Projekt Open Rails

A jak mam pak nastavit cestu ? Klasicky to ted mam rozdelene do adresaru -Trat183- nebo -TratJZD- nebo -Trat310- a tyhle adresare vcetne vsech podadresaru (global, routes, sound, train) nahazene v Open Rails. Takze mam nekolik profilu, pro kazdou trasu zvlast a nedokazu OR donutit aby mi bral ty modely odjinud, kdyz pridam do profilu jen samotnej adresar TRAIN a z ostatnich ho smazu, tak u tech ostatnich trati pak vidim jen hlasky o chybejicich modelech.
Omlouvam se, ze se tak blbe ptam, ale zatim si s tim hraju 14 dni a jsem z toho trosku zmatenej :)

EDIT: Ikarus, jde mi presne o to, abych nemusel zbytecne ruzne prekopirovavat ostani soubory mimo train. Je to proste jen takova blbost, ktera by usnadnila praci nekomu jako ja, kdo je novej a zkousi vsechny mozny trate a aktivity :)

Ja mám odskúšané trate medzi sebou kompatibilné, vždy v jednom adresári a ku tomu príslušný trainset. Mám myslím tri, alebo 4 cesty, jedna z toho je ku trati 321, ktorú mam samostatne a oddelene. Druhá je pre mapy využívajuce X-Tracks, kde sú azda všetky maďarské trate a aj niektoré naše, napr. Ztracená...., tretia zase pre električkové trate. Čo som tým chcel ale povedať je, že na maďarsky alfold rozhodne nepotrebujem mať trainset československý, a rovnako na našu 321 nepotrebujem mať rôzne maďarske, ruske a rôzne ine mašiny. A je tak isto jasné, že pre električkovú mapu nepotrebujem mať 3 druhy peršingov a 15 ypsilonov.... Ale ak ide o to, trainset môžeš mať vždy a jeden, teda zložku TRAIN. A meniť budeš vždy len global, a mapu samotnú resp. všetko, čo si vyžaduje. Trainset-zložku TRAIN môžeš používať jednotnú, ten mazať nemusíš.

Ja ti poviem ako to mám ja a funguje to 100%. Okrem adresáru Global mám všetko ostatné v jednom, to znamená v jednom adresári MSTS, respektíve OR, alebo ako si ho už nazveš. Keď si chcem zajazdiť na inej trati, premenujem si zložku trate napríklad BP z Global na Global_BP a následne zložku Global_321 na Global. Pustím OR a fičí to bez problémov. Zložky Sounds z tratí mám tiež v jednom adresári Sounds, v praxi som nepostrehol akýkoľvek problém a ušetríš tým ďalšie miesto a zbytočné prepisovanie názvu. Zložka Trainset má vyše 40 giga, je nemyslitelné, aby som ju ešte rozmnožoval. Našťastie ani netreba. ;)

Ok dik, takze tak jak bych si to predstavoval ja to nejde. Nevadi, faktem je, ze vlastne muzu mit vsechno jak doposud, jen adresar train muzu prehazovat podle toho co zrovna pojedu.
Kazdopadne dik za popostrceni.

Ty se bavíš o Train ne o Routes, te jablko a hruška. Tedy složka s vozidlama ti stačí jedna, ale tratě musíš mít rozdělené dle globálu. Nic víc nic míň. Tedy kolik globalu je tolik máš složek Routes. Já mam 4 složky, každe nějak pojmenované a vždy co chci jet pojmenuju dle standardu. Tak co bych kde měl doplňovat.

Ja bych ocenil mit slozku s jednim adresarem TRAIN, kde bych mel vsechny modely a mohly by z toho cist vsechny trate najednou. Je fakt opruz ke kazde trati (protoze jsou vetsinou vzajemne nekompatibilni GLOBALy) kopirovat pres 20GB modelu a cela hra pak zabira na HDD nehorazne moc mista, nehlede na nutnosti rozkopirovani dalsich chybejicih modelu z ruznych aktivit.

Na to stačí přepínat Globaly.

Jasny, me slo jen o to, ze by se nemuselo nic prepinat. Jen by se nastavila cesta v OR a hotovo. Takhle s tim proste musim zonglovat :)

Ahoj, už dvakrát po sobě mi napsal OR při aktualizaci tot:
Aktualizace OR.jpg
Jakoby se mu nelíbila čeština, po odkliknutí najede v anglické verzi, ale jde do kytek, pak už nespustím ani jednu aktivitu, co je blbě? Dan

Inak Routes vôbec nemusia byť separé, ja ich mám všetky v jednej zložke a pohoda. Sounds majú niektoré zvuky rovnaké s rovnakými názvami, preto môžu byť podľa mňa bez problémov cez seba prepísané v jednej jedinej zložke. Jediné, čo musí byť povinne oddelené, je ten Global.

Inak Routes vôbec nemusia byť separé, ja ich mám všetky v jednej zložke a pohoda.
To silně pochybuji. Trati na kolejivu BP nemůžeš mít pospolu s tratěmi na kolejivu XT. Obdobný problém je s tratí 321 vůči ostatním. Máš v jedné složce asi jenom ty spolu kompatibilní.
O zvucích je pomalu škoda mluvit. Stavitelé tratí si cpou svoje zvuky trati do globální složky zvuků namísto do traťové. Tedy až na výjimky.

Teraz som si uvedomil, že nieje zložka ako zložka. Všetky trate mám pod zložkou Routes separé, nie v sebe. Pôvodne som to myslel tak, že niekto má viac adresárov MSTS a tým pádom má aj "oddelené" trate.

DEM, dnes v 9hod: Venny žiadny návod už nie je ani potrebný. Ten obrázok čo sem dal bob je návod sám o sebe. Jednoducho si to takto pomenuješ. Hlavné je aby si to rozdelenie tratí mal podľa toho čo je dávno známe kolajivo BP a Xtrack nemiešať do kopy. A namiesto udelátoru si to môžeš meniť aj ručne. Netrvá to o nič dlhšie ako cez udelátor....

V rámci MSTS mám podobný systém jako Bob již dávno. S tím rozdílem, že nepoužívám označení Global 1, 2, 3 atd., ale Global BP, X310, X321 a v podobném duchu i pro další "proměnné" složky. V dobách WinXP jsem používal několik let Bobův DAFC 03, pod vyšším OS však nechodil. Nyní žádný udělátor nepoužívám, vše měním ručně - s jistým stupněm rizika.
Mě spíš zajímají zkušenosti těch uživatelů, kteří úplně opustili platformu MSTS, přešli jen na OR a požadované složky Global, Routes, Sound, Trains a možná i další věci nějakým způsobem musí organizovat (pomocí instalačních profilů). Není nutné znovu objevovat Ameriku, když určitě nějaké zkušenosti jsou. A za všechny podněty a postřehy budu vděčen - nejen já, troufám si říci.
Proto si myslím, že určitý postup při řešení tohoto problému (opuštění MSTS) by měl v Howkyho manuálu být aspoň nastíněn: jaké složky / soubory ze starého MSTS přenést a jak je co nejvýhodněji přeorganizovat pro potřeby OR. Za prvé - uživatel dostane do ruky prověřenou metodiku, podle níž by za předpokladu určité gramotnosti měl uspět a za druhé - SNAD nebude nutné to několikrát za rok znovu a znovu vysvětlovat nováčkům, ignorantům, provokatérům a další části komunity. Možná i za třetí - majitel návodu bude moci své postřehy a postupy do tohoto manuálu podrobněji popsat a doplnit pro další použití. Samozřejmě při dodržování zásad autorských práv a všeho, co souvisí s případným zveřejňováním. :)

Pri používaní or si urobíš adresar ktorí si pomenuješ ako sa ti zachcelo....... Trebárs aj lekvár.......( nahradzuje adresar Train Simulátor ) Do neho si skopíruješ adresár Global, Routes, Train, Sound ......Do každého adresara dáš to čo tam patrí......Tento adresar potom linkujes do OR. A tento adresar aj zadávaš do inštalačky , keď instalujes nejakú trať s exe.....Ale nechce sa mi veriť že to tam howky nespomína.....

Rád si na nový návod počkám, není kam spěchat. ;)
Howky pracuje v této oblasti dobře, takže předpokládám, že se z manuálu všichni jednoznačně a srozumitelně dozvíme, které složky z MSTS je nutno mít pro bezchybný provoz, zda je lepší mít tyto složky uvnitř rootu OR nebo spíše mimo něj, jak co nejvýhodněji organizovat Globaly + Routes různých systémů, kudy na Trains, jak významná je diakritika v názvu adresářů atd.
Konkrétně - po částečném seznámení se s OR mě samozřejmě zaujaly tzv. instalační profily, zadávané v "Nastavení", karta "Obsah". To mě vedlo k myšlence, že by bylo dobré používané tratě a k nim příslušné globaly roztřídit do samostatných profilů, např. "Profil BP" by tvořila složka [Tratě BP], která by obsahovala příslušný [Global] + [Routes] + [Sound] bez nutnosti dalšího rozlišení v názvu (třeba jako u mě Global-BP pro MSTS). Ve složce Routes by byly všechny tratě, které tento Global používají, u mě třeba BP, L.-T., Luhačovice atd.). Podobným systémem by byly roztříděny další trati pod různými verzemi X-track. Tím by odpadala udělátka a rizikové ruční přejmenovávání proměnných složek jako u MSTS (jednoduše zvolím instalační profil a jedu... Myslím, že ideální stav). Potud je vše dobré, ovšem problém je složka "Trains". Přijde mi zbytečné a hlavně pracné držet v každém profilu naprosto shodný vozový park a soupravy (okolo 20GB) a udržovat v nich pořádek - tedy co nahraju do jednoho profilu, musím přidat i do dalších 4-5 dalších. Nemám potřebu trainset rozdělovat po jednotlivých profilech zvlášť (podle výskytu strojů na jednotlivých tratích nebo jiného hlediska), to už je o úplném chaosu podle mého názoru. Jsem si ovšem vědom, že někde je to vyčlenění vozidel výhodné - např. u JZD a pod., ovšem tam je trainset v podstatě neměnný. A tady jsem se zasekl, protože nevím, jak se s tímto problémem vypořádat.... :(
Howky, neber prosím toto moje psaní jako nějakou snahu o vměšování se do Tvé činnosti v prospěch komunity OR, ale jako vypíchnutí některých zásadních otázek, se kterými se většina uživatelů setká a bude je muset řešit. :)
Pěkný den!

Ahoj, včera při tvorbě aktivity jsem narazil na nějaké nedostatky (chybky) OR po přestupu na jiný vlak.
Nejprve situace:
Do Žiliny přijedu s Detvanem k nástupišti s mašinou ŽSSK 757. Vedle na koleji stojí ŽSSK 162 na kterou mám přestoupit. Žilina 7:06 - 7:27. Takže:
a) Trasa vlaku (souprava hráče po startu aktivity) ŽSSK 757 + vozy. Definice trasy Zvolen - Žilina, zadání stanic a vytvoření jízdního řádu klasicky jako v aktivitách pro MSTS. V žilině revers za výhybkama a konec trasy v nákladním vedle posledního nástupiště od budovy. Před koncem klasický WP, kde by měla 757 zastavit po mém opuštění stroje a pak v daný čas zmizet.
b) Trasa vlaku pokračující směr Ostrava (zatím do Čadce), ŽSSK 162 stojící v Žilině vedle nást. na koleji v nákladním, výchozí čas 7:00. Dále trasa s reversem za výhybkou a reversem u perónu, kde najedu na vozy Detvanu, které jsem přitáh s dieselem ze Zvolena, dále pokračuje směr Čadce. Jako traffic nadefinovýny stanice a doiplněny časy až do Čadce (samozřejmě zatržítko souprava ovládaná hráčem).
1. Už u trasy Zvolen - Žilina s lokomotivou 757 jsou tyto problémy:
- Jízdní řád musí být nadefinovaná tak, že je odjezdový čas časem zahájení posunu, takže 7:06 - 7:14 a WP před klackem 30714, pokud zadám 7:06 a 7:06, tak i při postavení cesty zůstane mašina stát a už se ani nehne.
- Po příjezdu k nástupišti musím mít výkon na 0, nesmí být dynamická brzda a zároveň musí být odbržeděna celá souprava jak loko, tak vlaková brzda, i když odvěšuji před přestupem vozy. Vozy se musí odvěsit taky, to OR po přestupu z hráčovy soupravy neumí.
- Po přestupu se sice v tabulce Alt + F9 vybarví název Plaer zeleně a R346 HDV2 červeně, jako vlak hráče, ale už na TM jdou vidět WP body označeny jako otevřená dlaň, to by nebyl problém.
Momentálně jsem v lokomotivě ŽSSK 162, vedle stojí souprava ŽSSK 757 a za ni odvěšené vozy:
- V případě, že jsem před přestupem odbrzdil vše i s dynamickou brzdou, se mašina 757 pohne, vyjede za veksle a vjede do nákladního na kolej vedle mne, kde čekám na volno, které mám zadáno WP 30717. Mašina 757 (označena v tabulce jako Plaer) však svůj WP před koncem trasy ignoruje a zastaví v místě, kde je koncový bod její tray a tam zůstane stát až do konce celé aktivity (nezmizí)
- Nová trasa hráče s mašinou 162, (R 348 HDV2), volno mi naskočí přesně v daný čas 7:17, jedu za výhybky a samozřejmě mám zadány poziční hlášky o zpomalení, zastavení a po zastavení instrukci o přechodu na stanovišti a najetí na vozy u nástupiště. Vše funguje. Avšak nefunguje zpráva "připojit vozy". I když je nadefinovaná na vůz soupravy hráče (1. za lokomotivou) s aktivací 0 a aktivace zvednuta na reversu před najetím na soupravu, zpráva se prostě nezobrazí.
- Po najetí na soupravu /tedy bez zprávy že jsem na vozech, dále vše pokračuje korektně až na čas odjezdu zadaný v jízdním řádu v kombinaci z WP 30727. I když dám WP o minutu míň oproti odjezdu v JŘ. OR mi odjezd neodpíská, v dalších stanicích už ano. Do Čadce už se aktivita chovala korekztně (až tedy na zamrzlou 757 v Žilině).
Toť mé postřehy a já mažu do práce, takže na PC snad až tak kolem 17. hod odpolední. :-) Dan

Po včerejší aktualizaci mi na 310 nené slyšet ozvučení kolejí a výhybek. Má někdo stejný problém? Zatím jsem v úseku Ostrava - Děhylov.

Back
Nahoře