Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
RE: Počítačová poradna všeobecně

dejf9 napsal:
... Ale je to neuvěřitelné, že něco ve světě výpočetní techniky, kde věc zastarává ihned po svém vzniku, má podporu 13,5 let.
Ono totiž na XP je hromada SW a aplikací, které se používají ve firmách. Je to koupené za nemalé peníze a není to jen o tom si za pár drobných koupit každých 5 let nový OS.
Už je to pár let, co mám doma nový počítač se Sedmičkama. Vše šlape jak hodiny, ale jedna dost zásadní věc nefunguje jak má. Koupil jsem si tenkrát i Nero pro vypalování DVD. Po mnoha experimentování jsem to dal pryč. Proti Nero 6 v XP tam nejde uložit šablona, že chci vypálit určitou sestavu s určitým názvem v určitém počtu kopií.
Zřejmě to chce ještě chvíli počkat, až flešky budou stejně drahé jak DVD media a pak už žádné vypalování nebude třeba.
Za další je neekonomické jen tak pro nic za nic, když něco 100% funguje to vyhazovat a kupovat nový OS s nejistotou, zda to bude také tak spolehlivě fungovat. Většinou se pak místo vlastní práce na počítači řeší skutečnosti, proč něco nefunguje jak má. A to je kontraproduktivní. I proto se XP tak dlouho drží.

Jasně, staré ITácké pravidlo praví: "Když něco funguje, tak do toho nehrab." Ale zase je něco jiného provoz ve firmě a třeba taková škola, kde se každé 4 roky obměňuje HW. Když jsem jel jednou na nákup do Globusu, tak na kase nabíhaly Windows 95, žádný problém, funguje to. Ale třeba ve škole máme 2 roky staré počítače a když na nich jedou Windows XP, tak je to trochu kontraproduktivní, protože počítače podporují 64bitový systém a ty XPčka je dost limitovaly (například neadresovaly celou paměť RAM). Od doby, co tam jsou sedmičky, vše jede lépe, rychleji a navíc tam mohou být novější verze třeba Adobe After Effects, které jedou jen na 64bit systémech.

Ono je třeba vzít v potaz využití daného počítače, ale s těmi firmami máte pravdu, tam se to opravdu neoplatí (ten pardubický Globus je zářný příklad).

Jinak já už moc nevypaluji, ale když už, používám také stařičké Nero 6, co bylo u vypalovačky.

Zbyněk Šemora napsal:
Ono totiž na XP je hromada SW a aplikací, které se používají ve firmách. Je to koupené za nemalé peníze a není to jen o tom si za pár drobných koupit každých 5 let nový OS.
Však si také SŽDC začíná pomalu drbat hlavu, protože na XP končí podpora a veškeré provozní aplikace běží na nich.

Zdravím,
po pár rokoch som sa rozhodol preinštalovať win XP. Pred tým som to ešte nerobil.
Tak som si spravil zálohy, atď., lenže som sa zasekol hneď na prvom kroku. Nedokážem sa dostať do Biosu.
Keď reštartujem PC, tak ak sa pokúšam spustiť Bios klávesou Del, alebo F2, naskočí len čierna obrazovka a nič sa nedeje. To isté sa deje aj keď vložím inštalačné CD s win XP.

Vedel by mi niekto poradiť ?

erikmir napsal:
Vedel by mi niekto poradiť ?

Ano, vedel. Resetni CMOS. Dostaneš to k základnému nastaveniu. Návod máš v dokumentácii k MB. Ak nevieš ako na to, tak stačí, keď opatrne vyberieš baterku z MB a po pár sekundách ju tam opatrne vložíš, tak aby si nič nevyskratoval a nič nezlomil.
Ale predtým ešte raz vyskúšaj F2 alebo Del. Okamžite, ako zapneš PC musí ťa to do biosu pustiť, aj keď na obrazovke nevidíš nič. Si buď pomalý, alebo nešikovný, alebo oboje. Ak sa ti to napriek tomu nepodarí, skús to podľa manuálu k MB alebo pomocou tej baterky.

mirsam napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Dnes ráno mi Eset zahlásil, že jsou nové aktualizace Windows, tak to proklikám na Microsoft update, zvolím například expresní instalaci a začne vyhledávání nových aktualizací a tak to trvá desítky minut a třeba celý den, pokud to nestornuji. Něco podobného jsem zažil před měsícem doma. Pak se to později aktualizovalo samo. Že by výstraha před koncem podpory WinXP ?

Ten istý problém tu mám aj ja. Už ma začína hnevať celý ESET....Len to ťahá a ťahá jak chudobnému keď postavia sud piva na stôl. Zruším to chvíľku to ide v pohode a zas začne vyhľadávať....Ale môže byť,že to je nejaké upozornenie pre XP-čkárov....Ale prečo to robí na Win7 netuším....

Používám ESET už hodně let a praxe ukázala nejlepší postup.Nikdy neaktualizovat systém přes ESET,vždy jen přes Windows Update. A hlavně nemít nastavené automatické vyhledávání a instalaci aktualizací. To jsou potom věci,kdy máte rozdělanou práci a PC restartuje,protože to chtějí nainstalované aktualizace. Takže instalovat aktualizace,kdy potřebuji já a ne kdy chce PC. A taky nestahovat všechny aktualizace, některé jsou kontraproduktivní, je třeba sledovat fora, tam se člověk dozví,co která aktualizace dělá za neplechy se systémem.

Petr Novák napsal:
...A taky nestahovat všechny aktualizace, některé jsou kontraproduktivní, je třeba sledovat fora, tam se člověk dozví,co která aktualizace dělá za neplechy se systémem.
A co Ti, jenž jsou normální uživatelé???
Mirek

Jsem také uživatelem ESET a instaluji aktualizace vždy když mne upozorní, nikdy se mi nestalo, že bych něco dělal a bez oznámení se mi restartoval počítač, vždy mi napíše, že je třeba restartovat a já si zvolím za jak dlouho to bude možné, po té době mne opět upozorní, ale nikdy se nerestartuje samovolně tak, abych koukal na drát, že se mi to vypnulo.

Miky945 napsal:
Petr Novák napsal:
...A taky nestahovat všechny aktualizace, některé jsou kontraproduktivní, je třeba sledovat fora, tam se člověk dozví,co která aktualizace dělá za neplechy se systémem.
A co Ti, jenž jsou normální uživatelé???
Mirek
Tady je každá rada drahá a je třeba před stahováním si pročíst na pravé straně seznamu aktualizací,co ta aktualizace je vlastně zač,co opravuje. Pokud to někdo nečte,tak už je na něm, co si do počítače nainstaluje.

poison napsal:
Jsem také uživatelem ESET a instaluji aktualizace vždy když mne upozorní, nikdy se mi nestalo, že bych něco dělal a bez oznámení se mi restartoval počítač, vždy mi napíše, že je třeba restartovat a já si zvolím za jak dlouho to bude možné, po té době mne opět upozorní, ale nikdy se nerestartuje samovolně tak, abych koukal na drát, že se mi to vypnulo.

To je na nastavení aktualizací. Pokud někdo nechá defaultní nastavení,že se mají stahovat veškeré aktualizace, kdy si PC usmyslí a pak se to zrestartuje, tak ať pak se nediví.Pokud mám nastavení,že mě má jen PC upozornit na nové aktualizace,ale stahování a instalaci si nechám na vlastním uvážení,tak pak PC po skončení aktualizace nabídne standardně restart, který hned bez problémů provedu.To upozornění na potřebu restartu je možné několikrát odložit,ale je tam defaultně nastaven čas 10 minut,po kterých se PC bude chtít restartovat a pokud si nevšimnu malé hlášky vpravo dole v panelu nástrojů,tak se PC automaticky restartuje.

Aha, tak to může tak být, vždy dávám nastavení vlastní a vybírám co jo a co ne, pak se mě ptá zda zrestartovat, když vím, že to hned nechci nastavím si 60 minut a za hodinu třeba dalších. Pokud je teda defaultní instalace tak to zrestartuje hned?

poison napsal:
Aha, tak to může tak být, vždy dávám nastavení vlastní a vybírám co jo a co ne, pak se mě ptá zda zrestartovat, když vím, že to hned nechci nastavím si 60 minut a za hodinu třeba dalších. Pokud je teda defaultní instalace tak to zrestartuje hned?

Defaultní nastavení je podle mě za trest,stáhne úplně všechno,co je k dispozici a pak to samo zrestartuje. U XP to dávalo hlášku, u W7 netuším, hned při instalaci si nastavím vlastní instalaci aktualizací.

Tax napsal:
Ano, vedel. Resetni CMOS. Dostaneš to k základnému nastaveniu. Návod máš v dokumentácii k MB. Ak nevieš ako na to, tak stačí, keď opatrne vyberieš baterku z MB a po pár sekundách ju tam opatrne vložíš, tak aby si nič nevyskratoval a nič nezlomil.
Ale predtým ešte raz vyskúšaj F2 alebo Del. Okamžite, ako zapneš PC musí ťa to do biosu pustiť, aj keď na obrazovke nevidíš nič. Si buď pomalý, alebo nešikovný, alebo oboje. Ak sa ti to napriek tomu nepodarí, skús to podľa manuálu k MB alebo pomocou tej baterky.

A dalo by sa aj tak, že pustím win, vložím inštalačné CD a z okna, ktoré mi automaticky vyskočí dám inštalovať Windows ?

erikmir napsal:
.A dalo by sa aj tak, že pustím win, vložím inštalačné CD a z okna, ktoré mi automaticky vyskočí dám inštalovať Windows ?

BIOS takýmto spôsobom nenapravíš a Windows takisto nie. A keď predsa len ano, tak si to potom daj patentovať, možno získaš aj ocenenie Microsoft Industry Awards

a146363ef4a21f0430b7a525330cbe49.png

Naposled editoval moderátor:

Už mi nějakou dobu nejdou nainstalovat aktualizace do Windows. Aktualizace normálně stáhnu, ale po restartování PC tak mi to píše neúspěšně.
Nemá někdo nějaký tip, než to hodím z okna?

Pred pár dňami som riešil rovnaký problém

Postupuj presne podľa tohto návodu bod po bode. Mne to napríklad vyriešil až predposledný bod. http://www.itnews.sk/poradna/riesenie-problemov/2013-05-29/c156653-riesenie-problemov-windows-7-odmieta-nainstalovat-aktualizacie

Mám dotaz na zkušenější. Ve Windows 7 mám na ploše všelijaké ikony zástupců. Mimo jiné mám zástupce na často používané aplikace po síti z jiného počítače a také zástupce na disk v šuflíku, kde mám věci do MSTS. A tyto hodně používané ikony se mi pravidelně asi za měsíc, dva vždy smažou. Už mne to celkem štve to stále dokola obnovovat. Neví někdo, kde je problém, který nástroj to odebírá ? Například XP má v nastavení automatické čištění plochy od nepoužívaných ikon. V Sedmičkách o ničem podobném nevím.
Cestu k příčině bych viděl v tom, že ne vždy mám ten druhý PC puštěný a ne vždy mám zasunutý šuflík s diskem, na který jsou na ploše zástupci. Ale vyčištění se neděje následně. Jenomže když tohle nevadí XP, proč by z toho měly dělat problém Sedmičky.

Zbyněk Šemora napsal:
používané ikony se mi pravidelně asi za měsíc, dva vždy smažou
To bude tím, že marketingoví mágové od M$ si zřejmě myslí, že ze všech uživatelů musí nutně udělat cvičené opičky, za které všechna nastavení vyřeší počítač sám...:cry: Takže ve Win7 nechali nastavit tu úžasnou featuru, že všechny déle nepoužívané zástupce na ploše, všechny zástupce na smazané soubory či zástupce na soubory, které jsou na síti či na jiném PC a jsou tudíž též občas určitou dobu nedostupné, tak že tento "balast" Win7 samy vymažou. Již vycvičené opičky si toho ani nevšimnou, počítačoví guruové si to už dávno někde vypnuli, no a my všichni mezi tím holt nadáváme a složitě hledáme cestu, jak se toho výdobytku zbavit...
Já doma mám bezproblémová XP, takže mám klid. Win7 používám jen v práci, kde pro změnu zas máme skoro všechno pozamykané od správců, takže jsem to ani nezkoušel přenastavit, nicméně tady je jedno řešení přímo od M$. Bylo to strojově přeložené, jen jsem to trochu upravil a zkrátil.

Start
Prohledat programy a soubory - zadejte příkaz regedit a stiskněte klávesu ENTER.
Vyhledejte a vyberte následující podklíč registru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\ScheduledDiagnostics\
V nabídce Úpravy přejděte na příkaz Nový a klepněte na příkaz Hodnota DWORD.
Zadejte IsBrokenShortcutsTSEnabled a stiskněte klávesu ENTER.
Klepněte pravým tlačítkem myši na IsBrokenShortcutsTSEnabled a potom klepněte na příkaz změnit.
V poli Údaj hodnoty zadejte hodnotu 0 a klepněte na tlačítko OK.
Ukončete Editor registru.

Možná pak bude nutný restart.
Skutečně nechápu, proč by to nemohlo být někde v nastavení jen na odkliknutí. Ale třeba to tam je, jen zkrátka taky nevím, kde :)

Díval jsem se na to a vypadá to komplikovaně. Když mám 64 bitový systém, tak mám klepnout na 32 bitovou DWORD ? Nerad dělám něco jen tak naslepo. IsBrokenShortcutsTSEnabled - tohle mám vytvořit do Nový ? Děkuji za odpověď.

Back
Nahoře