Já měl právě za to, že po revoluci tahle šikana odpadla. Slyšel jsem, že v Německu není problém. Fíra jen nahlásí, že veze další osobu a na jeho zodpovědnost si známého vzít na mašinu legálně mohl. Když začínalo pendolino na trati Praha - Děčín, tak údajně také bylo možné se na stanovišti svézt.
Měl jsem za to, že už konečně nejsou tak přísné podmínky. Pak až jsem se na povolenku po dlouhé době svezl, tak jsem poznal skutečnost, že je to mnohem horší. Měli jsme povolenku s vypsanými vlaky, na kterých naše skupina mohla jet, ale navíc jsme se svezli na ešusu z Prahy hl. na ONJ a fíra měl výhrady, že tam nemáme napsaný jeho vlak. Pak jsem potřeboval nějaké další jízdy pro potřeby MSTS u jiného depa a to byla šílená byrokracie. A nejhorší je, že jeden se bojí druhého. Čítanková ukázka je, když Deterio před zrušením pravidelného provozu mi natočil video Lichkov - Hanušovice, kde se svezl na svou povolenku, když pracoval jako návěstní mistr. Fíra ho vzal, ale pořád někam telefonoval vysílačkou, že tam má člověka, který filmuje trať, jestli se to může a že nemá ani platnou povolenku pro tuto trať. Nakonec musel slíbit, že to video nikde šířit nebude, aby se nedopustil vlastizrady na tomto důležitém "koridoru". Díky jeho hrdinství se brzy dočkáte této už zrušené trati v MSTS.
Na druhou stranu vzít někoho cizího, koho neznám by byla od fíry hloupost, protože nemůže tušit, co mu může vyvést. Nám jednou jel na stanovišti kontrolní orgán, motal se u bočních dveří na 451, kde chyběla krytka na vypínač centrálního otevírání dveří a ve stovce ramenem nechtěně v celém vlaku dveře otevřel. Naštěstí žádný cestující nevypadl. Není bezpečné pouštět na stanoviště osoby, které byť nevědomky a nechtěně mohou způsobit fírovi problém.