Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím,
dnes se z domácí wifi (poskytovatel O2) nedokážu dostat na stránky fóra a stránky Pikku. Vše ostatní funguje a z mobilu přes mobilní data se připojím v pohodě. Dokázal by mi někdo prosím poradit, kde může být zakopaný pes?
Děkuji

Přílohy

• att.RqZXkWXyFxKzMLq9-EVfPOVN2iCyy-X1nBZMIamUOMM.jpeg
    att.RqZXkWXyFxKzMLq9-EVfPOVN2iCyy-X1nBZMIamUOMM.jpeg
    57.5 KB · Zobrazeno: 11
Zdravím,
dnes se z domácí wifi (poskytovatel O2) nedokážu dostat na stránky fóra a stránky Pikku. Vše ostatní funguje a z mobilu přes mobilní data se připojím v pohodě. Dokázal by mi někdo prosím poradit, kde může být zakopaný pes?
Děkuji
Ahoj.

Tohle hlášení znamená, že web forum.msts.cz má problém s SSL certifikátem – konkrétně:

NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID = certifikát neodpovídá doméně, na kterou se připojuješ.

Zdravím,
Děkuji
Problém zabezpečení. Klikni na "Další informace o tomto upozornění", a pak dole na "Přesto otevřít ...", nebo "Pokračovat na nezabezpečený web", nebo co to tam nabízí. ;)

Díky moc za rady :)
Nakonec mě z webů vyhazovalo zabezpečení O2 Security, které jsem v nastavení Moje O2 vypnul a teď už mi výše uvedené stránky fungují.

Není dobré chodit na nezabezpečený web a administrátor by měl především aktualizovat HTTPS certifikát.

To, že to někomu funguje a někomu ne, je dáno cache v prohlížeči.

Pokud má stejný problém, tak ano. HTTPS certifikáty nejsou věčné a je potřeba je čas od času aktualizovat.

Já jsem administrátorovi nabízel pomoc, ale nepřišla od něj žádná odpověď, takže to dál neřeším. :-)

Ahoj,

na https://forum.msts.cz je chyba:

NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID

Server pravděpodobně vrací špatný SSL certifikát – neodpovídá doméně forum.msts.cz.

Prosím zkontrolujte:

1) Jaký certifikát server skutečně vrací (např. přes: openssl s_client -connect forum.msts.cz:443 -servername forum.msts.cz)

2) Že certifikát obsahuje forum.msts.cz v SAN (Subject Alternative Name)

3) Nastavení webserveru:

Nginx: server_name forum.msts.cz;
Apache: ServerName forum.msts.cz

4) Že není použit defaultní certifikát pro jiný web (časté u více webů na jedné IP – SNI problém)

5) Pokud je použita proxy/CDN (Cloudflare apod.), že neposílá jiný certifikát

Web má HSTS, takže se na něj nejde vůbec připojit.

Díky

Mně to normálně funguje, posílá se certifikát se SAN:

X509v3 Subject Alternative Name:
DNS:*.msts.cz, DNS:msts.cz

což je správně.

Mně to normálně funguje, posílá se certifikát se SAN:

X509v3 Subject Alternative Name:
DNS:*.msts.cz, DNS:msts.cz

což je správně.
Ano, ale chybí explicitně forum.msts.cz a to je ten problém. Proto blbne i web od Pikka, protože používá stejnou subdoménu ;-) Ale už mlčím.

Blbost, je tam *.msts.cz, explicitně forum.msts.cz tam být nemusí.
Máš pravdu v tom, že z pohledu standardu *.msts.cz opravdu pokrývá forum.msts.cz, takže čistě technicky tam explicitní forum.msts.cz být nemusí. Let’s Encrypt i obecně wildcard certifikáty jsou právě na to určené.

Jenže problém je zjevně praktický: části uživatelů to na PC padá na NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID, zatímco na mobilu nebo jinde to funguje. To ukazuje spíš na problém kompatibility po cestě (např. AVG/Avast HTTPS kontrola, proxy, cache, jiný trust path), ne na to, že by wildcard byl podle pravidel špatně. To, že je wildcard správně, tedy ještě nevylučuje reálný problém u části klientů. Na SSL Labs navíc server vychází v pořádku, takže chyba nemusí být přímo v samotném certifikátu na serveru.

Takže bych to formuloval takto: wildcard je standardně správně, ale protože to části lidí reálně padá, stálo by za to ověřit celý řetězec včetně antivirů/proxy a případně zkusit certifikát i s explicitním forum.msts.cz a pikku.msts.cz jako praktický test kompatibility.

To by asi fungovalo, ale je to řešení chyby klienta na straně serveru. Ono by docela pomohlo, kdybychom viděli, jaké SAN to ukazuje uživatelům, kterým to vrací ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID.

Něco na tom bude. Blokaci hází Wedos.protection.
Wedos_blocked.jpg
Už se mi sice pár modelů podařilo stáhnout, ale je to jako při hře Bingo. Kliknu na políčko "Stáhnout" a buď začne stahování nebo výše uvedená hláška. Chvíli to přemýšlí a pak se rozhodne. Mozilla nebo Chrome prohlížeč neovlivňují danou situaci.
Někdy se to stáhne až po 6.pokusu, něco reaguje hned, něco taky prozatím nikdy.

Back
Nahoře