Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Mám problém s rozbalením starších binov, ktoré boli robené v SetupBuilderi 5.5., vpíše to chybu "load library error:005.lib". S posledným binom 1.8.052113cz tento problém nemám.Ako posledný bol inštalovaný servis pack3 pre win xp. Za rady dopredu ďakujem.

Jene, ja používam Aviru a najprv mi to hodí hlášku o infiltrácii a potom tú Tvoju. Pri inštalácii a deinštalácii binu musím preto vypnúť antivír.

Zdravím všechny.
Pořídil jsem si nové PC a opět se peru s nastavením grafické karty pro MSTS. Má někdo GK nVidia GeForce GTX260 1,8Gb a byl by ochoten se podělit o její nastavení? Tak jak to mám teď to nevypadá zle, ale příde mi, že by to karta zvládla lépe.
Děkuji

Polis

S grafickou kartou už jsem trochu pohrál podle návodu, který mi kdysi dal Sponka a mám ji nastavenou takto:

Akcelerace více GPU / monitorů : Režim výkonu jednoho monitoru
Anizotropní filtrování : 16x
Filtorvání textur - Kvalita : Vysoká kvalita
Flitrování textur - Negativní odklon úrovně detailu : Povolit
Mximální počet předem renderovaných snímků : 3
Omezení rozšíření : Vypnuto
Trojité vyrovnávání : Vypnuto
Uchycení okrajů opakované textury : Použijte hardware
Vertikální synchronizace : Použít nastavení pro 3D aplikace
Vyhlazování hran - Režim : Potlačit jakákoliv nastavení aplikace
Vyhlazování hran - Gama korekce : Zapnuto
Vyhlazování hran - Nastavení - 16xQ
Vyhlazování hran - Průhlednost : Multisampling
Vynucení mipmap - Bilineární

Jak říkám, při tomto nastavení to už celkem jde, ale příde mi, že ta nová grafická karta má navíc. Kromě toho v ovladačích přibyla asi 3-4 okénka. Slo mi spíš o to, zda nemá někdo nastavení této konkrétní karty opravdu vyladěné pro MSTS.

Ještě musím poupravit můj poslední příspěvěk. Asi by stačilo, kdyby mi (tedy nejen mě, ale široké msts veřejnosti, která používá tento typ grafických karet) nějaká dobrá duše, která ma GK nVidia opravdu vyladěnou pro MSTS poskytla svoje nastavení. Na konkrétním typu asi tolik záležet nebude, panel nastavení ovladačů je veskrze stejný.

Doporučené nastavení asi nemůže být universální. Vše se odvíjí od výkonu sestavy. Takže klidně dám vše naplno a když PC nestíhá, tak ubírám. Podstatné je, že je nějaké vlastní nastavení a ne řízeno aplikací.
Ale spíš by bylo dobré popsat vlastní problém. Je možné, že s nastavením grafiky to nesouvisí. Například parametr -nofiltercab zapsán jest ? Pokud ne, tak při pohledu z kabiny se dívám přes bílou mřížku (autor řešení je zdejší Michal)
Pokud jsou děravé domy či ploché koleje, tak je to zase nastavením v MSTS.

Ad: Zbyněk
Dobrá, popíšu můj konkrétní problém. Vadí mi, že se mi při jízdě ve vzdálenosti cca 20m před lokomotivou podivně chvějí pražce. Připodobnit to můžu indukčním křivkám kolem magnetu. Druhá věc je, že třeba ploty, zábradlí a břevna trakčních bran z větší dálky jakoby blikají a doostřují se až kousek před vlakem. Zbytek vypadá dobře. Zatím jsem nepřišel na to, jak to spravit. Paradoxní je, že u mého prvního PC byla grafika ATI Raedon s 256 Mb paměti a simulátor na ní vypadal naprosto perfektně.

Bílá mřížka se mi nezobrazuje, proto parametr -nofiltercab napsán nemám.
Momentálně mám zapsaný parametr takto: train.exe" -mem:512 /anisotropic /fsaa
Nastavení MSTS je podle desatera, s tím problém nejspíš nebude.
A pro klid duše vypadá moje nová sestava takto: Procesor core i7 860 2.8 GHz, Operační paměť 8192 MB DDR3, nVidia GeForce GTX260 5376 MB (1792 MB + 3584 MB), OS Windows 7 Home Premium a simulátor mám na SSD 120Gb

Jak už jsem psal, zobrazení nevypadá úplně nejhůř, ale proč z té grafiky nevymlátit maximum?

Pak už je to jen o monitoru. Problikávání sloupů a některých věcí kolem trati mi dělá například na klasických širokoúhlých monitorech pro fullHD 1920x1080, protože se obraz z nastavení v MSTS přepočítává z1080 na 1024.
Ale u monitoru 16:10 1920x1200 mne překvapilo, že obraz už je čistý bez těchto problikávání a bude to tím, že na výšku mám rozlišení 1200 a v MSTS 1600x1200, kdy se obraz zbytečně nepřepočítává.
Proto se pro MSTS doporučují monitory, které mají rozlišení z řady, která se v MSTS dá nastavit.

Polis: Když máš tak nadupanou sestavu, je nutné mít v zástupci parametry /anisotropic a /fsaa? Podle tvého popisu bych řekl, že to vykreslování je právě řízeno aplikací a ne nastavením GK. Tak jestli to ty parametry nepřebíjejí.

Zbyněk: Možná že jste uhodil hřebík na hlavičku ;-) Mám totiž monitor s rozlišením 1920x1080... Na starým monitoru, který byl 4:3 to nedělalo. V tom případě se zobrazením nic víc nezmůžeme a nemá cenu se v nastavení dál šťourat.
Michal: S těmi parametry mi zobrazení přišlo o malinko lepší, ale možná si to jen namlouvám. Zkusím je smáznout a uvidíme co to udělá.
Každopádně Vám oběma děkuji za ochotu a za postřehy.

A navíc, na to také přišel Michal, na monitoru 1920x1080 je obraz mírně protáhlý na výšku. je to vidět i podle budíků na stanovišti. Monitory jsou začarovaný kruh. Protože já spokojeně používám právě 1920x1200, kde i ty svislé černé pásy na okrajích nejsou tolik široké, ale běda, jak chci klonovat obraz s fullHD televizí. Tak jedině rozlišení x1080 i na hlavním monitoru :(

Já mám taky Full HD monitor, ale kromě roztažení obrazu na výšku žádné jiné neduhy nepozoruju. Ale je fakt, že teď mám grafiku Ati. Kdysi u staré nVidie Ti4800 jsem musel nastavit buď antialiazing nebo anizotropní filtrování. Když jsem nastavil obojí najednou, tak se to jakoby tlouklo a obraz byl horší. Ale je to už hezkých pár let zpátky, takže předpokládám, že dnes je vše jinak.

Zdravím,
mám problém, se kterým si nevím rady a tak prosím o radu.
Mám širokoúhlý monitor 24´´ 16:10, rozlišení 1920 x 1200, připojen DVI.
K tomu grafiku AMD Radeon HD 6850.
Na staré sestavě s XP mi odešla grafika, tak jsem zakoupil tuhle 6850 nainstaloval ovladače z přiloženého CD a nastavil dle tohoto návodu - http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/521 ( dole ). Vše fungovalo v naprostém pořádku.
Asi po měsíci jsem si pořídil novou sestavu (měsíc starou grafiku vzal samozřejmě z té staré) s Win 7. Sestavu mi skládal švagr, který nainstaloval i ovladače ke grafice ( nevím jaké). Já poté nainstaloval MSTS, vše nastavil podle desatera, přeinstaloval BIN atd.. A když jsem chtěl opět nastavit monitor, zjistil jsem že Catalyst Control Center je jakýsi podivný a v angličtině a nejde nastavit jak potřebuju. Zkusil jsem ovladače odinstalovat a nainstalovat ty, co jsou na CD ke grafice. Bohužel Catalyst Control vypadá pořád stejně, jde zaškrtnout GPU scaling, ale podvýběr kde bych asi měl zaškrtnout maintain aspect ratio je neaktivní.
Přikládám obrázek- http://3x.cz/di-2ZYK.jpg
Nevěděl by někdo, kde je chyba?
Předem díky.

Naposled editoval moderátor:
Jo jo. Také jsem to řešil. Nechej si otevřené okno viz obrázek, klepni pravým tlačítkem na plochu "Rozlišení obrazovky" - nastavit nějakou nižší hodnotu, použít a poté už jsou volby pro rozměr obrazu aktivní. Zvolím první možnost (svislé pásy) - OK a pak jdu zpět na rozlišení obrazovky a vrátím zpět na 1920x1200 a mělo by to fungovat.
Ale češtinu do Catalyst, švagr udělal chybu, když stahoval ovladače, že nepoužil Catalyst s češtinou. Také se mi to jednou omylem stalo a teď nevím, jestli jsem to přebil novou instalací Catalyst v češtině, nebo jsem nejprve odebral a pak znovu instaloval.

Ahoj,
možná se to tu už řešilo, pokud ano, omlouvám se. Netuší někdo, proč mi na NTB nefunguje kombinace kláves "Shift" a "P" pro zdvižení druhého sběrače? MSTS Bin tam mám (novou verzi), na stolním PC vše funguje tak, jak má. Kromě téhle závady ale NTB zvládá MSTS mnohem lépe.

Netuší někdo, kde je zakopaný pes?

Díky moc!

Back
Nahoře