Zajímavosti z tisku a webu

No jo, to naše školství. Ale když základní školy opouští v pátých ročnících polovina žáků, každý chce být gymnazista. Když pak i v devátých ročnících odejdou ti nejlepší studenti na gymnázia, je to jako pěst na oko. Mají na vysvědčeních dobré i dostatečné a gymnázia je přijímají, protože jsou rádi, že tam někdo jde.
A když se pak člověk podívá, co jde na obory učňovské, to je totální katastrofa.
Prostě se nedivte ničemu. Míst je na školách extrémně moc, nabídka o xy % převyšuje poptávku a na obory chodí ti, kteří o ně nemají žádný zájem, jen sami neví, co by vlastně dělali, protože je nic nebaví.
V každé deváté třídě vídám max. 10 dětí z 50, které ví. Ostatní nemají zájem o nic, nic nechtějí dělat a hlavně je nic nezajímá.
Školství je opravdu někde a každý, kdo ví, ví kde. Jsem tam 15.rok a mohu zodpovědně říct, že kam se to dostalo, tak je tam tma. :-(

Zdravím a chci k touto věnovat také názor. Je pravda, že vyučenců a odborníků je čím dál míň, ale na druhé straně pokud jako vysoce kvalifikovaný pracovník přijdeš do podniku, kde nutně potřebují tyto lidi, tak se dovíš, že nemají na výplaty, budeš dělat za 12.000 hrubého, v padesáti jsi starý a neperspektivní, natož v padesáti sedmi a nepřijmou Tě. A když mám státnice čtvrté třídy na obsluhu parních kotlů, ( o první jsem díky evropské unii přišel ) tak abych za dvanáct tisíc házel vagon uhlí do pece, tak to mě můžou ohrát. Notabene jsem vodo-topo a i s tím nemám šanci. V pátek jsem mluvil se známým, asi čtyřicet se státnicemi na svařování potrubí a ten mě řekl, že se šel ptát na místo a nabídli mu dvanáct tisíc. Tak se zeptal jestli týdně a tím to skončilo. Teď mě vysvětlete jakou mají mladí motivaci???
Mirek

Miky945 napsal:
... na druhé straně pokud jako vysoce kvalifikovaný pracovník přijdeš do podniku, kde nutně potřebují tyto lidi, tak se dovíš, že nemají na výplaty, budeš dělat za 12.000 hrubého, v padesáti jsi starý a neperspektivní, natož v padesáti sedmi a nepřijmou Tě ...

Preto si urobíš živnosť a pracuješ ako externá firma za 3, 4, 5, 8 násobok toho, čo by platili kmeňovému zamestnancovi. Akurátže pracuješ nie 20 dní a po 8 hodín, ale len toľko, koľko naozaj potrebujú. A potom otravuješ, kedy Ti konečne uhradia faktúry a poprípade predáš svoje pohľadávky.

Druhá možnosť je, že sa vopcháš do správneho rekta, dáš sa na politiku a máš vystarané :lol:

O tom, čo mladí a čo školstvo radšej pomlčím - vytvorilo sa cezpočet VŠ s absolútne zbytočnými odbormi, ktoré chrlia zástupy Bc, Ing. a Mgr. Značná časť z nich môže akurát tak sedieť za okienkom na pošte, predávať noviny či obiehať magazíny a večierky jakožto obchodní cestujúci.Alebo ako som napísal vyššie, strčia sa do správneho rekta a ... ... ... ... :D

A potom to u nás vyzerá tak, ako to vyzerá. V jednej republike je prezidentom vožrlala, v druhej senilný idiot, parlament a ministerstvá sú plné nekompetentných somárikov s kývajúcimi hlavami

Naposled editoval moderátor:
Tax napsal:
Preto si urobíš živnosť a pracuješ ako externá firma za 3, 4, 5, 8 násobok toho, čo by platili kmeňovému zamestnancovi. Akurátže pracuješ nie 20 dní a po 8 hodín, ale len toľko, koľko naozaj potrebujú. A potom otravuješ, kedy Ti konečne uhradia faktúry a poprípade predáš svoje pohľadávky.
Přesně tak jsem to udělal a jsem spokojený. Práce moc není, tak na dva dny v týdnu, ale na živobytí to stačí a co se týče placení, tak u podniku co dělám není problém, až na to, že je to pravidelně s měsíčním zpožděním.
A jak Ty jistě víš, tak mám ještě jeden malinkej příjem, jenž mě drží nad vodou. :) Zatím. :cool:
Mirek

Dovolte i můj názor. Oni sice ti "zaměstnavatelé" neustále pláčou, že je nedostatek jak vyučených, tak vysokoškolsky vzdělaných techniků, ale praxe je taková,
že VŠ student si na brigádě vydělá výrazně víc, než potom minimálně 2 roky v zaměstnání (cifra, kterou uvádí Miky není ani u VŠ mnohde vzdálená realitě). Tak jak může mít někdo motivaci jít do oboru, respektive při stavu jaký v ČR panuje mít vůbec motivaci studovat technické obory (ať už učňovské nebo studijní), které jsou považovány obecně za náročnější, ale ohodnocení tomu naprosto neodpovídá.
Je to snad i dáno tím, že v managementu firem často sedí právě ti absolventi soukromých vysokých škol s velmi pochybnými (nebo pouze ekonomickými) obory, kteří nevidí dál než za roh a ještě k tomu zastávají názor, že správný manažer by věci rozumět vůbec neměl, aby ho to nesvazovalo v rozhodování - nevěřím, že si to myslí, je to jen projev povahy zmrda skrývajícího svoji neschopnost. Když se sejde zmrdů plný podnik, je nesmírně zajímavé v přímém přenosu sledovat postupný rozklad firmy a její neschopnost cokoliv vytvořit.
Na lepší časy nevěřím, západní civilizace a její průmyslová výroba jsou v hluboké (i morální) krizi, v podstatě je jednodušší vystudovat nějaký pseudoobor a pak oblbovat
ostatní zhmotňováním tmy, ono je totiž ještě pořád z čeho vyžírat, protože generace našich předků narozdíl od nás pracovaly.

I já se přidám. Studoval jsem VŠ v Pardubicích (i když nedostudoval), a sám jsem viděl jaký lidi studují na různých filozofických a podobných fakultách. Panečku, to je materiál. Já jsem se vždycky divil, k čemu tyhle fakulty jsou, co z těch lidí bude, nikdy jsem to nepochopil. Ale ten materiál.... Až jsem si i říkal, proč tenhle a tamten "pablb" má titul za to, že se naučil pár větiček, ale já jakožto IT který má nesrovnatelně těžší učivo na něj nedosáhl... V dnešní době, kdy se každý honí za titulem, a každý druhý už nějaký má mi přijde že ztrácí smysl. Je pak úsměvné, když člověk s Ing. prodává v Kauflandu salámy.

Edie napsal:
I já se přidám. Studoval jsem VŠ v Pardubicích (i když nedostudoval), a sám jsem viděl jaký lidi studují na různých filozofických a podobných fakultách. Panečku, to je materiál. Já jsem se vždycky divil, k čemu tyhle fakulty jsou, co z těch lidí bude, nikdy jsem to nepochopil. Ale ten materiál.... Až jsem si i říkal, proč tenhle a tamten "pablb" má titul za to, že se naučil pár větiček, ale já jakožto IT který má nesrovnatelně těžší učivo na něj nedosáhl... V dnešní době, kdy se každý honí za titulem, a každý druhý už nějaký má mi přijde že ztrácí smysl. Je pak úsměvné, když člověk s Ing. prodává v Kauflandu salámy.

Plně s tebou souhlasím.....jen jsem zvědav za cca 15 let
všichni tituly....nebo obchodní akademie....a pořadné řemeslo,to bude jen málokdo umět....a to bude placeno zlatem. Ing budou prodávat salámy za pár kaček....a řemeslníci ti si budou moc vybírat jestli si koupit salám s kauflandu nebo si nechaj poslat pořádnej salám z německa ;)

Burky napsal:
Plně s tebou souhlasím.....jen jsem zvědav za cca 15 let
všichni tituly....nebo obchodní akademie....a pořadné řemeslo,to bude jen málokdo umět....a to bude placeno zlatem. Ing budou prodávat salámy za pár kaček....a řemeslníci ti si budou moc vybírat jestli si koupit salám s kauflandu nebo si nechaj poslat pořádnej salám z německa ;)

Opravdu? Pro koho budeš dělat, když ti nezaplatí. To je bohužel další trend doby - neplatit.

když ti nepojede např elektrika...protože nechceš platit elektrikáře tak si myslím, že rádi zaplatíí...ale máš pravdu, že dnes je to opravdu trend neplatit...

Burky napsal:
když ti nepojede např elektrika...protože nechceš platit elektrikáře tak si myslím, že rádi zaplatíí...ale máš pravdu, že dnes je to opravdu trend neplatit...

A nebo tě budou nutit aby jsi to udělal co nejlevněji. Div ne, jak se říká za hubičku.

Jak už tu bylo zmíněno, škol je moc. A problém je podle mě v systému financování. Škola dostává peníze na počet žáků takže ve vlastním zájmu se snaží studenty si udržet. "Je blbej, na studium kašle ale jsou za něj peníze tak ho přeci nevyhodim." Není vyjímkou, že když na SŠ nechá učitel žáka propadnout, jde na kobereček k řediteli. Pak je ta úroveň tam, kde je.

Vrbam napsal:
... Pro koho budeš dělat, když ti nezaplatí. To je bohužel další trend doby - neplatit ...

Hehe, to by som ti mohol rozprávať. A čím ďalej, tým je to horšie. Ale ešte stále lepšie, než pravidelný malý príjem z trvalého pracovného pomeru ...

Holt o dělnické profese není zájem. Co takhle kameníci? Vezměte si třeba Harmaneckou 14ku. Kdo by podobný portál, či celou tunelovou troubu dokázal postavit? Dneska se všecko dělá z betou. Navíc, kdo ty staré kamenné výrobky dnes solidně opraví? S Karlovým mostem to dopadlo tučím neslavě.

E499_2002 napsal:
Holt o dělnické profese není zájem. Co takhle kameníci? Vezměte si třeba Harmaneckou 14ku. Kdo by podobný portál, či celou tunelovou troubu dokázal postavit? Dneska se všecko dělá z betou. Navíc, kdo ty staré kamenné výrobky dnes solidně opraví? S Karlovým mostem to dopadlo tučím neslavě.

Málo kameníkůů....hodně neboštíkůů :D:D:D

Back
Nahoře