Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
dem napsal:... Na trat nepotrebujem vidiet.
Doufám, že si děláš jen srandu. Jinak abych přestal jezdit vlakem, pokud tento názor má víc fírů
Jinak sem tam nějaký přejetý člověk.
Ale bývaly mlhy že z čelního skla se stalo sklo mléčné a stovkou se muselo jet. Nebylo to vůbec příjemné. Na autobloku byl opakovač, ale na Benešovech mechanická návěstidla, která v noci většinou nesvítila. Takhle jsem jednou hledal vjezd do Říčan baterkou z bočního okénka
Tenkrát jsem si vozil první halogenovou baterku z NDR (kde soudruzi dali hlavy dohromady). A ta svítila víc než dálkový reflektor na kdejaké leťácké mašině. Turnusové lokomotivy naopak svítily parádně. To jsme si na koleně vyráběli vše možné, aby nám to dobře svítilo. Na 452 jsou žárovky na 48 Voltů, jenomže halogeny na mašinách na 24. Takže jsem dostal šílený nápad. Spájel jsem dva halogeny do série a aby to mělo nějakou parabolu, vlepil jsem tyto žárovky do malých parabolek ze spálených žárovek do 8mm promítačky Meos Duo (pamětníci ví o čem je řeč). Celý komplet jsem pak zapájel do klasické žárovkové patice.
To bylo světlo. Bylo vidět na kilometry daleko. 452005-6 takto jezdila minimálně 5 let. Už podle těch dvou malých parabolek v dálkovém reflektoru jsme z dálky poznali, že jede naše mašina. Jednou nám soudruh cvičnej naznačil, že by to být nemělo, protože je to zásah do konstrukce lokomotivy, tak jsme mu hned připomněli nehodu v Hostivaři, "kdyby mu to možná víc svítilo, ten náklad před sebou by možná uviděl o něco dřív..."
Tak jsem si zavzpomínal a zpět do reality.