Restrukturalizace železnice

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pawlik
  • Datum začátku Datum začátku

Pawlik

Průvodčí
Tak nám pan "černý šerif" Bárta opět otočil kormidlo dějin o 180° během jednoho týdne. Asi opět přitekli kapříci, kolikrát ještě?
Všechno rozdělíme, abychom umožnili vznik tržního prostředí v wsouladu se směrnicemi EU:
http://domaci.ihned.cz/c1-47361070-barta-naridil-obri-personalni-rosadu-v-cd-vypravci-uz-nebudou-patrit-zaludovi

Všechno sloučíme, abychom přesně tomu zamezili; chcete-li, když se nám úspěšně podaří rozdělit, poté sloučíme:
http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-republika/17082-barta-chce-sloucit-ceske-drahy-cd-cargo-a-szdc/

Jen je kouzelné kolik peněz při každé takové Potěmkinovské transakci proteče mezi "státní kasou" a "státní kasou".
Banánistán!

[Jen je kouzelné kolik peněz při každé takové Potěmkinovské transakci proteče mezi "státní kasou" a "státní kasou".
Banánistán!
[/quote]
Zapoměl jsi na kapsu soukromou.

Zde taky možno něco dočíst: http://www.finance.cz/zpravy/finance/285989-barta-cast-szdc-se-mozna-vrati-pod-drahy-cargo-musi-expandovat/

Zmrdi no. A nás budou brát u držky. Brát nám prachy. Kdybych bral 50 tisíc, tak toho tiskara oželím, ale tahle jsem rád, když ještě něco ušetřím a mě chtěj í ještě snižovat vejplatu. Tak to teda ne to se trošku přepočítali. Nejhorší je, že odbory s nima víceméně souhlasí. Požadují zachování nějakého určitého počtu míst za cenu snížení platů. Jelikož v provozu už nejsou rezervy, tak mi to přijde trošku přetažený za vlasy. Je třeba si uvědomit co za píčoviny vyvádí sždc. Tady u nás bude propouštět pár lidí, ale skutečnost, že je (před propouštěním) tady 11 lidí na cca 300km tratě si už nikdo neuvědomuje a chlapi furt někde lítaj. Bylo by toho potřeba udělat tolik, ale lidí je málo. V praxi to vypadá tak, že pražce hnijou rychleji než je stíhají vyměňovat a když už to smrdí průserem, tak se zavolá soukromník a za těžký prachy to vymění. Ať se dou vysrat. K takový firmě nechci.

Celá ta slavná optimalizace a racionalizace na železnici, to jsou jen honosné názvy zcela prozaické skutečnosti, že si na nádraží se zabedněnými okny a zamčenými dveřmi musíte odskočit do škarpy mezi kopřivy, přičemž vám toto komfortní cestování 21. století zpříjemňuje kromě komárů ještě dálkově ovládaný rozhlas. :) A nějaké dělení drah na stále menší subjekty nepomůže zhola ničemu, pouze se tak otevře cesta k pokoutnému rozprodání všeho, co ještě má nějakou cenu a k nevratnému zničení toho, co žádnou "okamžitou" cenu nemá. Všechny tyhle rošády jsou ve výsledku pro železnici devastující. K "logice" outsourcingu se raději nevyjadřuji, nemá cenu se rozčilovat. Jen poznámka na závěr - stále více se divím, kolik "přátel" železnic horuje na různých diskuzních fórech po zmiňovaných restrukturalizacích...to musí být snad nastrčená automobilová lobby...

A ta správná jediná dráha je nádraží s výpravčím, signalisty, staničním dělníkem, dozorcem výhybek, výhybkářem, pakrovou, pokladní, dozorčí přepravy, přednostou, uklízečkou, skladníkem přepravy, tranzitérkou, nákladní pokladní, lampářem *), věšákem, plácačkou a čepicí, vlak s vlakvedoucím, dvěma průvodčíma, vlakovým manipulantem, strojvedoucím a pomocníkem strojvedoucího, dvěma brzdaři a návěstníkem.

Já radši dráhu, kde se o bezpečnost cestujících stará vlačeta a podchody, kde si můžu jízdenku koupit v automatu a platit kartou (platební, ne nějakou drážní), o odjezd se stará fíra a o bezpečnost dopravy zabzař. Svého času mi bylo líto zadrátování podkrušnohorské dráhy a pokácení mechanik, ale je to lepší než jedna velká hromada ročně.

*) Tato funkce dodnes existuje v Sokolově seř. n.

Čouda napsal:
Nejhorší je, že odbory s nima víceméně souhlasí. Požadují zachování nějakého určitého počtu míst za cenu snížení platů. Jelikož v provozu už nejsou rezervy, tak mi to přijde trošku přetažený za vlasy.
Jenže Čoudo, tohle je daleko méně bolestivé, než zachovat platy pro pár lidí a další "cvičené opice" vyhodit - vem si třeba takovou Škodovku v Boleslavi ... když byla krize, tak lidi raději dělali třeba za 70% platu, ale věděli, že nepůjdou na dlažbu s vidinou toho, že 5-8 měsíců nezavadí o slušně placenou práci ...... otázkou je, ne jestli platy snižovat, ale o kolik snížit tak, aby to bylo únosné ....

a stále si to, co jsi napsal, čtu dokola a připadá mi to, že si trošku protiřečíš - na jedné straně nadáváš odborům, že podporují snížení platů na úkor zachování počtu pracovních míst a na druhé straně Ti to příjde přitažené za vlasy ..... trošku v tom máš chaos.

a pakliže s tím nesouhlasíš, není nic snadnějšího dát výpověď a jít makat jinam .... třeba k soukromníkovi .....

Mikulda:
A fungovalo to? Fungovalo. A navíc měli lidé práci.
Podchody byste postavil všude jak a za co, když není ani na výměnu výstražných křížů za VÚD? O bezpečnost cestujících se stará vlaková četa? Stačí pár opilců v nočním spoji a průvodčí raději nevylézá od fíry ze stanoviště (popravdě se ji ani nedivím). Dříve byli OSOŽi, na Slovensku je jejich obdoba dodnes. Jel jsem tam nočním spojem - obyčejný osobák - nějací chlapi tam začali trochu hlasitěji povykovat a už na ně šla slečna z Železničné polície, domluva a byl klid - tady takoví demolujou vlaky a nádraží a lidi pak nadávají, že jsou vozy zničené a nádraží obývají různá individua.
Já chápu, že pokrok se nedá zastavit, ale tady jde o něco jiného. Já nelkám nad dálkovým zab.zař. místo mechanik, ale nikdy nepochopím, co je pokrokového na outsourcingu v oblastech jako je třeba oprava svršku? Propustí se traťoví dělníci "protože jsou moc drazí" a vše opraví firma za náklady, které několikanásobně převyšují výši platu oněch propuštěných dělníků. Nemluvě o tom, že s nimi mizí i jistý fortel a zkušenosti. Kde je ta úspora? Kde je ta kvalita? Prostě zase chceme (jako ve všem) "dohnat svět" a jako vždy to děláme "tou nejlepší možnou" cestou...

Martensi já vím. Jenže se propouští a zároveň se nižují platy aby se nemuselo propouštět ještě víc. Průšvih je, že oni propouští, protože nemají prachy na vejplaty. Škoda mluvit. Tady jde prostě sviním o koryta a my na to budeme doplácet. Kdybysme alespoň mohli udělat zabíjačku, jenže ta se konat nebude. A tak po změně na zimní čas budu v práci od nevidím do nevidím a ještě mě budou vodrbávat. Jestli ovšem vše dobře dopadne, tak k sždc nakonec nepůjdu a zůstanu u "matky". Jestli mám správné informace, tak tam s prachama dolů nepůjdou.

Martin napsal:
Mikulda:
A fungovalo to? Fungovalo. A navíc měli lidé práci.
Podchody byste postavil všude jak a za co, když není ani na výměnu výstražných křížů za VÚD? O bezpečnost cestujících se stará vlaková četa? Stačí pár opilců v nočním spoji a průvodčí raději nevylézá od fíry ze stanoviště (popravdě se ji ani nedivím). Dříve byli OSOŽi, na Slovensku je jejich obdoba dodnes. Jel jsem tam nočním spojem - obyčejný osobák - nějací chlapi tam začali trochu hlasitěji povykovat a už na ně šla slečna z Železničné polície, domluva a byl klid - tady takoví demolujou vlaky a nádraží a lidi pak nadávají, že jsou vozy zničené a nádraží obývají různá individua.
Já chápu, že pokrok se nedá zastavit, ale tady jde o něco jiného. Já nelkám nad dálkovým zab.zař. místo mechanik, ale nikdy nepochopím, co je pokrokového na outsourcingu v oblastech jako je třeba oprava svršku? Propustí se traťoví dělníci "protože jsou moc drazí" a vše opraví firma za náklady, které několikanásobně převyšují výši platu oněch propuštěných dělníků. Nemluvě o tom, že s nimi mizí i jistý fortel a zkušenosti. Kde je ta úspora? Kde je ta kvalita? Prostě zase chceme (jako ve všem) "dohnat svět" a jako vždy to děláme "tou nejlepší možnou" cestou...
Tak to bychom se měli vrátit doby před prvními AB a nahradit je bábobloky - to bude zase dalších pracovních pozic pro stovky ne-li tisíce dalších lidí.....
A co outsourcing? Sice zaplatíš cenu, která je dražší než je plat "traťových dělníků", ale dělníky musíš platit každý měsíc -ať kopnou nebo nekopnou - v tom je docela velký rozdíl. A do 200 km dál budu platit další podobnou skupinku "traťových dělníků" - tohle má k efektivitě hoodně daleko....

A fortel určitě nezmizí s outsourcingem tak, jak si to myslíš. Spíš naopak - fortel zůstane zachován, jen nebude rozplizlý po celé síti, ale bude koncentrován tam, kde se může dále rozvíjet. A firma, která se na danou činnost specializuje se může více zaměřit do investic na nové technologie, stroje a zařízení.

Naposled editoval moderátor:
Martin napsal:
A navíc měli lidé práci.

No tak to se budeme muset nejdřív rozhodnout, jestli má být dráha zaopatřovací ústav nahrazující úřad práce, nebo prosperující firma.

Martin napsal:
Podchody byste postavil všude jak a za co, když není ani na výměnu výstražných křížů za VÚD?

Tak třeba trošku zprůhlednit financování - převést živou dopravní cestu pod SŽDC a zrušit současný stav, kdy ČD platí SŽDC za DC a to poté platí ČD zpátky za operátorování dráhy. Třeba by pak zbylo i na ty kříže a jiné zabezpečení (nemusí být nutně podchody, viz Stráž nad Ohří)

Martin napsal:
O bezpečnost cestujících se stará vlaková četa? Stačí pár opilců v nočním spoji ...

Tady jsem měl na mysli spíše bezpečnost při nastupování a přecházení kolejí. No a k tomu druhému je potřeba nějak dokopat PČR. Zažil jsem incident v Magdeburgu na nádraží o půlnoci, policajti dorazili do tří minut (služebnu mají v budově).

Martin napsal:
nikdy nepochopím, co je pokrokového na outsourcingu v oblastech jako je třeba oprava svršku? Propustí se traťoví dělníci "protože jsou moc drazí" a vše opraví firma za náklady, které několikanásobně převyšují výši platu oněch propuštěných dělníků. Nemluvě o tom, že s nimi mizí i jistý fortel a zkušenosti. Kde je ta úspora? Kde je ta kvalita?

Ušetří se plat za dobu, kdy koleje neopravují (koleje se neopravují pět dní v týdnu). Stejně tak se někdy vyplatí mít vlastní auto a někdy si vzít taxi.
Žaluzie na okno bych zvládl přidělat sám, ale pozvu si na to odborníka - bude to mít rychleji - to je ta úspora, bude to mít přesně, protože to dělá každý den - to je ten fortel a kvalita.

To "nahrazení bábobloky" je extrém a vy to dobře víte...nač vyrábět takové konstrukce?
Dráha zkrátka při celé slavné restrukturalizaci vylévá vaničku i s dítětem. Místo toho, aby se odborně (!) zjistily místní reálie a nutnost zachování toho, či onoho postu, rozhodne "kdosi z Ministerstva", že se prostě v Horní Dolní propustí X osob a hotovo. Koho zajímá, že trať je v havarijním stavu a potřebuje stálou údržbu? Hlavně že úředníků stále přibývá...
Dělníci se musí platit každý měsíc, to je pravda, ale na dráze je také každý měsíc opravdu co dělat. Všude není koridor s vyhřívanými výhybkami, novými kolejnicemi, bez bující vegetace... Není snad lepší
(a levnější !)udržovat trať neustále v dobrém stavu, než spoléhat na to, že "to nějak vydrží" a když to praskne a vykolejí vlak (škoda většinou v řádu sta tisíc až miliónů), tak zavoláme Frantu s firmou a ten to zalátá?
A co je to vlastně ona "efektivita", v čem spočívá? Efektivně podle mne znamená chytře, rychle a pořádně. Existuje snad v každém okrese firma schopná kompletní opravy a údržby žel. svršku, nebo snad zabezpečováci? Ne! Aby se "efektivně" vyřešila náhle vzniklá situace, tak místo drážní zaměstnanecké pohotovosti musí dorazit nějaká outsourcfirma bůhví odkud, za bůhví jak dlouho. A popasovat se se specifiky drážního stavitelství, to rozhodně nedokáže každý, kdo ještě před měsícem látal silnice...Zkrátka efektivně se závada vyřeší až na druhý den a pochopitelně se naúčtují též nemalé náklady na dopravu do místa výkonu práce. V době úspor všeho a všude opravdu nevídaný luxus... Nebo máte na mysli takovou tu "efektivitu", kdy dva dělají za čtyři a pobírají plat jednoho? Protože něco takového si já představuji pod současným výkladem pojmu "racionalizace na dráze". A jinak, doufám, že se stále jedná pouze o výměnu názorů v přátelském hovoru ;)

Extrém to je stejný, jako Tvoje reakce ve stylu "no a co - fungovalo to? Fungovalo - a lidi měli práci" na Mikuldův příspěvek - to byl taky argument jak pojďme na hřiby ( ostatně Mikulda do napsal správně - chcete dráhu jako efektivní prosperující podnik nebo jako zaopatřovací ústav?)

Ještě doplním Mikuldu k tomu outsourcingu a přirovnání k žalujiím - když si Mikulda cokoliv posere při montáži žaluzijí a odvede nekvalitní práci - tak si tu opravu sám znova zaplatí a má to 2x dráž. Pokud si bude dráha zaměstnávat své vlastní lemply,tak si taky 2x zaplatí opravu toho, co posrali. Pokud to dělá firma, tak to zaplatí jen jednou a případně nekvalitně odvedenou práci řeší jako reklamaci.

A ještě Martine k tomu co je levnější - je levnější udržovat stále trať v havarijním stavu tak, aby se na ní dalo jezdit nebo je levnější ji na čas vyloučit a zrekonstruovat havarijní stav tak, aby na ní nemusela imrvere makat parta dělníků?

Pravda je někde uprostřed. Trochu mne děsí ta vylidněná a zdevastovaná nádraží.
A pamatuji si několik situací, které hovoří pro, aby v každé stanici nějaký zaměstnanec byl.
Jedeme půlnoční vlak z Hradce do Pardubic, který zastavoval jen v Opatovicích. Přiběhl výpravčí, že se nám kouří ze střechy zadní jednotky. Být to neobsazená stanice a průvodčí by to odmávala z prvních dveří, tak jsme někde na trati ve stovce lehli popelem.
Podruhé jedeme vlak z Vysočan do Kolína a na zastávce Zeleneč přiběhne závorář a volá, že se nám kouří ze zadního podvozku. Ložisko přímo hořelo a bylo do červena. Kdyby tam závorář nebyl, mohli jsme skončit někde ve škarpě.
Jindy jsem měl mimořádnou službu v Řevnicích, kde se dělaly kvůli výlukám přepřahy a bylo nutné svěšovat a odvěšovat lokomotivy a dělat jednoduché zkoušky brzdy. Přijížděl tam vlak, na který bylo hlášeno od hradlařů, že se mu nějak jiskří od nějakého Xtého vozu. Měl upadlý čep z rozsochy podvozku. Nechtělo se mi mi šibovat, aby se vůz vyřadil z vlaku, tak jsem součástku ukradl z nějakého odstaveného vozu a podvozek opravil. A nahlásil výpravčímu, aby ten odstavený vůz nechal opravit.
Vždyť všichni tito zaměstnanci, kteří jsou podle mnohých "odborníků" zbyteční, měli v náplni práce povinnost sledovat projíždějící vlaky. Nyní se zrušili zaměstnanci a vlaky jezdí opravdu jen na "verím v Boha". Nějaké sem tam umístěná zařízení pro zjištění horkoběžnosti možně vzniklé situace nezachrání. A nějaké centrální dálkové řízení koštětem zapadlé výhybky sněhem určitě nevymete. A dálkové napomínání vandalů rozhlasem, kteří devastují železniční zastávku je úplně pro smích.

Zbyňku, teď ale neřešíme zefektivnění provozu, ale traťováky, případně další činnosti, které přímo nesouvisí s dopravou.

Ale když už jsi to nakous i z hlediska dopravy, pravdu máš v tom, že je pravda asi někde uprostřed.

Znám zase stanice, kde se s radostí chodilo na noční, protože od 00:30 do 04:30 zde neprojelo ani kolo a to zde sloužili pravidelně jak signalista, tak výpravčí - hustota provozu přes den odpovídala tak cca 1 vlak za hodinu .... paradoxem bylo to, že to měli z jednoho pracoviště na druhé asi tak 5 metrů .... to pak měli placenu 1/3 prochrápané šichty ...... po rekonstrukci z mechaniky na TEST někdy v roce 1992 tam už slouží jen výpravčí a v noci je to stanice neobsazená ..... tady měly úspory smysl na 100% zvláště, když sousední stanice ( z toho všechny většího rozsahu) byly od sebe vzdáleny cca 3 - 5 km.

devastovaná a vylidněná nádraží nejsou o tom, jestli jsou nebo nejsou obsazena ..... je to zase a jen o kultuře národa a o tom, jak se chováme či spíš nechováme ke společnému majetku.....

a za další ...... chápu, že vám obsazenost stanice, hlásky, či závorářského stanoviště to párkrát zachránilo krk, ale ložiska nehoří denně u 80% vozů ..... sem tam umístěné zařízení na kontrolu horkoběžnosti ložisek opravdu situaci nezachrání .... ale taky není řešení jen kvůli tomu zaměstnávat mraky lidí ....

pakliže se chce vrátit na původní početní stav (z důvodu sledování projíždějích vlaků) a trvají na stávajících nebo vyšších platech, tak ať dráhy zvednou jízdné tak, aby byly v hospodaření v plusu ..... a jsem zvědavý, jak dlouho budou jezdit nádražáci přesilovku....

Zbyněk Šemora napsal:
Pravda je někde uprostřed. Trochu mne děsí ta vylidněná a zdevastovaná nádraží.
Samozřejmě, že je to smutné, když člověk vidí opuštěná nádraží, na dveřích a oknech mříže a bohužel i počmárané fasády atd.
Z druhé strany modernizace jde dopředu a tu nezastavíme.
Co se týče organizace provozu, osobně si myslím, že jeden schopný výpravčí mající na starosti 5, 6 stanic si s provozem dokáže poradit mnohem lépe, než nabízení vlaků výpravčími z jedné stanice do druhé.
Ony i pracovní povinosti výpravčích oproti dřívějšku se podstatně ztenčily.
Ale to samozřejmě není vina výpravčích či jiných zaměstnanců
" v provozu ".

Zbyňku už 2x za 1 rok jsem viděl rudou obruč. Buď zůstala "viset" brzda, nebo byla utažená klika. Sledování jízdy vlaku má svoje opodstatnění i když pro většinu lidí je člověk kašpar, kterej se kouká na vláček.

Uvedu případ, kdy horký ložisko způsobilo ukroucení čepu v ložiskovém domku a následně došlo k vykolejení vlaku. Je to asi rok nebo dva, stalo se to v okolí Lysé nad Labem a byly to polské vozy Gags-t se solí. Totálně sežraný vagony, aby "chytla" brzda tak to tam člověk musí pořádně nasypat. Ovšem bylo taky pár souprav, který brzdili už na dva nebo tři zoubky. Mívalo to myslím 1200 tun, takže si člověk užil :D

Napsal jsem, že v minulosti ty posty fungovaly, nebyly zbytečné (potvrzuje p. Šemora) a že lidé měli práci, to potvrzuje statistika. To nebyl argument, ale konstatování. Zavádějící je naopak Vaše tvrzení, že dráha bude buď efektivní (liberální?) podnik, nebo zaopatřovací ústav. Zaopatřovacím ústavem se naopak po propuštění dělníků stane stát, který bude muset takto propuštěným lidem vyplácet podpory, namísto toho, aby jim platil za práci ("argumenty" o podnikání, rekvalifikaci, nebo stěhování se za prací u 50 a více letého člověka jsou liché - výjimka potvrzuje pravidlo). Devastace nádraží je Martensi přímo úměrná jejich obsazenosti. Něco jiného je, když někdo napíše na fasádu obsazené zastávky "Pepa je vůl" a něco jiného je vytrhání kovů, oken, dveří, demolice jakéhokoliv vybavení poté, co za výpravčím naposledy zapadl zámek - setkávám se s tím opravdu často. Snad je za tím vším i záměr - vyženeme přednostu, necháme chuligány v klídku "pracovat", zdemolovaná zastávka se nakonec strhne a na jejím místě vyroste plastový budník - bez možnosti se v zimě zahřát v čekárně, ukrýt se při zpoždění, před deštěm apod. - opravdu pokrok.... Každý nový jízdní řád je víc a víc plný přeškrtnutých dvířek za názvem stanice - pro mne symbolu chátrání a zmaru.
"A ještě Martine k tomu co je levnější - je levnější udržovat stále trať v havarijním stavu tak, aby se na ní dalo jezdit nebo je levnější ji na čas vyloučit a zrekonstruovat havarijní stav tak, aby na ní nemusela imrvere makat parta dělníků?" No, pokud věříte tomu, že se po odstávce trať ještě vrátí do provozuschopného stavu, pak jste opravdu optimista. Co se v této zemi jednou zavřelo, to už více otevřeno nebylo... (jen namátkou Čejč-Ždánice, trať do Malé Morávky).

To že někdo prochrápal šichtu nebo že výhybkář půl šichty proseděl, protože zrovna nejel žádný vlak, to je chyba jen v organizaci práce. Než aby někdo popřemýšlel a zaměstnanci přidal nějaké pracovní úkony, aby nebyl placený pro nic, tak se jednoduše tato funkce zruší. Dráhy by to určitě nezrujnovalo víc než musí platit za předražené zakázky.
Proč by na mašině nemohl existovat mechanik. Měl by rozšířené kvalifikace jako servisman na mašině, mohl by vystřídat strojvedoucího, aby mohl chodit důstojně na záchod, nebo i nahradit revizora ve vlaku občasnými kontrolami. Ale byl by fírovi vždy v případě potřeby při ruce.
A ve stanici by se měli alespoň dva zaměstnanci také uživit. Pokladna, úklid, údržba stanice.
Pak by mohly opět existovat čekárny, kde je teplo, někdo by ohlídal, aby se tam nepohybovaly osoby bez jízdenky,...
Jenomže ono je to jak s těmi zrušenými tratěmi. Zdevastovné stanice a zastávky, které vypadají jak po třetí světové válce už dohromady nikdo nedá. Zrovna včera jsem šel brněnským podchodem na nádraží a dívajíc se na počmáraný mramor jsem usoudil, že tohle je zdevastováno jednou pro vždy a pach močky odtud také jen tak někdo nevydesinfikuje. A není to o lidech, ti jsou stále stejní, jen jim to někdo dovolil tím, že vyházel některé zaměstnance. Nepamatuji si za bolševika, aby nádraží byla takto zdevastovaná. Maximálně fasáda měla už tu téměř stoletou patinu, ale v čekárnách bylo poměrně čisto a teplo. Počuraní bezdomovci se v Brně a Praze sice vyskytovali, ale policie tenkrát v noci chodila a občas prostory pročistila. Sice také boj s větrnými mlýny, ale byla vidět snaha.

Back
Nahoře