Zajímavosti z tisku a webu

Je krásná. A ta patina, hmmm, to je nádhera! :eek: Lipovské depo mívalo vždy krásné stroje, výjimečný lak a bezvadný stav (nepočítám to, že občas nejezdily zrovna naleštěné), např. 751.149, 752.068, 749.250. Dnes už bohužel nejsou ani mašiny, ani depo (rotunda i točna stále existují, ale lokomotivní depo bylo zrušeno), existuje zde jen provozní jednotka pro strojvedoucí.

Mimochodem, výše uvedený stroj, 751.314, určitě máte někteří doma pod označením 752.014 jako model od Roco.

Ve fotogalerii jsou cenné snímky ruských návěstidel z Vyšehradu a to vjezdu na Smíchov (atyp), vložáků a vjezdu od Smíchova.

Dle Zbyňka ano, natřeny byly ale jako cesťáky. Pořadí světel smíchovského vjezdu by mělo být (Ž+Č+Z)+(Ž+Z)+indikátor (O/S) + přivolávačka z mechanického návěstidla. Takže by případný odjezd musel mít 4 barvy, ale měl jen 3. To by musel mít pořadí barev Ž+Č+B.
V této době jsoz třeba odjezdy na hlavák/Vršky mechanické (u 2. a 3. SK), vjezdy od Hlaváku v 2.TK a Vršek světelné 2+2+1 (jako vjezd od Smíchova).

Jelikož na Vyšehradě nebyla rychlostní návěstní soustava, případný odjezd by mohl mít tři barvy (Z+Č+B) stejně jako na Smíchově.
Ale máš recht, byly to vložáky, které šly postavit až když byl postaven vjezd na Smíchov - stejně jako smíchovské odjezdy byly závislé na vjezdu do Vyšehradu. Paradox je potom návěst "Odjezdové návěstidlo dovoluje jízdu", když tam žádné odjezdové návěstidlo nebylo. ;-)

Na Vyšehradě byly vložáky.
Č-M-B pruhy dostaly vložáky od nového předpisu v roce 1987, do té doby všechny vložáky měly červenobílé pruhy nestejné délky.

Vložená návěstidla měla červenomodrobílé pruhy už od 1960 a ne až 1987!
Změny v návěstním předpisu D1/1960: ...
. návěstidla vložená mají nově stožár v kombinaci pruhů červených, bílých a modrých stejné šíře, příčemž v základní poloze návěstí "Stůj-Posun zakázán" jedním červeným a modrým světlem (dosud byl stožár stejný jako u hlavních návěstidel, tj. červenobílý s pruhy stejné šíře a návěstidla mohla návěst "Stůj" vyjadřovat pouze červeným světlem)

Že by mi to zapomněli přelepit?
D1 z roku 1960 se změnou č. 1 z roku 1965 a změnou č. 2 z roku 1971:
DSCN8523a.jpg

návěstidla mohla návěst "Stůj" vyjadřovat pouze červeným světlem
To je taky blbost, návěstní předpis z roku 1954 znal i návěst Stůj s červeným a modrým světlem - §34 odstavec f.

To je taky blbost, návěstní předpis z roku 1954 znal i návěst Stůj s červeným a modrým světlem - §34 odstavec f.
Zná, ale pouze s odstavcem vysvětlení před bodem f) - "Ve stanicích se zabezpečovacím zařízením staré návěstní soustavy ukazují vložená návěstidla návěst Stůj takto: f) jedno červené a jedno modré světlo svisle pod sebou (obr.30) ...
Nechápu, k čemu tady lepíš fotku z předpisu daleko po r.1960, má snad potvrdit tvoje pruhy 1987?
Můžeš zkusit reklamovat u autora předlohy citace: návěsti .

První svoji dopravní zkoušku jsem dělal právě z opraveného předpisu 1960 ještě na průmce a ta trojpruhová barevná kombinace tam byla. Může být, že se ti ztratila vlepka. Tím spíše, když jsi ještě ani nebyl na světě a výtisk se toulal po čertech ďáblech. Všichni jsme měli v přílepkách dost guláš, než se konečně vydaly úplně nové knihy k 29.12.1987 namísto dalších vlepek.

Pánové, prohledal jsem co šlo, ale musím dát za pravdu Mikuldovi. Také jsem dělal první dopravní zkoušku (mimo jiné) z předpisu D1 z roku 1960 (platnost od 29.8.1962 :-) ), ale bohužel si ve svých padesáti letech nedokážu vybavit kde byla jaká vlepka. Každopádně:
1) Mám tři exempláře D1 z r. 1960 (platnost od 29.8.1962 :)) - jeden čistý bez oprav, další s vlepkami. Ani v jednom zmíněná vlepka není, platí červené a poloviční bílé pruhy.
2) Pan Zuska ve své publikaci "Návěstidla na modelovém kolejišti" (Nadas 1976 ) uvádí totéž.
3) Červené a modré světlo na vložáku bylo od jeho zavedení. Logicky - vychází to z jeho podstaty jako náhrady za uzávěru koleje (ev. s vyčkávacím návěstidlem) převzatou od DR. Před zavedením "nové světelné návěstní soustavy" existovala i světelná kombinovaná návěstidla, kde svítilo jak červené, tak zároveň i modré světlo. Proto bych si také dovolil polemizovat o definici "se zabezpečovacím zařízením staré návěstní soustavy" v roce 1954. Neboť jiná, tedy "nová návěstní soustava", byla maximálně předmětem nadšených debat anarchistických kroužků - viz právě Praha Smíchov, Vyšehrad, atd.
4) Ještě z dob mého pubertálního "šotoušství" si pamatuji právě ty červené a bílé pruhy na vložácích třeba v Příbrami.
5) Jinak velmi zajímavý (a určitě poučný) zde zmiňovaný web obsahuje i mnoho (mírně řečeno) nepřesností - třeba zavedení kulatých rychlostníků. Dle jiných zdrojů to bylo mnohem později.
6) Bobe, reklamace by se dala uplatňovat pokud bys zdroj uvedl hned. Bohužel z Tvého původního příspěvku to vyznělo jako Tvůj názor.

Na druhou stranu je nutno vzít v úvahu i to, že eventuální zavedení modročervenobílých pruhů mohlo být nařizeno nějakým dopravním výnosem a v předpisu se to vůbec neobjevilo, jako třeba původní hranaté mlhovky (Pokud se mýlím, rád budu opraven).
Abychom se vrátili k původnímu tématu, jak už jsem přiznal výše, na Vyšehradu skutečně byla vložená návěstidla, i když se jednalo o anomálii, protože nebyla závislá na návěstidle odjezdovém, nýbrž na vjezdovém do žst. Praha Smíchov. A omlouvám se, že jsem si to neověřil dříve než jsem se zde zeptal.
Proto také nepožaduji žádný finanční příspěvek za to, že jsem vystěhoval půl knihovny abych našel potřebné předpisy a publikace, vypil jednu kávu, čtvrt litru Jamesona a krabici džusu. O cigaretách se vůbec neodvážím mluvit. :cool:

Tak jo, no. Ale v žádném případě ne až v předpise 1987. Bylo to už v tom předpisu 1960, ale zřejmě nějakou doložkou/opravou. Nesprávně to bylo asi napsáno jako od r.60 namísto od předpisu z r.60. Minely se stávají.

Plexi ja ti neviem, ale prečítal som si článok a je to celkom logické a rozumné. Pozeraj sa na to s pohľadu obchodníka ktorí investuje. Argumentoval si slovenskom. (v odpade) Ale na slovensku ZSSK nemá konkurenciu v takom rozsahu akú má ČD. Mne sa to vidí celkom rozumné. S pohľadu obchodníka samozrejme.

Samozrejme ze je to logicke. Nechapu proc CD by melo mit na starosti x stovek masin. Navic kdyz treba jenom rady 749/751 je zastoupeno smad po 7-8 kusech. Historie se ma zachovat ale s nejakou rozumnou mezi. Je mnoho spolku ktere jejich vozidla odkoupi a mozna se o ne bude starat jeste lip nez DHV. Viz treba 749 006 od KŽC

Back
Nahoře