Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Nie je to nič nelegálne. Na spodku noťasu mám nalapený serial s overením orginality. Celkom pekná farebná nálepka. Teda aspoň kým je čitatelná :)

Vďaka páni, už som to vyriešil. Zohnal som si Windows Vista na CD, nainštaloval a použil aktivačný kód, ktorý bol priložený k notebooku a všetko šlape ako má....

Čouda napsal:
Ahojda panstvo!

Potřeboval bych prokonzultovat jeden problém. Už asi rok mám notebook. Problém se projevuje prakticky od zakoupení. Jedná se opřehřívání GK a severního můstku, kdy teploty atakují hranice 90°C. Nejdřív jsem si říkal kašlu na to, nebudu holt hrát nejnovější hry. Jenže pak přišel i problém s msts, který ohřívá GK podobně (víceméně stejně). První po čem jsem šel bylo chlazení - prach ve ventilátoru. Je to asi 3 neděle, co jsem si koupil teplovodivou pastu, rozdělal počítač, štetečkem PC vyčistil, vyměnil pastu a zase zkompletoval. Pozoroval jsem mírné, ale opravdu mírné zlepšení. Prachu bylo pomálu, tak jsem ani nic jinýho nečekal.

Nové hry mi jdou plynule krásně, ale potom přijde chvilka, kdy se GK nebo severní můstek zahřeje na nějakou teplotu a začne omezovat svoji funkci. Vše funguje pomaleji, hra se kouše. Chvíle chlazení - minimalizování na lištu a maximalizování a hra zase chvilku běží a pak se seká. V MSTS klesne FPS pak se zase zvýší, klesně zvýší se tad furt dokola. V MSTS se problém začal projevovat až po zásahu do nastavení GK pro msts. Nerejpal jsem se v ničem zásadním, jen jsem zvyšoval vyhlazování hran, anizotroping apod. Když jsem se nad tím zpětně zamyslel, tak ten samej problém v mení míře jsem pozoroval i při původním nastavení.

Kde je chyba? Proč má Gk v klidovém stavu teplotu 56 stupňů? Napadlo mě ze spodního krytu srhnout tu stříbrnou folii, ale to asi nebude ta psrávná volba. Podložka pod notebook vychladí max 10°C a to taky není řešení. Mohl by problém způsobovat nějaký program běžící na pozadí, nebo virus?

Pokud budeme předpokládat, že je vše pořádku, tak od výrobce notebooku bylo poměrně nezodpovědné nezajistit dostatečné chlazení i při plném výkonu.

Čili prosím jestli by se se mnou někdo nepodělil o své zkušenosti popřípadě radu. Díky

Ja mam Toshibu a tiez sa mi hrial az na tolko ze jak pises sekali hry a vyhadzovalo mi okno ze z bespecnostnych dovodov mam na urcity cas vypnut PC. Ja som to vyriesil tym ze som si kupil chladiacu dosku... a teraz s tym nemam vôbec problem. Skus mozno aj tebe pomoze.

No já jsem měl podobný probkém, ale to pochybuju, že se vás bude týkat, ale možná možná možná jo :D. Měl jsem stolní PC a měl jsem tam chipset na Nvidiu, a měl jsem v ní ATinu, sekalo se mi to, přehřívalo, občas se to vyplo :D. Pochybuju, že by výrobce omylem spletl chipset. Ještě mě napadá jedna věc, že nejsou nainstalované ovladače na chipset.
Samozřejmě, že jsem tam tu Atinu nedával schválně, ono pak mi to došlo po měsíci pátrání :D

Naposled editoval moderátor:
Může mi někdo znalý vysvětlit tento jev ve Windows7 ? Hraji boj s větrnými mlýny, kdy si nastavím vypínání monitoru na "nikdy". Vydrží to den, někdy dva a skočí mi tam zpět 20minut. Už jsem o tom psal dřív, od té doby jsem reinstaloval systém a stejně se tak děje stále. Dnes jako jiný den jsem se díval na nastavení vypínání monitoru, měl jsem jsem tam "nikdy" a v klidu se pustil do večeře. Než jsem se najedl, tak koukám, zhasne monitor. Kouknu do nastavení a mám tam opět "vypnout monitor po 20 minutách". Mě už to tak deptá, nevíte čím to je ? Nedělají to XP, nedělají to Visty, jen ty podělané Sedmičky.
Já už věřím tomu, že těch dvacet minut mi tam skočí v okamžiku, kdy začnu jíst nebo pít víno a jen v pracovní dny. O víkendu mám pocit, že nastavení drží :D

V systémovém adresáři Windows smaž soubory eat.dll a drink.dll, pak už by to mělo být v pohodě.:D:D:D
Teď vážně. Máme téměř identické sestavy a mě se to neděje. Přes jaké rozhraní máš připojený monitor?

Jestli máš možnost to propojit DVI-DVI, vyzkoušej to. Může to dělat to HDMI.

A víš že je to možné? Já jsem před novým počítačem měl tento monitor zapojený do Vist a tam jsem s tím také zápasil. Bohužel, tento monitor DVI nemá, má jen HDMI.

Už delší dobu zápasím s jedním problémem. Jak stále kopíruji práce na trati sem tam a zálohuji, tak se mi rozpadají textury a nevím čím to je. První případ byl, kdysi v Havlíčkovým Brodě ta budova ZZN, kdy vyhazovala chybu. Pak jsem objevil další takto poškozené textury. Jelikož kopíruji mezi diskem v PC a přenosným šuflíkem (IDE) a někdy se vyskytly problémy s kontakty, tak jsem se naučil vždy nejprve provádět po zapnutí PC test v HD TUNE a pokud je OK, křivka je plynulá bez poruch, až teprve potom kopíruji. Ale i tak od poslední aktualizace jsem objevil několik poškozených textur. Naštěstí všechny jsou na kopii, odkud jsem vytvořil instalačky pro DVD vpořádku. Pomocí volby synchronizace v TotalCMD jsem včera takto objevil asi 5 poškozených textur i mezi zimními a nočními. Vypadá to takto, kdy dolní polovina je vždy sežraná. Někdy více někdy jen dolní okraj, někdy celá. V MSTS se tato textura nenačte a model se chová, jako by textura chyběla a vyhodí chybu. Dost mne to znepokojuje, aby se náhodou podobně nepoškozovalo něco dalšího. Zde je vzorek:
2cb86fc7b22e952c11cdce08fab59a36.jpg

Luky napsal:
... Nevítě někdo co s tím, zda hra nejde nějak přenastavit na větší rozlišení. Dík.

Nie, neide a vieme čo s tým. Kúp si monitor 24" 16:10 1920x1200 pix.
Poznáš príslovie dva krát meraj a raz rež ? Než si kúpim monitor, opýtam sa.

Tax: Existuje monitor 24" 16:10 1920x1200 pix aj v nejakej lacnejšej variante? Cca 500E sa mi dávať nechce...Mám totiž pocit že môj naozaj multimediálny úžasný monitor odchádza. Majú monitory so vstupom HDMI možnosť pustiť signál z neho ako obraz v obraze (PIP )? Lebo takto doma zvykneme pozerať káblovku popri práci na PC...

nebulus napsal:
Tax: Existuje monitor 24" 16:10 1920x1200 pix aj v nejakej lacnejšej variante? Cca 500E sa mi dávať nechce...Mám totiž pocit že môj naozaj multimediálny úžasný monitor odchádza. Majú monitory so vstupom HDMI možnosť pustiť signál z neho ako obraz v obraze (PIP )? Lebo takto doma zvykneme pozerať káblovku popri práci na PC...

Určite existuje, Phillips za cca 256,- € s DPH, Samsung za 249,- € s DPH oba s D-SUB 15 a DVI/V, Phillips má aj repro a potom ešte viacero modelov Phillips a NEC, ale tam už cena prekračuje výšku 300,- €
S HDMI som videl len monitory 16:9 s 1920x1080 pix, čo je na MSTS totálne nevyhovujúce. Ak chce človek používať MSTS v rozlíšení 1280x1024 pix tam si človek môže kúpiť lacnejší monitor 22" 16:10 s 1680x1050 alebo tie vyslovene lacné monitory 16:9 21,5"

Ja mám monitor s rozlíšením 1920x1080 a MSTS mi ide v pohode na klasickom 1280x1024 rozlíšení a nevidím nijaký problém v čiernych čiarach na krajoch. Nemám rád obraz roztiahnutý na celý monitor a nechutne skreslený obraz tým pádom či pri filmoch, alebo MSTS. Skúšal som napríklad Mafiu hrať na širokouhlom nastavení a neurobilo to nič iné, ako prizoomovalo obraz a horný a dolný kraj odstrihlo, hneď som to prepol naspäť.

Rozlíšenie 1280*1024 som používal dlho v MSTS, ale v poslednom čase mi začal vadiť deformovaný obraz, tak idem v okne a 1024*768 ( čo je ale dosť málo ). Ešte musím zistiť ako je možné pripojiť Magio na D- Sub a či je možný PIP, u toho Samsungu niečo také naznačujú.

nebulus napsal:
Rozlíšenie 1280*1024 som používal dlho v MSTS, ale v poslednom čase mi začal vadiť deformovaný obraz, tak idem v okne a 1024*768 ( čo je ale dosť málo ). Ešte musím zistiť ako je možné pripojiť Magio na D- Sub a či je možný PIP, u toho Samsungu niečo také naznačujú.

U toho Samsungu je na stránke riadny mrdník, na jednej strane tam ukazujú DVI a adaptér z DVI na HDMI a na druhej strane píšu, že je tam len D-SUB ... Kedysi bola špecializovaná samsungovňa v Poluse neďaleko Datartu, kukni sa tam, či to tam majú, za čo a jak to funguje. Možno budú vedieť, ak tam práve nezamestnali predavača z mäsiarstva alebo z ponožkárne.
Ináč ja tiež špekulujem nad takým nejakým monitorom, jednak kvôli 3ds max a jednak kvôli nedeformovanému obrazu 1600x1200, včil bežím na 1024x768 fullscreen a počítač ( dvojjadro D925 + X1550 ) má na viac.

Môj pôvodný PC sa chystá na cestu k novému majiteľovi a nastal problém. Pôvodne som tam mal 2x HDD a na každom bola samostatná inštalácia Win XP. Jeden disk som sa rozhodol si ponechať. Ale po jeho odstránení PC nenabehol, boot sektor bol zrejme na tom druhom. Povedal som si nevadí, dal som do mechaniky inštalačné CD XP, sformátoval disk a nainštaloval XP. Ale bez inštalačného CD v mechanike počítač nenabehne, hlási:" Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device". Skúšal som konzolu pre obnovenie, príkazy fixboot a fixmbr ( písalo to že súbory boli vytvorené ) ale počítač stále nenabieha. V Biose je hdd nastavený ako primary master. Neviete niekto čo s tým? Na disku nie sú okrem XP SP2 žiadne relevatné dáta, takže hocijaká metóda opravy je prípustná.

mikuda: Díky moc, pohrabal som sa v Biose a ešte v jednej záložke ( volala sa trochu ináč ) bolo treba nastaviť tento disk. Ešte raz díky za nakopnutie správnym smerom.

Back
Nahoře