Vesjolyje rebjata a iné výdobytky komunizmu

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
[rozdělit] Jackova dílna

Dan J. napsal:
..... Vždyť si jen ráno pusťte rádio a uslyšíte naše "star pop music" s 98% převzatých písniček s upravenými českými texty a silně pochybuji, že někde odvádí skladateli nějaký poplatek....
Tak tohle mi také hýbe žlučí. Ale trochu jinak. Nás s tímto krmili v osmdesátých letech minulého století a já vozil do práce nahrávky v originále nahrané z rádia Rakousko 3, které jsem na Moravě na VKV chytal. A nadávali jsme na naše umělce, že neumí nic vlastního a jen komolí pěkné originály. Ani ve snu by mne nenapadlo, že po 30 letech po revoluci nás rádio bude krmit tím samým od rána do večera a bude se tomu říkat něco jaká zlatá tvorba v pásmu "Písničky z Impulsovy krabičky". A do toho bude ještě jedna Zombice žalovat Český stát, že v rádiu málo hrají její "zlaté poklady". V tom současném rádiu mi ještě "chybí" pásmo "Od našich bratrů ze socialiastických států", či Sovětského Svazu. Tenkrát hrdě prezentovali první sovětskou "metalovou" skupinu Vesjolije rebjata (veselé děti) , aby ukázali, že drží krok ze západem :D

Ale jinak s autorskými právy, to je boj s větrnými mlýny. Věřím i tomu, když je člověk nadšený pro věc, jako v případě modelů lokomotiv, že si ani neuvědomil, že Jackovými nahrávkami porušil nějaké readme. Ale pak je to o domluvě a ne aby ještě měli proti autorovi dršťky.
Ale celkem mne pobavilo, když jsem četl podmínky autorských práv pro nahrávání videí na You Tube. Prý je i špatně, pokud budu jako hudební doprovod k filmu sám zpívat nějaký současný hit. Pak porušuji autorská práva. Ale vlastně je to to, co píše Dan, že umělci za převzaté skladby by měli platit. Ale možná platí, že po určitých letech se za tyto skladby už platit nemusí. To by vysvětlovalo, proč v rádiu hrají stále dokola jen staré vykopávky mého dětství. :D

RE: Jackova dílna

Zbyněk Šemora napsal:
... Tenkrát hrdě prezentovali první sovětskou "metalovou" skupinu Vesjolije rebjata (veselé děti) ...

Vesolie rebjata boli tvrdý metal? Kua, čo sa tu človek nedozvie :D

Kua Taxi, nevidíš uvozovky a nadsázku ? :D Ale bigbeatová skupina to přesto byla. Do té doby jsme znali jen Alexandrovce se svým hitem Kakali, kakali,... A neměli nějakou hvězdu ? Myslím, jako protiváhu našeho Gotta, nějakou Allu Pugačevovou. Sice se hodně snažila, možná byla dobrá, ale její hity u nás nijak nezdomácněly a nikdo si je nepobrukoval. Po osmašedesátém roce jsme ze SSSR nic neměli rádi. Tenkrát to podělali a desítky let to pak zůstalo v povědomí lidí. I když se člověk snažil všeobecnou averzi potlačit. Jednou jsem cestoval na své pravidelné trase z Brna do Prahy do práce a v kupé s námi cestovala Ruska kolem 30 let. Upovídaná, stále se smála a když jsme v Praze vystupovali, ona měla zavazadel jak správný Rus. A já ji z vlaku pomáhal s tím největším kufrem a nějak jsem se přepočítal. Tak těžké zavazadlo jsem do té doby neviděl. Když jsem jí to na peroně naložil na připravený vozík, tak jsem se žertem funící zeptal: "To v tom kufru máte bombu? " . A nezapomenu na ten její kyselý výraz. A hned bylo po úsměvech a rozjásané náladě. Možná jsem měl kliku, že na mě nezavolala Milicionáře či rovnou KGB. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Možná jsem měl kliku, že na mě nezavolala Milicionáře či rovnou KGB. :D
A to jsi měl ještě štěstí, že neměla příbuzný ve straně :D:D To bys byl tedy hodně v pr...:D:D

Pepa z Nuslí napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Možná jsem měl kliku, že na mě nezavolala Milicionáře či rovnou KGB. :D
A to jsi měl ještě štěstí, že neměla příbuzný ve straně :D:D To bys byl tedy hodně v pr...:D:D
Kdepak v pr... :D:D dneska by mohl mít Zbyněk spoustu podkladů z Transsibiřské magistrály a nakonec by se nestavěla BP, ale onen tolik žádaný Vladivostok :D:D

Tax napsal:

To je dokonalé, čím nás soudruzi krmili. :D
http://www.youtube.com/watch?v=MZ1xFM28qoc

Už se těším, až se zase otočí režim a my se budeme za 20 let smát těm anglo - americkým shitům, co nám jsou servírovány dnes
a do toho budeme poslouchat hudbu z Marsu a pít poslední zásoby Tesco piva. :-) Inu každá doba má své. :D

Pawlik napsal:
Tax napsal:
To je dokonalé, čím nás soudruzi krmili. :D
http://www.youtube.com/watch?v=MZ1xFM28qoc

Už se těším, až se zase otočí režim a my se budeme za 20 let smát těm anglo - americkým shitům, co nám jsou servírovány dnes
a do toho budeme poslouchat hudbu z Marsu a pít poslední zásoby Tesco piva. :-) Inu každá doba má své. :D

Toto je snáď jediná skladba, ktoré sa mi ako tak vryla do pamäte, neviem, či rádiá púšťali od nich aj niečo iné :D Možno na záznamoch z nejakého festivalu politickej piesne by sme niečo ešte objavili. Nuž ale komouši boli vytrvalí a hrali nám to každý deň - hlavne na stanici Hviezda :D
A keď sme už pri tých Veselých detičkách, spomenie si niekto, kto spieval originál tohoto: http://www.youtube.com/watch?v=-o6pnSkWRX0&feature=related ? Ani sovietsmanov neobišla vlna kopírovania a preberania pesničiek.
Vlastne kopírovanie bolo pre nich takmer samozrejné - B29 = Tu 4, Opel Kapitän = GAZ M20 Pobeda, M 21 Volga atď. atď...
PS: Viete, ako sa nazáva nový model Moskviča? No predsa Fiat Fiatovič!

Odpověď: http://www.youtube.com/watch?v=SLxrrE6wC5I

BTW: Ještě existovala podobná "progresívní" kapela Mašina vremeni...

Back
Nahoře