Zajímavosti z tisku a webu

Nejvíc zkrátíš jízdní doby ne na rozjezdu ale při zastavování. kdy jdu na brzdu (téměř rychlobrzdu) do zastávek na poslední chvíli. Však si to vyzkoušejte v MSTS. Ale mám pocit, že právě automatika například na Ešusech tohle brzdění na poslední chvíli umí.
Ale to není z mé hlavy, tohle mi vštěpovávali do hlavy staří fírové, když jsem byl v zácviku a při zpožděních názorně předvedli.

Je to tak. Rýchly rozjazd a brzda na tesno. BA-Kúty som takto s pushpullom (ale HDV smer Kúty) skrátil 12minút

Zbyněk Šemora napsal:
Ale mám pocit, že právě automatika například na Ešusech tohle brzdění na poslední chvíli umí.
Na Ešusu si můžeš i nastavit, že chceš přijet do stanice dřív a o kolik. Podle toho se pak automatika přizpůsobí.

To je celkom rozumné....Viem že niekde je veľká hustota cestujúcich a potrebujem o dve minútky viac ako je pravidelný pobit, tak sa to krásne dá zvládať...Len škoda, že tie ešusi nie sú až tak spoľahlivé. (aspoň s počutia nie..)

Dem: Tak to je jiná.. Ale stejně ty nárazníky dostávají na prdel. Při jízdě s normální soupravou se výše popisované problémy s nárazníky vyskytují sporadicky..

Luky napsal:
Nevím proč většina jezdí raději na automatiku, nejlepší je vždycky jezdit na ruku. Kdybych byl strojvedoucí, tak bych na automatiku v životě nejezdil. Nevýhoda, když se jezdí na automatiku je ta, že se téměř nedá krátit zpoždění a ani moc svižné rozjezdy nejdou, když se musí trošku přichvátnout. Zároveň bych řekl, že při jízdě na ruku má člověk mašinu pod mnohem lepší kontrolou, obzvlášť, když má ještě k dispozici EDB či ERB.
Osobně si myslím, že kdyby si nějaký čas jezdil na mašině a hlavně nějaká delší ramena, ještě by jsi byl za automatiku vděčný. Ono je něco jiného se jet jednou za čas svézt, to si člověk užívá každý rozjezd a brždění, anebo stejné rameno mít 20x za měsíc, ve dne a hlavně v noci. :)

Asi tak. Když jsme začali jezdit na Traxxech, tak jsem jezdil ze všech nejdéle na ruku. Celé dvě šichty :-)

Hynďa napsal:
Luky napsal:
nejlepší je vždycky jezdit na ruku
To jsi někde četl, slyšel nebo sis to vymyslel?
To jednou slyšel, jak se o tom bavili dva mladí šotouši na nádraží, takže to musí být pravda. Třeba taková 814 si o jízdu na ruku vyloženě říká.:D

Zajímavá debata. Přitom před desítkami let se jezdila Praha - Žilina (k tomu plus nějaké krátké rameno, aby to dalo hodiny) na bobinách a žádná automatika. Taková dlouhá ramena na jeden zátah se dnes nejezdí ani s automatikou.
Jenomže tenkrát byl asi pan strojvedoucí, který musel umět jezdit a nekvedlal sem tam, jak to dělá automatika, ale jezdil hospodárně. Správný strojvedoucí se poznal tak, že sahal minimálně na kolo výkonu či brzdu, ale využívalo se sklonů na trati. Na nějakou osmdesátku se ze stovky do kopce nikdy nebrzdilo, ale sjelo z výkonu tak včas, že se to na těch osmdesát dokutálelo.
Mladý strojvedoucí odkojený jen automatikou si myslím mašinu nikdy nedostane pořádně do ruky, jako to uměli staří fírové, kteří automatiku nikdy nepoznali.
Automatika je určitě dobrá věc, ale myslím, že to odvádí pozornost a připomíná monotonní jízdu po dálnici a člověk je pak náchylnější na mikrospánek. Pamatuji si noční, kdy jako mechanik jsem potřeboval sirky do očí, jak mi únavou padala hlava, protože jsem jen monotonně sledoval trať. Když jsme si s kolegou pozice vyměnili a bylo třeba řídit vlak, únava byla rázem pryč. A zase podřimoval kolega :D. Ale tuto spací teorii mi zatím každý kolega mašinfíra potvrdil.

Praha-Žilina v jednom zátahu - místo nedostatku lok.ř.380 se pravidelně nasazuje lok. ř150/151 na Ex 129 a zpět zase Ex 128 také na "dvojce" až do Prahy- DKV Praha a potom ještě mají v turnuse Ex 151 taktéž v jednom zátahu-Ža.a zpět.

před chvílí jsem narazil na tohle http://ekonomika.idnes.cz/trat-mezi-breclavi-a-bohuminem-bude-pravostranna-f69-/ekonomika.aspx?c=A120626_201322_ekonomika_ert neví o tom někdo něco?

Zbyňku, asi takhle:
Když budu mít 750 tak mi vůůůbec nebude vadit že tam ta automatika není a naopak budu mít radost z pořádný mašiny jenže když budu mít třeba 814 tak s tou se na ruku prakticky jezdit nedá (kvůli tragicky pomalý odezvě) a už vůbec ne pokud se ti často měněj na trati sklony.
S tou nepozorností je to právě naopak. Když si na 843 nastavim automatiku tak se o ni už vůbec nemusim starat protože vím, že 843 si požadovanou rychlost udrží spolehlivě a můžu se věnovat trati. Když bych tam měl furt kvrdlat a hlídat si rychlost tak už se nemůžu tolik věnovat trati. A i když se nemusim věnovat rychlosti, pořád ti podvědomí říká: "řídíš vlak" a je to přesně jak říkáš - sednu a najednou jsem vzhůru.

Hynďo, já na nových mašinách automatiku neodsuzuji, jen reaguji, že zde někdo psal, že dlouhé štreky se nedají bez automatiky jezdit. A také jsem chtěl nějak naznačit, že když fírové jezdili jen na ruku, tak přesně věděli s určitou zátěží, na jaký výkonový stupeň daný úsek jezdí a má to tak zafixováno, že ruce jednají automaticky. Ale i ten starý zkušený fíra si rychle na automatiku přivykne a používá ji. Jenomže já chtěl jen poukázat na to, že mašinfíra odkojený manuálním řízením umí lépe cítit s mašinkou a bude zručnější než mašinfíra, který od počátků jezdí na automatiku.
Ale je pravda, že současné mašinky už nemají nějaký kontroler se stupni, nic tam necvaká a jen to hučí jako automatická pračka, vše řídí elektronika, která nahradí i ten cit mašinfíry s mašinkou. Hold pokrok zastavit nejde. Ale s listím na kolejích si automatika určitě neporadí a ten cit mašinfíry asi potřeba bude vždy.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale je pravda, že současné mašinky už nemají nějaký kontroler se stupni, nic tam necvaká a jen to hučí jako automatická pračka, vše řídí elektronika, která nahradí i ten cit mašinfíry s mašinkou.
A to je přesně ono. Ta automatika tam těch 70% tahu dá úplně stejně jako fíra ručně ale oproti němu si umí s těma procentama "vyhrát" tak, aby tam tu požadovanou rychlost udržela.
Ale taky bych radši jezdil na 810 nebo 750 :)

Teraz sa chodí aj na dlhšie ramená, Praha - Štúrovo a späť, všetko na 350, bez ARR. A navyše oproti dobám minulým aj jednomužne. Na taurusoch neviem či používajú automatiku, hádam niekto objasní, celkom ma to zaujíma.

To chci vidět. http://olomouc.idnes.cz/vlada-schvalila-promenu-olomouckeho-nadrazi-f3z-/olomouc-zpravy.aspx?c=A120627_1797683_olomouc-zpravy_stk

To by sa zišlo aj v Bratislave, ale tam to vláda určite neschváli. Naša vláda ani neviem že na Slovensku jazdia vlaky. Susedia môžete byť radi že Vaša vláda sa aspoň zaújíma o železničný a dopravný rozvoj.

Naposled editoval moderátor:
A komplet výmena trolejového vedenia ti ako nič nehovorí? Prerábka Devínskeho Jazera tiež nič?

Back
Nahoře