Fiktivní Dvoukolejka ČSD

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://88.86.113.83/jpeg/916_zast1.jpg[/URL]

V období finanční krize postupují práce na vylepšování Dvoukolejky velmi, velmi pomalu. To, co jsem před rokem v pohodě stíhal za den mi teď trvá minimálně týden. Holt nedostatek peněz na materiál i na mzdy se už projevil. Takže s největší pravděpodobností bude plánovaná aktualizace až příští rok.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://88.86.106.174/jpeg/881_vesnice.jpg[/URL]

Ale tyto dva screeny ilustrují, že k nějakým pozitivním změnám došlo. Tu a tam vyrostly nové stavby, byla rekonstruována řada zastávek, některá nádraží dostala modernější stavědla, po silnicích se prohánějí převážně československá vozidla, .....

Ahoj Jirko, a jak je na tom zabezpečovací distance? Nenašla by ve šrotu pár návěstidel? Konečně jsem se dostal k projetí některých Danových aktivit a na hlavní trati by to místy chtělo udělat mezi stanicemi nějaký ten oddíl ...

No dostal jsem v průběhu stavby myslím tři návrhy na autoblok s návěstidly po 2-3 kilometrech. Ale teď vážně: Na cca 95kilometrové Dvoukolejce je 13 nádraží a tři nejdelší mezistaniční úseky jsou ještě rozděleny na dva oddíly. A to při traťové rychlosti 80-110 km/h. Takovouto propustnost žádný aktivitář nevyužije. Lze sice namítnout, že pokud bude osobák předjet rychlíkem, tak při průměrné rychlosti rychlíku 80 km/h a vzdálenosti dalšího vjezdového návěstidla 8 km (což je ovšem ta největší vzdálenost) bude muset 6 minut čekat. Ano, je to tak a nedá se nic dělat.

No ale to už je věc grafikonu. V reále je tato situace možná pouze při mimořádnostech a to se pak sere všecko, takže bych to vůbec neřešil.....
Maximálně nadšenci pro fiktivní tratě by mohli vytvořit nějaký rozumný grafikon.

To nemusí být ani nijaká mimořádnost, stačí když bude mít rychlík nějaké zpoždění, změní se pravidelné křižování, nebo předjíždění a je to hned. Na trati Plzeň - Domažlice bych řekl vcelku pravidelný jev. Rychlíky od Prahy kvůli výlukám mívají zpoždění docela často a když odjede z Plzně osobák včas, tak ho pak někde rychlík předjíždí a od Stoda už se jezdí mezistaničně. Pak osobák dostane v klidu i přes deset minut, jen to vrzne.

No jo, já si to myslel, že pracovníci investičního odboru DVK jsou skrblíci ... ne, ale teď vážně, správně jste odhadli, že jde o předjetí a zrovna před jedním z těch nejdelších úseku (10 km) ... Dan vytvořil trošku unreal, kdy Os předjede R a Os mám na volno za cca 5 minut a to při nejlepší vůli je rychlík (teoreticky) teprve někde v půli mezistaničního oddílu. Vím, že je to formální chyba aktivitáře v GVD, ale ... předjetí se uskutečňuje v jedné z větších stanic DVK, vhodné pro křižování a předjíždění, nechci autoblok, ale myslím si, že následující mezistaniční oddíl by si jedno oddílové návěstidlo. Ne sice přesně v půlce, ale je tam zastávka, které by hradlo docela slušelo.

No dobře, pracovníci investičního odboru se tedy hluboce zamyslí a dají si stranický úkol, že si trať projedou a na příští schůzi přijmou závazná opatření.

Jiřík TK: Osobně bych taky autoblok pro takový typ trati nevolil, ale rozhodně bych do dlouhých úseků se přimluvil za umístění 1 mezilehlého hradla, případně jeho novějšího "bratříčka", hradla automatického. Vezmeme-li si příklad ze vzoru Dvoukolejky, tedy tratě 340, tak dnes je mezi Nesovicemi a Nemoticemi (8 km) určitě AHr v Brankovicích. Myslím, že i dříve tam bylo hradlo klasické - možná by stálo za to zjistit, kdy bylo zrušeno a nahrazeno automatickým, to bohužel nevím.

Ondro, těmi "závaznými opatřeními" jsem samo nemyslel autoblok, ale rozdělení těch cca dvou nejdelších mezistaničních úseků. Jinak s Brankovicemi v minulosti si nejsem jistý, ale nejdelší oddíl na 340 je Nemotice - Bohuslavice a to tuším 13 km. Oddílové náveštidlo je za Bohuslavicemi směrem na Nemotice.

Hradlo Brankovice se nacházelo na zastávce Brankovice. Bylo osazeno mechanickými návěstidly. Zrušeno bylo na začátku 90. let. V dnešní době zde není žádné hradlo. Po výjezdu z Nemotic je další návěstidlo až vjezd do Nesovic. Dále na této trati bylo hr. Hajnisko ( úsek Veselí - Bzenec), hr. Vracov, hr. Jestřabice, hr. Brankovice, hr. Křižanovice, hr. Křenovice dolní n. (všechny tyto další hradla byly na stejnojmených zastávkách). Automatické hradlo Bohuslavice bylo zřízeno po zrušení stanice Bohuslavice někdy v 90. letech, v dnešních dnech už také neexistuje.;)

Pokud máš pravdu, tak nejdelší oddíl na 340 Nemotice - Kyjov má cca 17 km, čímž se opravdu už inspirovat nelze. No něco vymyslíme.

Ahr. Bohuslavice bylo zrušeno letos nebo minulý rok ( už si to přesně nepamatuji). Jinak jsem ted projížděl Dvoukolejku a neuškodilo by sem tam dát nějaké to světelné návěstidlo. Mechanik je tam skutečně dost.:)

Automatické hradlo by som do DVK rozhodne nedoporučoval, keď tak 1-2 hradlá do medzistaničných úsekov. Pre obzvláštnenie by som napríklad zvolil variantu kde sú svetelné predzvesti ( vzor ZSSR alebo AŽD ) a mechanické oddielové návestidlá. Toto bolo dosť časté riešenie aj pri vchodových návestidlách, pretože obsluha takých vzdialených predzvestí nebola ľahká. Na niektorých tratiach z týchto dôvodov ani mechanické predzvesti nestavali do polohy voľno...

Doplňování návěstidel jsme už jednou řešili, někdy v srpnu:

JiříkTK napsal:
Místo odpovědi sem kopíruju názor Dana J. coby aktivitáře na doplňování dalších druhů návěstidel na DVK:

"Píšu ti hlavně proto, že například Lokálka, ale i nová trať 310 totálně kolabují, co se týká křižování vlaků. Mám právě proto obavy, že když překopeš něco co funguje, může vyvstat podobný problém i na DVK a to bych nerad."

Nepoužívám totiž originální sadu návěstidel Jiřího Poláka a tudíž doplňování návěstidel raději ne.

Folcek_ napsal:
Ahr. Bohuslavice bylo zrušeno letos nebo minulý rok ( už si to přesně nepamatuji).
Nejednalo se AHr., ale bylo to hradlo s jednosměrným RPB, které se rušilo loni před koncem grafikonu.

Takže tímto se pracovníci investičního odboru inspirovat nebudu, zvážili situaci, nějaké peníze se také našly také, takže nějaké hradlo či hláska bude vybudováno.

Hezké. Být tam ještě náspy, tak je to dokonalé :o)

Jinak to město na obrázku výše vypadá skvěle, je to kulisa? Kulisy mají ohromný potenciál. Jsou nenáročné a při správném použití nají maximální efekt, škoda že v jiných tratích jsou tak málo využívané.

Tak toto zrovna není kulisa, ale nějaké kulisy jsem přidal. U řady hezkých kulis je problém v tom, že nemají alespoň zimní textury. A dodělávat je, to je teda piplačka. A náspy - mají i své proti. Takže budou jen tam, kde je trať na pořádném několikametrovém náspu.

Back
Nahoře