Zajímavosti z tisku a webu

Já jsem si ten článěk přečetl před chvílí dodatečně. Ale na naší diskuzi o ucpávce nebyla řeč, tak proto jsem se ptal/žádal. Venco a jaks přišel na to číslo 64? V článku zmiňují jen 23 (napadlo mě jestlis třeba nenásobil dvěma - protože sem/tam) a 26. Oboje vysvětlení jak k nehodě došlo jsou napadnutelný. V několika případech se vychází z doměnek aby se bylo čeho chytnout nebo to dávalo smysl. Je to dost zvláštní. Stejně jako relativně nedávno ty Moravany.

Je možné, že jsem to číslo popletl, je to už nějakou dobu co jsem to četl. Nicméně je také otázka co dělala vlaková četa nebo cestující. Stačil jeden aby strhnul záchranou brzdu po vjezdu do tunelu a souprava by nemusela vykolejit. 30 se tunely jezdí snad odjakživa.

VáclavS napsal:
Je možné, že jsem to číslo popletl, je to už nějakou dobu co jsem to četl. Nicméně je také otázka co dělala vlaková četa nebo cestující. Stačil jeden aby strhnul záchranou brzdu po vjezdu do tunelu a souprava by nemusela vykolejit. 30 se tunely jezdí snad odjakživa.

Cestující nejsou o toho aby strhávali záchranný brzdy, už jen z toho důvodu, že se situace může změnit. To je šotouši tahají za záchranou brzdu.

dem napsal:
Ibaže rýchlobrzda je napriamo takže o čo sa to vlastne snažil?

Zdravím,
jen má vyloženě vzduchařsko-laická domněnka - nesnažil se tímto postupem o již zmíněné uvolnění té nežádoucí překážky/záklopky v průběžném brzdovém potrubí ? Tedy mám zato,že při švihu se průběžné potrubí vzduchem "plní" rychleji od mašiny /její jímky/ do vozů a naopak při brzdě /lokomotivní rychlobrzdě/ se zase rychle "tlačí" směrem k brzdiči lokomotivy. Strojvůdce tak asi chtěl pomocí toho neustálého brzdění a švihu a tím i rychlými změnami "toku" vzduchu uvolnit tu záklopku. Někde jsem četl,že problém byl v brzdových hadicích vyrobených v Polsku,kdy se v nich uvolňovaly vnitřní vrstvy /pláty/ materiálu a tak mohly vznikat ony "záklopky".Nevím,možná šlo jen o další možné vysvětlení.
Opět podotýkám,že jsem v oboru vzduchařiny naprostý laik a znalci to snad upřesní.

Jak ale naznačil Pawlik,dodnes jistě žijí jedinci,kterým by pravda uškodila a tak si na ni asi budeme muset počkat. Jen tak mimochodem,kolik let může mít onen přeživší pomocník strojvedoucího ? 60-65 let ?Stejně "staří" mohou být i hoši z tehdejšího FMD či ředitelství ČSD kteří vše chtěli ututlat a dnes beztak sedí někde na "nábřeží",nějakém tom ministerstvu,DÚ či PČR. Takže to pánové s tou pravdou a uznání případné neviny strojvůdce vidím tak na dalších minimálně dvacet let. ;-)

David

Od jednoho kolemjdoucího:

https://www.google.cz/search?client=opera&rls=cs&q=nehoda+Meridian&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?page=3&kat=5&id=230328&list=1

čtyřletý si koupil vlak viz: http://www.novinky.cz/koktejl/272111-teprve-ctyrlety-novozelandan-si-koupil-stary-vlak-za-488-tisic.html

David Hájek napsal:
Zdravím,
jen má vyloženě vzduchařsko-laická domněnka - nesnažil se tímto postupem o již zmíněné uvolnění té nežádoucí překážky/záklopky v průběžném brzdovém potrubí ?

Ako som už písal. Odkiaľ to viete , že určite použil švih a rýchlobrzdu a zse švih a zase rýchlobrzdu? Niekto to povedal, napísal tak je to tak? To sú len domnienky a dneska už nikto nepovie ako to skutočne bolo. Vtedy Mirel nebol, takže veta, že fíra dal 64x brzdič do polohy švih vo mne vyvoláva brutálny , až krčovitý úsmev na tvári......

Tam přece není TV, tak se na širou trať dostat nemohl. Novináři vždy udělají z komára velblouda. Hlavně že z toho nebyla nějaká hromada.

Back
Nahoře