Projekt Open Rails

Takže je lepší tedy jezdit s překříženými nárazníky zapíchnutými do skříně sousedního vozu. To je menší fuj? :) :) :)
Teď jsem se ještě díval na gorilu od Acatuse. A to samé, nárazníky až na záchodě ve voze.
Chlapi, přepisovat všechna spřáhla je minimálně tak na rok práce. A efekt nula, protože fíra sedí za jízdy ve vlaku a nečumí, jak mu pérují nárazníky mezi vozy. Ale když zastavím ve stanici, někdy musím soupravu obejít i jako fíra. A pak taková souprava je na odstavení do depa. :) Respektive většinou stačí vyměnit lokomotivu za nějakou kompatibilní. A není to pak škoda? Krásný model vyřadit z provozu. Tedy pokud si to neumím sám přepočítat, aby se nárazníky dotýkaly jak mají.

Zbyňku, bacha ještě na jednu věc, stabilní verze OR se chovají malinko jinak jak nestabilní a OR jsou taky dvě verze, jedna, co tu prezentuje Icik (tuhle doporučuji) a jedna na klasických stránkách OR. Jinak ale, snaha se sice cenní, ale tohle být tebou nechám na ldičích vozidel pro OR. Ono je tam těch fičurin víc a pokud budeš děat nějaký "kompromis", nemusí se vozy chovat korektně a věř, že už ani já raději do eng a wag souborů nekopu. :)

Není Vectron jako Vectron. Já mám u toho svého (pochopitelně, protože oficiálně je již vydán jinde s vlastním nastavením OR) nastavena spřáhla tak jak jsem výše popsal. A výsledek je takový:

Pozn.: Souprava stojí v oblouku.

Zbyňku zapomínáš na jeden fakt. Do nastavení vozidel dělá vícero lidí a jsou zveřejňována na více místech. Tedy nic centrálně řešené a nemůžeš očekávat, že bude vše přes kopírák.

Ono hlavně bohuže skinaři (naštěstí né všichni) vůbec skin neprověří a kolikrát se jedna chyba v eng/wag kopíruje neustále dokola, jeden skin se stáhne, opraví se a když stáhnu další jiný, je tam ta samá chyba, i když se to tu napíše. Pak to stáhne běžný uživatel a je problém, aktivitář má opravený soubor, ale na webu je s chybou. Bylo by celkem fajn před vydáním a dělám to tak i u svých skinů:
Otevřít skin v Con Builderu, nebo TSRE Con Editoru, ale hlavně v MSTS Activity Editoru, poněvač pokud ten nezkousne model/skin, je tak pro volnou jízdu v OR a u mne jede okamžitě do virtuální Třebové.

Zbyňku zapomínáš na jeden fakt. Do nastavení vozidel dělá vícero lidí
..a to vícero lidí musí dodržovat stanovené normy. Jinak nastane chaos a nedá to dohromady už nikdo. Ano. Spřáhla se dělaly přes kopírák a díky tomu jsou všechny vozy vzájemně kompatibilní. Až se pak najde někdo, kdo jde vlastní cestou a naruší vše co doposud fungovalo.
Závěrem řečeno, že do ladění by se neměl montovat nikdo, kdo poruší normy vzájemné kompatibility. Jasně, že ti Vectron bude fungovat s tvým vlastním vymazleným vagonkem. Ale zapřáhni za něj třeba ten Metropolitan, tak jak je. Nebo cokoli jiného, co je vyladěné dle norem.

Víš jaký to má pak efekt, když vozy se prolínají skříněmi? To byly začátky MSTS, kdy si každý ladil podle sebe. Jízda rovně OK, ale jakmile jsi jel do odbočky se staženým sběračem, tak jsi neprojel, jaké to mělo tření a vlak vždy zastavil.

Dane. Když děláš aktivitu a k tomu dáš seznam vozidel k doplnění, dáváš tomu u PKP vozidel ladění na 30? Jinak budeš mít zapřažený pikovláček s nárazníky od sebe. Tedy pokud nebudeš mít ucelenou soupravu.

..a to vícero lidí musí dodržovat stanovené normy. Jinak nastane chaos a nedá to dohromady už nikdo. Ano. Spřáhla se dělaly přes kopírák a díky tomu jsou všechny vozy vzájemně kompatibilní. Až se pak najde někdo, kdo jde vlastní cestou a naruší vše co doposud fungovalo.
Závěrem řečeno, že do ladění by se neměl montovat nikdo, kdo poruší normy vzájemné kompatibility. Jasně, že ti Vectron bude fungovat s tvým vlastním vymazleným vagonkem. Ale zapřáhni za něj třeba ten Metropolitan, tak jak je. Nebo cokoli jiného, co je vyladěné dle norem.

Víš jaký to má pak efekt, když vozy se prolínají skříněmi? To byly začátky MSTS, kdy si každý ladil podle sebe. Jízda rovně OK, ale jakmile jsi jel do odbočky se staženým sběračem, tak jsi neprojel, jaké to mělo tření a vlak vždy zastavil.
Nijak nezpochybňuji tvoje rozladění nad stavem nastavení vozidel, ale nemám představu jak by jsi to chtěl řešit. Mohu tě informovat že něco jako norma neexistuje (a asi nikdy existovat nebude). Řada věcí je popsána v OR manuálu, ale ruku na srdce - kdo si jej přečetl (někteří nemají ani tušení o jeho existenci). Ale například "předpis" na nastavení spřáhel tam není. To si člověk musí najít a sledovat z jiných zdrojů. Z vývojářské diskuze OR, ze stránek věnující se parametrům nastavení OR atp.
Ale někdy stačí jen pozorně sledovat naše vlastní diskuzní forum. Já si své poznatky nenechávám pro sebe a pravidelně je tady zveřejňuji. A nejsem sám, to samé dělá Icík, Howvky, svého času Paashi, a určitě jsem zapomněl na další.
Například na začátku loňského ledna jsem zveřejnil seznam parametrů, které OR akceptuje a na které z vysoka kašle (nepřejal je z MSTS). To je alespoň základ. Proč o tom píšu? Protože zrovna např. parametr ESD_Bounding_Box převzatý OR není a tudíž není používán. Tím pádem je snaha nastavovat spřáhla na 30 nebo 80 jaksi jalová a vede k nesprávnému zobrazování. Našlo by se toho více.

No vidíš, ty si myslíš, že normy MSTS už neplatí. Tak si postahuj pár vozů z webů, všelijak je zapřáhni a pak uvidíš, že ta tvá teorie nefunguje.
Kdyby vše bylo správně a kompatibilní, tak sem nepíšu. Ale to co jsem zapřáhl byla hrůza a děs. Po přepočítání podle norem MSTS, div se. Vozidla i v Openrails se vzájemně dotýkají nárazníky jak mají. A právě o tom je řeč. Pro koho to vše děláme? Pro své potěšení? Kdepak. Jsme rádi, když něco vydáme a všem to funguje jak má. Každý uživatel má stovky vozidel a po nikom nemůžeš chtít, aby si je sám doma na koleně přepisoval podle nových norem někoho jiného. To je jednodušší si přepsat těch několik jedinců, co jdou proti proudu.
No vidíš, jak nám chybí ty sleziny. Tohle se mělo probrat tam. Ale v každém případě i v Openrails nemůžeš spojovat vozidla s různě nastavenými spřáhly. Tedy buď to předělat úplně všude nebo nic nového nevymýšlet.

Já ale přeci nemohu za to, že mnoho dostupných vozidel (a často s označením "OR") ve skutečnosti má okopírované či ponechané nastavení z MSTS a tu a tam přidaný nějaký parametr z OR (a ještě je diskutabilní, zda správně). Mohu ti ale garantovat, že podobný přístup panuje i v zahraničí a dokonce i za velikou louží.

"Normy" MSTS v OR opravdu neplatí, alespoň ne beze zbytku. Je mnoho nových parametrů OR a je řada těch převzatých z MSTS, ale OR k nim přistupuje úplně jinak.
Žádnému z vozidel jsem nikdy nastavení neokopíroval z MSTS. Naprosto všechna píšu "na zelené louce" s parametry, které OR převzal z MSTS a nebo jeho vlastními, které má zavedené do kódu (standardní, testovací nebo MG verze). Výhodou je, že pokud některé parametry fungují jen v určité verzi, v jiných verzí nevadí, jsou prostě ignorované (má-li eng nebo wag závorky, uvozovky a jiné konvence v pořádku, stejným způsobem ignoruje i nepřevzaté parametry z MSTS, takový zápis však obsahuje množství jalového textu).
Existuje jediná výjimka kopírování parametrů z MSTS a tou je nastavení kontroléru a brzdičů. To je kvůli používání původních kabin pro MSTS. Mnohem častěji se však upraví i kabina, protože i pro tu má OR spoustu nových vlastností. Potom odpadá i toto výjimečné kopírování.

Já se vrátím k aktivitě přes půlnoc, jedna pozitivní zpráva, úpravy v souboru TRF (dopočet kvůli JŘ) se po přeuložení nepřepíší. Dnes se chystám na 14 hodinový test aktivity před vydáním. :)

No nic. Jen jsem se zeptal. Ale jak je vidět, téměř nikomu nevadí, že se vozy nepřipojují správně a nárazníky jim jdou skrz sebe nebo tam mají mezery. Jestli tohle je pokrok proti MSTS? :)
Co se chování spřáhel týče, tak jsem porovnával rozjezd tvého vlaku a mého a neviděl žádný rozdíl. Alespoň ne takový, že by byl důvod si na půl roku sednout k přepisování parametrů celého trainsetu. :) Protože nastavení spřáhel nelze kombinovat. Buď vše takto nebo vše onak.

Zbyňku, vadí, ale já se fakt nemám čas zaobírat vším.
- test tratí
- tvorba a test skinů
- tvorba aktivit pro OR
- hraní v kapele
- a hlavně chození do zaměstnání na dvě směny
Myslím, že tohle je dost velký výčet činností a dalšími věcmi už se fakt zaobírat nechci. Myslím, že komunita je dost velká na to, aby se vrhli do díla i jiní lídé. Nebudu se montovat do něčeho, čemu nerozumím a nechám to na odbornících. Učit se další věci kolem OR to by mi asi praskla hlava. A život není jen OpenRails a počítač.

A přiskočení soupravy po připojení vlaku vám nevadí?
Tohle jsem neanalyzoval a při najetí na vlak ani nezaregistroval. Na rozdíl od toho, že mám skříně vozidel napasované do sebe jako při nehodě. (u stažených vozidel z oficiálních webů). Ale to je tak těžké pochopit, že máme několik tisíc vozidel a když uděláte nějakou vychytávku, kde bude něco, čeho si běžný smrtelník nevšimne, tak se rozhasí celá kompatibilita a nové nádherné modely vozidel pak skončí jako nepoužitelné ve šrotišti v České Třebové? , jak píše Dan. To je takový problém dodržovat normy kompatibility? Vždyť většina uživatelů nechce experimentovat. A kochat se například splachovacím záchodem ve vozech, který umožňuje zase nějaké novější vydání Openrails, ale za cenu, že nebude fungovat něco podstatného pro jízdu vlaku. Lidé chtějí jezdit, hrát si. A ne řešit, proč mají najednou vozy zaklíněné do sebe, protože někdo vymyslel něco nového. Je nutné dodržovat posloupnost. Nejprve testovat a pak vymyslet, aby to bylo kompatibilní. A ne začít úplně od píky. To je pak dalších 20 let vývoje a to málo kdo vydrží čekat. Splachovací záchody ve vozech opravdu nepotřebujeme. (nadsázkové přirovnání)
Když sednu na mašinu a naperu tam plný knedlík, tak maximálně co mi zasáhne je prokluz kol. Ale už se nechytí. Je třeba úplně zkrokovat. Ani pískování nepomůže. Ale v reálu by měla zasáhnout nadproudová ochrana, když mám ručičky ampérmetru až do červeného. To jednou fungovalo v nějaké verzi MSTS BIN. A vybavilo se to směrovou pákou jako v reálu. Tohle vymyslete. A ne rozhasit modely nekompatibilními spřáhly. :)

Ale v reálu by měla zasáhnout nadproudová ochrana
Toto už vymyslené je a ešte omnoho viac stačí sledovať Icikove videa alebo príspevky. :)

Co sa týka tých spriahel. Bohužiaľ nemôžem robiť policajta vo všetkom čo ide von ja si Max pozriem textúry a keď to má úroveň tak to zverejním. Sám autor skinu by si mal zodpovedať za svoje nastavenia v engu alebo vo Wag súbore.
To čo ide odomňa von je ladené na 0cm 1.5cm.
Čo som si všimol u Jozefa na stránke ten tam ma aj 0cm spriahla aj 1.5cm aj 2.5cm.
Toto sa malo dohodnúť pred par rokmi keď sa to tu celé riešilo. Vtedy mi každý dohováral až nenastavujem na 30cm spriahla ale na 0cm. A od vtedy tu prišlo toľko variant že až. Bohužiaľ zle sa to doriešilo celé a tak to teraz aj dopadlo.
Na mojom webe niektoré veci viem opraviť ale nie všetky to nech si porieši každý autor individuálne. :)

To čo ide odomňa von je ladené na 0cm 1.5cm
Pak by ale mělo být v readme napsáno s vykřičníkem, že tyto vozy se nesmí připojovat k vozidlům s nastavenými spřáhly na 30cm, což je většina vozidel, kterou každý má v počítači.
Tohle jsou opravdu základy pravidel v ladění.
Ve své době jsme se rozhodovali, jestli "uzákonit" do ladění nastavení spřáhel na 30 nebo na 80, jak to mají Poláci. To se chová prý trochu lépe. Ale proti bylo množství vozidel, které by bylo nutné přepsat. A tehdy bylo vozidel špička ledovce toho co je k dispozici dnes. Ale ještě tam byl asi jiný argument proč zachovat nastavení na 30.
Ale už tehdy bylo slušným pravidlem od ladičů, že pro nadšence, kteří jezdí na 80cm, tak se ke každému modelu dávala složka s nastavením na 30 a s nastavením na 80 cm. Současníci určitě netuší, k čemu ty složky jsou, protože těch 30 cm se stalo dodržovaným pravidlem.

Tak chlapi, to je takový problém, když počítáte nová ladění a myslíte si, že nastavení spřáhel na 0 je lepší, na to máte právo, ale proboha, dejte pro normální uživatele do složky vozidla i ladění pro kompatibilitu s většinou vozidel na 30 cm. Je to práce na 5 minut. Ale pro laika opravit nemožné.

Já takto zápasil s tím paskvilem nastavení u vozu B 831, který i v soupravě jenom z těchto vozů má zapasované skříně do sebe. A za lokomotivou byla naopak velká mezera mezi nárazníky. A po těch 10 letech jsem už zapomněl jak se to tenkrát přepočítávalo. Dvakrát jsem ten vůz smazal, že se na to mohu vykašlat. Pak jsem našel v práci tu tabulku od Honzy U. pro přepočítávání a vše kolizní jsem opravil. Uf. Víte kolik bych za ten čas postavil nových tratí, kdyby se práce na vozidlech dělaly kompatibilně? A to dáváte ven takové krásné modely i skiny.

Znovu (a naposledy) opakuji:
Open Rails nepoužívá parametr ESD_Bounding_Box. Z toho pro spřáhlo vyplývá následující:

Coupling ( <- začátek bloku spřáhla, použito 1x - platí pro obě strany, jinak platí pořadí: zadní, přední
Type ( Chain ) <- typ spojky, OR akceptuje pouze Automatic. Toleruje Chain a Bar, ale nedělá s nimi nic nad rámec Automatic
Spring ( Stiffness ( 6.7e6N/m 4.4e8N/m ) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) ) -> blok pružnosti spřáhla
kde Stiffness (zatížení táhlové pružiny v závislosti na zdvihu solo, zatížení táhlové pružiny v závislosti na zdvihu vlak)
Break ( pevnost spřáhla/šroubovky solo, pevnost spřáhla/šroubovky vlak )
r0 (
délka prolnutí v cm, délka natažení v cm ) kde prolnutí je ve většině případů 0cm pokud nechceme aby šly talíře nárazníků do sousedního vozu. Pokud je v parametru Size rozměr Z přesně nárazník<>nárazník, budou se vizuálně vozy při hodnotě 0cm nárazníky navzájem dotýkat. Druhý rozměr říká kolik spřáhlo povolí, je li zatížení v tahu (vlak se rozjíždí, pull v HUD). Já nechávám 2.5cm, u starších nastavení může být 1.5cm, u bosenského spřáhla a spojení tendru potom 0cm.
CouplingHasRigidConnection ( 0 ) -> určuje, zda jde o spřažení rozpojovatelné ( 0 ) nebo pevné ( 1 )
Velocity ( 0.01m/s ) -> rychlost najíždění dpři spřahování vozů. OR je však tento parametr šumafuk, protože nemá povolený kolizní model (zakázáno vykolejení a havárie).
) -> konec bloku Coupling

Příklady celého zápisu:
Kód:
Comment ( "Sprahla loko 714" )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 6.7e6N/m 4.4e8N/m ) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)

Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 6.7e6N/m 4.4e8N/m ) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
Velocity ( 0.01m/s )
)

Comment ( "Sprahla loko 524.0" )
Coupling (
Type ( Bar )
Spring ( Stiffness ( 3.8e6N/m 2.5e8N/m ) Break ( 834kN 834kN ) r0 ( -5cm 0cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 1 )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness ( 3.8e6N/m 2.5e8N/m ) Break ( 834kN 834kN ) r0 ( 0cm 2.5cm ) )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Poznámka k hodnotám parametrů Stiffness a Break: Hodnoty jsou počítány z technických údajů o vozidlech a parametrů jejich táhlového ústrojí. Tj. - zdvih táhlového háku (mm), zatížení táhlové pružiny (kN) a pevnost šroubovky (kN).

Pak by ale mělo být v readme napsáno s vykřičníkem, že tyto vozy se nesmí připojovat k vozidlům s nastavenými spřáhly na 30cm, což je většina vozidel, kterou každý má v počítači.
Tohle jsou opravdu základy pravidel v ladění.
Ve své době jsme se rozhodovali, jestli "uzákonit" do ladění nastavení spřáhel na 30 nebo na 80, jak to mají Poláci. To se chová prý trochu lépe. Ale proti bylo množství vozidel, které by bylo nutné přepsat. A tehdy bylo vozidel špička ledovce toho co je k dispozici dnes. Ale ještě tam byl asi jiný argument proč zachovat nastavení na 30.
Ale už tehdy bylo slušným pravidlem od ladičů, že pro nadšence, kteří jezdí na 80cm, tak se ke každému modelu dávala složka s nastavením na 30 a s nastavením na 80 cm. Současníci určitě netuší, k čemu ty složky jsou, protože těch 30 cm se stalo dodržovaným pravidlem.

Tak chlapi, to je takový problém, když počítáte nová ladění a myslíte si, že nastavení spřáhel na 0 je lepší, na to máte právo, ale proboha, dejte pro normální uživatele do složky vozidla i ladění pro kompatibilitu s většinou vozidel na 30 cm. Je to práce na 5 minut. Ale pro laika opravit nemožné.

Já takto zápasil s tím paskvilem nastavení u vozu B 831, který i v soupravě jenom z těchto vozů má zapasované skříně do sebe. A za lokomotivou byla naopak velká mezera mezi nárazníky. A po těch 10 letech jsem už zapomněl jak se to tenkrát přepočítávalo. Dvakrát jsem ten vůz smazal, že se na to mohu vykašlat. Pak jsem našel v práci tu tabulku od Honzy U. pro přepočítávání a vše kolizní jsem opravil. Uf. Víte kolik bych za ten čas postavil nových tratí, kdyby se práce na vozidlech dělaly kompatibilně? A to dáváte ven takové krásné modely i skiny.
Zbyňku, všichni kdo se na tom podílí - modeláři, aktivisté a ladiči u toho zpravidla uvádí určeno pro OR. Tím je dáno vše.
Použití původního trainsetu MSTS v OR je diskutabilní, protože může narazit na řadu chyb a problémů.

Josko. Ale já se bavím o Openrails. V MSTS už dávno nejezdím, mám ho jenom na stavění tratí. :) A právě v tom Openrails ta pravidla a výpočky pro MSTS stále platí. Vždyť si to postahuj, postav si z toho vláček a podívej se na to konečně, že je to špatně. I když je tam "pro OR" Jinak bych tady nedebatoval.

Back
Nahoře