Nový počítač - půjde MSTS?

Ja osobne mam stvorjadrovy phenom2 3,4 Ghz s WIN7 a train simulator sliape ako hodinky, samozrejme pri nacitavani velkych stanic spomali, ale to je uz problem disku. Pocitac som si vyberal podla zisteniach na forach ako su s nimi iny spokojny, a podla roznych testov, ktore sa daju na nete takisto bez problemov najst. Radsej by som sa nezameriaval len cisto na MSTS v pripade vyberu. Aj ked pri procesoroch asi nebude az taky velky rozdiel vo vykone pri hrani MSTS, kedze ta hra je starsia a nepotrebuje uz taky velky vykon procesorov ake su momentalne na trhu.

-Na Msts-BP,321 je doporucena sestava i7,i5 mas vykon,ale jelikoz je cena nehorazna doporucila bych pc sestavy se 4-jadrovym procesorem AMD-Phenom II X4-925,rozumi si dobre s tuhle hrou,ma jenom o nejake procenta nizsi vykon nez intel sestavy,ale na pc hry ti to v dnesni dobe bohate postaci.

-Samozrejme krome CPU,Ram aspon minimal 4gb a nahodit v biosu rezim Ganged mode pak mas rychle nacitavaci aktivity.

-A to nejdulezitejsi je Hardisk,cim je vykonnejsi tim lepe dela procesy nacteni ESP dat popredu,takze kdyz budes vchazet do vetsich stanic,nacitavaci procesy jsou minimal trhave,sem tam to na kratko sekne po 20 sekund.intervalech.me hra bezi na fps 51-65.

-Zajimej se o herni hardisk ne datovy jako ulozisko dat.doporucuji znacky samsung,ale osvedcili se te WD-western digital

Zajimej se o tento typ:

WDC WD6401AALS-00J7B1 ATA Device
-------------------------------------
Výrobca Western Digital
Typ GB/3.5-inch
Trieda/Značka Desktop/WD Caviar®
RPM/Veľkosť buffera 7200 RPM with 32 MB cache
Rozhranie/Konektor SATA 3 Gb/s with 22-pin SATA connector/SATA 1.5 Gb/s with 22-pin SATA connector (Mobile)
Rozhranie IDE
Veľkosť 625GB
Skutočná veľkosť 640 130 801 152 bajtov

L-Alizee napsal:
....
-Samozrejme krome CPU,Ram aspon minimal 4gb a nahodit v biosu rezim Ganged mode pak mas rychle nacitavaci aktivity.
....

A to bych potřeboval vysvětlit. Já mám nastaveno defaultně unganged. V jakých případech nastavit jedno a v jakých druhé ?

Jinak já mám tento hardisk:
WD Caviar Black 3.5" 1TB WD1002FAEX
pevný disk, HDD, 3.5", SATAIII/600, 1TB, 7200 ot./min., 64MB cache, Western Digital
Snad jsem koupil dobře.
Ještě doplnění. V hodnocení Windows 7 je ten harddisk nejslabším článkem. Vše mám nad 7, z hlavy to přesně nevím, kolem 7.6, ale celek mi degraduje tento disk, který má hodnocení 5.3

Naposled editoval moderátor:
Já se neptal na odkazy na jiná fóra, ale jestli z přítomných tomu někdo rozumí. Myslel jsem že je v tom odborník L-Alizee.
Jinak tam píší, že je to , cituji ...je to spíš taková kuriozita amd,...konec citace.
Jenomže já nemám AMD, ale Intel i5 :D.

-Pane zbynku dekuji,ale,ze bych byla odbornice to si zase nemyslim o sobe moje hodnoceni hardisku co jsem uvedla mi 7,hodnoti na 6,1,predtim jsem mela jini 1 tb disk,ale hodnoceni bylo 4,9 ten jsem dala pryc.

-No mate i5 hezka pc sestava,ale uzivatele co nemaji nato penizky a maji zalibu v hernych aktivitach uprednostnuji Amd-Phenomy.bohate to pro pc hry staci.

-Cetla jsem to na jednym foru co dela mode Ungaged a Ganget mode.Gandeg mode jde pametova jednotka do jednyho celku kanala 128 a ugaged mode se deli na dvojkanal 2x 64,ale nevim ted bit nebo kb to ted nevim.Zalezi jak jsou jeste osazeny jramky v slotech mam 4 sloty 2 bile nejblizzsi k cpu tam mam 2x po 2gb a cervene sloty tam mam zase 2x po 1gb.Kdysi jsem to mela obracene a tim padem pri nabehu systemu se mi vyhazovalo ze zacatku nejaky Dual channel.nevim prej to slouzi na zrychleni zalezi jak a co uzivatel vyuziva svoje aktivity,prej to clovek spozna kdyz sleduje nejake video,hned neco aj napaluje a dela dalsi k tomu aktivity.

-Je to kuriozni pripad,dlouho jsem se s tim hrala a delala ruzne kombinace nastaveni,ale tento zpusob co mam ja mi proste pomaha velice milo jsem zustala prekvapena jak se zlepsil stav optimalizace hry.

-Neco je mozna znytecnosti,ale ja,uz nechci radeji do toho zasahovat mozna dulezitou roli dela cpu,ram,hardisk,system 7

-Ja si spys,ale myslim,ze dulezite je mit silnejsi procesor,pak spravne nastaveni ram a urcite vykonny hardisk a urcite pomohli mi aj ty vase rady v nastaveni,akurat jedine co jsem si udelala sama parametr ram jsem dala na 2048 v trainstore misto 512,nechala jsem strankovaci soubor na D:eek:ddilu kde je hra 3000-3000,index off,kde na C:eek:ddilu je system je index on.Rozdil jsem nepocitila ohledem FAT32 a NTFS,takze nechala jsem NTFS.

-Akurat bych jeste chtela vypnout strankovaci soubor na D:a ponechat to vsechno na fyzicke ramce,ale obavam se,aby se hra nezpomalila to ted nevim,ale je to proste tak tak co jsem tohle uvedla jede trat-BP tak jak ma

-Prohlizeni trate,kdyz vlak jede mimo mest je uzasne optimalizovane na aktivitach je to trochu horsi,ale ne,uz tak,ze pojedu do nejakyho mesta napr.praha a hra mi proste kousne dlouhym zamrznutim nez to konecne nacte pak se to zase rozbehne,indikator hdd mi porad svitil,kdyz neco chtel nacist.Takze asi tak proc mam radeji ramky v rezim ganged mode.

-Kazdy uzivatel si musi,uz sam rozhodnout co jak udela je to jenom jejich volba ja jsem chtela jenom poradit a pomoct.

-Jedine veci jsem nechapala hra byla ze zacatku u me nastavena na rozliseni 1024x768 v 32 bit a monitor byl na plose nastaven na 1280x1024.Nebudu psat co to delalo,ale byla jsem,uz tak nastvana na GTS-250 grafiku tak jsem si rikala dam te ve hre na maximum a pro me za me at se usmazi.Na hernich forech mi poradili,ze proste nastaveni rozliseni obrazu musi byt stejne jak na plose monitora tak i ve hre.

-Jenom to jsem chtela uvest,ze nizke rozliseni mi zpusobovalo problemy,ze by frekvence?

-Pro me je dulezite ze to hlavne jde,protze muj milacek me vzdycky nejak prekvapi nejakou skopicinou a ja,abych si sedla za stul a porad premejslela kde co a jak vylepsit.

-na vsechno si troufam,jedine si netroufam taktovat cpu a grafiku tam se jedna dost o nebezpecne procesy uzivatela a v tom jsem lama uzivatelka.

-Priznam se,ze ze zacatku jsem se bala prehazovat ramky do rezimu ungaged a ganged mode zatim se nic nestalo a jsem velice rada.sla jsem poprve do toho

-Chcete me v necem opravit nebo mi neco doporucit,v pohode rada si vas prectu zajimaji me vzdycky cizi nazori ikdyz budou aj negativni.

-Ale ten hardisk a ten rezim ganged tomu uzivatelovi rozhodne doporucuji jeste zalezi co bude mit za sestavu a jaku desku me,uz nic nemuze prekvapit.

-Omlouvam se za dlouhy projev snad to nebude brat ve zlym.

Ja by som len na margo tych procesorov, myslim si ze uz i5, i7 je zbytocne silny procesor, predtym ako som kupoval terajsi phenom, mal som jednojadrovy Athlon 2,4Ghz, pravdupovediac az taky zasadny rozdiel v MSTS som nezaznamenal, kludne na tu hru stacia aj slabsie pocitace. Netreba to zbytocne tahat do extremnych i7ciek. Ak niekto nie je financne na tom tak dobre kludne mu staci nieco slabsie.

bobor napsal:
..., mal som jednojadrovy Athlon 2,4Ghz, pravdupovediac az taky zasadny rozdiel v MSTS som nezaznamenal, kludne na tu hru stacia aj slabsie pocitace. Netreba to zbytocne tahat do extremnych i7ciek....
Já jsem už psal, dělal jsem testy. MSTS v okně a měl jsem spuštěnou utilitku ASUS AI SUITE.
Jel jsem náročnější aktivitu a v oblasti centra Prahy zkusil hýbat šoupátkem taktu procesoru.
1354 Mhz. hra se hodně škubala
2761 Mhz lepší, ale stále to nebylo plynulé
2891 Mhz hra plynulá, minimální FPS nad 20

Vasu trat priznam sa som este nehral, zatial ju nemam, planujem ju kupit. Co som mal moznost testovat je trat 321 a nemecke protrain, pri nich mi to slo dobre aj so starym pocitacom. Samozrejme ked to teraz pustim pri 850 Mhz na minimalny vykon tak to seka. Ja len ze zatial nie je az take surne dokupovat a vylepsovat procesory. Predovsetkym treba vylepsit disk, ten je v prvom rade zodpovedny za sekanie hry.

Skor by som povedal, ze problem je uz msts samotne. OR to jasne dokazuje. Ak pustim na rovnakej zostave trat 321, priklad usek Kysak-Margecany. Pod MSTS pobezi FPS 15-20, pod OR bez problemov 50-60. Investovat do HW a ocakavat, ze msts pobezi "lepsie" nema vyznam. Citelny rozdiel nastane vymenou jednojadroveho procesora za dvoj. Ak vsak vymenim dvoj za stvor a viac, na chod msts to nema vpliv. Odskusane, otestovane. U RAM plati cosi obdobne. Ak dam na W7 2GB, alebo 6GB, ziadna zmena nenastane. Len v pripade, ze mam 1GB a dam 2GB, tam zmenu poznat. Tak tolko moje prakticke skusenosti.

Já jsem už psal, dělal jsem testy. MSTS v okně a měl jsem spuštěnou utilitku ASUS AI SUITE.
Jel jsem náročnější aktivitu a v oblasti centra Prahy zkusil hýbat šoupátkem taktu procesoru.
1354 Mhz. hra se hodně škubala
2761 Mhz lepší, ale stále to nebylo plynulé
2891 Mhz hra plynulá, minimální FPS nad 20

AI SUITE je utilitka na automatické přetaktování procesoru podle aktuální zátěže.Tuto utilitku používám už řadu let,vždy jsem měl desky od Asusu a nedal jsem na ně dopustit.Ruční řízení taktu procesoru je nesmysl,to může napadnout jen někoho,kdo neví,jak ta utilitka vlastně funguje.Nejlepší je tuto utilitku povolit v Biosu,aby se aktivoval automatický režim.Teprve pak je běh msts bez problémů.Mám také GK Radeon 5570 a můžu měnit v CC jak rozlišení monitoru,tak i roztažení obrazu na celou plochu.
Co se týče Dual chanelu pamětí RAM jak píše L-Alizee,tak tam musí mít všechny paměti stejnou velikost,jinak přijdete o výhody dvoukanálových pamětí.Nejlépe je koupit párované kousky a dát je pouze do párových slotů.Dnes se dají bez problémů sehnat 2x1GB či 2x2GB párované paměti.Pro 64 bit systém se dají sehnat větší párované paměti.A nejsou příliš drahé a navíc mají chladič a co je nejlepší,nejsou nikdy s nimi problémy,PC běží jako z praku.Míchat velikosti pamětí PC vlastně brzdí i když papírově by měl běžet rychleji.Latence každé dvojice je jiná a výsledek neodpovídá nákladům.V jednoduchosti je síla,nikoliv v tom,že do všech slotů narvu nějaké paměti a pak se divím,že to vcelku nemá žádný efekt.Co se týče stránkovacího souboru,tak při velikosti RAM nad 3,2GB je možné nastavit jeho velikost na pouhých 10MB a celková využitelná paměť je pak plně k dispozici.Co se týče velikosti disků,tak na systém bohatě stačí nějakých 300GB.HDD větší velikosti se už na systém příliš nehodí,jsou to spíše disky na data jako úložný prostor.Neumím si dost dobře představit,že bych jako systémový disk používal 1TB či větší.Mám v PC 2TB disk jako úložný prostor,systém mi běží na dalším disku 250GB.Pro msts mám další extra disk 750GB,abych nemusel nic hledat a měl vše pohromadě.Tam mám zálohy všeho možného,tratí,globalů,mašin a vozů.Ještě abych nezapomněl na podpůrné programy pro msts jako např.SView,Route Riter,Engmexx a další.

K těm ramkám jste ještě zapomněl dodat jednu důležitou informaci, například zrovna procesor který mám:
Intel Core i5-760
Ten musí mít ramky na napětí 1.65V , což většina nesplňuje, já mám tyto:
Kingston HyperX XMP Genesis 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz
Jinak by ramky běžely jen na 1333MHz a víc ani ranu. To není z mé hlavy, na to mne upozornil kamarád, co mi sestavu doporučil.
Jinak to ruční řízení taktu, to jsem dělal kvůli testům. Bohužel ta automatika nefunguje jak by měla, nebo mám nějak špatně nastavenou citlivost, proto při práci to ovládám ručně. Například když jsem spustil editor MSTS, tak to pro čidlo nebyla dostatečná zátěž a PC běžel stále na 1400Giga, což znamená, že databázový objekt se mi bude ukládat asi dvě minuty proti 65 sekundám, když PC pracuje v režimu Turbo. Ale jiný den měl PC jinou náladu a na MSTS reagoval okamžitě maximálním výkonem. Někdy mám pocit, že si počítač dělá co chce. Včera jsem měl nějakou poruchu, že průzkumník přestal pracovat, Windows se nabídl, že problém vyřeší a nakonec jsem stejně musel PC restartovat. A vyřešil jen to, že mi nastavil minulou verzi plochy a změnil barvu oken. Blbec.
Ale nejvíc mne točí, že mi po 20 minutách vypíná monitor. Nastavím nevypínat nikdy, uložím a po restartu PC je tam znovu zpět "Vypnout po 20 minutách". A to samé dělají i Visty. Hold, stále je se co učit. :D
Jinak disk mám sice 1 Tera, ale rozdělený a dva oddíly. Pro systém asi 300giga. Dal jsem víc, protože jeden SW mi na C natvrdo cpe obrovská videa a instalací to nejde změnit. Jinak jsem pro systém používal do 100 giga.

Naposled editoval moderátor:
To: Petr Novak

-Na 1tb disk nainstalovat system a jeste nerozdelit ho do oddilu neco na system a neco na ulozeni dat si proste neumim predstavit,7 by se hrozne dlouho nacetla nimimal 3 minuty a to je utrpeni,prej jsou nejake RAPTOR-Disky s ot:10 000 do 160 gb.

-No chtela jsem se vas na neco zeptat proste nechapu:)

-Jak jsem uvedla 4 sloty pro ram,2 bile=2x 2gb,2 cervene=2x 1gb,bile sloty jsou blizsi k cpu na maticne desce a pri tomhle nastaveni mi pri nabehu systemu vyhazuje Ganged nebo Unganged mode.Pokud to udelam obracene,ze do bilych slotu dam 2x po 1 gb a do cervenych 2x po 2gb tak pri nabehu systemu bios,uz nezobrazuje Ungaged nebo Ganged mode,ale je tam napis jenom DUAL CHANNEL,proste nechapu ta sestava si dela ze me srandu muzete mi to vysvetlit?

-Jedna se o maticny desku GIGABYTE MA770-UD3

-A mam jeste jeden dotaz,kdyz mam 6gb fyzicke ramky mam vypnout strankovaci soubor na D:eek:ddilu kde je Msts-BP?nebo co doporucujte zatim je tam parametr 3000-3000 a kapacita odillu 60 gb to by melo misto postacit.

-Ja se prave toho obavam,ze se to muze pohorsit ve hre pisete,ze nad 3.25 fyzicke ram staci na strankovacim souboru jenom 10 mb.

-Disk hraje dulezitou roli pro tuhle hru.

To:Hekl338

Dobry den muzete mi vysvetlit co je to OR?zkratka definice a kde bych to nasla dekuji.

To L-Alizee
disk se dá vždy rozdělit na více oddílů pomocí diskových programů (Acronis,Paragon),ale velké disky už z principu se nehodí jako systémové,jak jste sama poznamenala,dlouhá doba načítání.
Desku Gigabite neznám,je zapotřebí se podívat do manuálu,co se tam píše o osazení slotů pamětí a z toho vycházet.Je zapotřebí dodržet velikost RAM,u desek Asus je to podmínka,nelze dávat kity různých velikostí.To je možná příčinou,že se Bios takto chová.Já mám použit pouze jeden kit 2x2GB,mám 32bit systém,ten vyšší hodnotu RAM stejně neumí využít.Pokud máte 64 bit systém,tak použijte na zkoušku jeden kit 2x4GB,ten se dá sehnat.Pak by měla paměť fungovat bez problémů.Někde jsem četl,že Kingston má kity vyšších hodnot,ale jsou pěkně drahé.
Co se týče stránkovacího souboru,klidně nastavte těch 10MB jako vlastní velikost.U mého PC je RAM 4GB,použitelná velikost 3071MB RAM a s během MSTS nemám problémy.S kapacitou oddílu tento parametr nemá žádnou souvislost.To je ten fígl,že 10MB paměti nestačí a systém si sáhne na celou možnou velikost RAM.Pokud nastavíte jinou velikost,systém bude tímto nastavením omezen a nebude mít možnost si vzít tolik paměti,kolik je k dispozici RAM.Sám jsem na to nepřišel,ale je to doporučení mého známého,co má IT firmu a zatím mi vše funguje k plné spokojenosti.Vyzkoušejte a uvidíte.

L-Alizee: Ten svůj procesor si klidně přetoč alespoň o 500MHz, měl by to dát. Já mám X4 965 na 4GHz a NB na 2800MHz. S diskem co doporučuješ bych si moc nepolepšil, mám SSD a na něm se MSTS dost líví...

Já bych měl dotaz zejména k čtyřjádrovému procesoru. Jsou tu k němu sice již dotazy, ale z minulého roku, což se 4-jádrový procesor možná ještě nevyplatil. Ale co dnes?
Chci si vylešit PC (no, spíše skoro úplně nový počítač) a už bych chtěl 4-jádrový procesor, protože asi nemá cenu kupovat dvoujádrový. Kromě MSTS bych si rád zahrál totiž i nové hry (které už tyto procesory využívat umí, i když jich moc není), a tak mě zajímá, jak půjde na 4-jádru MSTS?

Jasně, současně kupovat určitě čtyřjádro. MSTS ho sice nevyužije, ale počítač nemáme jen pro MSTS. Ale když už paříme MSTS, tak je lepší vyšší frekvence procesoru. Minimálně 2.8 giga a pokud víc, bude jízda plynulejší. Jinak tady ani tak nejde o čtyřjádro, ale o novější nanotechnologie. Mám ještě starý Pentium 4 s procesorem 3 giga (475 virtuální dvoujádro) Když porovnám stejnou aktivitu z Hradce Králového, tak na novém čyřjádru od intelu i5 a taktu 2.8 giga mám fps 22, ale na tom starém jen FPS 8.

zdravím, rozhodl jsem se že budu kupovat novou PC sestavu, s MSTS už mám nějaké malé zkušenosti, ale přesto doufám že mi kdyžtak poradíte. PC nejsou u mě zas tak silná stránka
Nejvíc, co jsem tady četl, záleží na procesoru tak sem vybral takto
Procesor: AMD Vishera FX-8350 4,0-4,2 GHz, 8 jader
Gr. karta: NVIDIA - Asus Strix GTX 950, 2Gb, DDR5, sběrnice 128
RAM: Kingston DDR3, 8 Gb, 2400 MHz
Klasický hardisk s 7200 ot./min, a 650 W zdroj. Předem děkuji za jakékoliv poznámky. A to samozřejmě na Win7 prof. 64bit :)

Back
Nahoře