Sklonovníky v Track Monitoru

marteen

Začátečník
Zdravím všechny.
Rád bych se zeptal na následující věc. Je jakkoliv možné docílit zobrazení sklonu trati (resp. hodnot sklonovníků) v track monitoru? Upravil jsem si track monitor podle svých potřeb, tak aby spíš plnil funkci "paměti" strojvůdce, než jako nerealistickou pomůcku (víceméně jen zobrazování návěstidel a rychlostníků, žádné změny směru, barvy návěstidel nebo očekávané rychlosti).
Na zobrazení sklonovníků jsem bohužel zatím ale nepřišel. Nejsem si jistý, jestli je to vůbec realizovatelné, záleží nejspíš na řešení sklonovníků v každé dané trati. Tak třeba stavitelé tratí - jsou sklonovníky na něco vázané? Podobně jako např. rychlostníky? Doufám, že smysl mojí otázky je pochopitelný :) Hodně by to zrealizovalo použití track monitoru, už bych ho měl vyladěný k dokonalosti a to by se potom jezdilo :D

Nechci po nikom řešení, spíš potvrzení, že je to možné docílit. Na realizaci už příjdu určitě sám, zarputilosti mám víc než dost ;)
Díky za jakýkoliv námět.

No doteraz som netušil že TM sa dá upravovať. Problém je asi v tom že zobrazuje údaje zapísané v databáze trate a sklonové tabuľky tam nie sú. Okrem toho ich osadenie a číselný údaj je iba približný a závisí na možnostiach ich modelu a precíznosti staviteľa trate.

Aj keď samotný údaj o sklone tam niekde byť musí, vie ho zobrazovať aj diagnostika F5 niektorých verzí Binu.

Aktuální sklon by eventuálně mohl jít vytáhnout, podobně jako v diagnostice BINu jak říkáš. Problémová asi bude predikce sklonu trati, což by právě bylo potřeba, aby se mohl přizpůsobit styl jízdy (začít zrychlovat před stoupáním apod.). Ale začínám se smiřovat s tím, že tohle prostě nepůjde.

Však na tratích jsou skloníky a když ne, fíra by měl mít seznání trati :D Já je od dob stavění trati přes Kutnou Horu už osazuji všude a od dob 251 i s přesnými hodnotami. Nějaká diagnostika, aby se zobrazovala na monitoru je už pro provoz zbytečná. Na monitoru to má RW ale i tam je to k ničemu, když při jízdě z kopce musím jet na výkon, aby mi vlak nezastavil (default vlaky).

marteen: No nevím, jak jsi ten TM upravoval, ale na návěstidle vidím stůj ale na TM svítí volno...

Ano, je to jak píše radekedar, úplně přesně. Na TM svítí pořád jen zelená, zobrazené je tak jen rozmístění návěstidel.

marteen napsal:
Ano, je to jak píše radekedar, úplně přesně. Na TM svítí pořád jen zelená, zobrazené je tak jen rozmístění návěstidel.

Tak v tom případě ano. To je dobrý nápad

Naposled editoval moderátor:
Úprava je velice jednoduchá: v adresáři ...Microsoft Games\Train Simulator\GUI\DRIVERAIDS si najděte tyto soubory: amberblob.ace, greenblob.ace a redblob.ace. Přejmenujte je na něco jiného třeba amberblob_old.ace, greenblob_old.ace a redblob_old.ace. Potom si udělejte tři kopie souboru blackblob.ace a přejmenujte je na ty původní. Tím bude na místě libovolného znaku pouze šedý znak jako zhaslé návěstidlo.

Miran napsal:
Úprava je velice jednoduchá: v adresáři ...Microsoft Games\Train Simulator\GUI\DRIVERAIDS si najděte tyto soubory: amberblob.ace, greenblob.ace a redblob.ace. Přejmenujte je na něco jiného třeba amberblob_old.ace, greenblob_old.ace a redblob_old.ace. Potom si udělejte tři kopie souboru blackblob.ace a přejmenujte je na ty původní. Tím bude na místě libovolného znaku pouze šedý znak jako zhaslé návěstidlo.

Úprava je to sice velmi jednoduchá,ale k čemu to je?Návěst na TM sice vidět není-je šedá,ale pokud jde o jízdu odbočkou nebo snížení rychlosti je to stejně vedle šedého znaku uvedeno a navíc to dole napíše jaký znak tam je, jestli stůj, výstraha nebo volno.

Já to tady klidně uvedu celé, tolik těch změn tam není. Jedná se jen o skrytí textů nebo obrázků, které jsou nadefinované v .dat souboru. Podle prvního řádku lze v souboru dohledat parametr a pod ním je hodnota, kterou modifikovaný TM používá. GreenBlob je možné taky jak už bylo psané nahradit za BlackBlob pro šedé barvy návěstidel. Jinak vysvětlivky jsou v anglických komentářích myslím si celkem jasně popsané.

..\Microsoft Games\Train Simulator\GUI\bitmaps.dat

(barva nejbližšího návěstidla)
Name ( amber_blob )
FileName ( GreenBlob )

Name ( red_blob )
FileName ( GreenBlob )

(zobrazení odboček - šipky)
FileName ( JnAhead )
Area ( 0 0 0 0 )

FileName ( JnLeft )
Area ( 0 0 0 0 )

FileName ( JnRight )
Area ( 0 0 0 0 )

..\Microsoft Games\Train Simulator\GUI\DRIVERAIDS\monitor.dat

(informace nejbližšího návěstidla)
TrGUI_Region_Name ( SignalText )
TrGUI_Region_TextArea ( 0 0 0 0 )

TrGUI_Region_Name ( SignalSpeedLimit )
TrGUI_Region_TextArea ( 0 0 0 0 )

(popisy odboček)
TrGUI_Region_Name ( JunctionLeft )
TrGUI_Region_Area ( 0 0 0 0 )

TrGUI_Region_Name ( JunctionRight )

TrGUI_Region_Name ( JunctionAhead )

PS:
Na ty sklonovníky/výšku kolejnice jsem bohužel nepřišel. Není to standardně definovaná proměnná a nevím teda, jak ji na TM dostat. To už by se musel vložit někdo zkušenější. Ale výsledkem je aspoň něco, s čím už mi není proti srsti jezdit :)

Miran napsal:
Nebo stáhnout u J. Poláka balík návěstidel, jehož součástí jsou *.ace soubory, které se nakopírují do GUI/DRIVERAIDS a zobrazí se pouze symbol návěstidla. Jsou z roku 2005.

Jak sleduji tuto debatu, nepochopil jsem, jaký má smysl skrýt návěstní znaky a popisky v TM. Přece od toho je, aby nám tyto informace dával. A až se naučím znát trať, tak F4 jednoduše vypnu a jezdím mazácky bez tohoto monitoru.

Jak již napsal Marteen, jedná se o jakési napodobení znalosti trati. Nejsem si jist, jestli se někdy naučím znát nějakou trať v MSTS, při mé frekvenci jedna aktivita za dva měsíce. A pak to má (podle mého názoru) smysl: Víš, že je tam návěstidlo, když koukneš na TM, jak bys ho očekával, kdybys znal dobře trať.

Back
Nahoře