaveni monitora byla 1280x1024 v 32 bit v 75 hz,hra nebyla plynula proste zatrhavaci procesy nacteni.
-Nevim co je na tym pravda,ale pak jsem cetla na jednim hernim foru,ze nastaveni rozliseni monitora musi mit stejne nastaveni i ve hre,coz si rikam,ze je to dobra blbost,ale pak jsem prece jenom dala nastaveni stejni urovne rozliseni monitora a muzu vam rict,ze mi to hrozne pomohlo.
-Ale sama nechapu co to ma za nasledek
-Indexovani vypinam jenom u oddilu kde je jenom samotni tato hra,na C:kde je jenom system indexaci nevypinam,nastavuji aj strankovaci soubor v odillu kde je hra na 1000-1000 je tam 60 gb ciste pro tuto hru
-V trainstore pro 7 se mnozi,urcite ptali,ze jim nesla aktivovat cestina ikdyz ji nainstalovali,staci proste v nastaveni,moznosti,language 2x odkliknut Englisch a Cestina se pak,uz sama nahodi,bohuzel tento proces se musi porad opakovat pri startu.
-Ram 6gb jsem nastavila v biosu do GANGET Modu ne UNGANGET a po defragmentaci disku mi hra bezi mezi 42-51 fraps.
-Ze 7 se clovek jeste musi hodne ucit a snima zachazet,porad testovat a hledat chyby a najit reseni ve hre radeji spolecne.

-Pan uvadi,ze ma sirokouhly monitor urcite si myslim,ze kdyz tato hra bezi na 4:3 muze nastavovat co chce bude mit tam stale ty cerny pasy na leve a prave strane.

-Napsala jsem jenom par radku ohledem meho nazoru a mozna nekomu i pomuzu co jsem zatim zistila v nastaveni ve hre,mozna to nekteri,uz vi,ale ja to radeji pripomenu.Hezky den vam vsem.:oops:

Zdravim, mám takový dilema. Myslíte, že je vhodnější na MSTS s WIN7 Procesor Athlon2 čtyř jádro na 3.7GHz, anebo Phenom2 tří jádro taky na 3.7GHz? Jde mi o to, jestli MSTS využije tu L3 cache...

Back
Nahoře