Otázka pro fíru

HV ke službě pohotové smí vyvíjet tažnou sílu pro svou vlastní jízdu.
A Nářky strojvůdce je nutno celkově brát s rezervou.

U Vás je to celé nejaké pomotané. U nás ak má vlak rýchlosť 120km/h a beriem HDV za mašinou čo i len na studeno, ktoré má max. rýchlosť 120km/h tak môžem ísť normálne 120km/h. To isté platí ak ho mám na konci na sl. pohotové. Jediný dôvod zníženia rýchlosti sú nedostatočné brzdiace percentá a zaradenie HDV s inou maximálnou rýchlosťou (nižšou). Ďalej technický stav HDV, ktoré bolo do vlaku pridané. Toto sa deje málokedy vo vlakoch osobne dopravy, ale občas sa podarí. (Doprava HDV na váhu a podobné nezmysli )

mikulda napsal:
HV ke službě pohotové smí vyvíjet tažnou sílu pro svou vlastní jízdu.
A Nářky strojvůdce je nutno celkově brát s rezervou.
A tak to platilo i v minulosti za mých časů jak jsem zažil u zkoušek, písemných testů a pravidelných přezkoušek.
A u vlaků s postrkem se musí dodržovat určitá pravidla, podle kterých i laik cestující pozná, že se jedná o postrk.
Po rozkazu k odjezdu dá fíra lokomotivní houkačkou návěst "pozor". Na to strojvedoucí postrkové lokomotivy dává návěst "povolte brzdy úplně" a najede na výkon. Až strojvedoucí vlakové lokomotivy ucítí, že se vlak dostává do pohybu, až poté smí také najet na výkon. Kdyby se tento postup nedodržel, došlo by k rozkmitání vlaku a mohlo by dojít až k jeho přetžení. Tak to platilo v mé době. Dnes možná díky vysílačkám je povolená i jiná komunikace.
Ale v případě Jančurovy čtyřvozové soupravy si myslím, že má fíra vzadu klepeto nahoře jen z důvodu, aby si mohl zatopit.

I za mne to bylo vše houkačkou, jelikož vysílačky jsme dostali až s příchodem nových mot. vozů 843. Ohledně toho žluťáska, jenom cituji, co jsem vyčetl. Určitě se někdo zaiteresovaný na to podívá a vyšetří. Stím smetákem je to logické,že ho má nahoře, přece nebude mrznout a nenechá si orosit trakční motory.

Spacir148 napsal:
Dobré ráno,
číslo 20, vydáno 31. října 2011
Zájmy strojvůdců

Dobré ráno,
to, že něco psali v Zájmech, neznamená vůbec nic. HV ke službě pohotové od postrku zvenku odlišit prostě nelze - obojí má smeták nahoře a při rozjezdu může bzučet.
A vlaková se s postrkem baví po vysílačce trochu jiným způsobem.

mikulda napsal:
556.042 napsal:
Kde je to napsané?

Nechápu. Kde by to mělo být napsané? Na boku mašiny cedule "Toto není postrk"?
No kde jsi vyčetl, že je k službě pohotová, když to tak bezpečně tvrdíš. A i kdyby to tak bylo, v okamžiku, kdy jednou jedinkrát fíra zadní mašiny přednímu fírovi "pomůže" (což se ve při rozjezdech ve skutečnosti běžně děje), tak se postrkem stává a platí max. 100 km/h.

U nás je to tak, že na službu pohotový si vyvíja ťažnú silu pre svoj vlastný pohyb. Preto sa jeho hmotnosť nezarátava (tuším, že do dopravnej hmotnosti) Tým pádom je vodič povinný (v úvodzovkách) vyvíjať silu pre svoj vlastný pohyb, ale o postrk nejde.

Vyčítať sa to dá zo ZCP (SJŘ), kde je uvedené "na konci vlaku HDV na službu pohotové" popr. z vlakovej dokumentácie. Takže za každú cenu kydať na súkromníkov nieje na mieste, najprv tomu treba trošku rozumieť. Nie jak niekto pred nedávnom musel stále kydať, že prekračujú normy a pritom nevedel, že do hmotnosti ráta aj činné mašiny, čo nemá.

Nikdo nic ani na nikoho nekydá,ale pravidla by se měli dodržovat, ať je to ten nebo onen. Já osobně proti konkurenci nic nemám, ta je potřeba jako všude jinde.

TO Spacir: Upřímně řečeno, z jednoho pidičlánku v Nářcích strojvůdce, kde je to navíc dáno jen jednou větou navíc ve smyslu JPP nelze ještě dělat závěry - a pokud to někdo napsal tam, tak už to měla dávno mít a šetřit DI.....

Ver tomu, že si nedovolí ich nedodržovať. Hlavne keď mu ČD šlape na päty.

No neni šprochu,aby na něm nebylo pravdy trochu. Říká staré dobré přísloví. A jelikož mám nějaký ten rok odježděný a pár soukromníků jsem potkal, tak vím co si dovolí, ale toto je jen diskuze a na to jestli je to pravda je opravdu někdo jiný.

Aha, takže v případě, kdy se dovoláváš dodržování předpisů, tak budeš stavět na babských povídačkách a příslovích? Boha jeho, jak to uvažuješ....?

Spacir148 nikdy nepodceňuj silu závisti......Zažil som čo dokáže. A nebolo to tak, že bez vetru sa list nepohne.

Dráčik napsal:
Vyčítať sa to dá zo ZCP (SJŘ), kde je uvedené "na konci vlaku HDV na službu pohotové"
No a je to tam? Není! ;) Ono se to tam totiž už pár let neuvádí.

Dráčik napsal:
Takže za každú cenu kydať na súkromníkov nieje na mieste, najprv tomu treba trošku rozumieť.
Tady nejde o nějaké kydání ale o praxi! Po třiceti letech na dráze si dovoluju tvrdit že poznám jestli mašina tlačí nebo ne.

Dráčik napsal:
Nie jak niekto pred nedávnom musel stále kydať, že prekračujú normy a pritom nevedel, že do hmotnosti ráta aj činné mašiny, čo nemá.
Tak jak to tedy je? Buď je zadní činná, takže se jedná o postrk, nebo nečinná takže k službě pohotová a do dopravní hmotnosti se započítává. (čl. 1111b předpisu D2).
Ale i tak, není vyjímkou, že RegioJet jede s osmi vozy, takže norma 300 tun překročena je, i kdyby vzadu žádná mašina nebyla. A to není žádné kydání ale opět FAKT!
Takže je opravdu třeba tomu rozumnět a vědět co se děje ve skutečnosti.

Já nestavím na žadných babských povídačkách, a o závisti vím také své. Jestli jste správně četli tak nejsem proti konkurenci ať je žlutá, zelená nebo kdoví jaká, hlavně že bude spokojenost u cestujících a budou rádi používat železniční dopravu a oto hlavně jde nebo né? Já jen tvrdím, aby pravidla byla stejná pro všechny.

Back
Nahoře