Icik
Strojvedoucí
Ale vizuálně je to špatně. Nárazníky při stlačení se překrejí a když najedete na vlak, tak ty vagóny po připojení naráz poskočí o 30cm. A to je fuj.To že se vozidla natahují, to se děje i s nastavením na 30, když jsem za to vzal.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Ale vizuálně je to špatně. Nárazníky při stlačení se překrejí a když najedete na vlak, tak ty vagóny po připojení naráz poskočí o 30cm. A to je fuj.To že se vozidla natahují, to se děje i s nastavením na 30, když jsem za to vzal.
..a to vícero lidí musí dodržovat stanovené normy. Jinak nastane chaos a nedá to dohromady už nikdo. Ano. Spřáhla se dělaly přes kopírák a díky tomu jsou všechny vozy vzájemně kompatibilní. Až se pak najde někdo, kdo jde vlastní cestou a naruší vše co doposud fungovalo.Zbyňku zapomínáš na jeden fakt. Do nastavení vozidel dělá vícero lidí
Nijak nezpochybňuji tvoje rozladění nad stavem nastavení vozidel, ale nemám představu jak by jsi to chtěl řešit. Mohu tě informovat že něco jako norma neexistuje (a asi nikdy existovat nebude). Řada věcí je popsána v OR manuálu, ale ruku na srdce - kdo si jej přečetl (někteří nemají ani tušení o jeho existenci). Ale například "předpis" na nastavení spřáhel tam není. To si člověk musí najít a sledovat z jiných zdrojů. Z vývojářské diskuze OR, ze stránek věnující se parametrům nastavení OR atp...a to vícero lidí musí dodržovat stanovené normy. Jinak nastane chaos a nedá to dohromady už nikdo. Ano. Spřáhla se dělaly přes kopírák a díky tomu jsou všechny vozy vzájemně kompatibilní. Až se pak najde někdo, kdo jde vlastní cestou a naruší vše co doposud fungovalo.
Závěrem řečeno, že do ladění by se neměl montovat nikdo, kdo poruší normy vzájemné kompatibility. Jasně, že ti Vectron bude fungovat s tvým vlastním vymazleným vagonkem. Ale zapřáhni za něj třeba ten Metropolitan, tak jak je. Nebo cokoli jiného, co je vyladěné dle norem.
Víš jaký to má pak efekt, když vozy se prolínají skříněmi? To byly začátky MSTS, kdy si každý ladil podle sebe. Jízda rovně OK, ale jakmile jsi jel do odbočky se staženým sběračem, tak jsi neprojel, jaké to mělo tření a vlak vždy zastavil.
A přiskočení soupravy po připojení vlaku vám nevadí?Co se chování spřáhel týče, tak jsem porovnával rozjezd tvého vlaku a mého a neviděl žádný rozdíl.
Tohle jsem neanalyzoval a při najetí na vlak ani nezaregistroval. Na rozdíl od toho, že mám skříně vozidel napasované do sebe jako při nehodě. (u stažených vozidel z oficiálních webů). Ale to je tak těžké pochopit, že máme několik tisíc vozidel a když uděláte nějakou vychytávku, kde bude něco, čeho si běžný smrtelník nevšimne, tak se rozhasí celá kompatibilita a nové nádherné modely vozidel pak skončí jako nepoužitelné ve šrotišti v České Třebové? , jak píše Dan. To je takový problém dodržovat normy kompatibility? Vždyť většina uživatelů nechce experimentovat. A kochat se například splachovacím záchodem ve vozech, který umožňuje zase nějaké novější vydání Openrails, ale za cenu, že nebude fungovat něco podstatného pro jízdu vlaku. Lidé chtějí jezdit, hrát si. A ne řešit, proč mají najednou vozy zaklíněné do sebe, protože někdo vymyslel něco nového. Je nutné dodržovat posloupnost. Nejprve testovat a pak vymyslet, aby to bylo kompatibilní. A ne začít úplně od píky. To je pak dalších 20 let vývoje a to málo kdo vydrží čekat. Splachovací záchody ve vozech opravdu nepotřebujeme. (nadsázkové přirovnání)A přiskočení soupravy po připojení vlaku vám nevadí?
Toto už vymyslené je a ešte omnoho viac stačí sledovať Icikove videa alebo príspevky.Ale v reálu by měla zasáhnout nadproudová ochrana
Pak by ale mělo být v readme napsáno s vykřičníkem, že tyto vozy se nesmí připojovat k vozidlům s nastavenými spřáhly na 30cm, což je většina vozidel, kterou každý má v počítači.To čo ide odomňa von je ladené na 0cm 1.5cm
Comment ( "Sprahla loko 714" )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 6.7e6N/m 4.4e8N/m ) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 6.7e6N/m 4.4e8N/m ) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Comment ( "Sprahla loko 524.0" )
Coupling (
Type ( Bar )
Spring ( Stiffness ( 3.8e6N/m 2.5e8N/m ) Break ( 834kN 834kN ) r0 ( -5cm 0cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 1 )
Velocity ( 0.01m/s ) )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 3.8e6N/m 2.5e8N/m ) Break ( 834kN 834kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
Velocity ( 0.01m/s ) )
Zbyňku, všichni kdo se na tom podílí - modeláři, aktivisté a ladiči u toho zpravidla uvádí určeno pro OR. Tím je dáno vše.Pak by ale mělo být v readme napsáno s vykřičníkem, že tyto vozy se nesmí připojovat k vozidlům s nastavenými spřáhly na 30cm, což je většina vozidel, kterou každý má v počítači.
Tohle jsou opravdu základy pravidel v ladění.
Ve své době jsme se rozhodovali, jestli "uzákonit" do ladění nastavení spřáhel na 30 nebo na 80, jak to mají Poláci. To se chová prý trochu lépe. Ale proti bylo množství vozidel, které by bylo nutné přepsat. A tehdy bylo vozidel špička ledovce toho co je k dispozici dnes. Ale ještě tam byl asi jiný argument proč zachovat nastavení na 30.
Ale už tehdy bylo slušným pravidlem od ladičů, že pro nadšence, kteří jezdí na 80cm, tak se ke každému modelu dávala složka s nastavením na 30 a s nastavením na 80 cm. Současníci určitě netuší, k čemu ty složky jsou, protože těch 30 cm se stalo dodržovaným pravidlem.
Tak chlapi, to je takový problém, když počítáte nová ladění a myslíte si, že nastavení spřáhel na 0 je lepší, na to máte právo, ale proboha, dejte pro normální uživatele do složky vozidla i ladění pro kompatibilitu s většinou vozidel na 30 cm. Je to práce na 5 minut. Ale pro laika opravit nemožné.
Já takto zápasil s tím paskvilem nastavení u vozu B 831, který i v soupravě jenom z těchto vozů má zapasované skříně do sebe. A za lokomotivou byla naopak velká mezera mezi nárazníky. A po těch 10 letech jsem už zapomněl jak se to tenkrát přepočítávalo. Dvakrát jsem ten vůz smazal, že se na to mohu vykašlat. Pak jsem našel v práci tu tabulku od Honzy U. pro přepočítávání a vše kolizní jsem opravil. Uf. Víte kolik bych za ten čas postavil nových tratí, kdyby se práce na vozidlech dělaly kompatibilně? A to dáváte ven takové krásné modely i skiny.