Omáčka okolo osvetlenia modelov

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
dem napsal:
... Na trat nepotrebujem vidiet.

Doufám, že si děláš jen srandu. Jinak abych přestal jezdit vlakem, pokud tento názor má víc fírů :D Hold už chybí ta stará škola od Železných dědků a jim podobných. Já když nastoupil do zácviku na lokomotivu, to bylo to první co mi bylo vštěpováno. I když spolu vykládáme, vždy se dívat dopředu a sledovat trať. To nejsou jen návěstidla. Já už zažil podjíždění větví spadlého stromu do troleje, kdy místo šlo projet jen se staženým sběračem. Zažil jsem utržený izolátor houpající se z troleje přesně v úrovni očí fíry. A zastavili jsme na rychlobrzdu. Naštěstí jsme jeli na návěst očekávejte rychlost 40. Jednou ve tři ráno hlásím fírovi "Lom kolejnice" "Kde?" "Bum, bum". Ve stanici jsme to nahlásili a až jsme jeli zpět traťák nás chválil, že tam chybělo půl metru koleje. Respektive bylo vyštípnuté. Tenkrát jsme dostali každý finanční odměnu 150 Kčs za zabránění eventuelní železniční katastrofy:D.
Jinak sem tam nějaký přejetý člověk.
Ale bývaly mlhy že z čelního skla se stalo sklo mléčné a stovkou se muselo jet. Nebylo to vůbec příjemné. Na autobloku byl opakovač, ale na Benešovech mechanická návěstidla, která v noci většinou nesvítila. Takhle jsem jednou hledal vjezd do Říčan baterkou z bočního okénka :D. Plížili jsme se na výstrahu jak kontrarevoluce a návěstidlo nikde.
Tenkrát jsem si vozil první halogenovou baterku z NDR (kde soudruzi dali hlavy dohromady). A ta svítila víc než dálkový reflektor na kdejaké leťácké mašině. Turnusové lokomotivy naopak svítily parádně. To jsme si na koleně vyráběli vše možné, aby nám to dobře svítilo. Na 452 jsou žárovky na 48 Voltů, jenomže halogeny na mašinách na 24. Takže jsem dostal šílený nápad. Spájel jsem dva halogeny do série a aby to mělo nějakou parabolu, vlepil jsem tyto žárovky do malých parabolek ze spálených žárovek do 8mm promítačky Meos Duo (pamětníci ví o čem je řeč). Celý komplet jsem pak zapájel do klasické žárovkové patice.
To bylo světlo. Bylo vidět na kilometry daleko. 452005-6 takto jezdila minimálně 5 let. Už podle těch dvou malých parabolek v dálkovém reflektoru jsme z dálky poznali, že jede naše mašina. Jednou nám soudruh cvičnej naznačil, že by to být nemělo, protože je to zásah do konstrukce lokomotivy, tak jsme mu hned připomněli nehodu v Hostivaři, "kdyby mu to možná víc svítilo, ten náklad před sebou by možná uviděl o něco dřív..."
Tak jsem si zavzpomínal a zpět do reality.:D

RE: Model x6x by Kulica, Hekl a Dem

Nechapem na co to vzruso.....V noci valis to 120 a v tme s tym nasim reflektorom uvidis nieco pred sebou tak na 200 metrov. Hadaj co ti to je platne....Kolajnice nepustia do jarku nezajdem a reflektor potrebujem len na to aby som vydel to najdolezitejsie.

sak co se tyce me nic me nevzrusuje,ja sem na ty reflektory zvykly,jak to ma Hekl a spol, pac nektere cizi modely to maji uplne stejne...jen rikam svuj poznatek kdyz chodim v lete vencit pejska k Dlouhe Trebove,kde je ten zel. most a jede nejaky ten rychlik tak je krasne videt ze osviti pekny kus cesty,ale tak jasny ze kazda masina to bude mit jinak ze:D....a ze nepotrebuje nekdo videt na trat.....na to jde rict jen hh,ale tak...treba je tu nejakej fira co zna svou trat na setinu presne zejo:D...dem ma pravdu

Zbyněk Šemora napsal:
Doufám, že si děláš jen srandu................................ Jednou ve tři ráno hlásím fírovi "Lom kolejnice" "Kde?" "Bum, bum". Ve stanici jsme to nahlásili a až jsme jeli zpět traťák nás chválil, že tam chybělo půl metru koleje.

Tu srandu si tu robíš asi ty.......Pol metra bez kolaje a vy ste v pohode prešli. To ste išli 300, že ste nad tým preleteli?????

Zbyněk Šemora napsal:
... I když spolu vykládáme, vždy se dívat dopředu a sledovat trať...

To si ešte nezažil MIREL. Aj keď som tam sám, tak vždy sledovať MIREL, aj keď ideš 160 a prejdeš dvoch ludí.

Trať mohu znát jak chci, ale poslepu opravdu jezdit nemohu. Slyšel jsem i takové blázny, kteří se chlubili, že na rychlíku z Brna do Brodu si přečtou noviny. Však automatika to ohlídá. Kdo tak jezdí je opravdu blázen.
Kdyby fíra z nehody ve Studénce spoléhal na automatiku a nevěnoval se trati, napálil by do spadlého mostu plnou rychostí. A když uvidím, nějakou překážku na trati a vím, že nezastavím, alespoň uteču.
Tolik asi k názoru, že vidět na trať opravdu potřebuji. A pokud je na mašině slabá žárovka, tak si vyfasuji v olejně silnější. Výměna je otázka pár minut. Běžně jsme to dělali. Je to jen v lidech. My jsme vidět před sebe potřebovali. Hold jsme ještě asi byli ta stará škola. :D Jinak nevěřím, že peršingy nebo 350 svítí málo.

Ale mám pocit, že tady už řešíme úplné kraviny. Já si alespoň zavzpomínal na staré časy :D

Dem:
Teoreticky - oblouk, lom hlavy na vnitřním kolejnicovém pásu. K vykolejení dojít tudíž nemusí, jenom to hodně zadrncá.

dem napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Doufám, že si děláš jen srandu................................ Jednou ve tři ráno hlásím fírovi "Lom kolejnice" "Kde?" "Bum, bum". Ve stanici jsme to nahlásili a až jsme jeli zpět traťák nás chválil, že tam chybělo půl metru koleje.

Tu srandu si tu robíš asi ty.......Pol metra bez kolaje a vy ste v pohode prešli. To ste išli 300, že ste nad tým preleteli?????
Jednou na nějakých testech se pokoušeli vykolejit vlak, že ustřelili kus koleje. Vše sledovaly kamery a vlak vždy přejel. Vykolejil asi až na pátý pokus, kdy koleje byly popřerušované cikcak. Někde to bude na YouTube.
Jinak to nebylo, že by chybělo půl metru kolejnice, ale to se odštíplo z hlavy kolejnice. Traťák nám to ukazoval do okénka rukama. "takový kus chyběl". Takže neber to za slovo, že to bylo přesně 500mm. Jen upřesním místo. Bylo to za obloukem ze Stránčic do Mnichovic. :D

No dobre Zbynek, ale ja si viem predstaviť len to čo je napísane. Ty si tam bol ty vieš o čom píšeš , ale ja som čítal len chýbalo pol metra koľajnice....

Na margo vyfasovania silnejšej žiarovky > nezažil si aká doba je dnes. Keď najúčinnejšia oprava je lepiaca páska.....Nie sú náhradne diely, nie sú ani normálne žiarovky nie to ešte silnejšie. A keď si kúpiš za svoje a namontuješ tam tie a niekto ta bonzne tak máš len samé problémy.(nevraviac o tom, že je to úplne zbytočné. Namontuješ a na tú mašinu sa dostaneš potom za niekoľko mesiacov. To už bude dávno vypálená...) To čo máš v pamäti ty Zbynek, je už len dávna, neexistujúca minulosť. Dnes je iný svet.

Okrem toho na margo sledovania trate. Nikto nepísal, že nepozerám do predu. Ale že by si s tým reflektorom videl toľko aby si v noci niečomu zabránil, tak na to môžeš zabudnúť. Ten reflektor stačí nato aby som videl, či som prešiel divú sviňu, alebo človeka.

dem napsal:
........Nie sú náhradne diely, nie sú ani normálne žiarovky nie to ešte silnejšie. A keď si kúpiš za svoje a namontuješ tam tie a niekto ta bonzne tak máš len samé problémy...
Tak to mi připadá jak za starého režimu. Ještě bych přidal "nejsou lidi" :D
Ale žárovky koupit za své nešlo. To nebylo kompatibilní. Poziční světla jsou na bajonet a dálkové reflektory sice na závit, ale na 24 nebo 48V, což se nikde v Elektře neprodává. :D
Tenkrát také nebyly žárovky, ale když byly dobré vztahy, skladnice nám vždy něco schovala. Vždyť si pamatuji, že jsme upláceli dílnu basou piv, aby nám na turnusovou mašinu dala jiný kompresor, aby se v kabině dalo pro menší hluk vydržet. (452 měly nějaký novější, který dělal víc rámus než pumpoval a tak postupně jak se nabourávaly 451, tak se z nich brakovaly kompresory a dávaly do 452. Ty jedničkové byly celkem tiché a dobře foukaly - viz nahrávka zvuků v žabotlamě. )

Ibaže u nás už také niečo ako turnusové stroje neexistuje.....Takže všetko je pasé...

Že to aktuálně stojí u drah za H jsem už slyšel. V tomto případě ohledně prostředí fungování lokomotivních čet, bohužel, zlatí komunisti. To bylo na dráze opravdu něco lepšího než západ. Možná to bylo krátce po revoluci, kdy Federace vymohla kratší týdenní normu a pak to byly turnusy snů. Samé tří až čtyř denní volna. Asi jsem v roce 1994 v tom nejlepším od dráhy odešel.

Zbyněk Šemora napsal:
Samé tří až čtyř denní volna. Asi jsem v roce 1994 v tom nejlepším od dráhy odešel.
Zbyňku, jenom otázečka? A za co jste vlastně byli placeni? Kdy jste vlastně chodili na šichty? Když od toho ještě odpočtu 1.máj, MDŽ, vánoce a velikonoce, tak to bylo tak 1x-2x za měsíc pro zálohu a výplatu? :D

Martensi u nás na boudách je turnus den pak noc den volno a den noc dva dny volno. Taky krása a když seš letmo, tak někdy vyjde pracovní tejden a pak tejden volno. Já si nemůžu stěžovat a osmičky ve fabrice bych dělat nechtěl. Furt v práci a houby z toho.

Jo, tenhle kolotoč znám, když můj extchán dělal ještě zástupce přednosty v Putimi. Tenhle turnus je ještě celkem normální - ale mít samé 3 a 4 denní volna, kdyby Zbyněk ještě jezdil, tak by už byla dávno štreka Bratislava-Praha-Vladivostok -ale přes NYC a Chicago :D

Taky jsme mívali pěkný turnus byl jen pětidenní ale volna bylo dost. Udělali jsme dvě šichty a tři dny doma.

Martens napsal:
Jo, tenhle kolotoč znám, když můj extchán dělal ještě zástupce přednosty v Putimi. Tenhle turnus je ještě celkem normální - ale mít samé 3 a 4 denní volna, kdyby Zbyněk ještě jezdil, tak by už byla dávno štreka Bratislava-Praha-Vladivostok -ale přes NYC a Chicago :D
Budu asi muset upřesnit tehdejší dobu. Když se jezdilo ve dvou s mechanikem, tak se mohlo aktivně sloužit ne 12, ale 15 hodin. K tomu nějaké reží jízdy ze střídání například v Pardubicích (to je plus hodina a půl navíc), tak dvoudenní Hradec dal 31 hodin, noční Borohrádek 16 a půl hodiny. Ostatní šichty byly v průměru 13 ž 15 hodin. Ale mám pocit, že jednou jsme měli i šichtu přes 17 hodin.
Tak jednoduché kupecké počty kolik takových šichet dalo měsíční normu. A když to nějaký šikulka dobře poskládal, tak vzniknou ta velká volna. Jakmile se stáhla norma na 12 hodin, tím se vše podělalo, protože to už často nevycházelo. Šichty pak měly kolem 6 až 8 hodin a zlaté časy jsou pryč.
Jinak si nepamatuji, že bychom pracovní dobu prostáli. Jezdilo se. Benešovy se otočily třikrát, Berouny myslím i někdy 4x. Večer po šíchtě byl člověk totálně vyježděnej a někteří se i zapomněli, že u posledního pendlu mají poprvé zastavit v Chuchli.
Na Hradcích se pendlovalo do úplného upendlování a zkombinovalo se to i s Chocní a Osekem. Byly i pětiminutové obraty.
A pak velké zasloužené volno.
Ale dvakrát za rok vyšla šichta, kdy se jelo v neděli do Benešova, tam celý den pauza a v podvečer zpět. Celý den se člověk válel u rybníku na Konopišti a placené skrz a ještě za příplatky.
Jenomže to volno v počátečních letech nebylo pravda. Bylo málo lidí na ježdění, tak se dělaly přesčasy. Přišli jsme vyježdění z dvoudenních Hradců a strojmistr se nás slušně zeptal, jestli si to nechceme zítra oba znovu zopakovat. Byla to sobota a ještě svátek a ještě za přesčas. Tomu nešlo odolat. Takže pak z třídenního volna byl kolikrát jen jeden den. Ale nakonec se o volné šichty prali rejžáci, kteří jeli nonstop bez volna. A pak měli vyšší plat než president :D. Tenkrát byly výplatní pásky rozstříhané na takových úzkých nudličkách a nalepilo se to na fírcimru (ONJ) nebo v pokladně (Masaryčka). Jednou někdo udělal statistiku, kdo je největší rejžák. V době, kdy byl nástupní plat 1500kčs a lidé měli průměrně kolem max 3000, tak fírové největší rejžáci měli až dvouciferná čísla, kolem 15 tisíc za měsíc. Nejaktivnější mechanik to vytáhl kolem devíti tisíc. To mohlo být v roce kolem 1982. Pak samozřejmě jak šla léta se platy zvyšovaly.
Ale tohle platilo jen pro Prahu. Jinde, jak jsem slyšel přesčasy neplatili a bylo nutné si vybrat náhradní volno.
Ale poslední leta jsem o vložáky moc nestál a na volno jezdil domů na Moravu obdělávat vinici. A stavěl jsem modelovou železnici, kterou pak obdivovali kolegové z práce, kteří si jezdili pro víno a v létě pro meruňky.

Další plus proč jít dělat na dráhu. Člověk si může vyrejžovat i něco navíc jako přesčas. To ve fabrice taky nejde. Přesčasy nám zatím platí, ale za svátek už bohužel náhradní volno. To mě nasrali neskutečně, protože za květen mám 24 hodin svátku a jednu šichtu určitě o víkendu. No co se dá dělat.
Tak se budu někde poflakovat.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře