Dílna Smekace

smekac napsal:
David Hájek napsal:
Jen jsem se chtěl zmínit o docela častém nešvaru modelů budov....
No o té stěně vím, přemýšlím o "posekání" tý trávy - uvidíme. Jinak co se týče rampy tak na ní je trávník tak nevím jestli To mám nechat nebo za něco vyměnit. Se zimní verí zatím nepočítám, zítra se na to ještě poptám co to všechno obnáší...
Smekac

Zdravím,
kdyžtak mi dej vědět na e-mail davca@iol.cz a můžeme tu trávu a zároveň i zimní verzi pořešit.;) Noční verze tam zřejmě nebude /nikým "neobývaný" objekt/ a vytvoření zimní verze by velký problém být neměl.

David

smekac napsal:
Tak jo, problémy doufám vyřešeny. První mnou exportovaný objekt
http://3x.cz/dm-4KSU.jpg ... Skladiště Hoštejn
Uplně jásám že se to povedlo

Ich gratuliere.

Ešte keby si tak urobil verziu textúr tak, ako to mohlo vyzerať pred takými 60 - 90 rokmi, keď ešte dráha bola dráhou a nepôsobili vandali a speyeri. Určite by sa našli stavitelia tratí, ktorí by takýto počin ocenili.

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
... Noční verze tam zřejmě nebude /nikým "neobývaný" objekt/ a vytvoření zimní verze by velký problém být neměl.

David
Ahoj Davide. Tohle právě je častý omyl. Pokud je cokoli v kolejišti, kde svítí lampy, tak by noční textury měl mít i betonový šturc bez ohledu na to jestli se ve stavení někdy svítí či ne. Já se budu muset nechat od někoho vyškolit a zkusím udělat noční verte náspů, které mám v obvodu stanice i s pěkným přechodem do tmy za poslední lampou. A vzhledem ke kvantu nových modelů budov, kde mám čistě denní verze asi nebude naškodu, když se tohle naučím.

Zbyňku, není to až tak pravda, záleží na tom jak se to použije. Dají se vyrobit třeba takové noční textury:
http://www.msts.jacek-modely.cz/obrazky/310/Zator/J_Zator_NOC3.JPG
http://www.msts.jacek-modely.cz/obrazky/310/Zator/J_Zator_NOC6.JPG
http://www.msts.jacek-modely.cz/obrazky/310/Brantice/J_Brantice_07.jpg

Má to ovšem několik úskalí. MSTS neumí udělat stav zima v noci.
- Nejde tak použít zasněžená osvětlená textura. Světelné kužely jsem proto řešil jako samostatné modely kol různých průměrů. Je to podobný systém jako Martinovy lampy. Šlo by to krásně (ale velmi pracně) vyrobit jednou obrovskou plackou překrývající terén i původní textury pražců. Ovšem v zimě by tam nikdy nesněžilo, tráva by byla zelená.
- Druhá věc, model, který nemá v sd souboru nastavené noční textury (místo čísla 257 jen 0 nebo 1) se podle času a počasí plynule ztmavuje/zesvětluje sám. Dá se taky ozářit dálkovým světlem. Pokud udělám např. perón s jakoby osvětlenou noční texturou, bude taková o půlnoci, ale i při rozednívání. To už však bude vypadat jak neónová reklama. Tady je to hodně o citu a zkoušení.
- Většinu modelů s terénem jsem po usazení do trati rozdělil na dva samostatné modely, do *.w souboru jsem ručně zapsal druhý model se stejnou pozicí. Např. ty obrázky výše, budovy mají noční textury, okna svítí, stěny jsou jako ozářené lampami. Perony a terén nemají noční textury, ztmavují se plynule samy, v zimě jsou zasněžené. Tzn. i v zimě v noci.

Jacek napsal:
... Druhá věc, model, který nemá v sd souboru nastavené noční textury (místo čísla 257 jen 0 nebo 1) se podle času a počasí plynule ztmavuje/zesvětluje sám. Dá se taky ozářit dálkovým světlem. Pokud udělám např. perón s jakoby osvětlenou noční texturou, bude taková o půlnoci, ale i při rozednívání. To už však bude vypadat jak neónová reklama. Tady je to hodně o citu a zkoušení...
Takže jestli dobře chápu tak např. u šturcu mám do .s souboru dát místo 257 např. 0 a on textura se bude ztmavovat/zesvětlovat podle hodin ?

Tax: nevím jestli na to vyretušování budu mít nervy :D

smekac napsal:
Tax: nevím jestli na to vyretušování budu mít nervy :D

To sa neretušuje. Povkladáš tam vhodné fragmenty nafotené z iných objektov, zrekonštruovaných či zachovalých. Photoshop to zvládne. Čo myslíš, kde ja beriem textúry na motoráky, ktoré sú už 30 - 50 rokov v šrote?

Zbyněk Šemora napsal:
David Hájek napsal:
... Noční verze tam zřejmě nebude /nikým "neobývaný" objekt/ a vytvoření zimní verze by velký problém být neměl.

David
...
Já se budu muset nechat od někoho vyškolit a zkusím udělat noční verte náspů, které mám v obvodu stanice i s pěkným přechodem do tmy za poslední lampou.
...

Ahoj Zbyňku,
já právě ty stanice na 321-čce /v rámci projektu "Trať 310"/ raději ani nepodnáspuji. ;)

David

Naposled editoval moderátor:
Ahoj Davide. A právě, že se jedná o horskou trať, kdy i stanice jsou na náspech či zářezech, tak bez podnáspování je nemožné tohle vyřešit. Jedině tak, že se jak násep, tak zářez ošulí větším odstupen terénu, ale taková místa pak ztrácí na autentičnosti, viz všechny mé staré ještě neopravené úseky. Tenkrát to stačilo, ale aktuálně, když už stavebnice náspů existuje a já cokoli opravím, je to na první pohled nebe a dudy. To se musí vyzkoušet a vidět.

Tak jsem po dloooouhé době dodělal ten jezernický viadukt.. teda ne já ale resp. kámoš který měl chut se do toho pustit, takže jakmile ho Howky schválí tak se oběví na 270tce :cool: . V SWw se zobrazuje správně tak uvidíme ....
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://3x.cz/di-PRT5.jpg

Domovina hranický viadukt,tak na ten se těším! Hodně zdaru v tvorbě!

PS:ten podjezd před viaduktem,plánuješ také?

smekac napsal:
Jestli myslíš ten v Hranicích .. tak když ho někdo nafotí ? :D

Zdravím,
nafocen by být měl a snímky by měl mít i Howky. Byl to poslední objekt,který jsem ten den léta páně 2008 ještě nafotil,pak se už začalo stmívat a bylo třeba gumokolem vyrazit na cestu domů do Bohumína.;)

David

Tak dorazím domů, otevřu tohle vlákno a hned mám náladu lepší ten viadukt paráda.Fotky bych měl mít musím se podívat.Jinak schváleno

Back
Nahoře