Restrukturalizace železnice

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pawlik
  • Datum začátku Datum začátku
Rozlišujte laskavě zavřít, protože to chci zavřít a vyloučit, protože se bude rekonstruovat - myslím, že jsem to napsal dost jasně a dost zřetelně, aby jste to nepopletl - a přesto se stalo.

A co třeba tratě, které si pronajaly soukromé společnosti, zrekonstruovaly je (třeba Vrbenka po povodních) a provozují na nich osobní dopravu? Cotřeba tolik diskutovaná štreka u Bečova, kterou chtějí ČD jako nerentabilní zavřít a soukromí zájemci o dopravu se tam jen hrnou?

Dále - nebavme se o lidech nad 50 let - tam je problém s jejich zaměstnaností globální a netýká se jen zkostnatělých státních drah, které žerou peníze všech daňových poplatníků - nechápu, proč tento problém tady vypichujete - není to specifikum jen ČD či SŽDC. Dále podpora v nezaměstnanosti se vyplácí jen tuším 5 měsíců, pak končí.

Položte si jinou otázku - jste v roli zaměstnavatele - budete zaměstnávat a platit ze svého lidi navíc jen proto, aby měli práci a budete z vlastní kapsy dotovat nerentabilní podnik nebo zkusíte zefektivnit činnosti tak, aby vám to přineslo nějaký zist tak, aby jste jej mohl znova investovat? Co uděláte?

ad zdemolované budovy - co bude rentabilnější? Provozovat obsazenou stanici s velkou staniční budovou, plně obsazenou a vytápěnou tak, aby tam mohli cestující čekat a nikdo si nedovolil jinak poškozovat? A to vše jen proto, že tam pojedou 4 páry vlaků ráno a 4 páry odpoledne?

Zkuste to rozlišit na bezhlavé šetření i tam, kde to prostě nejde šetřit a šetření na místech, kde ty úspory jsou k nalezení a šetření má smysl.
Zbyněk Šemora napsal:
To že někdo prochrápal šichtu nebo že výhybkář půl šichty proseděl, protože zrovna nejel žádný vlak, to je chyba jen v organizaci práce. Než aby někdo popřemýšlel a zaměstnanci přidal nějaké pracovní úkony, aby nebyl placený pro nic, tak se jednoduše tato funkce zruší.
Vidíš Zbyňku a tomuhle se v hantýrce říká trafika - máme pozici, kde se nic nedělá po větší část pracovní doby, tak se mu holt nějaká práce ( i nesmyslná) vymyslí ( zalívat kytičky, okopávat záhonky, natírat zábradlí či přerovnávat předpisy). Tohle je špatná cesta.

Zbyněk Šemora napsal:
Dráhy by to určitě nezrujnovalo víc než musí platit za předražené zakázky.
Předražené zakázky - je to jen o tom, jak jsou postaveny smlouvy a tohle plebs asi nevyřeší - to je jen o těch hlavounech nahoře, kteří si tam přelívají "malou domů".

Zbyněk Šemora napsal:
Proč by na mašině nemohl existovat mechanik. Měl by rozšířené kvalifikace jako servisman na mašině, mohl by vystřídat strojvedoucího, aby mohl chodit důstojně na záchod, nebo i nahradit revizora ve vlaku občasnými kontrolami. Ale byl by fírovi vždy v případě potřeby při ruce.
Super - pak tedy bude placen jen za čas, kdy bude makat ( po zbytek času jen minimální hodinová sazba) a nebude si jen vozit zadek. Jak vidíš, tak mají dráhy problém obsadit míst strojvedoucích - a to dlouhodobě - a do toho všecho se to ještě zdvojnásobí, protože všude budeš chtít mít dvoumužnou obsluhu. Kde chceš vzít na platy těchto lidí?
A co by pak v tom vlaku dělal průvodčí, když by chodil pomocník a to jen občas? To tam raději budu mít průvodčího na full time.

Zbyňku a co by takový servisman na koleně opravil dneska na peršingách a jim podobných mašinách? Nebo na dieslech? Udělá generálku v mezistaničním úseku?

Zbyněk Šemora napsal:
A ve stanici by se měli alespoň dva zaměstnanci také uživit. Pokladna, úklid, údržba stanice.
Pak by mohly opět existovat čekárny, kde je teplo, někdo by ohlídal, aby se tam nepohybovaly osoby bez jízdenky,...
Dva zaměstnanci? Kdepak? Jen si spočítej, kolik lidí by bylo potřeba zaměstnant na nepřetržité obsazení stanice dvěma lidma na každou šichtu......Kdo bude topit v pauze mezi vlakama? Třeba i 2 nebo 3 hodiny? A už vidím, jak bude mít výpravčí výpravčí mezi vlakama v pracovní náplni šůrovat čekárnu či dopravní kancelář.

Jenomže ono je to jak s těmi zrušenými tratěmi. Zdevastovné stanice a zastávky, které vypadají jak po třetí světové válce už dohromady nikdo nedá. Zrovna včera jsem šel brněnským podchodem na nádraží a dívajíc se na počmáraný mramor jsem usoudil, že tohle je zdevastováno jednou pro vždy a pach močky odtud také jen tak někdo nevydesinfikuje. A není to o lidech, ti jsou stále stejní, jen jim to někdo dovolil tím, že vyházel některé zaměstnance. Nepamatuji si za bolševika, aby nádraží byla takto zdevastovaná. Maximálně fasáda měla už tu téměř stoletou patinu, ale v čekárnách bylo poměrně čisto a teplo. Počuraní bezdomovci se v Brně a Praze sice vyskytovali, ale policie tenkrát v noci chodila a občas prostory pročistila. Sice také boj s větrnými mlýny, ale byla vidět snaha.
[/quote]
A proč je devastovaný třeba i brněnský podchod? Proč tam nenasadí na 24/7/365 jednoho až 2 lidi na hlídání - hlavně v noci po nočních rozjezdech?:D Zbyňku, devastovat se bude i na obsazených stanicích je to fakt jen o mentalitě.... jo bezdomovce policie vyklidila nebo se zdejchli sami a po odchodu policie se vrátili hezky do tepla zpět.:D

Ale tohle se už zvrtlo do jiného směru - z oblasti údržby přímo do dopravy a přepravy a to je poněkud diametrálně odlišné.

Naposled editoval moderátor:
Martens napsal:
A co třeba tratě, které si pronajaly soukromé společnosti, zrekonstruovaly je (třeba Vrbenka po povodních) a provozují na nich osobní dopravu? Cotřeba tolik diskutovaná štreka u Bečova, kterou chtějí ČD jako nerentabilní zavřít a soukromí zájemci o dopravu se tam jen hrnou?

Milý Martensi tady jsi uvedl krásnej příklad toho, jak se v republice rozkrádá. Jestliže má o trať zájem soukromník, tak se mu tam ta doprava asi vyplatí, vydělá na tom a proto tam chce jezdit.

Jsou dvě možnosti jak k téhle situaci může dojít:
1) Kamarád má kamaráda, ten nařídí postupnou redukci spojů, lidi ztratí zájem o dráhu a trať se zavře a prodá kamarádovi.

2) Zkostnatělý menedžment čd není schopen přizpůsobit provoz na trati potřebám cestujících, proto se to nevyplácí a proto se to zavře a aby se na tom trhlo, tak se to prodá.

Ještě podotknu, že dnes si regionální dopravu objednává kraj. Nemusí být problém podplatit člověka na kraji, nebo mu za to něco jiného slíbit aby k redukci spojů došlo. Nastínil jsem zhruba situaci, podrobnosti vypisovat nebudu, nechci tvořit elaborát. Podobně to ale funguje a kdybyste viděli jak se v našem státě kšeftuje a kšeftovalo za minulýho režimu, tak by Vám spadla huba a kroutili byste nevěřícně hlavou. Ne, nejsem pamětník, ale dost jich znám a ti někteří se pohybovali i ve vyšších kruzích.
Martensi: Sprejery a jinou havěť řezat řezat řezat! To jediný pomůže. 10ran bičem a i ti s nejtužším kořínkem by se po čase z toho nádraží zdekovali...

Pokud se bude provoz na dráze poměřovat optikou soukromého podnikání, pak je jasné, že naše názory budou diametrálně odlišné.
Pronájem tratí pro osobní dopravu soukromým společnostem je hezká teorie, ovšem praxe je poněkud jiná. Bez nákladní dopravy je osobní ztrátová a plně závislá na dotacích ze strany státu (kraje). Jsem pro zdravou konkurenci, jsem pro vstup „alternativních“ dopravců na české koleje, který snad nepřispěje ke kartelové dohodě (jak je to bohužel v naší kotlině pravidlem), ale ke konkurenčnímu prostředí ve prospěch cestujících. Je si třeba ale především uvědomit, že soukromník to vše dělá pro zisk a doprava osob po železnici je prostě dlouhodobě ztrátová. Bez dofinancovávání ze strany státu (nebo dříve z výdělku ziskové dopravy nákladní) se prostě drtivá většina tratí za čas pro nerentabilitu zavře. Pokud má železnice fungovat jako služba občanu, který se pomocí vlaku dostává tam, kam potřebuje, jako služba ekonomice státu, která může být výkonná jen díky fungující infrastruktuře, pak nesmí být vystavena neregulovanému tržnímu prostředí, které zachová jen ziskové provozy (nákladní doprabu + pár EC/IC vlaků) a zbytek se prostě zavře. Podívejte se na severovýchod od hranic, jak dopadla "restrukturalizace" tam. Kromě pár nablýskaných souprav PKP Intercity zarostlé koleje, zrušené tratě - pravděpodobně náš blízký vzor...

Martens napsal:
....
Zbyňku a co by takový servisman na koleně opravil dneska na peršingách a jim podobných mašinách? Nebo na dieslech? Udělá generálku v mezistaničním úseku?
...
To by jsi se divil, jaké kvalifikované dílenské úkony se ve stokilometrové rychlosti na mašinách svého času prováděly.
Já vozil v brašně kromě papírů a služební hifisestavy vše potřebné co bylo třeba k drobným opravám. Ještě teď se mi doma někde válí měděný palec ze stykače kontroleru, který se občas hodil, protože některé se příliš rychle opalovaly, hlavně když byla na kontroleru ne příliš dobře seřízená současnost. (aby stykače, které mají sepnout současně seply všechny ve stejný okamžik, jinak docházelo k jiskření a opalování). Jednou se ulomilo i celé raménko stykače. Pršelo, bylo tedy mokro a pro mašinu na půl to není zrovna ideální. Tenkrát jsme dostali nápad raménko sebrat ze stykačů rekuperace, která nebyla na 451 funkční. Tehdy se mi hodil i zácvik s dílen, kdy jsem obkoukal jak se současnost kontroleru správně štelovala. To byla práce pro nejvyšší třídu dílenských. Já byl pro každou podobnou špatnost a šli jsme do toho. Jediný zádrhel byl a ten zabral nejvíc času a co se mi děje i současně, upadl mi do strojovny pod kontroler jeden důležitý šroubek. (současně pro změnu lovím šroubky z počítačů) Našel jsem jej až když nás v Hradci Králové volali rozhlasem, aby jsme z kanálu pojeli do stanice. Ale pak už to šlo šup šup a mašina šlapala zbytek šichty a asi dodnes (pokud neumřela :D) jak hodiny. Hlavně jsme poslouchali co to dělá na přechodu ze serie na paralel, to bývaly ty největší rány, když špatně seřízené spínání 3000V nechodilo současně. Kdepak, byl to koncert pro uši. Už žádné jiskření.
Zkrátka by se jen legalizovalo, co se normálně opravovalo načerno. A v případě peršingů by člověk vozil nějaké náhradní karty, měřák, mikropájku, nějaké odpory, kondenzátory,.....:D Brát s humorem, ale mě by se například taková práce líbila. Vždy, když se nám podařilo opravit lokomotivu, člověk z toho měl takový dobrý pocit. Mě udělala radost i taková maličkost, jako halogenové reflektory z parabol spálených žárovek do tehdejší 8mm promítačky MeosDuo. Vyfasoval jsem v olejně 4 halogeny pro peršinky, doma je zalepil do těchto parabol speciálním tmelem z NSR, propojil dvě do série a celek zaletoval do žárovkové šroubovací patice. Byl jsem sám překvapen jak to parádně a hlavně daleko svítilo. Z konkurenční jednotky 452007/8 to chtěli vyrobit také, ale už jsem neměl ty parabolky z promítačky. Tak jsem jim to udělal bez, také to svítilo víc než žárovka, ale už ne tak parádně.
Jo to byly časy. A hlavně mne to bavilo. :D

Čoudo jakkoliv jsem dost často s Tebou nesouhlasil, tak s tím co jsi napsal stoprocentně souhlasím. On se na problematiku železnice dívá jinak člověk který tam nedělá nebo nedělal a jinak který tam dělá nebo dělal.

Martin napsal:
Dělníci se musí platit každý měsíc, to je pravda, ale na dráze je také každý měsíc opravdu co dělat. Všude není koridor s vyhřívanými výhybkami, novými kolejnicemi, bez bující vegetace... Není snad lepší (a levnější !)udržovat trať neustále v dobrém stavu, než spoléhat na to, že "to nějak vydrží" a když to praskne a vykolejí vlak (škoda většinou v řádu sta tisíc až miliónů), tak zavoláme Frantu s firmou a ten to zalátá?
Levnější možná, lepší ne. Lepší je trať opravit pořádně, na výhybky dosadit ohřevy. Vegetace stačí vzít jednou za dva roky. Ale to by si zaměstnanci traťovky museli nejdříve pořídit plynové kotle ;)

Na střední škole jsme jednou na praxi (měli jsme ji v pondělí ráno) dostali za úkol vyházet sníh z nádvoří. Chvilku jsme tak mávali lopatama, až kámoš dostal nápad dát pade řidiči pluhu, co jel zrovna kolem. Zbytek času jsme stavěli sněhuláka a já tehdy pochopil výhody outsourcingu.

Zbyněk Šemora napsal:
Přiběhl výpravčí, že se nám kouří ze střechy zadní jednotky.
...
na zastávce Zeleneč přiběhne závorář a volá, že se nám kouří ze zadního podvozku.

Anebo taky jel jednou vlak s něčím upadlým od podvozku, cestou zdemoloval ve čtyřech stanicích přestavníky a to přímo signalistům před nosem. (stalo se na 072, podrobnosti si nepamatuju)

Čouda napsal:
Zbyňku už 2x za 1 rok jsem viděl rudou obruč. Buď zůstala "viset" brzda, nebo byla utažená klika. Sledování jízdy vlaku má svoje opodstatnění i když pro většinu lidí je člověk kašpar, kterej se kouká na vláček.
Jednou nám zůstala viset brzda ve vlaku. Od brzdy šel modrý dým, myslíš, že cestou někdo něco hlásil? Na stranu jsme se museli nechat uhnout sami.

Čouda napsal:
Je to asi rok nebo dva, stalo se to v okolí Lysé nad Labem a byly to polské vozy Gags-t se solí.
Wapky v Lovosicích se taky vysypaly kvůli horkýmu ložisku. A indikátor v Řehlovicích je zcela správně zjistil, ovšem výpravčí ten výpis hodil do koše.

Martin napsal:
Devastace nádraží je Martensi přímo úměrná jejich obsazenosti.
Krásný příklad je obsazené, obydlené a přesto posprejované nádraží Hostivař. Anebo čisté nádraží Vojkovice nad Ohří, kde není ani noha. Takže pouze obsazenosti to přímo úměrné nebude.

Martin napsal:
Co se v této zemi jednou zavřelo, to už více otevřeno nebylo... (jen namátkou Čejč-Ždánice, trať do Malé Morávky).
Nebo Hostivice - Středokluky, že.

Mikulda: No nehlásí to nikdo. Jenže tady se naštěstí nic nestalo. Kdyby to ale někde zoralo koleje, nebo někoho zabilo na materiální škodu nehledě, tak by museli vyházet lidi z půlky tratě, možná vozmistra.
Ještě větší prdel byla, když na středu zavřeli kohouty v půlce soupravy prázdných wapek. Wapky po brzdě. V noci přijede uhlí, jedno dvojče na wapky, druhý na hlavní. Udělá se jednoduchá brzda a jedeme dolů. Po tomhle průseru na to vyšel canc a fíra musí až dozadu, jestli to brzdí celý. Je to sice jiný povídání, ale taky vážná věc.
Matýsek: To vypadá skoro jako pocta...

Mirku a pak to vypadá tak, že Martin by chtěl nasadit do provozu mraky lidí, kteří svou práci nevykonávají zodpovědně ..... na co pak sledují projíždějící vlaky, když pak případnou závadu nehlásí..... jakýkoliv systém je stejně spolehlivý jako jeho nejslabší článek - a tím článkem jsou a budou lidi.

V uvedeným případě dementní lidi, protože si neuvědomujou, že jde o hubu především jim.
Stejně v tý práci jsem, mám to za povinost a tak proč bych se na ten vlak nepodíval. Zamávám na hezkou průvodčí, možná i na nějakou cestující. Mrknu jestli je všechno v pořádku, pak si zakouřím a jdu řešit další povinosti.

Jen tak pro zajímavost - existuje někde statistika, kolik procent nehodových událostí bylo zaviněno nesprávnou činností techniky a jaké procento MU bylo zaviněno chybou zaměstnance ČD, SŽDC či soukromého dopravce při výkonu služby?

mikulda: Nešlo v těch Řehlovicích o to že ten indikátor pořád indikoval pořád zjišťoval nějaké horké ložiska a většinou to byl planý poplach ?

Martens: Čím více lidí se podílí na bezpečnosti dopravy, tím větší riziko průseru. Doporučuji knihu Železničné nehody na Slovensku, je tam všechno krásně a srozumitelně popsáno. Nehod z reléovek je tam pár, (asi čtyři) zbytek ve stanicích na hubu+klíče.
Statistika asi není, čistě technická příčina asi Moravany, nic dalšího mě nenapadá.

Ondra H: Ano, výpravčí se naučili to házet rovnou do koše. Holt se musela stát hromada, aby se to zase odnaučili.

Čouda napsal:
Matýsek: To vypadá skoro jako pocta...

Je to tak. Já jsem dělal, než jsem šel do invalidního, na dráze, tedy ČSD a ČD, 35.let a tak jsem tam toho dost zažil a ty různé úspory, které byly většinou jen v provozu, jsme velice "milovali". Myslím, že v tady tom se shodneme, že hodně těch "úspor" a různých reorganizací dráze moc neprospělo.

mikulda napsal:
... Chvilku jsme tak mávali lopatama, až kámoš dostal nápad dát pade řidiči pluhu, co jel zrovna kolem. Zbytek času jsme stavěli sněhuláka a já tehdy pochopil výhody outsourcingu.
Jenže ten řidič pluhu nebyl nikoho z vás přítel či známý. Pak by tomu bylo tak, že byste mu nedali pade, ale dvě stovky s tím, že ten jeho kamarád z vás by dostal půlku :)

Mikuldo tu knížku jsem měl čest držet v ruce a něco si z toho přečíst. Velice pěkná publikace. Já to říkal už na škole, že klíče jsou na hovno, na to sloužit nepůjdu. A kde jsem skončil. Můžeš třikrát...
Ono je taky třeba si uvědomit, že máme jinou dobu. Nechlastá se. Vlaků jezdí míň. Když se něco stane tak minimálně přezkoušky. Čili každej si sakra hlídá aby nebyl průser.
Na druhou stranu poslední co se stalo byla řízlá vexle a jindy zase jel rychlík na jinou kolej do feťáků, co jeli na festival. Škoda, že sem u toho nebyl. Mohla to bejt docela sranda.
Ale všichni zdraví. To je hlavní...

Tak mne napadlo, kdyby Vaše příspěvky některých četli kapitalističtí fírové z první republiky, asi by vás umlátili lopatami.
Za bolševika, kdy byla na dráze z dnešního pohledu Havai, kde každý měl tu svou trafiku, pamatuji si vyprávět staré fíry jak současně fíra nic neznamená a vytře s ním každá uklízečka. Některé šichty až moc uježděné, ostré obraty, přípravné doby pro lokomotivy moc krátké, že fíra nemá čas před odjezdem z depa mašinu pořádně obejít,...atd. To za první republiky, strojvedoucí byl pan Někdo. Nebyla taková honička, na vše bylo podstatně víc času, byly větší jistoty, Definitiva, režijky jim platili nejen pro vlaky, ale i pro autobusy, drážní uhlí,.... Však na to poukazoval i Polívka ve filmu Kalamita, že současně drážní uniforma, to už není co to bývalo :D... A to byl tehdy opravdový drážní blahobyt, kterému se nyní říká hanebně totalita. To co je dnes, to není nic jiného než život v poklusu.
Ale jasně, pokrok nelze zastavit a takové postavení vlakové cesty, kdy dřív musel na zhlaví utikat Výhybka Joe, aby výměnu odemknul a vlaky zbytečně při křižování nebo předjíždění stáli ve stanicích víc než 10 minut, to by se asi nikomu nelíbilo. Pravda je ale zase někde uprostřed.
Já bych byl pro drážní trafiky. Co lidí je bez práce a někteří nemohou nic najít. Stát jim platí mizernou podporu a pak nemají ani na nájem.
Nábídl bych jim kurz, zácvik a nějakou volnou železniční stanici, kde by dělal práce všeho druhu a když by jel vlak prodával jízdenky. Staral by se o prostředí. Úklid společných prostor, kytičky záhonky, sem tam namazat výhybky, v zimě odmetat sníh, atd. Měl by byt v nádražní budově a nějakou mzdu, kde by sice moc neušetřil, ale dalo by se se z toho vyžít.
Jenomže to už žijeme v pohádkách.
Sranda je, tady si můžeme vyříkat naše názory na věc, ale to je asi vše, co s tím můžeme dělat. Něco jak se na dráze říkalo, "běžte si stěžovat do lampárny" :D

Čouda napsal:
Ono je taky třeba si uvědomit, že máme jinou dobu. Vlaků jezdí míň.
S tím bych až tak nesouhlasil, nákladů jezdí míň to ano, o tom není pochyb, ale co se týče osobní dopravy, hlavně kolem velkých destinací jezdí podstatně víc.

Domnívám se,že restruktualizace je nejen potřebná,ale i nutná.Nebylo však vůbec chytré zrušení osožáků.Význam nutnosti nějaké formy železniční policie s přibývající dálkovinou jen poroste.Jak je tu výše zmíněn zářný příklad Vojkovic,vedlejší stanice Stráž slušně vydržela jen chvíli.

OSOŽ by byl asi jen další problém - nová ozbrojená složka - s jakými pravomocemi? Bude suplovat práci PČR? Znamená to změnu legislavity? Jednodušší je mít oddělení žel. policie, přímo spadající pod PČR - a PČR by za služby nechávalo platit od CĎ či SŽDC podle toho, kde a v jakém rozsahu by požadovali ochranu objektů, prostor či vytipovaných spojů.

Back
Nahoře